Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 11 sty 2009, 0:25

W projekt III strefy, ZTCP nie wchodził Halinów. Wszystkie obecnie gminy objęte II strefą w niej pozostają, poza Karczewem (obstawiam, że był to przypadek)
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 11 sty 2009, 14:49

florekf pisze:Nie można odebrać Mińskowi przynależnosci do Regionu Warszawskiego, ale nie jest częścią aglomeracji warszawskiej. Chodzi tu zarówno o odległość od centrum Warszawy (40 km) jak i brak wielu innych związków. W ten sposób wspólnego biletu moga domagać się mieszkańcy Radomia i Siedlec......III strefa OK, w tymże powinna to być jakaś wspólna oferta ZTM i KM - nowy rodzaj biletu dwóch przewoźników. Mińsk powinien brać udział w integracji transportu regionalnego, a nie miejskiego
W Pradze praktycznie nie ma czegoś takiego, jak warszawski wianuszek aglomeracyjny, mimo to integracja taryfowa z CzD sięga odległej o 60km od centrum Sazawy. Polecam mapkę (pdf 600kb).
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 11 sty 2009, 16:43

florekf pisze:Ale oba te miasta tworza z Warszawą jeden organizm miejski, a Mińsk nie. Bo w ten sam sposób związani są z "Warszawą" mieskzańcy Siedlec i Radomia , ba nawet Łodzi.
A nie są? Jest sporo ludzi dojeżdżających codziennie z Łodzi do Warszawy. Dlaczego im nie zaproponować np. wspólnego biletu MPK+IC+ZTM? Albo VI, VII, czy VIII strefy? Czy organizacyjnie wykonalne, to już inna kwestia.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 11 sty 2009, 16:48

W Toruniu/Bydgoszczy/Włocławku dałosię.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 sty 2009, 23:49

Wszystko się da, tylko kwestia ustalenia odpowiedniej taryfy.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 12 sty 2009, 0:02

jasiu pisze:A nie są? Jest sporo ludzi dojeżdżających codziennie z Łodzi do Warszawy. Dlaczego im nie zaproponować np. wspólnego biletu MPK+IC+ZTM? Albo VI, VII, czy VIII strefy? Czy organizacyjnie wykonalne, to już inna kwestia.
No właśnie, ale tu już mamy do czynienia ze wspólnym biletem gdzie musi dojść do poruzmienia przewoźników , u nas dodatkowo wchodzą samorządy, które w ten sposób realizują w ten sposób zadania własne (transport publiczny).
Obrazek

marek_82

Post autor: marek_82 » 14 sty 2009, 14:32

Wybrałem mimo wszystko ten temat, zamiast "zapytania taryfowego". Wysłałem to pytanie do cok@strefa.waw.pl 3ego.01.09, do dziś nie dostałem odpowiedzi, więc zapytam tutaj. Treść: (cytuję siebie) "Posiadam ważną legitymację studencką, oraz przekroczyłem wiek 26 lat. Korzystam z WKM ważnej na 1 i 2 strefę. Wiem, że w pojazdach ZTM mimo mojego wieku, przysługuje mi ulga 50%. Czy ta ulga przysługuje mi w pojazdach KM i WKD w Warszawie, oraz terenie zaznaczonym na tej: http://ztm.waw.pl/images/siecPKP-KMaz-WKD-2009-01.gif stronie?"

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 14 sty 2009, 14:45

:idea: Obowiązują przepisy ZTM :idea:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 14 sty 2009, 14:47

Znalazłeś mapę, a nie przeczytałeś tekstu pod nią?! ](*,) :

"Przy korzystaniu z oferty "Wspólny bilet ZTM-KM-WKD" w pociągach KM i WKD są honorowane wszystkie uprawnienia do przejazdów ulgowych (ulga 50%) i bezpłatnych, zgodnie z zasadami obowiązującymi w lokalnym transporcie zbiorowym nadzorowanym przez ZTM."

Nic dziwnego, że ze STREFY nie dostałeś odpowiedzi - to jest pytanie do ZTMu, a nie do nich...[/i]

marek_82

Post autor: marek_82 » 14 sty 2009, 14:47

dzięki, kamień spadł...

