KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

desert_eag

Post autor: desert_eag » 22 sty 2009, 0:18

Bastian pisze:Broniono tu 106, 121, 156, 157, 184, 520, 522. W części przypadków pamiętam nawet autorów. Nie większość?
Ok, na wszystko można znaleźć uzasadnienie, chociaż pisanie o dyletantach broniących 121 kwalifikuje się chyba pod dyskusję niemerytoryczną ;-) Ale dla ZTM-u chyba ilość tych skarg jest ważna, a nie skargi w ogóle?

[ Dodano: Czw 22 Sty, 2009 00:23 ]
Bastian pisze:Nawet na Gocławek może być częściej - może kosztem 3? :-k
pawcio pisze:A czemu nie na Gocławek razem z kasacją 3 i wzmocnieniem 25?
Bardzo ładnie. Ale boje się, że jak to się ukorzeni, to 6 nie wróci już bezpowrotnie. (Choć wy byście pewnie tego nie chcieli :twisted: )

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 sty 2009, 0:27

pawcio pisze:mi się marzy, by na Broniewskiego zamiast wiecznego tandemu 19+33 pojawiło się jedno mocne 19/33 w relacji Huta-Kielecka.
A to ja bym podmienił z 17: silne 17 z Broniewskiego na Służewiec, 33 z Marymonckiej na Kielecką, 10 przez Nowowiejską i Puławską na Wilanowską, a 16 przez Wołoską na Wyścigi...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 22 sty 2009, 0:45

Bastian pisze:A to ja bym podmienił z 17
Niekoniecznie. Moim zdaniem 17 i 19/33 działałoby wyśmienicie, a na Marymonckiej jedna mocna linia też by nie zaszkodziła.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

reserved

Post autor: reserved » 22 sty 2009, 7:09

- pozostawienie 157 na Marymoncie i Żoliborzu
E tam... 157 dobrze się sprawdza na tej trasie. Fakt, korki... ale one są wszędzie.
hs pisze:* likwidacja 184
Mówisz o tej linii, z której ostatnio np. wysypał się tłum pasażerów przy Zachodnim? ;-)

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 22 sty 2009, 9:13

JacekM pisze:
adaszko pisze:Ale przeniesiono wcześniej bardzo silnie obsadzone 114 z Żeromskiego.
W zamian za 520, więc było na 0 wtedy.
Co ile kursowało 520, a co ile kursuje 114?
Jeździsz autobusami, czy numerami linii?

Gdzieś ktoś wcześniej napisał, że bilans brygad na Bielanach wyszedł na zero. Brygady obsługujące 132 wliczane są w tym zestawieniu do Bielan, czy nie? :>

Doman

Post autor: Doman » 22 sty 2009, 9:45

geograf pisze:Co ile kursowało 520, a co ile kursuje 114?
Pamiętam czasy nie tak dawne jak 520 kursowało co 8 minut, a pokrywało sie z metrem na odcinku dw. Gdański - Politechnika, czyzby dodanie jeszcze jednej stacji spowodowało, że linia bardzo popularna ( w sondażach jednego poczytnego dziennika zawsze plasowala się w pierwszej piątce ) stała sie nagle utrapieniem w oczach ZTMu?
To działania ZTM spowodowały, że linia została popsuta - uwazam, ze w tej chwili ZTM powinien zrobic wszystko by znaleźc najabardziej optymalne ustawienie dla tej linii.

A sama Broniewskiego na jednej silnej dowozówce do metra (bez wzgledu na numer) nie da rady - o 2 i 28 nie wspominam, bo dzięki przepustowości Babki i niemozliwości zapakowania w metro na dw. Gdańskim nie jest to atrakcyjna oferta dla pasażera.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 sty 2009, 10:01

Doman pisze:linia bardzo popularna
To nie popularność jest wskaźnikiem ekonomicznym, tylko wykorzystanie.

Ja np. bardzo lubię linię 117, ale w zeszłym roku jechałem nią max 5 razy.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 22 sty 2009, 10:03

Doman pisze:Pamiętam czasy nie tak dawne jak 520 kursowało co 8 minut, a pokrywało sie z metrem na odcinku dw. Gdański - Politechnika, czyzby dodanie jeszcze jednej stacji spowodowało, że linia bardzo popularna ( w sondażach jednego poczytnego dziennika zawsze plasowala się w pierwszej piątce ) stała sie nagle utrapieniem w oczach ZTMu?
Tak.
Wydłużenie linii metra (i łatwiejsza przesiadka niż na Gdańskim) spowodowała, że większość pasażerów (w godzinach szczytu) wybierała przesiadkę do metra.
Doman pisze:A sama Broniewskiego na jednej silnej dowozówce do metra (bez wzgledu na numer) nie da rady
Nie tylko 114 dowozić będzie do metra, ale i 103 (Stare Bielany), więc bez paniki...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 sty 2009, 10:05

Doman pisze:A sama Broniewskiego na jednej silnej dowozówce do metra (bez wzgledu na numer) nie da rady
I może jeszcze bez względu na częstotliwość? :twisted: :mur:

[ Dodano: Czw 22 Sty, 2009 10:06 ]
geograf pisze:Brygady obsługujące 132 wliczane są w tym zestawieniu do Bielan, czy nie? :>
Rzeczywiście, chyba są.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 sty 2009, 10:08

Bastian pisze: Ja np. bardzo lubię linię 117, ale w zeszłym roku jechałem nią max 5 razy.
A ja bardzo lubię linię 17, ale rzadko nią jeżdżę, bo się do wagonu nie mieszczę :evil:

[ Dodano: Czw 22 Sty, 2009 10:09 ]
Bastian pisze:
I może jeszcze bez względu na częstotliwość? :twisted: :mur:
Oczywiście, liczy się liczba naklejek na przystanku, a poza tym "cobędziejakmostsięzatkaito114nieprzyjedzieazawszetojednak103nawetcopółgodzinybyłowybawieniem"
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 sty 2009, 10:16

Glonojad pisze:poza tym "cobędziejakmostsięzatkaito114nieprzyjedzieazawszetojednak103nawetcopółgodzinybyłowybawieniem"
Tia, jeszcze nie widziałem, by Gdański się zatkał... :evil:

hs

Post autor: hs » 22 sty 2009, 10:33

pawcio pisze:
hs pisze:wycofanie 103 z Powązek
Póki 186 nie może się zatrzymywać przy Powązkowskiej, niestety 103 musi tam podjeżdżać.
Rozumiem. Siła wyższa. #-o
hs pisze:podział 114 na dwie linie (z placu Wilsona)
Żoliborz dąży za wszelką cenę do kasacji pętli tamże. Do tego linia bródnowska miałaby wówczas wyjątkowo nieatrakcyjną przesiadkę z metra na osiedle.[/quote]
Tak, o kasacji pętli słyszy się od dawna. W tym przypadku miałem na myśli pętlę przelotową... Jak się nie da, to trudno, chociaż stada 114 na Broniewskiego to nie jest miłe zjawisko, a będzie jeszcze mniej miłe po zabraniu stąd 121 i 132 (co akurat popieram).

[ Dodano: Czw 22 Sty, 2009 10:35 ]
Bastian pisze:Cóż, nawet tu na forum większość rzeczy z twojej listy była oprotestowywana, więc się nie dziw, że nie weszły.
Ja się nie dziwię, po prostu wyliczam plusy oraz minusy. Tych drugich niestety więcej :sad:

[ Dodano: Czw 22 Sty, 2009 10:37 ]
ziomal pisze:
hs pisze:- brak dogodnej przesiadki ze 112 do metra
Aż tak trudno przejść przed wiadukt i dojść sobie chodnikiem? W sumie to jest spory kawałek, ale nie ma co przez to walić jednej z idei reformy...
Przez jaki wiadukt??? Zresztą, mniejsza o to. Fakt, że przesiadka wygodna nie jest i niewiele da się z tym zrobić :sad:

[ Dodano: Czw 22 Sty, 2009 10:40 ]
mateusz72 pisze:
hs pisze:- pozostawienie 156 na Bielanach
Bardzo dobrze, że zostało. Nie wiem jak na dalszym odcinku, ale do metra dojeżdżać powinno.
Można też zwiększyć częstotliwość do 15 min. Mam przyjemność korzystać często, gęsto z tej linii i trzeba powiedzieć otwarcie: jest to jedyne bezpośrednie połączenie os. Targówek z Bródnem, Żeraniem i dalej metrem. Wiele osób z tego korzysta.
Z Targówka do metra przez Żerań? Ciekawe, doprawdy... 156 powinno zostać jako łącznik Targówka z Bródnem, ewentualnie Żeraniem (kiedyś było 145), ale pchanie tego przez most na Bielany i dublowanie z jadącym co 10 minut 112 na odcinku od metra do Podgrodzia to jakieś koszmarne nieporozumienie. (-X

[ Dodano: Czw 22 Sty, 2009 10:42 ]
pawcio pisze:
desert_eag pisze:2 do piachu i 28 częściej, albo mocno częściej [...]. Jednak chodzi mi o 28 w wersji do Wschodniego.
A czemu nie na Gocławek razem z kasacją 3 i wzmocnieniem 25?
Bardzo mi się ten pomysł podoba, nie powiem =D>
pozdrawiam
hs

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 22 sty 2009, 10:42

Bastian pisze:Ja np. bardzo lubię linię 117, ale w zeszłym roku jechałem nią max 5 razy.
Mam udusić? :mdleje: :D Bardzo lubisz? :> To zazdroszczę... Ja też lubię (czasem).
Jak już jest wątek tramwajowy: w godzinach szczytu od pl. Zbawiciela do Centrum tramwaje jeżdżą na maxxa zapełnione. Na pl. Konstytucji wsiąść się NIEDASIĘ. Widzę to kolejny raz i mimo, że teoretycznie oczywiste, to nie rozumiem, czemu ludzie są ciągle skazani na wpychania do tramwajów i do metra?
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

hs

Post autor: hs » 22 sty 2009, 10:54

reserved pisze:
- pozostawienie 157 na Marymoncie i Żoliborzu
E tam... 157 dobrze się sprawdza na tej trasie. Fakt, korki... ale one są wszędzie.
Nie chodzi mi o korki. Chodzi mi o pustki w autobusach.
reserved pisze:Mówisz o tej linii, z której ostatnio np. wysypał się tłum pasażerów przy Zachodnim? ;-)
Coś trudno mi w to uwierzyć. Chociaż różnie bywa, na 132 raz do roku też zdarza się tłum ;-)
pozdrawiam
hs

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 22 sty 2009, 12:11

Każdy czegoś broni, a nawet by chciał wzmocnienia. A brygady i kasa na ich kursowanie skąd?
Może z biletów osób korzystających z tejże linii? :>
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

ODPOWIEDZ