Służewiec i jego problemy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 25 lis 2008, 16:51

SławekM pisze:Chyba widział 186 rano w kierunku Tarchomina tzn. przeciwpotok....
Też mało prawdopodobne. Obecnie sporo osób rano wyrusza z MW na Wołoską właśnie 186. Ostatnio mocno się zdziwiłem jak juz kilka razy po 7 rano nie było już miejsc siedzących na MW.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 25 lis 2008, 17:20

Lipa pisze:Ta koordynacja ze 186 to fikcja.
Jak 95 % koordynacji w tym mieście.
Lipa pisze:Juz dawno pisałem, że na 165 potrzebne jest zwiększenie taboru lub częstotliwości
Racja, jest potrzebne.
Lipa pisze:a 186 należałoby by przetrasować przez al. Lotników, Wałbrzyską (tam ludzie się nie mieszczą do autobusów, a w al.Wilanowskiej przegubowe 186 ma miejsca leżące) i Rolną do Metra Wilanowska. Ale to jak grochem o ścianę...
Litości.
Obecna forma 186 jest formą optymalną w 100 %.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 25 lis 2008, 20:47

^^^
Jednak to wszystko nie neguje potrzeby - a jest ona ogromna - wzmocnienia relacji GM - Al. Lotników - Wałbrzyska...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

ja0306

Post autor: ja0306 » 25 lis 2008, 21:07

R-11 Kleszczowa pisze:^^^
Jednak to wszystko nie neguje potrzeby - a jest ona ogromna - wzmocnienia relacji GM - Al. Lotników - Wałbrzyska...
od kiedy 189 będzie jeździc na Trasie Sadyba-Młociny-Sadyba? Co 5 czy 10 minut w szczycie i cały dzień?
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 25 lis 2008, 21:17

R-11 Kleszczowa pisze:Jednak to wszystko nie neguje potrzeby (...) wzmocnienia relacji GM - Al. Lotników - Wałbrzyska...
Nie twierdzę, że to wzmocnienie nie jest potrzebne, ale na pewno nie powinno się go wprowadzać w życie przy pomocy 186.
Wbrew pozorom w kwestii wzmocnienia tej relacji nie są potrzebne jakieś zabiegi na wielką skalę - wzmocnienie 189 wg. projektu bielańskiego wyczerpuje sprawę.
R-11 Kleszczowa pisze:a jest ona ogromna
Nie wyolbrzymiajmy.

Największym problemem na Służewcu jest 165.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 25 lis 2008, 22:46

BJ.2052 pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:a jest ona ogromna
Nie wyolbrzymiajmy.
Faktycznie nieco przesadziłem ;)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Lipa

Post autor: Lipa » 25 lis 2008, 23:43

Plesim pisze:
SławekM pisze:Chyba widział 186 rano w kierunku Tarchomina tzn. przeciwpotok....
Też mało prawdopodobne. Obecnie sporo osób rano wyrusza z MW na Wołoską właśnie 186. Ostatnio mocno się zdziwiłem jak juz kilka razy po 7 rano nie było już miejsc siedzących na MW.
No właśnie: SIEDZĄCYCH. A wiesz jak wyglądają rano autobusy odjeżdżające z Metra Służew w kierunku GM? Tam ludzie wypadają z drzwi a tutaj mówisz o niemożności zajęcia miejsca siedzącego w 186. ](*,) Chyba jest różnica.

[ Dodano: Wto 25 Lis, 2008 23:48 ]
BJ.2052 pisze:Nie wyolbrzymiajmy.

Największym problemem na Służewcu jest 165.
Największym problemem jest nie tylko 165 ale i nabite do granic wytrzymałości 141, 189 i 401, do których nie można się wcisnąć rano na Metrze Służew a po południu przy GM czy Instytucie Fizyki (Tu nie ma 401 więc jest tragedia jak podjeżdża 141 czy 189, można się wcisnąć jedynie do 117 i to też pod warunkiem, że nie przyjedzie jako pierwsze). Jakoś mimo wyprostowania 186 przez Wilanowską mało osób spośród jadących do metra spod Instytutu Fizyki wybiera przystanek 03, gdzie zatrzymują się 165 i 186. Natomiast zawsze tłumek kłębi się na przystanku 01 gdzie są 117, 141 i 189. Po prostu to jest najkrótszy dojazd do metra. I nawet pomimo korka w al.Lotników jedzie się tędy szybciej niż stojąc w korku na Wilanowskiej (ma też na to wpływ odległości pętli MW od wejść do stacji metra). I mówię to z doświadczenia a nie teoretyzuję.