[ Dodano: Sro 14 Sty, 2009 14:48 ]
o człowieku! jasne! sory.... a ja się tak przejąłem, dzięki i sory!!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 sty 2009, 22:50

Obrazek
Bilet dla aglomeracji, ale bez kasownika
Wojciech Karpieszuk2009-01-14, ostatnia aktualizacja 2009-01-14 08:34

Jak zwykle coś jest niedopracowane. Niby szczegół, a tyle problemów - skarżą się nasi czytelnicy na bilety aglomeracyjne. Problem w tym, że nie ma ich gdzie skasować

- Ile się przez to nerwów najadłam w poniedziałek! - opowiada pani Halina, emerytka z Michalina, która wczoraj zatelefonowała do "Gazety". - Wsiadłam do pociągu do Warszawy. U nas na poczcie kupiłam za 16 zł bilet trzydniowy. Nie ma kasownika, wiec idę do kierownika pociągu, żeby mi ten bilet skasował. A on mówi, że nie skasuje, że jadę na gapę, że będzie kara 270 zł. Przestraszyłam się i w Falenicy uciekałam z pociągu. O co tu chodzi? Najpierw z hukiem trąbili o tym bilecie, a tu coś takiego - nie dowierza.

Nasza czytelniczka w Falenicy złapała prywatny autobus do centrum. Zapłaciła za przejazd 3,5 zł i dopiero na miejscu aktywowała swój trzydniowy bilet. - A miało być tak pięknie - komentuje.

W połowie grudnia szef ZTM Leszek Ruta i prezes Kolei Mazowieckich Halina Sekita chwalili się ogromnym sukcesem. - W końcu zrobiłem sobie prezent na dwulecie rządów - mówił wtedy zadowolony dyrektor Ruta. Od 1 stycznia bilet aglomeracyjny objął 24 kolejne stacji w okolicach Warszawy. To teren zamieszkany przez prawie pół miliona osób. Do interesu dopłacają samorządy, w tym władze powiatu otwockiego i Józefowa (tam leży Michalin), który co miesiąc przekazuje 11 tys. zł.

- Za montaż kasowników na stacjach odpowiadają Koleje Mazowieckie - informuje Igor Krajnow, rzecznik ZTM. - Ale z tego co wiem, to na linii otwockiej mieli już zacząć w tym tygodniu - dodaje.

- W umowie zobowiązaliśmy się do montażu 27 kasowników. I już je zamontowaliśmy, przeważnie tam, gdzie są kasy - mówi rzeczniczka Kolei Donata Nowakowska i potwierdza. - Rzeczywiście, w pociągu można aktywować tylko bilety zakodowane na karcie miejskiej, czyli 30- i 90-dniowe, bo konduktor ma tylko czytnik do kart miejskich.

Rzeczniczka dodaje też, że kasowników na peronach nie ma, bo Koleje boją się wandali.

- To jest właśnie bezmyślność. W Michalinie poczta jest przy stacji. Czy tam nie można zamontować kasownika? Albo w pierwszym przedziale pociągu? - pyta pani Halina. - Wygląda na to, że następnym razem muszę kupić dwa bilety. Najpierw jednorazowy na pociąg, którym pojadę do Warszawy, i tam skasuję sobie swój, jak to hucznie nazwali, aglomeracyjny - kwituje. - Tu nie chodzi tylko o mnie. Takich osób jak ja jest pewnie sporo.

Burmistrz Józefowa Stanisław Kruszewski obiecał "Gazecie" wstawić się za mieszkańcami Michalina, którzy nie chcą dłużej korzystać z utykających w korkach autobusach. - Najlepszym rozwiązaniem będą kasowniki w każdym pociągu. Koleje zapewniły mnie, że właśnie tak będzie. Ale kiedy, nie wiem. Pewnie trzeba ogłosić na to przetarg - przypuszcza.
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... wnika.html
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 15 sty 2009, 16:30

Bardzo chciałbym zobaczyć, jak się te kasowniki na stacjach utrzymają.
Lepiej wyposażyć kierowników pociągów w przenośne urządzenia, za pomocą których można robić nadruki na biletach kartonikowych (taki przenośny kasownik w wersji mini).
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
Patryk2222

Post autor: Patryk2222 » 15 sty 2009, 16:47

Frencher pisze:Bardzo chciałbym zobaczyć, jak się te kasowniki na stacjach utrzymają.
Lepiej wyposażyć kierowników pociągów w przenośne urządzenia, za pomocą których można robić nadruki na biletach kartonikowych (taki przenośny kasownik w wersji mini).
Podobno w Ząbkach zniszczyli.
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938 :?: >>5457>>1804

D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 15 sty 2009, 18:56

to niech wsadzą te kasowniki do starych obudów (te z napisem "tu kasować bilety KM") ;) Gniotsja-nie łamiotsja :D

Adam G.

Post autor: Adam G. » 16 sty 2009, 17:41

Patryk2222 pisze:
Frencher pisze:Bardzo chciałbym zobaczyć, jak się te kasowniki na stacjach utrzymają.
Podobno w Ząbkach zniszczyli.
owszem, po kasowniku pozostał tam tylko słupek, na którym był on pierwotnie zamontowany...
noidea

ODPOWIEDZ