Miejskie autobusy pod lupą drogówki

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Rosa

Post autor: Rosa » 09 paź 2008, 14:11

Jeśli wszyscy jechali równo, to w jaki sposób sie doganiali?

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 09 paź 2008, 14:14

Jeden mógł trafiać na czerwoną falę a drudzy na zieloną falę świateł.

Awatar użytkownika
Drivter1234

Post autor: Drivter1234 » 09 paź 2008, 14:23

wystarczy że w korku się spotkają, bo nie będą kombinować i już komplet gotowy :D :D :D

Rosa

Post autor: Rosa » 09 paź 2008, 14:26

SławekM pisze:Jeden mógł trafiać na czerwoną falę a drudzy na zieloną falę świateł.
I przez falę ostatni nadrobił poł godziny do pierwszego?

Ja tam wczoraj nie widziałem takich cudów, jak już pisałem kierowca z ITSu sobie skręcał z pasa do jazdy na wprost, potem na wiadukcie Marsa autobusy dalej normalnie zamiast tkwić w korku na prawym pasie jechały szybciej lewym, nie mogę narzekać.

Bierut

Post autor: Bierut » 09 paź 2008, 14:37

Rosa pisze:
SławekM pisze:Jeden mógł trafiać na czerwoną falę a drudzy na zieloną falę świateł.
I przez falę ostatni nadrobił poł godziny do pierwszego?

Ja tam wczoraj nie widziałem takich cudów, jak już pisałem kierowca z ITSu sobie skręcał z pasa do jazdy na wprost, potem na wiadukcie Marsa autobusy dalej normalnie zamiast tkwić w korku na prawym pasie jechały szybciej lewym, nie mogę narzekać.
Ale jazda lewym (szybszym) pasem i zmiana przed Chełmzyńską/Okularową (przed linią ciągłą) jest zgodna z przepisami. A że tylko w tym miejscu można zyskać ok. 5 minut to wciąż moga byc różnice w czasie przejazdu 2 autobusów jeżdzących przepisowo :grin:
To samo jest rano na Żołnierskiej. Zmiana pasa ze środkowego tuż przed skrętem w prawo na Marsa mozna rozpatrywac w kategoriach kultury jazdy. Przepisy nie zabraniają zmiany pasa wzdłuż linii przerywanej. A jak zapewne wiesz w tym miejscu trzymając się prawego pasa można stracić 20 minut albo lepiej.

A po drugie zapewne nie wszyscy kierowcy zmienią swoją technikę. To przecież niemozliwe. Moim zdaniem dopiero za kilka dni będzie można wyciągnąć wnioski.

R-1marcint5

Post autor: R-1marcint5 » 09 paź 2008, 15:06

Witam
Dziś kręciłem 172,spokojnie, bez stresu, całkowicie zgodnie z przepisami,wcześniej, zazwyczaj w szczytowych kółkach łapałem, góra [-7], dziś było ok. [-15] inni koledzy się nie wychylali, nikt w parach nie jezdził.
Zauważyłem dziś dwie rzeczy:
1. Więcej niż zwykle pasażerów oczekujących na bus, nerwowo zerkało na zegarki przy podjezdzie na przystanki :-"
2. Jakoś tak po tej spokojnej jeżdzie, mniej zmeczony za fajery wylazłem :dance:

ps. pasażerowie jednak musieli wydzwaniać do ztm, bo przed zmianą, na DW. Zach. NR spisywał czasy przelotu wszystkich brygad. I o to chodziło =D>
Można mnie spotkać w 8710

Sławek

Post autor: Sławek » 09 paź 2008, 15:12

Panowie, a może by tak powiesić tabliczki na kabinie o treści np: Psom wstęp wzbroniony?
Albo: psy mogą jeździć wyłącznie w kagańcu i na smyczy?
Ja oczywiście mam na myśli jak wiadomo wyłącznie psy.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 09 paź 2008, 15:17

R-1marcint5 pisze:ps. pasażerowie jednak musieli wydzwaniać do ztm, bo przed zmianą, na DW. Zach. NR spisywał czasy przelotu wszystkich brygad. I o to chodziło =D>
To wszystko paradoksalnie powinno mieć bardzo pozytywne efekty - skoro komunikacja autobusowa stanie się jeszcze bardziej niewydolna, wreszcie trzeba będzie porządnie zainwestować w szynę.

