Echa objazdĂłw linii na Andersa...

Moderator: Wiliam

Kra

Post autor: Kra » 02 mar 2009, 12:04

fraktal pisze: O pasażerach zazwyczaj się nie myśli,
A szkoda :!: Bo (chyba ?) komunikacja jest dla pasażerów a nie oni dla komunikacji. Osobiście poczułem się całkowicie zlekceważony.

[ Dodano: Pon 02 Mar, 2009 12:07 ]
Lipa pisze:Dziś rano w TVN Warszawa Mr.Galas zapewniał, że jest ;-)
A powiedział wcześniej gdzie te miejsca są ? Czy miasto dołożyło należytej staranności w przekazaniu tej informacji, wątpię. Najłatwiej jest postawić zakaz i powiedzieć radźcie sobie sami albo dopiero po wydarzeniu zacząć szukać rozwiązaniu problemu. Czy np. nie można wykorzystać części nasypu jako tymczasowego parkingu ?
I czy przejazd został odblokowany ?

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 02 mar 2009, 12:30

Kra pisze:
fraktal pisze: O pasażerach zazwyczaj się nie myśli,
A szkoda :!: Bo (chyba ?) komunikacja jest dla pasażerów a nie oni dla komunikacji. Osobiście poczułem się całkowicie zlekceważony.
Weź już przestań pieprzyć :/ Ta blokada którą urządzili mieszkańcy była bezprawna i nagła. A Ty jeszcze oczekujesz by ZTM wydrukował ulotki o objazdach... Postaw się na miejscu pracowników ZTM i zobaczysz, że wszystkiego nie da się zrobić w 5 minut... Więcej obiektywizmu! A odnośnie pasażerów i Ciebie, to może życzysz sobie przy wejściu do autobusu by kierowca wykładał czerwony dywan i podawał kawę z gazetą, bo przecież kupiłeś bilet i jesteś ważniejszy niż prezydent... Żenua...

zzz

Post autor: zzz » 02 mar 2009, 12:44

Jakczytam te narzekania to azsie dziwie ze ZTM nie olal blokowania ulicy, nikt nie zglosil sluzbom miejskim zajecia ulicy tylko ludzie chodza po przejsciu. ZTM mogl to olac i puscic 157 i 116 na krajewskiego zeby sobie postaly i poczekaly az ludzie zejda z przejscia. ](*,)

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 02 mar 2009, 12:53

zzz pisze:Jakczytam te narzekania to azsie dziwie ze ZTM nie olal blokowania ulicy, nikt nie zglosil sluzbom miejskim zajecia ulicy tylko ludzie chodza po przejsciu. ZTM mogl to olac i puscic 157 i 116 na krajewskiego zeby sobie postaly i poczekaly az ludzie zejda z przejscia. ](*,)
Człowieku, co Ty bredzisz. Ile te wozy miały tam stać? Do południa? I jak miał puścić skoro ulica była nieprzejezdna?

zzz

Post autor: zzz » 02 mar 2009, 12:55

Paweł D. pisze:Człowieku, co Ty bredzisz. Ile te wozy miały tam stać? Do południa? I jak miał puścić skoro ulica była nieprzejezdna?
Az laskawie mieszkancy zoliborza je przepuszcza. :-"

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 02 mar 2009, 12:57

zzz pisze:
Paweł D. pisze:Człowieku, co Ty bredzisz. Ile te wozy miały tam stać? Do południa? I jak miał puścić skoro ulica była nieprzejezdna?
Az laskawie mieszkancy zoliborza je przepuszcza. :-"
](*,)

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 02 mar 2009, 13:48

Od tych powyższych postów aż mi się bebechy przewracają. Ludzie zacznijcie myśleć!!!
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Kra

