Co ze stacjami A-12 Plac Konstytucji i A-16 Muranów?

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 lut 2009, 7:06

Ojeju, tramwaje w nocy ktoś zawinął? Czy ich istnienie nie pasowało do tezy? Muranów osiedlem z beznadziejnym dojazdem, dobre, dobre.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 19 lut 2009, 8:20

Życie Warszawy pisze:O stację metra na swoim osiedlu mieszkańcy Muranowa starają się od kilku lat.
– Byłaby dla nas ogromnym ułatwieniem. Teraz, żeby dostać się do innych dzielnic, musimy jeździć zatłoczonymi autobusami – opowiada Barbara Olszko ze stowarzyszenia mieszkańców Starego i Nowego Miasta i dodaje: – Na naszym osiedlu mieszka dużo starszych osób, które mają problemy z poruszaniem się.
Ja śnię? Rzeczywiście Stare i Nowe Miasto ma tam rzut kamieniem i już wyobrażam sobie te drepczące do stacji Muranów tłumy starszych osób, które mają problemy z poruszaniem się.... ROTFL...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 19 lut 2009, 21:02

nie, nie i jeszcze raz nie! nasze metro i tak ma stacje dość często. Muranów ma tramwaje, kilka autobusów, do tego mieszkańcami są głównie ludzie starsi, którzy do takiego dojazdu już się przyzwyczaili.
noidea

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 19 lut 2009, 21:12

Prędzej wymrze to gardłujące pokolenie aniżeli stacja zostanie zbudowana =; A jeśli już coś tam poprawiać, to pomyślałbym nad czymś pomiędzy 179 a 202, ale to już wykracza poza tematykę tego forum.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 16 paź 2014, 18:02

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 46153.html

Super... wychodzi na to, że stacje metra najrzadziej rozmieszczone są w centrum :roll: A HGW też dobra z tym kilometrem, jak nie wie to niech się nie wyrywa, bo tak jakby przyznała rację, że trzeba te stacje zbudować (co jest z resztą prawdą) bo odległości jednak nie są "w normie", a chyba nie o to jej chodziło. Szkoda, że debilne umiejscowienie stacji Ratusz niejako blokuję stację Muranów (kolejna wspaniała decyzja zafajdanych polityków, ludzie gniotący się przy południowym wejściu pozdrawiają...). Ludzie, którzy są za to odpowiedzialni powinni zostać surowo ukarani, ale to tylko Polska... A stacja Pl. Konstytucji przydałaby się bo jest to przecież ścisłe, gęsto zabudowane centrum miasta.

I nie podoba mi się stwierdzenie Pana z Siskomu, że lepiej wydawać forsę na Białołękę. Dlaczego ktoś kto kupił sobie mieszkanie 2-3 razy taniej niż na Mokotowie, Ochocie czy Pradze ma mieć tak samo dobrą komunikację z podatków Warszawiaków (bo sami pewnie podatków tu nie płacą)? Niech się gniotą w tym swoim ukochanym "pięć-dwa-siedem".

I jeszcze przydałoby się sprostowanie jego słów: "1450 metrów odległości między stacjami Politechnika i Centrum to więcej, niż między niektórymi stacjami ursynowskimi"
Otóż nie niektórymi, a wszystkimi:
http://www.metro.waw.pl/pliki/mw1/a12ia16_d.gif

reserved

Post autor: reserved » 16 paź 2014, 18:28

Przecież z Pl. Konstytucji jest rzut beretem na Politechnikę... no nie przesadzajmy. Od takich przystanków mamy tramwaje, które akurat tam zlikwidowane pewnie nie będą, mimo obecności metra.

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 16 paź 2014, 18:32

A co z osobami starszymi na które się z uporem maniaka powołujesz przy innych przystankach? Od Politechniki jest blisko na plac Konstytucji, owszem, ale to też zależy na którą część placu. Do Koszykowej jest już kawałek.

Edyta: Zgłębiłem temat, wg. mapy google od ostatniego wyjścia ze stacji Politechnika do Koszykowej jest 450m. W takim razie stację Plac Konstytucji należałoby tak zbudować aby wyjścia południowe były przy Koszykowej, a sama stacja bardziej na północ.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 paź 2014, 18:56

No przecież miała być między placem a Wilczą.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

reserved

Post autor: reserved » 16 paź 2014, 18:57

Autobus Czerwon pisze:A co z osobami starszymi na które się z uporem maniaka powołujesz przy innych przystankach? Od Politechniki jest blisko na plac Konstytucji, owszem, ale to też zależy na którą część placu. Do Koszykowej jest już kawałek.
To osoby starsze tak miłują metro? A tramwaje i autobusy z Pl. Konstytucji zabrali?

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 16 paź 2014, 19:03

Bastian pisze:No przecież miała być między placem a Wilczą.
Czyli znowu dysfunkcyjnie, jak MR-A? No to chyba faktycznie lepiej jej nie budować, skoro jedynym ratunkiem dla sensu jej istnienia jest przesuwanie jej na siłę.

