Remont tunelu średnicowego

Moderator: JacekM

kajo

Post autor: kajo » 26 sie 2008, 19:22

Na infobusie pojawił się artykuł o skrajni, wydaje się być bardzo wyczerpujący.
http://inforail.pl/text.php?from=main&id=19207
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

przewoz

Post autor: przewoz » 27 sie 2008, 8:38

kajo pisze:Na infobusie pojawił się artykuł o skrajni, wydaje się być bardzo wyczerpujący.
http://inforail.pl/text.php?from=main&id=19207
Wkleiłem ten link kilka dni temu.
Ale wątpię, żeby PLK teraz zawracała sobie nim głowę. Piętrusy już idą na Centralny, więc dla niech problemu nie ma.

tomkrt

Post autor: tomkrt » 01 wrz 2008, 8:46

http://pl.youtube.com/watch?v=a0hZzJOj1Us
Potwierdzenie faktu że piętrusy idą przez centralny
wypowiedź Struzika jest rozbrajająca

kajo

Post autor: kajo » 01 wrz 2008, 8:58

Jak dla mnie to jest kpina a nie reportarz. Na maksa tendencyjny. Czyżby ten reporter mieszkał na lini Sochaczewskiej? I jeszcze ten wyrzut, że pasażerowie z Sochaczewa nie będą mogli wysiadać na Centalnej, o co w tym wszystkim chodzi?

przewoz

Post autor: przewoz » 01 wrz 2008, 9:14

tomkrt pisze:Potwierdzenie faktu że piętrusy idą przez centralny
Potwierdzone przynjamniej od tygodnia, jak nie dłużej.
kajo pisze:Jak dla mnie to jest kpina a nie reportarz. Na maksa tendencyjny.
Kpina to moze nie, ale fakt - materiał kiepski. Tym bardziej, że od poczatku mówiono o piętrusach i linii do Radomia, na pewno nie do Sochaczewa i Pruszkowa, jak mówił reporter. Do Sochaczewa jeździły, jeżdżą i będą jeździły Flirty. A to, że mało, to nie ma się czemu dziwić.

kajo

Post autor: kajo » 01 wrz 2008, 9:36

przewoz pisze:Kpina to moze nie, ale fakt - materiał kiepski.
Ja nie byłbym tak pobłażliwy. Człowiek który to przygotowywał albo nie znał się na temacie, albo szukał sensacji, albo nie lubi Koleji Mazowieckiech, może nawet władz wojewódzkich? Jak dla mnie wszystko razem.

[ Dodano: Pon 01 Wrz, 2008 09:36 ]
Ja rozumiem własne poglądy, ale bez przesady.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 wrz 2008, 18:52

Dziennik podaje, że remont tunelu dalekobieżnego zostanie przeprowadzony po Euro w związku z:
1) planami budowy nowego dworca Centralnego;
2) planami budowy Kolei Dużych Prędkości i konieczności dostosowania tunelu (poszerzenia i budowy dodatkowgo peronu).
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

przewoz

Post autor: przewoz » 18 wrz 2008, 10:03

MeWa pisze:Dziennik podaje, że remont tunelu dalekobieżnego zostanie przeprowadzony po Euro w związku z:
2) planami budowy Kolei Dużych Prędkości i konieczności dostosowania tunelu (poszerzenia i budowy dodatkowgo peronu).
Ja tylko mam nadzieję, że Dziennik się myli. Po coś to studium teraz ma być robione przecież. Sam tunel i cała średnica bez dworca Centralnego miała być robiona jednak szybciej. Dalekobieżny się rozsypuje powoli..

Sławek

Post autor: Sławek » 18 wrz 2008, 10:33

przewoz pisze:
MeWa pisze:Dziennik podaje, że remont tunelu dalekobieżnego zostanie przeprowadzony po Euro w związku z:
Ja tylko mam nadzieję, że Dziennik się myli. Po coś to studium teraz ma być robione przecież. Sam tunel i cała średnica bez dworca Centralnego miała być robiona jednak szybciej. Dalekobieżny się rozsypuje powoli..

