Ateizm, wiara i tematyka kościelna...

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 03 mar 2009, 19:57

Obrazek
Katecheci donoszą parafiom, kto nie chodzi na religię
Łukasz Konarski, Maciej Zientarski, TOK FM2009-03-03, ostatnia aktualizacja 2009-03-03 15:27

Informujcie parafie, kto nie chodzi na religię - tak brzmi wewnętrzna instrukcja gdańskiej kurii, o której dowiedziało się TOK FM. Księża w jednym z gdańskich liceów spisali więc z dzienników adresy uczniów i rozesłali informacje do odpowiednich parafii.

"Ksiądz ogłosił z ambony..."

Ksiądz z niewielkiej wsi na Mierzei Wiślanej dopełnił reszty. - Ogłosił z ambony, kto nie chodzi na religię. W małych społecznościach to wystarcza, by zrobiło się nieprzyjemnie - opowiada nauczyciel etyki z VI LO w Gdańsku Marcin Zieliński. - Przy okazji wszystkich tego typu sytuacji jest mowa o walce z Kościołem, o złym nastawieniu do lekcji religii czy do religii w ogóle. Tu nie o to chodzi. Zdaniem wielu osób zostało złamane prawo. Trzeba to wyjaśnić - mówi Zieliński.

Sprawą natychmiast zajęła się rada rodziców przy VI LO w Gdańsku. - Wyraziła swój "zdecydowany sprzeciw i oburzenie w związku z przekazywaniem przez księży informacji do parafii" - mówi dyrektor szkoły Tomasz Zbierski. Dodaje także, by nie winić katechety. - Informowanie parafii o fakcie nieuczęszczania na lekcje religii jest realizacją jakiejś wewnętrznej instrukcji gdańskiej kurii metropolitalnej - mówi Zbierski. Twierdzi, że widział taką instrukcję. Kuria chciała być informowana przez katechetów o uczniach, którzy zapisali się na religię, ale na nią nie chodzą.

Dyrektor kazał pozaklejać dane uczniów

Kiedy dyrektor liceum dowiedział się o tym, polecił nauczycielom pozaklejać w dzienniku dane osobowe uczniów.

Zdaniem władz szkoły doszło do naruszenia ustawy o gwarancjach wolności sumienia i wyznania oraz ustawy o ochronie danych osobowych. Pismo od rady rodziców trafiło do Wydziału Katechetycznego Archidiecezji Gdańskiej i do Pomorskiego Kuratorium Oświaty. - Czekamy na informacje z kurii. Na razie tylko tyle mogę o sprawie powiedzieć - mówi pomorski kurator oświaty Zdzisław Szudrowicz.

Episkopat odmawia komentarza

Ksiądz dyrektor Łukasz Idem z Wydziału Katechetycznego gdańskiej kurii długo zwlekał ze spotkaniem z nami. Najpierw zgodził się na rozmowę, następnie ją odwołał. - Po konsultacji z przełożonymi odmawiam komentarza w tej sprawie - powiedział reporterowi TOK FM przez telefon. Komentarza odmówił nam także rzecznik Episkopatu ksiądz Józef Kloch, który odesłał nas... do Gdańska.

Tymczasem okazuje się, że niewiele w tej sprawie może zrobić Ministerstwo Edukacji Narodowej. - Rola Ministerstwa ogranicza się do zapewnienia możliwości nauczania religii w szkołach dla tych osób, które chcą uczyć się religii. Podkreślam to ponieważ oczywiście jest wybór między religią a etyką i to rodzice i uczniowie decydują, w których zajęciach chcą uczestniczyć - mówi rzecznik resortu edukacji Grzegorz Żurawski, który przyznaje, że w tym przypadku najlepszym adresatem skarg jest kurator oświaty, który powinien stać na straży przestrzegania prawa w szkole.

- Jeżeli te relacje, które do mnie dotarły, są prawdą można mówić o złamaniu kilku przepisów: szczególnie z zakresu ochrony danych osobowych. Taką sprawą może zainteresować się zarówno Rzecznik Praw Obywatelskich jak i Rzecznik Praw Dziecka. Ewentualna pomoc kuratora oświaty może być tu przydatna - zaznacza Żurawski.

Źródło: TOK FM
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... ligie.html
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 03 mar 2009, 20:04

:arrow: To (i sporo tego powyżej) powinno chyba raczej trafić do wątku "Ateizm, wiara i tematyka kościelna", bo z polityką ma coraz mniej wspólnego :>.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 03 mar 2009, 20:09

Taki katecheta powinien odpowiadać przed obliczem Prokuratora... I oczywiście pokrzywdzeni powinni otrzymać odszkodowanie.
MZ pisze: :arrow: Zaraz, zaraz, a jest gdzieś zapisany taki nakaz? :-k
Nie ma zapisu o fakultytawności ostatniego wersu. Przysięga jest jednobrzmiąca...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

jgas

Post autor: jgas » 03 mar 2009, 20:52

biskup Głódź i wszystko jasne!

