Kamera.alojzy pisze:Z innej paki:
Czy ktoś się orientuje co to za "kółko" obok tylnego wyświetlacza w tegorocznych U18 (w U12 go nie ma)?
Solaris Urbino 18
Dokładnie, obserwuje ona martwe pole po zgięciu przeguba.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Dzisiaj jechałem 8153, pusto było, to przeszedłem się po nim i żadnego miękkiego siedzenia nie odnotowałem.Plesim pisze:Czy w wozach 81xx odbywa się wymiana siedzeń na gąbkowe?
Ostatnio jadąc 8153 usiadłem i się bardzo zdziwiłem gdyż było wyjątkowo miękko. Aż zbadałem to ręką. Nie były to dechy ale siedzenia z gąbką.
Skoro u12 nie mają tylnego wyświetlacza to trudno by miały "kółko"alojzy pisze:Z innej paki:
Czy ktoś się orientuje co to za "kółko" obok tylnego wyświetlacza w tegorocznych U18 (w U12 go nie ma)?
Jak to SU12 nie mają tylnego wyświetlacza?chudzini7 pisze:Skoro u12 nie mają tylnego wyświetlacza to trudno by miały "kółko"alojzy pisze:Z innej paki:
Czy ktoś się orientuje co to za "kółko" obok tylnego wyświetlacza w tegorocznych U18 (w U12 go nie ma)?Choć to bardziej "kulka" bo kółko to coś płaskiego
A propos SU18.
Pamiętam kiedyś, jakoś rok temu jedna rzecz mnie zdziwiła.
Nie pamiętam numeru bocznego wozu, ale było to na linii 131 w SU18 tym z klimatyzacją w całym autobusie.
Mianowicie w drugiej części autobusu obok wyświetlacza za przegubem, po lewej stronie (po stronie kabiny kierowcy) była jedna kamera koloru czarnego.
Fakt jest dla mnie dziwny ponieważ to był autobus nie z tegorocznej dostawy gdzie oczywista jest obecność kamer, tylko to był pojazd jeszcze z poprzedniej dostawy gdzie monitoringu nie było i rozejrzałem się po wnętrzu i nigdzie indziej kamer nie było tylko w tym jednym miejscu. Czy może ktoś wie o co z tych chodziło.
Żeby uciąć wszelkiego rodzaju spekulacje od razu piszę że to widziałem tylko w tym jednym konkretnym pojeździe i był on z poprzedniej dostawy
Pamiętam kiedyś, jakoś rok temu jedna rzecz mnie zdziwiła.
Nie pamiętam numeru bocznego wozu, ale było to na linii 131 w SU18 tym z klimatyzacją w całym autobusie.
Mianowicie w drugiej części autobusu obok wyświetlacza za przegubem, po lewej stronie (po stronie kabiny kierowcy) była jedna kamera koloru czarnego.
Fakt jest dla mnie dziwny ponieważ to był autobus nie z tegorocznej dostawy gdzie oczywista jest obecność kamer, tylko to był pojazd jeszcze z poprzedniej dostawy gdzie monitoringu nie było i rozejrzałem się po wnętrzu i nigdzie indziej kamer nie było tylko w tym jednym miejscu. Czy może ktoś wie o co z tych chodziło.
Żeby uciąć wszelkiego rodzaju spekulacje od razu piszę że to widziałem tylko w tym jednym konkretnym pojeździe i był on z poprzedniej dostawy
Mam drobną sprawę.
Dziś któryś raz (jak dobrze liczę 5-ty w ciągu 2-3 tygodni) zetknąłem się z problemem (chyba samoczynnego) zamykania się drugich drzwi podczas wsiadania bądź wysiadania pasażerów. Nie posądzam kierowców o pomyłki. Zdarzało się to w sytuacji działania CG i otwarcia tylko tych drzwi w busie (o ile dobrze zaobserwowałem).
Pzdr
Dziś któryś raz (jak dobrze liczę 5-ty w ciągu 2-3 tygodni) zetknąłem się z problemem (chyba samoczynnego) zamykania się drugich drzwi podczas wsiadania bądź wysiadania pasażerów. Nie posądzam kierowców o pomyłki. Zdarzało się to w sytuacji działania CG i otwarcia tylko tych drzwi w busie (o ile dobrze zaobserwowałem).
Pzdr
W niektórych wozach, w których było zainstalowane czasowe zamykanie drzwi, po uaktywnieniu przez kierowcę ciepłego guzika, drzwi po prostu zamykały się same po jakimś czasie. To dziwne jednak, że zdarzyło się to w U18 (przegubowym), bo w tych wozach czasowego zamykania drzwi już chyba nie ma - z tego, co pamiętam ostatnio było w U15. Więc być może to usterka elektroniki...
Właśnie z tych powodów byłem zaskoczony, co do usterki elektroniki to może być coś powszechniejszego, zdarzyło się w różnych busach, różnych firm.fraktal pisze:To dziwne jednak, że zdarzyło się to w U18 (przegubowym), bo w tych wozach czasowego zamykania drzwi już chyba nie ma - z tego, co pamiętam ostatnio było w U15. Więc być może to usterka elektroniki...
-
desert_eag
Przystanek 'Przybyszewskiego' 7/116, 06:49Kra pisze:Mam drobną sprawę.
Pzdr
Co więcej, jeździłem 519 w weekend wozem 8153 i sytuacja powtórzyła się kilkakrotnie... wcześniej się to nie zdarzało, bądź zdarzało incydentalnie.
Tak też tym jechałem, poprzednio dwa razy było to w jakimś wozie ITS, chyba A250 (u mnie na Aspekcie chciało przyciąć kobietę z dzieckiem na ręku - prawie z drugim gościem nie wyrwaliśmy drzwi).desert_eag pisze: Przystanek 'Przybyszewskiego' 7/116, 06:49Wilanów? Próbowałem wsiąść dziś tymi drzwiami, hehe.
Co więcej, jeździłem 519 w weekend wozem 8153 i sytuacja powtórzyła się kilkakrotnie... wcześniej się to nie zdarzało, bądź zdarzało incydentalnie.
Dzisiaj jeżdząc wozem 8224 przetestowałem klimatyzacje w tym wozie. No i jednak okazało się, że tak jak w Solarisach Mobilisu oraz nowo dostarczonych to kierowca może ustawić temp. chłodzenia/grzania od 18°C do 22°C. Dlatego w jednym 82XX/84XX będzie chłodno i przyjemnie a w drugim ciepło pomimo załączonej klimatyzacji. Czyli nie prawdą jest, że w tamtych wozach zawsze wnętrze Solarisa będzie schaładzane do 22°C.