Post autor: Kra » 02 mar 2009, 13:56

Flash8222 pisze: Weź już przestań pieprzyć :/ Ta blokada którą urządzili mieszkańcy była bezprawna i nagła. A Ty jeszcze oczekujesz by ZTM wydrukował ulotki o objazdach... Postaw się na miejscu pracowników ZTM i zobaczysz, że wszystkiego nie da się zrobić w 5 minut... Więcej obiektywizmu! A odnośnie pasażerów i Ciebie, to może życzysz sobie przy wejściu do autobusu by kierowca wykładał czerwony dywan i podawał kawę z gazetą, bo przecież kupiłeś bilet i jesteś ważniejszy niż prezydent... Żenua...
Teraz to Ty pie..., blokada nie była nagła, nigdzie nie powiedziałem, że oczekuję wydrukowania ulotek :!: - coś insynuujesz (dotyczy to też reszty Twojej wypowiedzi) - domagam się szacunku dla siebie. Skoro pracownik NR mógł co ok. 5 min podejść do busa i przekazać kierowcy informację o objeździe, to równie dobrze powinien to samo przekazać pasażerom, wiele razy się z tym spotykałem i jakoś nie stanowiło to problemu (ok, może w zdenerwowaniu, typowej polskiej improwizacji czasem trudno o tym pomyśleć, może to powinno byc dobrą lekcją na przyszłość). Mam dość lekceważenia mnie jako pasażera. Tych kilka słów wyjaśniającyh by pomogło KM, naprawdę tak sądzę.
A jeżeli przy zakupie biletu będzie czerwony dywan, kawa i gazeta to czemu nie ;-)
Pozdrawiam i życzę spokojnego dnia.

Ps. A może najbardziej zabawne jest to, iż jeżeli ludzie chodzili po przejściu dla pieszych to ... ich sposób zachowania był legalny. Jedynie policja (lub ŻW) mogła kierować tam ruchem.
[ Dodano: Pon 02 Mar, 2009 13:57 ]
Paweł D. pisze: ](*,)
=D>

fraktal

Post autor: fraktal » 02 mar 2009, 14:58

Kra pisze:Skoro pracownik NR mógł co ok. 5 min podejść do busa i przekazać kierowcy informację o objeździe, to równie dobrze powinien to samo przekazać pasażerom, wiele razy się z tym spotykałem i jakoś nie stanowiło to problemu (ok, może w zdenerwowaniu, typowej polskiej improwizacji czasem trudno o tym pomyśleć, może to powinno byc dobrą lekcją na przyszłość). Mam dość lekceważenia mnie jako pasażera. Tych kilka słów wyjaśniającyh by pomogło KM, naprawdę tak sądzę.
Nie wiem jak Ty, ale ja często bywałem na Trakcie Królewskim i częśto właśnie było tak, że pracownicy Nadzoru Ruchu informowali tylko kierowców o nagłych zmianach tras. Czasem tylko przejechał samochód i przez mikrofon ktoś coś tam powiedział, ale było to tak niewyraźne, że i tak nikt nie mógł zrozumieć. Jak w październiku w piątek po południu zamknęli Krakowskie Przedmieście z powodu jakiejś imprezy, to za informację służyli ochroniarze. Może to się wydawać dziwne, ale jeżeli spojrzeć na to od strony pracowników Służb Ruchu ZTM-u, to oni pewnie nawet nie mają czasu, żeby biegać co kawałek na przystanek i informować ludzi. Muszą uważać na kierowców i autobusy. Napisałeś, że poczułeś się zlekceważony, a nie pomyślałeś o tym, że gdyby pracownik NR-u przeoczył autobus i kierowca pojechałby stałą trasą, to pasażerowie, będący w autobusie wcale nie byliby zadowoleni, że stoją w niekończącym się korku, zwłaszcza że, jak może wiesz, kierowcy nie wolno wypuszczać ludzi między przystankami. Zatem w skrajnie niekorzystnych okolicznościach, pasażerowie będący w autobusie, mogliby utknąć bez żadnej możliwości ewakuacji. Natomiast pasażer stojący na przystanku, zawsze może pójść po rozum do głowy i zmienić środek transportu bądź pójść piechotą. Zatem wybiera się mniejsze zło. Żeby informować ludzi, to trzeba by pomyśleć nie o pracownikach Nadzoru Ruchu, tylko o pracownikach informacji ZTM, którzy mogliby stać i informować tylko ludzi stojących na przystankach, ale chyba trzeba by ich skądś ściągnąć (na przykład z infolinii, co być może byłoby możliwe).