(a przynajmniej tak się łudzę)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 paź 2008, 15:24

To trochę jak z porównywaniem czasu przejazdu busiarstwa z koleją autorstwa nieśmiertelnego AronaObyNigdySięNieZarejestrowałNaWawkomie... ciapong jadący legalnie nie wygra z nimi chyba nigdy, jak będzie S17 będą jeździli po 180...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

R-1marcint5

Post autor: R-1marcint5 » 09 paź 2008, 15:28

Fikander pisze:
R-1marcint5 pisze:ps. pasażerowie jednak musieli wydzwaniać do ztm, bo przed zmianą, na DW. Zach. NR spisywał czasy przelotu wszystkich brygad. I o to chodziło =D>
To wszystko paradoksalnie powinno mieć bardzo pozytywne efekty - skoro komunikacja autobusowa stanie się jeszcze bardziej niewydolna, wreszcie trzeba będzie porządnie zainwestować w szynę.

myślisz, że przecinaki nie mają opóznień ? :-k

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 09 paź 2008, 15:42

Fikander pisze:...To wszystko paradoksalnie powinno mieć bardzo pozytywne efekty - skoro komunikacja autobusowa stanie się jeszcze bardziej niewydolna, wreszcie trzeba będzie porządnie zainwestować w szynę.
albo udrożnić radykalnie ruch autobusów poprzez likwidację "korków" co jak dotychczas jest nazbyt trudnym zadaniem dla władz miasta.
panowie kierowcy autobusów miejskich !
jeżdźijcie nadal zgodnie z przepisami ruchu drogowego skoro taka jazda korzystnie na Was wpływa :[quote="R-1marcint5"]...Zauważyłem dziś...Jakoś tak po tej spokojnej jeżdzie, mniej zmeczony za fajery wylazłem :dance: [/quote]
.

R-1marcint5

Post autor: R-1marcint5 » 09 paź 2008, 16:00

Sławek pisze:Panowie, a może by tak powiesić tabliczki na kabinie o treści np: Psom wstęp wzbroniony?
Albo: psy mogą jeździć wyłącznie w kagańcu i na smyczy?
Ja oczywiście mam na myśli jak wiadomo wyłącznie psy.
A jak się trafi suka??? :-k

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 paź 2008, 16:06

R-1marcint5 pisze: myślisz, że przecinaki nie mają opóznień ? :-k
Primo, szyna to nie tylko tramwaje (chociaż bez dwóch zdań obecnie są podstawową szyną w Warszawie), secundo, owo porządne doinwestowanie nie musi wcale oznaczać gigantycznych kosztów - na początek system sterowania ruchem, za cenę zapewne połowy stadionu Legii, pozwoliłby zwiększyć częstotliwość kursowania tramwajów o jakieś 20%, o tyle samo skracając czas przejazdu. O wyeliminowaniu opóźnień nie wspominając.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 paź 2008, 16:33

tadeo pisze:dlatego właśnie, jak również wobec takich pytań:
Bastian pisze:...To znaczy? :>
masz późniejsze komentarze, na które niepotrzebnie reaguje "pawcio" w przykładowym poście powyżej mojego.
.
To było proste pytanie, z którego zapytany powinien wywnioskować, że nie wiem, co ma na myśli. Przykro mi, że dla niego jednak okazało się zbyt trudne.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 paź 2008, 17:03

Fikander pisze:To wszystko paradoksalnie powinno mieć bardzo pozytywne efekty - skoro komunikacja autobusowa stanie się jeszcze bardziej niewydolna, wreszcie trzeba będzie porządnie zainwestować w szynę.
Szyna wszędzie nie dojedzie, więc nie da się zrezygnować ze sporej części autobusów...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