Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 gru 2008, 23:58

ZTCW pełna gwiazda, chociaż brak relacji zachód-północ jest absolutnie możliwy.

Niemniej sam projekt wyleciał generalnie dość późno i z przyczyn, powiedzmy, na poziomie politycznym. A teraz już wiadomo, że nigdy nie wróci...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

slav

Post autor: slav » 09 gru 2008, 11:04

Ciekaw jestem waszej opinii na temat możliwości budowy pętli tramwajowej przy stacji M Wierzbno.
Mogłaby ona pomóc choć trochę rozwiązać problemy komunikacyjne Służewca. Miejsce jest. Przed albo za skrzyżowaniem Woronicza z Al. Niepodległości. Lepiej przed by nie tracić czasu na przejeżdżanie przez skrzyżowanie.
Zalety: tysiące ludzi po wyjściu ze stacji M udaje się na przystanek tramwajowy, tramwaje na odcinku M Wierzbno - Marynarska mają 100% zapełnienie. Obecnie linia 14 na odcinku Wilanowska - Wierzbo wozi głównie muchy. Gdyby krańcowała na Woronicza byłaby jedną z najbardziej efektywnie wykorzystywanych linii. 3-4 brygady zapewniły by kursowanie co kilka minut. Zaoszczędzone brygady można dać na 18 by zrekompensować startę 14 na Puławskiej. W związku z małą pojemnością pętli Służewiec na nowej pętli powstałyby dwa stanowiska by móc zrobić przerwę dla motorniczych.
Wady: koszta budowy. Sądze jednak że szybko by się zwróciły.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 gru 2008, 11:06

Linia 14 nie jeździ na odcinku Wierzbno - Wilanowska, lecz, niestety, taszczy się Puławską aż do Nowowiejskiej.
Gdyby jeździła do Wilanowskiej, to nie byłoby sensu budować pętli na Wierzbnie już zupełnie - za te kilkanaście milionów złotych lepiej by było wybudować coś innego.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

slav

Post autor: slav » 09 gru 2008, 11:15

Mniejsza o numer. Chodzi mi o to czy dzięki pętli przy samej stacji metra nie można by było stworzyć silnej, szczytowej linii tramwajowej o maksymalnym wykorzystaniu. I czy koszta budowy na dłuższą metę by się nie zwróciły.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 gru 2008, 11:28

Nie chodzi o numer, chodzi o to, że obecnie linii Wilanowska - Wierzbno - Służewiec nie ma! :p

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 09 gru 2008, 11:33

Glonojad pisze:Nie chodzi o numer, chodzi o to, że obecnie linii Wilanowska - Wierzbno - Służewiec nie ma! :p
Mówisz, że nie dojedziesz jednym tramwajem z pętli M.Wilanowska przez Woronicza na Służewiec?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 gru 2008, 11:36

slav

Post autor: slav » 09 gru 2008, 11:36

Panowie! do meritum! Chodzi o zasadność budowy pętli tramwajowej przy stacji Wierzbno. Moim zdaniem linia na trasie Wierzbno - Służewiec miałaby by 100% wykorzystania, nawet przy częstotliwości co 4-5 min.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 09 gru 2008, 11:38

slav pisze:Ciekaw jestem waszej opinii na temat możliwości budowy pętli tramwajowej przy stacji M Wierzbno.
1. Ciekawe w którym miejscu chcesz tą zawrotkę zrobic?
2. Przy czterech brygadach będziesz miał częstotliwość rzędu 12-15 min. a nie kilka minut.

[ Dodano: Wto 09 Gru, 2008 11:40 ]
A ja na to:
http://www.ztm.waw.pl/baza/20081206/14/325301.HTM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 gru 2008, 11:42

Moim zdaniem opierając się na niepełnych danych wyjściowych ciężko wyciągnąć prawidłowe wnioski :p.

Uważam, że dla skrócenia potencjalnej dowozówki Wierzbno - Służewiec o trzy przystanki nie warto wydawać kilkunastu milionów złotych, zwłaszcza przy ograniczonych możliwościach terenowych. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na wprowadzenie priorytetów dla tramwajów na całym ciągu.

Natomiast linię Wierzbno - Służewiec można by wprowadzić pod warunkiem budowy przejazdu międzytorowego i 1-2 torów odstawczych, dużo niższym niż budowa pętli kosztem, pod warunkiem wprowadzenia taboru dwukierunkowego.

[ Dodano: Wto 09 Gru, 2008 11:44 ]
Wow, jeden zjazdowy kurs, to może podyskutujmy jeszcze o bezsensowności linii tramwajowej Gocławek - Narurowicza - Zajezdnia Mokotów... #-o

A może chcesz dla skrócenia tego jednego kursu budować pętlę? :shock:

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 09 gru 2008, 11:53

Glonojad pisze:Wow, jeden zjazdowy kurs
A może chcesz dla skrócenia tego jednego kursu budować pętlę? :shock:
Nie jeden i nie zjazdowy. Ino dwa wariantowe :)
Uchowaj Boże... To kolega Slav ma takie pomysły. Nawet technicznie sobie tej pętli tam nie wyobrażam.
Ja uważam, że Służewiec potrzebuje silnej, punktualnej linii na trasie Wilanowska-Służewiec.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 gru 2008, 11:57

Wariantowe to były kursy 4 :p, zresztą ja tam widzę jeden - drugi pojawia się dopiero od Woronicza :p. To wariantowy kurs nie jest, bo nie ma drugiego końca ujętego w rozkładzie, taka tramwajowa quasi-wtyczka.

I zupełnie nie mam pojęcia, po co o tym piszesz, chyba po to, żeby się wykazać :p

slav

Post autor: slav » 09 gru 2008, 12:10

Paweł D. pisze:Ciekawe w którym miejscu chcesz tą zawrotkę zrobic?
Na Woronicza przy Al. Niepodległości. Jest miejsce wystarczające przy ogródkach działkowych.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 09 gru 2008, 12:53

slav pisze:
Paweł D. pisze:Ciekawe w którym miejscu chcesz tą zawrotkę zrobic?
Na Woronicza przy Al. Niepodległości. Jest miejsce wystarczające przy ogródkach działkowych.
Ale czy wystarczające na wykonanie pętli z odpowiednimi promieniami skrętu? I jaki sens ładowania milionów w pętle, kiedy kawałek dalej już jest funkcjonująca (Wilanowska).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 gru 2008, 14:05

Miejsce to jest, ale NA ogródkach, a nie przy nich.

ODPOWIEDZ