Marki, Radzymin, Wołomin

Moderator: Wiliam

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 27 lis 2008, 12:39

geograf pisze:
Łukasz pisze:E tam, towarzystwo wzajemnej adoracji - od zawsze środowisko MK było właśnie tak określane. Czego tu wymagać. Piszesz nie to, co chcą przeczytać, to albo Cię zablokują, albo wrzucą do zsypu.
Czytałeś w ogóle ten pomysł tramwaju w Markach, czy walisz na ślepo, byle skrytykować?
Pomysł jak pomysł. Są lepsze i gorsze. Służą przede wszystkim dyskusji.
Kto to słyszał, żeby rozmawiać przez telefon przez przewód
albo pisać na czymś innym niż tabliczki.

Na pewno nie był nierealny i mam nadzieję, że odszczekacie wszystko i wygrzebiecie posty ze śmietnika jak za jakiś czas taki tramwaj powstanie.

W każdym razie tutaj jest jak za dawnych czasów - można trafić do wawkomowego aresztu za poglądy sprzeczne z ludźmi, którzy mają problem z realizacją własnej osoby w świecie realnym i zastępują to nadrealizacją na forum.
ŁK

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 27 lis 2008, 13:16

Łukasz pisze:Na pewno nie był nierealny i mam nadzieję, że odszczekacie wszystko i wygrzebiecie posty ze śmietnika jak za jakiś czas taki tramwaj powstanie.
Uważasz, że tramwaj nie podłączony do warszawskiej sieci, kursujący wyłącznie po Markach, bez dostępu do zajezdni, zmuszający do przesiadki przy M1 do autobusu, kursujący niekiedy pod prąd bez wydzielonego pasa jest realny?! :shock:

Przyznaj się: czytałeś w ogóle te posty, czy nie?
W każdym razie tutaj jest jak za dawnych czasów - można trafić do wawkomowego aresztu za poglądy sprzeczne z ludźmi, którzy mają problem z realizacją własnej osoby w świecie realnym i zastępują to nadrealizacją na forum.
BTW: czy miałbyś ochotę, aby użytkownicy tego forum publicznie narzekali i obrażali Cię za marną jakość wyszukiwarki połączeń umieszczonej na stronie ZTM?

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 27 lis 2008, 13:21

geograf pisze:
Łukasz pisze:Na pewno nie był nierealny i mam nadzieję, że odszczekacie wszystko i wygrzebiecie posty ze śmietnika jak za jakiś czas taki tramwaj powstanie.
Uważasz, że tramwaj nie podłączony do warszawskiej sieci, kursujący wyłącznie po Markach, bez dostępu do zajezdni, zmuszający do przesiadki przy M1 do autobusu, kursujący niekiedy pod prąd bez wydzielonego pasa jest realny?! :shock:

Pod prąd to wyglądało chyba tylko na obrazku.
Takie rysunki też chyba nie muszą od razu też zajezdni budować.
To, czy dojeżdża do M1 czy dalej, jest kwestią dyskusyjną -
o tramwaju na Targówek mówi się już długo, a to nie tak znowu daleko.

[ Dodano: Czw 27 Lis, 2008 13:25 ]
geograf pisze:
BTW: czy miałbyś ochotę, aby użytkownicy tego forum publicznie narzekali i obrażali Cię za marną jakość wyszukiwarki połączeń umieszczonej na stronie ZTM?
A co mi do tego - obrażać można, jak się ma podstawy.
Wyszukiwarka nie jest idealna i trochę już nie przystaje do bieżących standardów.

Ale to, jaka jest wyszukiwarka, nie zależy bezpośrednio ode mnie.
Wszyscy narzekali na poprzedni zarząd, ale właściwie to tylko
ten poprzedni jako-tako interesował się jej rozwojem i działaniem.

