Echa objazdĂłw linii na Andersa...
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tragedia byłaby dopiero wtedy, gdyby nie mieli innej możliwości.
Co nie zmienia faktu, że póki co nie widzę potwierdzenia twojej diagnozy w obserwacjach. Oczywiście będziemy to jeszcze sprawdzać, na wypadek gdyby rzeczywiście sytuacja była marna.
Co nie zmienia faktu, że póki co nie widzę potwierdzenia twojej diagnozy w obserwacjach. Oczywiście będziemy to jeszcze sprawdzać, na wypadek gdyby rzeczywiście sytuacja była marna.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tu byłbym ostrożny - podobne badania na Ursynowie, przeprowadzone parę lat temu przyniosły wynik zgoła nieoczekiwany - otóż w korytarzu metra wyssało ono prawie wszystkich pasażerów autobusów i sporą część aut, ale... w rejonach dalekich od metra, autobusom spadło - pasażerowie szybko wsiedli do aut i zajęli miejsca na drogach zwolnione przez nowometrowców. Ogólny bilans tej inwestycji był bardzo bliski zeru, jeśli chodzi o modal split.Bastian pisze:. Przy czym od razu was rozczaruję - wliczając pasażerów metra (bo czemu nie?) jestem przekonany, że łączna liczba korzystających ze zbiorkomu na terenie Bielan wzrosła.
Chociaż nie da się ukryć, że Bielany jednak komunikację pozametrowską mają chyba jednak lepszą - na Ursynowie nie ma chociażby żadnej linii autobusowej "do miasta", w korytarz niemetrowski, o częstotliwości porównywalnej z 17 czy nawet 116, a jedyny realnie konkurencyjny szlak - autobusy na trakt - ewidentnie słabnie.
A może po prostu ludzie wolą rano dojść (wszak strefa dojścia do metra jest większa, niż do autobusu), aby oszczędzić sobie przesiadek (czynnik psychologiczny), wsiąść na wcześniejszej stacji (miejsce siedzące?), no i ew. nie czekać na zapchany autobus.Fikander pisze:No a jak mają inaczej robić, skoro 116 jest rano niezabieralne i totalnie niepunktualne?
Ergo: nie powiedziałbym, że ludzie idą pieszo do metra, głównie dlatego że autobusy są zapchane/jeżdżą za rzadko. Ot, "efekt metra" równoważy kilka minut więcej spaceru dziennie.
[ Komentarz dodany przez: Bastian: 2009-01-20, 21:44 ]
Korekta autora cytatu.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zależy z której strony. Andersena na pewno bliżej - i stamtąd ludzie do metra dochodzą. Z przeciwnej strony Wólczyńskiej raczej dojeżdżają, to oczywiste.
Tylko że wcześniej wszyscy z nich musieli dojeżdżać.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- fik
- Naczelne Chamidło
Tylko, że problem z zabieralnością 116 rano z Aspektu (i konsekwentna migracja pasażerów do tramwajów i Młocin) pojawił się już po otwarciu ostatniego odcinka metra. Innymi słowy, gdyby wcześniej pomyśleć i zapewnić odpowiednią podaż i regularność kursów...Bastian pisze:Z przeciwnej strony Wólczyńskiej raczej dojeżdżają, to oczywiste.
(i pisałem, że tak się stanie, już pół roku temu)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Bastian
- Sułtan Maroka
No dobra. Tylko że przed cichnięciem 195 i 520 nie było na to wozów, ot co.
- fik
- Naczelne Chamidło
A po ciachnięciu tych wozów nie ma jeszcze bardziej, że likwiduje się (po raz drugi!) E-1/316 (*)?
(*) nb. a mówiłem, że fki łatwiej wyciąć, niż całą linię?
[ Dodano: Wto 20 Sty, 2009 23:13 ]
W ogóle, to kto w końcu na tej pseudoreformie zyska? Broniewskiego w dupę, Aspekt w dupę, Żeromskiego +/- na zero, można w ogóle mówić o znaczącej poprawie w jakiejkolwiek masowo wykorzystywanej relacji?
(*) nb. a mówiłem, że fki łatwiej wyciąć, niż całą linię?
[ Dodano: Wto 20 Sty, 2009 23:13 ]
W ogóle, to kto w końcu na tej pseudoreformie zyska? Broniewskiego w dupę, Aspekt w dupę, Żeromskiego +/- na zero, można w ogóle mówić o znaczącej poprawie w jakiejkolwiek masowo wykorzystywanej relacji?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Bastian
- Sułtan Maroka
No przecież takie jest właśnie uzasadnienie ich istnienia, czego zresztą nikt nie kryłFikander pisze:(*) nb. a mówiłem, że fki łatwiej wyciąć, niż całą linię?![]()
odnoszę wrażenie, że zyskują mieszkańcy okolic Gwiaździstej. szkoda tylko, że inni nie tyle niczego nie zyskują, co wręcz tracąFikander pisze:W ogóle, to kto w końcu na tej pseudoreformie zyska? Broniewskiego w dupę, Aspekt w dupę, Żeromskiego +/- na zero, można w ogóle mówić o znaczącej poprawie w jakiejkolwiek masowo wykorzystywanej relacji?
noidea
ZTM jeszcze nie przeprowadził badań napełnienia na Bielanach po rzekomych zmianach???? A kiedy zamierza? Za pół roku?Bastian pisze:Szczegółowych danych nie ma.
To przepraszam na jakiej podstawie ucina "fki" i dodaje 112 i brygady na 110?? Na oko??
Marna to jest od paru miesięcy? ZTM nie zauważył?Bastian pisze:Oczywiście będziemy to jeszcze sprawdzać, na wypadek gdyby rzeczywiście sytuacja była marna.
Ja wolę. Parę razy już próbowałem dojechać jeden przystanek do metra. Rozkosz. W DS czekasz najpierw na przystanku 10 minut na cokolwiek a potem na metro.Glonojad pisze:A może po prostu ludzie wolą rano dojść
To jest bardzo dobre pytanie. W ciągu Żeromskiego np. jest tyle samo brygad, z tą różnicą, że są nabite pod sufit - tak jak metro rano, do którego dowożą.Fikander pisze:W ogóle, to kto w końcu na tej pseudoreformie zyska?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja tego akurat nie napisałem.Harry pisze:Glonojad pisze:A może po prostu ludzie wolą rano dojść
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.