(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
Ze względów chyba stricte politycznych musi byc coś na początek Grochowskiej (odcinek Al.Zieleniecka-Wiatraczna) z patelni, a poza 8 raczej nie ma tam co puścic 
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ze względów stricte politycznych to sobie można puszczać minibusy co 60 minut (khe, khe, 202, khe, khe), a nie marnować tramwaje.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Grzebiąc przy Rondzie Radosława zwróćcie uwagę na dogodność przesiadek w danym kierunku.
Dodatkowo zwróćcie uwagę a to gdzie tworzą sie węzły przesiadkowe.
Dobrym węzłem przesiadkowym jest np ZP Żółkiewskiego z autobusów do tramwajów w kierunku centrum.
Most Poniatowskiego w kierunku Pragi.
Dworzec centralny w kierunku Ochoty
Daleka w Kierunku Centrum, Kino ochota w kierunku Okęcia
Wymienione przystanki są najwygodniejsze w systemie przesiadki drzwi w drzwi.
I ja się takich trzymam. a z reguły te przystanki są małe i ciasne (poza DWC) w przeciwieństwie do przystanków węzłowych. Jadę 14 a potrzebuje sie przesiać w 35,7,9 to na pl. Narutowicza lub na Kinie ochota. Dogodna przesiadka na BW1920 to jakieś nieporozumienie.
Dogodna przesiadka na Rondzie Waszyngtona - z zasuwanie po schodkach przez podziemia. To ja wysiadam na Moście Poniatowskiego i czekam na właściwy tramwaj.
Podobnie z Przesiadką na Dalekiej, bo nie rzadko się zdarza taki motyw jak jadę 35 do Centrum
Najpierw 35 z Okęcia, potem na BW1920 w cokolwiek poza 14, 1 dojeżdża do Dalekiej, znów przesiadka w 21. Abo na BW1920 złapie 25.
to co opisuje wyżej to system przesiadkowy a który trzeba zwracać uwagę przy tworzeniu układu rusztowego by nie biegać po całym skrzyżowaniu. A w sytuacji kiedy odjazdy są rzadkie (co 10 minut) nieskoordynowane (35 i 36) to jedyne rozwiązanie to przesiadki drwi w drzwi których w tym mieście się nie wspiera.
Dodatkowo zwróćcie uwagę a to gdzie tworzą sie węzły przesiadkowe.
Dobrym węzłem przesiadkowym jest np ZP Żółkiewskiego z autobusów do tramwajów w kierunku centrum.
Most Poniatowskiego w kierunku Pragi.
Dworzec centralny w kierunku Ochoty
Daleka w Kierunku Centrum, Kino ochota w kierunku Okęcia
Wymienione przystanki są najwygodniejsze w systemie przesiadki drzwi w drzwi.
I ja się takich trzymam. a z reguły te przystanki są małe i ciasne (poza DWC) w przeciwieństwie do przystanków węzłowych. Jadę 14 a potrzebuje sie przesiać w 35,7,9 to na pl. Narutowicza lub na Kinie ochota. Dogodna przesiadka na BW1920 to jakieś nieporozumienie.
Dogodna przesiadka na Rondzie Waszyngtona - z zasuwanie po schodkach przez podziemia. To ja wysiadam na Moście Poniatowskiego i czekam na właściwy tramwaj.
Podobnie z Przesiadką na Dalekiej, bo nie rzadko się zdarza taki motyw jak jadę 35 do Centrum
to co opisuje wyżej to system przesiadkowy a który trzeba zwracać uwagę przy tworzeniu układu rusztowego by nie biegać po całym skrzyżowaniu. A w sytuacji kiedy odjazdy są rzadkie (co 10 minut) nieskoordynowane (35 i 36) to jedyne rozwiązanie to przesiadki drwi w drzwi których w tym mieście się nie wspiera.

- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Sorry, ale bajki opowiadasz.
Albo system rusztowy, albo przesiadki jednoplatformowe. W większości przypadków jest to nie do pogodzenia. Jak chcesz to pogodzić na Feminie, Centralu, Okopowej, Babce, Patelni itd.?
Przesiadki jednoplatformowe to rzecz dobra, cenna, ale w większości przypadków kompletnie nierealna i podbijająca ceny w sposób bezzasadny kompletnie. Można je zapewniać wyłącznie w niektórych relacjach i nie zawsze - tych najważniejszych.
Albo system rusztowy, albo przesiadki jednoplatformowe. W większości przypadków jest to nie do pogodzenia. Jak chcesz to pogodzić na Feminie, Centralu, Okopowej, Babce, Patelni itd.?
Przesiadki jednoplatformowe to rzecz dobra, cenna, ale w większości przypadków kompletnie nierealna i podbijająca ceny w sposób bezzasadny kompletnie. Można je zapewniać wyłącznie w niektórych relacjach i nie zawsze - tych najważniejszych.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Przystanki za skrzyżowaniem jeśli występują relacje skrętne.Glonojad pisze:W większości przypadków jest to nie do pogodzenia. Jak chcesz to pogodzić na Feminie, Centralu, Okopowej, Babce, Patelni itd.?