Prototyp nowej wersji ma już 1.5 roku a ja raczej też jestem otwarty
(na odpowiednich warunkach) na współpracę - raczej nie sądzę, żebym
miał za małą wiedzę na tematy wyszukiwania i Internetu,
żeby wyszukiwarka nie mogła być coraz lepsza.
ŁK

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 27 lis 2008, 13:28

Takie rysunki też chyba nie muszą od razu też zajezdni budować.
Pomysł powinien uwzględniać miejsce, które trzeba zakupić i przeznaczyć na zajezdnię. Jeśli coś wymyślać, to kompleksowo, a nie według zasady: "ja rzucam pomysł, a Wy sobie go dopracujcie".
Łukasz pisze:To, czy dojeżdża do M1 czy dalej, jest kwestią dyskusyjną
Pomysł o tworzeniu linii bez połączenia z resztą sieci jest bezdyskusyjnie głupi. Wyliczankę argumentów przeciw można zacząć od kosztów.
Łukasz pisze:o tramwaju na Targówek mówi się już długo, a to nie tak znowu daleko.
Mówi(ło) się też o tramwaju na Gocław, Wilanów, domknięciu zachodniej obwodnicy tramwajowej na Górcach i... I co z tego?
Metro na Targówku skutecznie opóźni ewentualną budowę szyny naziemnej na to osiedle. Niestety.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 lis 2008, 13:33

O tramwaju na Targówek za obecnego ZTM zapomnijcie - "dubluje się z metrem". No, bo rzeczywiście się dubluje - na mapie. O dublowaniu na osi czasu pogadamy po otwarciu ofert na odcinek centralny...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 27 lis 2008, 13:38

Łukasz pisze:
Pomysł jak pomysł. Są lepsze i gorsze. Służą przede wszystkim dyskusji.
Uważam, że dyskutować można, ale nad projektami, które mają jakikolwiek sens. Ja zrobię projekt tramwaju tylko po Choszczówce i będziesz chciał nad tym dyskutować ?
Napiszesz, że pomysł bez sensu, mnie potraktujesz z politowaniem, a wątek potraktujesz jako humorystyczny dlatego temat poszedł do zsypu, bo ktoś może mieć własną opcję, ale niech to będzie miało ręce i nogi i jakiekolwiek szanse na realizację, bo przecież nie dyskutujemy tutaj, żeby dyskutować, tylko, żeby coś konkretnego z tego wynikło. EOT i proponuje przerzucić się na właściwy temat.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Crusier

Post autor: Crusier » 27 lis 2008, 15:10

geograf pisze: Uważasz, że tramwaj nie podłączony do warszawskiej sieci, kursujący wyłącznie po Markach, bez dostępu do zajezdni, zmuszający do przesiadki przy M1 do autobusu, kursujący niekiedy pod prąd bez wydzielonego pasa jest realny?! :shock:

Czy nikt nie zauważył tego?:
Obrazek
Pętlę przy M1 narysowałem, bo akurat było miejsce. Ale główny pomysł to jest na obrazku powyżej. Oczywiście można prowadzić tory dalej wzdłuż Radzymińskiej. Dlaczego mówicie tylko o tym co było przy M1 a o tym już ani słowa??

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 lis 2008, 15:47

No tak, rozumiem, że ten tramwaj dowoziłby do metra? Bo jak miałby do centrum, to trochę na około...
problemem nie był już dyskutowana kwestia tramwaju do Marek, mam wrażenie zresztą, że ta dyskusja gdzieś się toczyła już
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 27 lis 2008, 19:19

MeWa pisze:No tak, rozumiem, że ten tramwaj dowoziłby do metra? Bo jak miałby do centrum, to trochę na około...
problemem nie był już dyskutowana kwestia tramwaju do Marek, mam wrażenie zresztą, że ta dyskusja gdzieś się toczyła już
Dobra, to powiedz mi, czy nie może być tak, że pomysły uważane za Najwyższą Władzę za głupie nie mogą mieć swojego miejsca na Wawkomie?

PS Skrypt forum błędnie wyświetla wiadomości osób ignorowanych jako nieprzeczytane - macie jakiś dostęp do kodu albo możliwość zgłoszenia/ustawienia tego?
ŁK

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 lis 2008, 19:32

Łukasz pisze:Dobra, to powiedz mi, czy nie może być tak, że pomysły uważane za Najwyższą Władzę za głupie nie mogą mieć swojego miejsca na Wawkomie?
Na tym właśnie polega moderacja i pilnowanie poziomu merytorycznego, czyż nie?

Choć oczywiście w różnych przypadkach mogą zaistnieć rozbieżności w ocenach.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 27 lis 2008, 19:58

Sprawa przedłużenia linii 732.

