Wyposażenie warszawskich autobusów

Moderatorzy: JacekM, Dantte

KILLER4911
(KILLER 4739)

Post autor: KILLER4911 » 02 lut 2009, 21:24

jacek pisze:
Adam G. pisze:tylko ITS ma takie luksusy fabrycznie
Ale wiele innych niedociagnięc fabrycznych
Jacek masz duzo racji wystarczy nim jechac do pracy i wszystko slychac
żałoba po 4739 (BALBINA)

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 02 lut 2009, 21:54

KILLER4739 pisze:
jacek pisze: Ale wiele innych niedociagnięc fabrycznych
Jacek masz duzo racji wystarczy nim jechac do pracy i wszystko slychac
To co zapewne słyszyć jezdząc N64 i innymi to juz zapewne zmeczenie materiału i dające sie we znaki usterki, a Ja miałem na mysli szczegóły w wyposazeniu tych wozów.
Brak elektrycznych lusterek, ktore bylyby wskazane, zwłaszcza przy zmianach kierowcow na przystankach (mają je tylko wozy A201-215), a także brak swiateł przeciwmgielnych
(przednich) w przegubach, a bardziej to by bylo wskazane, aniżeli mocne silniki pozwalajace osiagac dobre osiagi, a przez to zakładane są kagańce, które maja negatywny wplyw na skrzynie biegów #-o
Brak leniucha w przegubach, umozliwiającego otwieranie wszystkich drzwi jednoczesnie , też należy do wad, ale przynajmniej maja te grające pudełeczka pod sufitem, które umilaja prace w jakimś tam stopniu

Moris

Post autor: Moris » 02 lut 2009, 23:23

Może i w przegubach ITSu są elektryczne lusterka, ale z powodu niedbalstwa kierowców w żadnym już nie działają =D>
O autobusy w ITS nie dbają i dlatego wyglądają jak wyglądają.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 03 lut 2009, 0:09

Akurat autobusy z ITS wyglądają jako tako w porównaniu chociażby do Syfilisu.
A i tak najczystsze są Scanie, bo mają codziennie stały serwis :razz:

TOMEK

Post autor: TOMEK » 03 lut 2009, 0:36

Tylko ciekawe czemu w scaniach wszystko się rusza albo brakuje poręczy/uchwytów/przycisków, a wewnętrzne CG są nierzadko po prostu wyrwane i wiszą sobie radośnie "na kabelkach" :grin:

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 03 lut 2009, 4:04

Moris pisze:Może i w przegubach ITSu są elektryczne lusterka, ale z powodu niedbalstwa kierowców w żadnym już nie działają =D>
O autobusy w ITS nie dbają i dlatego wyglądają jak wyglądają.
Akurat w kazdym z piętnastu jakie posiadają elektryczne lusterka, dzialają bez zarzutu :D

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 03 lut 2009, 4:05

Moris pisze:O autobusy w ITS nie dbają i dlatego wyglądają jak wyglądają.
A jak wyglądają wg twojej fachowej oceny :-k

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 03 lut 2009, 11:03

Adam G. pisze:
jacek pisze:No to faktycznie nie zazdroszcze, jak wyglada sytuacja w manach na Stalowej i innych wozach MZA, pod tym względem?
tylko ITS ma takie luksusy fabrycznie ;)
Tak ma ](*,) , akurat dzis rano trafił Mi się A224, bez radia (bo poszlo do naprawy) i z kagańcem na 65km/h-dramat :D

5280

Post autor: 5280 » 03 lut 2009, 15:35

Co do zamontowanych odbiorników radiowych to jest tak:

- fabrycznie zamontowane radia sa tylko w trzech czerwonych manach z Gdańska.
- nowe U12 i U18 przyszły z całą instalacja, sa głośniki no ale MZA szukało oszczędności i wozy przyszły bez radia, nie na nawet (kieszeni)miejsca na radio. Zamiast tego sa elektyczne lusterka które nie działaja w dużej części wozów ](*,)
- w starych manach kierowcy sami sobie montuja radia na własny koszt, przetwornice montuja elektrycy za niewielką opłatą :D no ale zdarzają sie przypadki ze przetwornice sa kradzione i wtedy z radia dupa ](*,)
I bardzo duża częśc manów nie ma radia więc nie wiem skąd kolega twierdzi ze prawie wszystkie maja :-k
-Zaś w nowych jelczach kierowcy podpinają radia do zapalniczki ale to rzadkość. Takie próby często kończa sie zwarciem i przepaleniem bezpiecznika :D
5280

Moris

Post autor: Moris » 03 lut 2009, 16:32

Jadąc za solówką z ITSu widać jak idzie skosem więc odrazu widać jakie umiejętności maja Ci co nimi jeżdżą i jak mechanicy je serwisują. =D>

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 03 lut 2009, 20:27

Moris pisze:Jadąc za solówką z ITSu widać jak idzie skosem więc odrazu widać jakie umiejętności maja Ci co nimi jeżdżą i jak mechanicy je serwisują. =D>
Rozwin temat co do skosu, a co za tym idzie, powiazania tegoż skosu z serwisem i umiejetnościami kierowcow dosiadających te wozy :D

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 03 lut 2009, 20:51

Moris pisze:Ten temat nie ma służyć temu żebyśmy się kłócili na temat wyglądu i wyposażenia autobusów z ITSu
Moris pisze:Jadąc za solówką z ITSu widać jak idzie skosem więc odrazu widać jakie umiejętności maja Ci co nimi jeżdżą i jak mechanicy je serwisują
Sam sobie zaprzeczasz :D

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 03 lut 2009, 20:54

Po pierwsze tylko 2 Gdańszczaki mają radio wbudowane, po drugie duża częsc Manów ma Radio, jedne jeszcze mają, w drugich ukradzione a w 3 zdemontowano... ale jakby nie patrzeć to już prawie kazdy miał ;-)
A pozatym tak jak mówie, własciciele często zabierają radia by inny kierowca nie podje.....ł
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
Lipek

Post autor: Lipek » 03 lut 2009, 21:56

jacek pisze:Brak leniucha w przegubach, umozliwiającego otwieranie wszystkich drzwi jednoczesnie
To moim zdaniem jest fajne przynajmniej jeden nowy autobus w którym kierowcy nie katują wszystkich drzwi jak wysiada jedna osoba. Z drugiej strony wiem że jak sie jeździ po 8h dziennie to sie nie chce otwierać każdych drzwi osobno ale tu kierowca jest zmuszony się "bawić "drzwiami :D A to nawet lepiej podobno dla bezpieczeństwa bo powinno się każde drzwi osobno zamykać bo jak się zamyka pierwsze to ostatnimi ktoś zawsze może wyjść/wejść i każde drzwi są obserwowane przez kiermana i nie dochodzi do przycięć a jak się wali leniuchem to zazwyczaj ktos jest przycięty. Niby w nowych busach nie boli bo drzwi odskakują ale jak są leniuchy w lewarach nie których to trzeba się przeżegnać przed wejściem/wyjściem. Już raz dostałem harmonijkami =P~

Awatar użytkownika
Tyrystor
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 04 lut 2009, 22:04

Desert pisze:Po pierwsze tylko 2 Gdańszczaki mają radio wbudowane, (...)
Trzeci zgubił radio czy jak? :-s
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

ODPOWIEDZ