Tyle.
Jeśli mamy układ rusztowy bez relacji skrętnych to samo przez się wychodzi że nie może być przesiadek drzwi w drzwi. Jednak wtedy należy lokować przystanki iw takich miejscach by były ja najbliższej siebie. a nie żeby przesiadka 16 do 17 to trzeba było zasuwać taki kawał. Wystarczyło by w tej sytuacji przenieść przystanek przed skrzyżowanie i szafa gra.
Wiadomo ze układ rusztowy ciężko zrobić np na Pl. Zawiszy, R. Waszyngtona, Dw. Wileńskim, i wielu innych skrzyżowaniach tramwajowych o 3 wlotach. Tam postulować o przystanki Za i przed skrzyżowaniem. Mamy wtedy możliwość przesiadki w trybie drzwi w drzwi na wszystkich relacjach. Jednak podwójny przystanek w zespole to straszna strata czasu dlatego znaleźć należy taką relacje jaka będzie dominującą przesiadkowo.
Pl. Zawiszy jest nieoptymalny przesiadkowo.

- Bastian
- Sułtan Maroka
Ke?Teokryt pisze:nie żeby przesiadka 16 do 17 to trzeba było zasuwać taki kawał
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
No to przystanek jest naprzeciwko, po drugiej stronie torów... 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- MeWa
- Cukiereczek
to chyba naturalne, mało kto z rozsądnych osób przesiada się na OSTATNIM wspólnym przystanku.Teokryt pisze:Jadę 14 a potrzebuje sie przesiać w 35,7,9 to na pl. Narutowicza lub na Kinie ochota. Dogodna przesiadka na BW1920 to jakieś nieporozumienie
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Wiem o tym jednak przystanki przed ostatnim wspólnym są do tego nieprzystosowane - Patrz OCHOTA-RATUSZ na którym jest i 21 i 32. Jak chcemy jechać na wolę a nie było akurat 1 to mamy okazje złapać 32 jak będzie jechało akurat. Jak jedziemy np 1 z Banacha to mamy okazje złapać 21.MeWa pisze:mało kto z rozsądnych osób przesiada się na OSTATNIM wspólnym przystanku.

- MeWa
- Cukiereczek
zależy... a naprawdę 1 w miarę często jeździ, a ja już wolałbym jechać do pl. Zawiszy, gdzie mogę przejść na przystanek zbiorczy dla wszystkich linii, albo na przystanek dla linii jadących od centrum w kierunku Woli.Teokryt pisze:przed ostatnim wspólnym są do tego nieprzystosowane
Nie wiem co ma 21 do 32 lub 1, bo wydaje mi się, że 21 nie jedzie na Wolę i obsługuje zupełnie inny ciąg
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
co ma 21 do zabawy?
w tygodniu niewiele ale w DS lub wieczorami - sporo.
Trasa Okęcie - Centrum
wsiadam w cokolwiek z Okęcia i wysiadam sobie na Bitwy (duży wygodny peron) czekam na wszystko inne różne od 14. jeśli w tym czasie przyjedzie 25 to wsiadam w 25 i po kłopocie. Jeśli przyjedzie 1 to jadę 1 do Ochota-Ratusz tam wysiadam i czekam na cokolwiek innego od 1 i 32. Jest to takie coś co działa na zasadzie - aby do przodu.
Dlaczego tak a nie z przesiadkami biegając dookoła skrzyżowań? tramwaje są nieskoordynowane ze sobą przez co może być tak ze akurat potrzebny nam tramwaj będzie za minutę lub dwie a w wyniku pecha i świateł na jakie trafimy przy przesiadce zwieje az będzie się kurzyło... i tyle z dogodnej przesiadki.
Podobnie w relacji Okęcie - Wola
Wtedy w cokolwiek z Okęcia, przesiadka w razie potrzeby a bitwy z 35 w 1 i od razu docelowo lub przesiadka na Ochota Ratusz w 32. potem wysiadka na Pl. Zawiszy i oczekiwanie na 1, 22, 24.
O ile sam fakt przesiadek nie jest zły o tyle miejsca ich występowania - tak.
Grunt to informacja dlatego trudno sie w tym systemie obyć bez tablic albo bez komórki z wap.ztm.waw.pl
w tygodniu niewiele ale w DS lub wieczorami - sporo.
Trasa Okęcie - Centrum
wsiadam w cokolwiek z Okęcia i wysiadam sobie na Bitwy (duży wygodny peron) czekam na wszystko inne różne od 14. jeśli w tym czasie przyjedzie 25 to wsiadam w 25 i po kłopocie. Jeśli przyjedzie 1 to jadę 1 do Ochota-Ratusz tam wysiadam i czekam na cokolwiek innego od 1 i 32. Jest to takie coś co działa na zasadzie - aby do przodu.
Dlaczego tak a nie z przesiadkami biegając dookoła skrzyżowań? tramwaje są nieskoordynowane ze sobą przez co może być tak ze akurat potrzebny nam tramwaj będzie za minutę lub dwie a w wyniku pecha i świateł na jakie trafimy przy przesiadce zwieje az będzie się kurzyło... i tyle z dogodnej przesiadki.
