Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
ZTCW pełna gwiazda, chociaż brak relacji zachód-północ jest absolutnie możliwy.
Niemniej sam projekt wyleciał generalnie dość późno i z przyczyn, powiedzmy, na poziomie politycznym. A teraz już wiadomo, że nigdy nie wróci...
Niemniej sam projekt wyleciał generalnie dość późno i z przyczyn, powiedzmy, na poziomie politycznym. A teraz już wiadomo, że nigdy nie wróci...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ciekaw jestem waszej opinii na temat możliwości budowy pętli tramwajowej przy stacji M Wierzbno.
Mogłaby ona pomóc choć trochę rozwiązać problemy komunikacyjne Służewca. Miejsce jest. Przed albo za skrzyżowaniem Woronicza z Al. Niepodległości. Lepiej przed by nie tracić czasu na przejeżdżanie przez skrzyżowanie.
Zalety: tysiące ludzi po wyjściu ze stacji M udaje się na przystanek tramwajowy, tramwaje na odcinku M Wierzbno - Marynarska mają 100% zapełnienie. Obecnie linia 14 na odcinku Wilanowska - Wierzbo wozi głównie muchy. Gdyby krańcowała na Woronicza byłaby jedną z najbardziej efektywnie wykorzystywanych linii. 3-4 brygady zapewniły by kursowanie co kilka minut. Zaoszczędzone brygady można dać na 18 by zrekompensować startę 14 na Puławskiej. W związku z małą pojemnością pętli Służewiec na nowej pętli powstałyby dwa stanowiska by móc zrobić przerwę dla motorniczych.
Wady: koszta budowy. Sądze jednak że szybko by się zwróciły.
Mogłaby ona pomóc choć trochę rozwiązać problemy komunikacyjne Służewca. Miejsce jest. Przed albo za skrzyżowaniem Woronicza z Al. Niepodległości. Lepiej przed by nie tracić czasu na przejeżdżanie przez skrzyżowanie.
Zalety: tysiące ludzi po wyjściu ze stacji M udaje się na przystanek tramwajowy, tramwaje na odcinku M Wierzbno - Marynarska mają 100% zapełnienie. Obecnie linia 14 na odcinku Wilanowska - Wierzbo wozi głównie muchy. Gdyby krańcowała na Woronicza byłaby jedną z najbardziej efektywnie wykorzystywanych linii. 3-4 brygady zapewniły by kursowanie co kilka minut. Zaoszczędzone brygady można dać na 18 by zrekompensować startę 14 na Puławskiej. W związku z małą pojemnością pętli Służewiec na nowej pętli powstałyby dwa stanowiska by móc zrobić przerwę dla motorniczych.
Wady: koszta budowy. Sądze jednak że szybko by się zwróciły.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Linia 14 nie jeździ na odcinku Wierzbno - Wilanowska, lecz, niestety, taszczy się Puławską aż do Nowowiejskiej.
Gdyby jeździła do Wilanowskiej, to nie byłoby sensu budować pętli na Wierzbnie już zupełnie - za te kilkanaście milionów złotych lepiej by było wybudować coś innego.
Gdyby jeździła do Wilanowskiej, to nie byłoby sensu budować pętli na Wierzbnie już zupełnie - za te kilkanaście milionów złotych lepiej by było wybudować coś innego.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie chodzi o numer, chodzi o to, że obecnie linii Wilanowska - Wierzbno - Służewiec nie ma! 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
1. Ciekawe w którym miejscu chcesz tą zawrotkę zrobic?slav pisze:Ciekaw jestem waszej opinii na temat możliwości budowy pętli tramwajowej przy stacji M Wierzbno.
2. Przy czterech brygadach będziesz miał częstotliwość rzędu 12-15 min. a nie kilka minut.
[ Dodano: Wto 09 Gru, 2008 11:40 ]
A ja na to:Glonojad pisze:http://www.ztm.waw.pl/images/schematy/tramwaje.gif
http://www.ztm.waw.pl/baza/20081206/14/325301.HTM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Moim zdaniem opierając się na niepełnych danych wyjściowych ciężko wyciągnąć prawidłowe wnioski
.
Uważam, że dla skrócenia potencjalnej dowozówki Wierzbno - Służewiec o trzy przystanki nie warto wydawać kilkunastu milionów złotych, zwłaszcza przy ograniczonych możliwościach terenowych. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na wprowadzenie priorytetów dla tramwajów na całym ciągu.
Natomiast linię Wierzbno - Służewiec można by wprowadzić pod warunkiem budowy przejazdu międzytorowego i 1-2 torów odstawczych, dużo niższym niż budowa pętli kosztem, pod warunkiem wprowadzenia taboru dwukierunkowego.
[ Dodano: Wto 09 Gru, 2008 11:44 ]
A może chcesz dla skrócenia tego jednego kursu budować pętlę?
Uważam, że dla skrócenia potencjalnej dowozówki Wierzbno - Służewiec o trzy przystanki nie warto wydawać kilkunastu milionów złotych, zwłaszcza przy ograniczonych możliwościach terenowych. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na wprowadzenie priorytetów dla tramwajów na całym ciągu.
Natomiast linię Wierzbno - Służewiec można by wprowadzić pod warunkiem budowy przejazdu międzytorowego i 1-2 torów odstawczych, dużo niższym niż budowa pętli kosztem, pod warunkiem wprowadzenia taboru dwukierunkowego.
[ Dodano: Wto 09 Gru, 2008 11:44 ]
Wow, jeden zjazdowy kurs, to może podyskutujmy jeszcze o bezsensowności linii tramwajowej Gocławek - Narurowicza - Zajezdnia Mokotów...Paweł D. pisze:A ja na to:
http://www.ztm.waw.pl/baza/20081206/14/325301.HTM
Nie jeden i nie zjazdowy. Ino dwa wariantoweGlonojad pisze:Wow, jeden zjazdowy kurs
Uchowaj Boże... To kolega Slav ma takie pomysły. Nawet technicznie sobie tej pętli tam nie wyobrażam.
Ja uważam, że Służewiec potrzebuje silnej, punktualnej linii na trasie Wilanowska-Służewiec.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wariantowe to były kursy 4
, zresztą ja tam widzę jeden - drugi pojawia się dopiero od Woronicza
. To wariantowy kurs nie jest, bo nie ma drugiego końca ujętego w rozkładzie, taka tramwajowa quasi-wtyczka.
I zupełnie nie mam pojęcia, po co o tym piszesz, chyba po to, żeby się wykazać
I zupełnie nie mam pojęcia, po co o tym piszesz, chyba po to, żeby się wykazać
Ale czy wystarczające na wykonanie pętli z odpowiednimi promieniami skrętu? I jaki sens ładowania milionów w pętle, kiedy kawałek dalej już jest funkcjonująca (Wilanowska).slav pisze:Na Woronicza przy Al. Niepodległości. Jest miejsce wystarczające przy ogródkach działkowych.Paweł D. pisze:Ciekawe w którym miejscu chcesz tą zawrotkę zrobic?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Miejsce to jest, ale NA ogródkach, a nie przy nich.