Odpowiadam:
1. Informację tę podał do wiadomości publicznej dyr. oddziału regionalnego PKP PLK, Jacek Nowak w dn. 16.09.2008
2. Informacja ta zaskoczyła mnie samego, bo stoi w jaskrawej sprzeczności z podawanymi wcześniej zapowiedziami remontu dalekobieżnej średnicy, podawanymi przez oddział regionalny PKP PLK.
3. Zamykanie mostu kolejowego bez jednoczesnego remontowania tunelu średnicowego uważam prywatnie za szczyt absurdu.
4. Odkładanie na później remontu średnicy tak naprawdę może być spowodowane dramatycznym brakiem kasy, a inne tłumaczenia są tylko mydleniem oczu.
5. W to, że powstanie nowy dworzec Centralny śmiem głęboko wątpić, a w Koleje Dużych Prędkości jeszcze bardziej.
6. Po 2012 roku nie będzie już prawdopodobnie pana Nowaka ani innych paru sympatycznych wujków. Nowa ekipa będzie miała inne wizje. Szkoda tylko pasażerów i szkoda wizerunku Warszawy, której Centralne cuchnidło, bo inaczej nie da się nazwać tego dworca, bynajmniej nie poprawia.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 19 wrz 2008, 15:30

Sławek pisze:
Odpowiadam:
1. 3. Zamykanie mostu kolejowego bez jednoczesnego remontowania tunelu średnicowego uważam prywatnie za szczyt absurdu...
No co Ty- a bo to jedyny absurd w wykonaniu PLK ? Jeszcze jesteś w stanie się bulwersować ? Po spier..... - przepraszam modernizacji - tunelu średnicowego podmiejskiego i paleniu przez nich głupa w sprawie p&p nic już w tej firmie mnie nie zdziwi
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 lis 2008, 23:20

Mam wrażenie jakbym przeżywał jakieś deja vu 8-(

Obrazek
Bliżej remontu linii średnicowej
Piotr Szymaniak 26-11-2008, ostatnia aktualizacja 27-11-2008 19:29

Rok i dwa miesiące ma niemiecka firma Poyry Infra GmbH na wykonanie projektu i dokumentacji przetargowej modernizacji torów od Warszawy Wschodniej do Zachodniej. Dostanie za to ok. 9 mln euro.

Wczoraj jej przedstawiciele podpisali w tej sprawie umowę z PKP Polskie Linie Kolejowe.

– Nie wiemy dokładnie, w jakim stanie jest istniejąca na tym odcinku infrastruktura kolejowa. Projektant ma określić stan obiektów i zakres robót, który będzie do wykonania – mówi Jacek Nowak, dyrektor warszawskiego oddziału PKP PLK.

Prace remontowe mają ruszyć w maju 2010 roku. Obejmą remont torów na stacjach Warszawa Zachodnia, Wschodnia i Centralna, odnowione zostaną przystanki Ochota, Śródmieście i Stadion. Wyremontowane zostaną też wiadukty, tunele, przejścia dla pieszych oraz most średnicowy.
http://www.zw.com.pl/artykul/244830,310 ... cowej.html
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 28 lis 2008, 0:43

Ochota - rozumiem; Stadion - bardziej niż rozumiem , ale Śródmieście - z tego co pamiętam remontowali jak była podmiejska średnica remontowana. Co Oni chca tam kłaśc to paskudztwo co na Powiślu? (-X
I jeszcze jedno - ciekawe czy znów im jakies ,,kwiatki'' nie wyskoczą. :-k
A poza tym to najzwyklejsze marnowanie kasy - w PLK mogliby sami zaprojektowac remont tunelu i ogłosic przetarg na jego remont. Za 9 mln ojro które zapłacą tej firmie niemieckiej można by wiele pożyteczniejszych rzeczy zrobić.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 lis 2008, 8:15

Przy tej liczbie remontów wszyscy projektanci są zapewne zarobieni przygotowywaniem specyfikacji projektowej.

Poza tym, jakoś mam większe zaufanie do zewnętrznych firm jeśli chodzi o jakość projektów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 28 lis 2008, 9:56

Glonojad pisze:Poza tym, jakoś mam większe zaufanie do zewnętrznych firm jeśli chodzi o jakość projektów.
Oby się nie slończyło tak, jak z lotniskową i firmą Sudop...

Rosa

Post autor: Rosa » 28 lis 2008, 10:23

rufio198 pisze:ale Śródmieście - z tego co pamiętam remontowali jak była podmiejska średnica remontowana.
Ale efektów tego remontu to nie widać. Brudne, zapyziałe i paskudne wnętrze cały czas straszy podróżnych.

ODPOWIEDZ