Podobnie w relacji Okęcie - Wola
Wtedy w cokolwiek z Okęcia, przesiadka w razie potrzeby a bitwy z 35 w 1 i od razu docelowo lub przesiadka na Ochota Ratusz w 32. potem wysiadka na Pl. Zawiszy i oczekiwanie na 1, 22, 24.
O ile sam fakt przesiadek nie jest zły o tyle miejsca ich występowania - tak.
Grunt to informacja dlatego trudno sie w tym systemie obyć bez tablic albo bez komórki z wap.ztm.waw.pl

Teokryt, mam dziwne wrażenie, że brzedzisz.
Wróć - że robisz z igły widły. Szczególnie urzekła mnie odpowiedź na pytanie Glonojada:
Generalnie mam wrażenie, że masz za dużo czasu na niepotrzebne dywagacje, bo wniosków z nich za grosz nie widzę
(poza jednym, słusznym - sam popieram metodę "byle do przodu"
)
Wróć - że robisz z igły widły. Szczególnie urzekła mnie odpowiedź na pytanie Glonojada:
Przy Okopowej i Babce są przystanki za skrzyżowaniem. W innych wymienionych miejscach nie ma (i daj Boże aby były!). Więc po co ta odpowiedź?Teokryt pisze:Przystanki za skrzyżowaniem jeśli występują relacje skrętne.Glonojad pisze:W większości przypadków jest to nie do pogodzenia. Jak chcesz to pogodzić na Feminie, Centralu, Okopowej, Babce, Patelni itd.?
Tyle.
Generalnie mam wrażenie, że masz za dużo czasu na niepotrzebne dywagacje, bo wniosków z nich za grosz nie widzę
(poza jednym, słusznym - sam popieram metodę "byle do przodu"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ewidentnie do poprawy jest uklad przy Rondzie Daszynskiego, gwoli scislosci, podobnie jak wezel Al. Reymonta (o zgrozo, swiezy!).
Z tym, ze Daszynskiego nikt nie ruszy, bo "zaraz bedzie metro" a Al. Reymonta, coz... mam wrazenie, ze bardziej podkrecic tam priorytetow nie mozna, bo tramwaje na kazdym wlocie moga jechac w dwoch dosc roznych relacjach, a wiec po wybudowaniu przystankow "za" w miejsce obecnych "przed" czas przejazdu musi spasc, bo dojdzie dodatkowy postoj przy peronie za...
Plac Zawiszy - jest zorganizowany tak, jak jest, by zapewnic pasazerom jak najkrotsze dojscie do pociagow. Z racji wieloletniej slabosci relacji Grojecka - Towarowa w stosunku do mocnego kierunku Aleje - Grojecka, skad tramwaje jezdza dalej niz tylko do Pl. Narutowicza (epizodycznie Banacha, szczyto-mocne 1 to nowosc), prawdopodobnie nikt nie zakladal, ze pasazerowie beda chcieli biegac na wylot przy Grojeckiej zamiast wsiasc na bliskiej kolei platformie istniajacej.
Obecnie to wychodzi bokiem, bo przystanek na wlocie polnocnym i brak wydzielonych torow troche dlawi przepustowosc. Z drugiej strony - niektorzy protestuja przeciw przystankom na wylocie, bo "co bedzie jak przyjedzie trzeci tramwaj i zablokuje skrzyzowanie"...
Z tym, ze Daszynskiego nikt nie ruszy, bo "zaraz bedzie metro" a Al. Reymonta, coz... mam wrazenie, ze bardziej podkrecic tam priorytetow nie mozna, bo tramwaje na kazdym wlocie moga jechac w dwoch dosc roznych relacjach, a wiec po wybudowaniu przystankow "za" w miejsce obecnych "przed" czas przejazdu musi spasc, bo dojdzie dodatkowy postoj przy peronie za...
Plac Zawiszy - jest zorganizowany tak, jak jest, by zapewnic pasazerom jak najkrotsze dojscie do pociagow. Z racji wieloletniej slabosci relacji Grojecka - Towarowa w stosunku do mocnego kierunku Aleje - Grojecka, skad tramwaje jezdza dalej niz tylko do Pl. Narutowicza (epizodycznie Banacha, szczyto-mocne 1 to nowosc), prawdopodobnie nikt nie zakladal, ze pasazerowie beda chcieli biegac na wylot przy Grojeckiej zamiast wsiasc na bliskiej kolei platformie istniajacej.
Obecnie to wychodzi bokiem, bo przystanek na wlocie polnocnym i brak wydzielonych torow troche dlawi przepustowosc. Z drugiej strony - niektorzy protestuja przeciw przystankom na wylocie, bo "co bedzie jak przyjedzie trzeci tramwaj i zablokuje skrzyzowanie"...
Rondo Daszyńskiego na siłę potrzebuje dobudowania brakujących skrętów.Glonojad pisze:Z tym, ze Daszynskiego nikt nie ruszy, bo "zaraz bedzie metro"
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.