[ Dodano: Wto 25 Lis, 2008 23:51 ]
BJ.2052 pisze:Jak 95 % koordynacji w tym mieście.
A sam wyolbrzymiasz.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 26 lis 2008, 10:57

Lipa pisze:No właśnie: SIEDZĄCYCH. A wiesz jak wyglądają rano autobusy odjeżdżające z Metra Służew w kierunku GM? Tam ludzie wypadają z drzwi a tutaj mówisz o niemożności zajęcia miejsca siedzącego w 186. ](*,) Chyba jest różnica.
Ogromna.
Tylko po pierwsze wskaż mi gdzie na Wałbrzyskiej znajduje się pętla.
Po drugie gdy 186 jeździło przez Lotników z MW ruszało z miejscami leżącymi.
Po trzecie i chyba najważniejsze gdzie jest miejsce docelowe pasażerów wsiadających na Metro Służew. Jeżeli Wołoska to o wiele szybciej i bliżej jest z MW.

ps. Przystanki Metro Wilanowska na trasie 186 są dwa i na tym drugim osoby wsiadające już stoją, Więc jak na początek trasy to zapełnienie jest bardzo dobre.

I jeszcze jedno. Sam piszesz, że 186 jest mało punktualne i chcesz pchać go w ciąg gdzie kursuje już wiele linii czyli tworzyć nowe stado. Jak dla mnie lepszym pomysłem byłoby wygięcie 193 aby zahaczało o Rzymowskiego/Marynarska, a nie dokładanie kolejnej linii.

Lipa

Post autor: Lipa » 26 lis 2008, 11:23

Po pierwsze: na co komu pętla przy Wałbrzyskiej. Przecież cały czas jest mowa o puszczeniu 186 do Metra Wilanowska ale przez Lotników, Wałbrzyską i Rolną.
Po drugie: dawniej 186 jeździł z MW Puławską co powodowało, że nie zaliczał najważniejszego przystanku jakim jest Metro Służew. Dlatego z pętli wyjeżdżał pusty, ale już na nastepnym przystanku (al. Lotników) zawsze się zapełniał.
Natomiast na Wołoską może i w prostej linii jest bliżej z MW ale wcale nie szybciej: o ile rano w stronę Wołoskiej jest OK a jedynym problemem jest czas oczekiwania na 186 (z Metra Służew jest więcej linii, dlatego właśnie tam jest główny punkt przesiadkowy dla jadących w rejon GM), o tyle po południu korek na Wilanowskiej sięgający al. Lotników skutecznie odstrasza od korzystania ze 186 w kierunku MW.
Wygięcie 193 nie wchodzi w grę bo dowozi on do Wydz. Zarządzania UW na Szturmowej i rano w tym kierunku przeguby również jeźdżą mocno nabite. Co wtedy dałbyś tam w zamian? Tylko nie pisz o 141 bo to za słaba linia aby zastąpić tam 193.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 26 lis 2008, 13:28

Może wrócić więc do pomysłu Bastiana na 182 Okęcie - Wilanów via Al. Lotników, Wałbrzyska :-k
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 26 lis 2008, 13:43

R-11 Kleszczowa pisze:Może wrócić więc do pomysłu Bastiana na 182 Okęcie - Wilanów via Al. Lotników, Wałbrzyska :-k
Vel 182 skrócone do :mewa: Politechnika, a 217 z Bokserskiej na Wilanów... Pisma nie wysłałem :-$
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Tm

Post autor: Tm » 26 lis 2008, 14:11

R-11 Kleszczowa pisze:Jednak to wszystko nie neguje potrzeby - a jest ona ogromna - wzmocnienia relacji GM - Al. Lotników - Wałbrzyska...
Fakt, że w 189 czy 401 czasem bywa ciasno na tym odcinku, ale nie ma kłopotu z wejściem.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Lipa

Post autor: Lipa » 26 lis 2008, 14:29

R-11 Kleszczowa pisze:Może wrócić więc do pomysłu Bastiana na 182 Okęcie - Wilanów via Al. Lotników, Wałbrzyska :-k
O właśnie. IMHO to jest dobre wyjście z sytuacji.

[ Dodano: Sro 26 Lis, 2008 14:31 ]
Tm pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Jednak to wszystko nie neguje potrzeby - a jest ona ogromna - wzmocnienia relacji GM - Al. Lotników - Wałbrzyska...
Fakt, że w 189 czy 401 czasem bywa ciasno na tym odcinku, ale nie ma kłopotu z wejściem.
Nie będę komentował. Zapraszam tylko przed 8 rano na przystanki Metro Służew, al. Lotników w kierunku GM albo po 17 na przystanki Rzymowskiego, Instytut Fizyki, Bełdan w kierunku metra.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 26 lis 2008, 14:52

Obaj macie rację i jej nie macie zarazem. To wszystko zależy od tego, jak się złożą odjazdy wszystkich tych linii. Zdarzają się kursy zapchane po sufit i takie półpuste. Choć średnia zdecydowanie bliższa jest tej pierwszej opcji.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

esm

Post autor: esm » 26 lis 2008, 15:46

Zgadzam się, bo przydałoby się także wzmocnić komunikację metra z Wilanowem. Ale czy to realny pomysł?

ODPOWIEDZ