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 mar 2009, 16:32

Wystarczy, że pracownik NR przy wchodzeniu do autobusu powie też głośno pasażerom, że jest objazd... Ale Krze ( :D ) chodziło pewnie o to, żeby taka informacja było podana w miejscu, gdzie będzie możliwość zmiany środka transportu.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Kra

Post autor: Kra » 02 mar 2009, 16:52

MeWa pisze:Wystarczy, że pracownik NR przy wchodzeniu do autobusu powie też głośno pasażerom, że jest objazd... Ale Krze ( :D ) chodziło pewnie o to, żeby taka informacja było podana w miejscu, gdzie będzie możliwość zmiany środka transportu.
Dokładnie, bus zatrzymał się, otworzył drzwi przed światłami na wjazd na Pl. Inwalidów i dalej już pojechał do Stołecznej, więc choćbym chciał nie było szansy ewakuacji. Gdzie dalej otworzył drzwi, nie będę pisał bo kierowca jechał OK, zresztą uważam, iż to nie jego rola informować o zmianach trasy, on ma przede wszystkim zajmować się prowadzeniem pojazdu (jak mogę to staram się bronić kierowców przed atakami pasażerów w takich sytuacjach. Inne służby powinny informować - pamiętam wizytę w Sztokholmie gdzie bez problemu został mi wyjaśniony dość nagły objazd spowodowany wypadkiem drogowym - może w ZTM pracuje zbyt mało osób (mówię to całkiem poważnie). Ze swej strony kończę ten temat.
Pzdr

fraktal

Post autor: fraktal » 02 mar 2009, 17:04

MeWa pisze:Wystarczy, że pracownik NR przy wchodzeniu do autobusu powie też głośno pasażerom, że jest objazd.
A to tak. Tu - pełna zgoda. ;-) Skoro jest już w autobusie, to mógłby poinformować pasażerów. Ale pracownicy NR pewnie myślą, że pasażerowie i tak nie zrozumieją, zaczną się pytania bez końca itp i dlatego pewnie im się nie chce.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 02 mar 2009, 19:49

Myślę, że zarówno krytyka, jak i obrona obecnego stanu rzeczy ma pewne racje.

Ten "protest" zaskoczył wszystkich, więc ciężko byłoby stworzyć coś na kształt informacji pasażerskiej (w internecie, o kartkach w pojazdach nie wspominając).

W tego typu sprawach ponownie boli brak radiostacji w każdym pojeździe - gdyby w każdym było radio, można byłoby na bieżąco poinformować każdego kierowcę na trasie o opóźnieniach i ewentualnych objazdach (dlaczego w Łodzi radiostacje są od lat, a w Wawie do dzisiaj tego nie ujednolicono? Gdzie Łódź, a gdzie Wawa. Wstyd!) - wtedy taki pracownik NR mógłby się skupić na przeganianiu zaplątanych aut, albo na informowaniu pasażerów.

Czy są jakieś procedury informowania? Kto otrzymuje informacje, kto komu przekauje, kto co dokłądnie musi zrobić? Infolinia na ten przykład dowiedziała się o objeździe... telefonicznie od pasażera.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 mar 2009, 20:41

Infolinia na ten przykład dowiedziała się o objeździe... telefonicznie od pasażera.
A Dział Analiz z forum "Gazety" :twisted:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 mar 2009, 21:25

A wystarczyło wczoraj poczytać wpisy na TVN Warszawa :D
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