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 03 mar 2009, 20:53

Arcy jak już.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

rafalzag
Zbanowany

Post autor: rafalzag » 03 mar 2009, 20:58

MeWa pisze:Obrazek
Katecheci donoszą parafiom, kto nie chodzi na religię
Łukasz Konarski, Maciej Zientarski, TOK FM2009-03-03, ostatnia aktualizacja 2009-03-03 15:27

Informujcie parafie, kto nie chodzi na religię - tak brzmi wewnętrzna instrukcja gdańskiej kurii, o której dowiedziało się TOK FM. Księża w jednym z gdańskich liceów spisali więc z dzienników adresy uczniów i rozesłali informacje do odpowiednich parafii.

Ksiądz z niewielkiej wsi na Mierzei Wiślanej dopełnił reszty. - Ogłosił z ambony, kto nie chodzi na religię. W małych społecznościach to wystarcza, by zrobiło się nieprzyjemnie - opowiada nauczyciel etyki z VI LO w Gdańsku Marcin Zieliński. - Przy okazji wszystkich tego typu sytuacji jest mowa o walce z Kościołem, o złym nastawieniu do lekcji religii czy do religii w ogóle. Tu nie o to chodzi. Zdaniem wielu osób zostało złamane prawo. Trzeba to wyjaśnić - mówi Zieliński.

Sprawą natychmiast zajęła się rada rodziców przy VI LO w Gdańsku. - Wyraziła swój "zdecydowany sprzeciw i oburzenie w związku z przekazywaniem przez księży informacji do parafii" - mówi dyrektor szkoły Tomasz Zbierski. Dodaje także, by nie winić katechety. - Informowanie parafii o fakcie nieuczęszczania na lekcje religii jest realizacją jakiejś wewnętrznej instrukcji gdańskiej kurii metropolitalnej - mówi Zbierski. Twierdzi, że widział taką instrukcję. Kuria chciała być informowana przez katechetów o uczniach, którzy zapisali się na religię, ale na nią nie chodzą.

Dyrektor kazał pozaklejać dane uczniów

Kiedy dyrektor liceum dowiedział się o tym, polecił nauczycielom pozaklejać w dzienniku dane osobowe uczniów.

Zdaniem władz szkoły doszło do naruszenia ustawy o gwarancjach wolności sumienia i wyznania oraz ustawy o ochronie danych osobowych. Pismo od rady rodziców trafiło do Wydziału Katechetycznego Archidiecezji Gdańskiej i do Pomorskiego Kuratorium Oświaty. - Czekamy na informacje z kurii. Na razie tylko tyle mogę o sprawie powiedzieć - mówi pomorski kurator oświaty Zdzisław Szudrowicz.

Episkopat odmawia komentarza

Ksiądz dyrektor Łukasz Idem z Wydziału Katechetycznego gdańskiej kurii długo zwlekał ze spotkaniem z nami. Najpierw zgodził się na rozmowę, następnie ją odwołał. - Po konsultacji z przełożonymi odmawiam komentarza w tej sprawie - powiedział reporterowi TOK FM przez telefon. Komentarza odmówił nam także rzecznik Episkopatu ksiądz Józef Kloch, który odesłał nas... do Gdańska.

Tymczasem okazuje się, że niewiele w tej sprawie może zrobić Ministerstwo Edukacji Narodowej. - Rola Ministerstwa ogranicza się do zapewnienia możliwości nauczania religii w szkołach dla tych osób, które chcą uczyć się religii. Podkreślam to ponieważ oczywiście jest wybór między religią a etyką i to rodzice i uczniowie decydują, w których zajęciach chcą uczestniczyć - mówi rzecznik resortu edukacji Grzegorz Żurawski, który przyznaje, że w tym przypadku najlepszym adresatem skarg jest kurator oświaty, który powinien stać na straży przestrzegania prawa w szkole.

- Jeżeli te relacje, które do mnie dotarły, są prawdą można mówić o złamaniu kilku przepisów: szczególnie z zakresu ochrony danych osobowych. Taką sprawą może zainteresować się zarówno Rzecznik Praw Obywatelskich jak i Rzecznik Praw Dziecka. Ewentualna pomoc kuratora oświaty może być tu przydatna - zaznacza Żurawski.