Zresztą i tak ta lokalizacja to IMO zbyt blisko :mewa: Politechnika, nie ma sensu ludziom spowalniać w ten sposób podróży metrem.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 16 paź 2014, 19:59

Moim zdaniem ewentualne uzasadnienie funkcjonalne ma jedynie Muranów, aczkolwiek obawiam się, że charakter zabudowy uniemożliwiłby zebranie tam jakiejkolwiek sensownej liczby chętnych - zabudowa jest rozstrzelona i raczej średniowysoka. Ponadto pamiętajmy, że na innych stacjach metra pasażerowie biorą się z ciągów poprzecznych, których na takowym brak (Anielewicza? Stawki No weźcie...).

Plac Konstytucji to w ogóle kuriozum. Nie dość, że blisko Politechniki to na dodatek przy takiej lokalizacji stacji i tak dysfunkcyjny węzeł stanie się niemal niedostępny dla pieszych.

Podsumowując, dobrze, że zaniechano realizacji tych stacji. Liczyłem na to od samego początku. Natomiast nie uważam, że lekiem na całe zło jest władowanie pieniędzy na Białołękę. Chętniej widziałbym raczej przebudowę placu Konstytucji na coś, co nie wygląda jak żywcem z Moskwy wyjęte oraz drobne inwestycje podnoszące jakość życia lokalnych mieszkańców - remonty chodników, reorganizację przestrzeni miejskiej itp. na Muranowie.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 paź 2014, 20:03

Mong pisze:4. Ludzie, którzy są za to odpowiedzialni powinni zostać surowo ukarani, ale to tylko Polska...
Ówczesny wiceprezydent odpowiedzialny za komunikację jest obecnie prezesem Metra właśnie :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

reserved

Post autor: reserved » 16 paź 2014, 20:09

Poc Vocem pisze:Moim zdaniem ewentualne uzasadnienie funkcjonalne ma jedynie Muranów, aczkolwiek obawiam się, że charakter zabudowy uniemożliwiłby zebranie tam jakiejkolwiek sensownej liczby chętnych - zabudowa jest rozstrzelona i raczej średniowysoka. Ponadto pamiętajmy, że na innych stacjach metra pasażerowie biorą się z ciągów poprzecznych, których na takowym brak (Anielewicza? Stawki No weźcie...).
Stacja Centrum Nauki Kopernik też zbytnio może nie zebrać sensownej liczby chętnych. No i ciąg poprzeczny jest tam słaby, no bo co to za oferta - jedno 185...

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 16 paź 2014, 20:18

Nie wiem co macie do lokalizacji :mewa: Pl. Konstytucji, wg mnie jest dobra. Lokalizacja pod samym placem byłaby niedobra (za blisko Politechniki). Dzięki lokalizacji między Koszykową a Wilczą dostęp do stacji mają zarówno pasażerowie z ciągu Koszykowej, z samego placu (np. z hotelu albo Szwejka minutka, dwie piechotą) oraz zabudowy wzdłuż Marszałkowskiej na północ od Koszykowej, która ma wyjątkowo kiepski dostęp do metra (Politechnika daleko, centrum tak samo; po drugiej stronie Alej).
Glonojad pisze:
Mong pisze:4. Ludzie, którzy są za to odpowiedzialni powinni zostać surowo ukarani, ale to tylko Polska...
Ówczesny wiceprezydent odpowiedzialny za komunikację jest obecnie prezesem Metra właśnie :p
Usraj ludziom życie, a dostaniesz dobrą posadkę? :)

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 16 paź 2014, 20:36

reserved pisze:Stacja Centrum Nauki Kopernik też zbytnio może nie zebrać sensownej liczby chętnych. No i ciąg poprzeczny jest tam słaby, no bo co to za oferta - jedno 185...
Wiesz, ja od paru lat piszę, że ogryzek będzie służył tylko przyjezdnym z Wileńskiego jadącym na południe...
Mong pisze:Nie wiem co macie do lokalizacji :mewa: Pl. Konstytucji, wg mnie jest dobra. Lokalizacja pod samym placem byłaby niedobra (za blisko Politechniki). Dzięki lokalizacji między Koszykową a Wilczą dostęp do stacji mają zarówno pasażerowie z ciągu Koszykowej, z samego placu (np. z hotelu albo Szwejka minutka, dwie piechotą) oraz zabudowy wzdłuż Marszałkowskiej na północ od Koszykowej, która ma wyjątkowo kiepski dostęp do metra (Politechnika daleko, centrum tak samo; po drugiej stronie Alej).
Minutka, dwie? Haha! 60 s. na przejście przez Waryńskiego, 120 s. na przejście całego placu i być może 30 s. na pokonanie koszykowej. To 3-3,5 minuty, a nie 1. W tym czasie byłbyś już na Nowowieskiej. Marszałkowska na północ od Koszykowej ma do metra tramwaj i autobusy, z czego to pierwsze co kilka minut w szczycie.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

ODPOWIEDZ