Drodzy Państwo,

W dniu 3 listopada br. złożyłem do Urzędu Miasta Marki naszą petycję o przedłużenie linii 732 do Strugi. Pismo zostało podpisane przez 580 osób.

Jako członek komisji budżetowo-gospodarczej zdaje sobie sprawę, że przedłużenie tej linii będzie bardzo trudne w 2009 roku. Miasto zyskało kolejną linie autobusową (740), w której finansowaniu uczestniczymy może i na korzystnych warunkach, ale i tak wzrosły przez nią koszty utrzymania komunikacji miejskiej w Markach. Warto też zaznaczyć, że na tyle pokrywa się ona z rozkładem linii 718, iż jest ona niewielką pomocą dla dotychczasowych linii. W przyszłym roku naszemu miastu przyjdzie się zmierzyć także, z kolejną wielomilionową inwestycją co znacząco obciąży budżet Marek. Mimo to uważam, że warto było zbierać podpisy - zasygnalizowaliśmy Burmistrzowi o naszym problemie i jeśli nie w 2009 to w 2010 powinno nam się udać przedłużyć 732 do pętli w Strudze.

Dzięki Państwa podpisom będę mógł skuteczniej rozmawiać o tym z Radnymi z innych regionów Marek, którzy teraz też zauważą ?lukę? w systemie komunikacyjnym miasta.

Nie jest tak, że Radny działa sam, jest tylko reprezentantem społeczności lokalnej i jej wsparcia potrzebuje, aby walczyć o sprawy ważne dla mieszkańców miasta. Państwo mi tego wsparcia udzielili, za co chciałbym podziękować. Liczę, że wspólnym wysiłkiem poradzimy sobie ze wszystkimi problemami naszego miasta.

Pozdrawiam

Marek Szczepanowski
Źródło : http://www.marki.net.pl/nadeslane-przez-radnego-2-4492
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 27 lis 2008, 20:10

Bastian pisze:
Łukasz pisze:Dobra, to powiedz mi, czy nie może być tak, że pomysły uważane za Najwyższą Władzę za głupie nie mogą mieć swojego miejsca na Wawkomie?
Na tym właśnie polega moderacja i pilnowanie poziomu merytorycznego, czyż nie?

Choć oczywiście w różnych przypadkach mogą zaistnieć rozbieżności w ocenach.
Mylisz, zdaje się, moderację z cenzurą.

Niekoniecznie musi to być dyskusja w wątku o Markach i Radzyminie, bo żeby coś w nim przeczytać aktualnego i tak się trzeba udać na 67 stronę (w innych czasami na 100, czasami na 200) ale powinno być na nią miejsce gdzie indziej, skoro nie odbiega aż tak bardzo od tematu komunikacji samej w sobie. Usuwanie całkowite jest, wg mnie oczywiście, bo to Twoje forum, niedopuszczalne.
ŁK

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 lis 2008, 21:11

Zaprawdę powiadam ci, gdybyśmy nie usuwali niczego z forum, dawno byśmy w utonęli w zalewie bzdur.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 lis 2008, 21:19

MeWa pisze:No tak, rozumiem, że ten tramwaj dowoziłby do metra? Bo jak miałby do centrum, to trochę na około...
Zgadzam się z Kolegą. Ale dowozówka całkiem niezła. Natomiast linia do Centrum to raczej przez Targówek, skoro na metro poczeka jeszcze dłuższą chwilę...

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 27 lis 2008, 22:23

Crusier pisze: (…) Dlaczego mówicie tylko o tym co było przy M1 a o tym już ani słowa??
WAWKOM-owe władzę wyznają znaną zasadę:
"Jeżeli fakty przeczą teorii tym gorzej dla faktów" (W.I. Lenin)

BTW tzw. moderacja to nic innego jak cenzura w nowej formie - oto prawdziwe oblicze "liberalnej" wolności słowa :!:

a co do samego tramwaju - przeniesiony projekt jest ciekawy, ale sprawa niestety jest dużo poważniejsza. Trzeba było w momencie poszerzania ul. Radzymińskiej (OIDP za komuny jej część nosiła nazwę ul. Generalskiej) nie wycinać torów kolejki mareckiej, tylko przekuć je na 1435 mm i podłączyć sieć zasilającą.
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88

ODPOWIEDZ