Źródło: TOK FM
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... ligie.html
Gówno wyborcze, Tok FM. Tylko debile w to wierzą, sorry.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 03 mar 2009, 21:02

rafalzag pisze:Gówno wyborcze, Tok FM. Tylko debile w to wierzą, sorry.
Ten merytoryczny argument mnie przekonał!
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 03 mar 2009, 21:18

rafalzag pisze:Gówno wyborcze, Tok FM. Tylko debile w to wierzą, sorry.
cóż, jeśli to jest jedyne, co jesteś w stanie napisać, to oszczędź sobie, szkoda dyskusji ](*,) ale oczywiście, można żyć ze swoją wizją świata...

rafalzag
Zbanowany

Post autor: rafalzag » 03 mar 2009, 21:54

Wybacz, ale na temat tego ścierwa żal mi klawiatury.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 03 mar 2009, 22:02

rafalzag pisze:Wybacz, ale na temat tego ścierwa żal mi klawiatury.
To ją oszczędzaj, bo nam jest żal czasu na czytanie twoich postów.

miciekk

Post autor: miciekk » 03 mar 2009, 22:28

Coś mi nie pasowało w tej wiadomości. Pomyślałem, sprawdziłem i odkryłem, że to jest kolejna manipulacja GW.

Ksiądz z niewielkiej wsi na Mierzei Wiślanej dopełnił reszty. - Ogłosił z ambony, kto nie chodzi na religię.
Przecież Mierzeja Wiślana nie należy do Archidiecezji Gdańskiej! To jest terytorium Diecezji Elbląskiej!
Mapa Diecezji Elbląskiej
Mapa Archidiecezji Gdańskiej
Dla pewności dodam, że na Mierzei Wiślanej są 3 parafie: Kąty Rybackie, Krynica Morska i Krynica Morska - Piaski. Wszystkie należą do Diecezji Elbląskiej, a ta jest częścią Metropolii Warmińskiej. Proboszcz z parafii na Mierzei Wiślanej ma tyle samo wspólnego z biskupem w Gdańsku, co z biskupem w Warszawie, czy Krakowie.
Dla zainteresowanych:
Podział administracyjny Kościoła w Polsce
Za kilka wieków nasi potomkowie będą się dziwić - jak to możliwe, że w erze rozwiniętej nauki ludzie dopuszczali się takiego barbarzyństwa, jak zabijanie dzieci przed urodzeniem.

interflug
(gemba)

Post autor: interflug » 03 mar 2009, 22:34

faanie, kolejny temat do ignorowanych... Jak nie zbetoniali ateiści, to kościelnicy...
Tylko dlaczego nie piszecie o tym w "Ateiźmie, wierze i tematyce kościelnej"? :-?
blam blam blam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 03 mar 2009, 22:38

miciekk pisze:Pomyślałem, sprawdziłem i odkryłem, że to jest kolejna manipulacja GW.
zwłaszcza, że to nie GW robiła. Ale odwaznie jest twierdzić, że sfabrykowali wypwoiedzi dyrektora, rzecznika MEN-u itp.

rafalzag
Zbanowany

Post autor: rafalzag » 03 mar 2009, 23:01

MeWa pisze:
miciekk pisze:Pomyślałem, sprawdziłem i odkryłem, że to jest kolejna manipulacja GW.
zwłaszcza, że to nie GW robiła. Ale odwaznie jest twierdzić, że sfabrykowali wypwoiedzi dyrektora, rzecznika MEN-u itp.
A kto? Ufoludki?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 03 mar 2009, 23:07

miciekk pisze:Przecież Mierzeja Wiślana nie należy do Archidiecezji Gdańskiej! To jest terytorium Diecezji Elbląskiej!
Ale VI LO w Gdańsku jest w Gdańsku (d'oh), który należy do archidiecezji gdańskiej, jak mniemam? Zatem archidiecezja gdańska poleciła sprawdzenie, którzy uczniowie nie chodzą na religię, po czym udostępniła dane innym diecezjom (bądź bezpośrednio zainteresowanym parafiom) - a księża już wiedzieli, co z nimi zrobić. Chyba, że twierdzisz, że niemożliwe jest, aby uczniowie z Mierzei Wiślanej uczęszczali do liceów w Gdańsku - ale to już twój problem :]

PS. Wyrazy 'diecezja' i 'archidiecezja', jako rzeczowniki pospolite, piszemy małą literą, podobnie jak sąsiadujące z nimi przydawki. Tak samo mamy województwo mazowieckie, a nie 'Województwo Mazowieckie'.

[ Dodano: Wto 03 Mar, 2009 23:08 ]
rafalzag pisze:A kto? Ufoludki?
Skoro wierzysz w Boga, to możesz i uwierzyć w ufoludki :P

ODPOWIEDZ