Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)

Moderator: Wiliam

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 06 mar 2009, 16:34

Przypominam, że ZTM realizuje Politykę Transportową, nie ją uchwala. Zróbcie przed wyborami kampanię "nie przesiadkom!", wybierzcie odpowiednich radnych, a potem ją zmieńcie. I pogadamy.

Taki model, jak się niektórym marzy, jest w GOP-ie - byle przystanek i 8 linii, każda dokądś indziej. Jak co pół godziny to często, jak ktoś chce zobaczyć, co ile mogą jeździć linie bezpośrednie, to niech sobie kliknie choćby rozkład linii 144. Obsługuje centralne rejony GOP-u (Chorzów, Ruda Śląska), nie żadne wiejskie obrzeża, godne PKS-u. Rzut oka na jej trasę też nie zaszkodzi. Tam jest mnóstwo takich kwiatków.

EDIT 215 jeszcze lepsze, nie mówiąc o 199. To trzy z dziesięciu linii autobusowych, obsługujących przystanek Wirek Kopalnia Pokój (żadne zadupie). Po odliczeniu jednokierunkowych w stronę Czarnoleśnej mamy 8 linii. Między 6 a 8 jest 25 kursów, więc średnio autobus co 5 minut, niby nieźle. Ale sekwencja 6:40, 6:56, 6:56, 6:59, 7:00, 7:09 wprost zachwyca. A jak akurat żaden nie pasuje i trzeba się przesiąść na jakieś równie częste cudo? Do tego jeszcze jeden tramwaj (zresztą też zagrożony likwidacją) co 20 minut. Miodzio, cudowna komunikacja. Na miarę XXII wieku... :mur:
Hiperbola i demagogia. Ogólnie rzecz biorąc nasz system jest lepszy, ale nie jest bez wad.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 06 mar 2009, 19:54

W przypadku Tarchomina i Nowodworów układ komunikacyjny powinien być oparty na 4 liniach: 508, 509, 510 i 503 ew. 186. I rozkłady tych linii powinny być priorytetowe przy wszelkich korektach i zmianach tras. Czyli najpierw zapewniamy brygady na tych liniach na których bazuje Tarchomiński (nowodworski) a potem z tego co zostanie (jeśli coś zostanie) kleciemy inne połączenia - drugiej kategorii - np 211, 144, 516, 133 itd... W przypadku braku brygad stopniowo ograniczamy/likwidujemy linie tej kategorii. Wtedy to wsyzstko ma sens.

Jakiś czas temu Gazeta Stołeczna pisała o pomyśle tworzenia rodzin linii ale niestety coś o nich cicho jest, a druga sprawa to kwestia wyboru tych linii priorytetowych :-k
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 07 mar 2009, 12:06

To nie ja skierowałem tor rozmowy na mało przydatną i marnie kursującą linię 211... Ja postulowałem o coś innego. Co wspólnego ma 211 z tym o czym pisałem... To nie jest ŻADNA alternatywa dla okolic Ratusza, jeżeli ktoś chce się z tego Ratusza wydostać!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 mar 2009, 12:35

Pisałeś na początku o dojeździe do Ratusza... :-s
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 07 mar 2009, 13:39

Owszem, to był jeden z pięciu powodów, które przemawiają za tym co proponuję... Tylko że 211 ma się nijak do dojazdu do Ratusza np. mieszkańców wschodniej Białołęki...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 mar 2009, 20:13

Ma tyle samo, ile którakolwiek z wymienionych przez ciebie linii :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 07 mar 2009, 20:57

Pisałem o wszystkich liniach kursujących Myśliborską, (np. 503 czy 509 relacja Żerań czyli przesiadki z rejonów krańca 527, Derby itd.) oprócz 508 (jak widać nie domagam się czegoś przesadnego). Prosiłem Cię również kilka postów temu, że skoro debatujemy tu sobie, fajnie by było gdybyś zapoznał się z moimi wszystkimi wcześniejszymi wpisami, nie jest ich wcale tak dużo, raptem post, dwa na pięciu sześciu stronach... I co? I okazuje się, że mam prawo nazwać Cię (w tym wypadku) ignorantem, bo odpierasz moje kwestie nie wiedząc nawet o co dokładnie postuluję, przy jakich założeniach etc...

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 08 mar 2009, 15:12

W kwestii funkcjonowania skrzyżowania Modlińska-Światowida, ponowiłem wnioski:
http://radny.com.pl/pisma/zdm-tmp/zdm-t ... ruchu-.doc
załączniki są w katalogu: http://radny.com.pl/pisma/zdm-tmp/ - ostatnie pliki

Dołożenie już teraz jednej linii (503) w tamtym miejscu, mogłoby niewiele jednak pogorszyć na lewoskręcie Modlińska-Światowida, gdyż np. kierowcy E-8 wcale nie muszą tamtędy skręcać na osiedle. Moga to robić np. przy Obrazkowej.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 09 mar 2009, 12:21

prosper5250 pisze:211 jechałem 2 razy w życiu (w zeszłym miesiącu) - i dwukrotnie byłem JEDYNYM pasażerem.
Nie mam więcej pytań.
prosper5250 pisze:Tylko że 211 ma się nijak do dojazdu do Ratusza np. mieszkańców wschodniej Białołęki...
Swego czasu linia 104, która realizowała połączenie w tamtym kierunku nie narzekała na przeludnienia, a powiem więcej - sporą część kursu odbywał kierowca ze swoim autobusem.
zeus pisze:drugiej kategorii - np 211, 144, 516, 133 itd...
516 jest linią priorytetową, a nie II kategorii.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 10 mar 2009, 1:54

Z czałym szacunkiem, ale w oczekiwaniu na linię 104 większą część trasy przeszedł bym na piechotę...
Powtórzę: 404, 503 czy 509 śmiało można by skierować z zachowaniem zatrzymań dotychczasowych, jak również z jednoczesnym zatrzymaniem przy Ratuszu.
Powtórzę, że sytuacja jest niecodzienna, bowiem nie trzeba "zabierać innym, by inni mieli lepiej" i warto ją wykorzystać!
A 211 można śmiało skierować na inną niż wokółratuszową trasę, ale nie wiem pod jaką postacią dwudziestominutowy takt linii lokalnej zdobędzie zainteresowanie...

Skoro jednak Zarząd tak bardzo nie chce skierować bezboleśnie którejś z linii dalekobieżnych (których ilość przy Ratuszu wynosi 0 a na Myśliborskiej 4), może udało by mu się zwiększyć częstotliwość linii 516 (np. kosztem zmniejszenia pojemności/zabieralności). Kasacja lub wyłączenie 211 z terenów "ratuszowych" może uwolniła by choć jeden wóz, który mógłby realizować zwiększoną częstotliwość 516. Może z linii 516 zrobić "midikową" czy "mikrobusową" przy jednoczesnym zwiększeniu częstotliwości (choćby o jeden wóz... każdy się liczy i ma znaczenie)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 mar 2009, 9:37

prosper5250 pisze:Z czałym szacunkiem, ale w oczekiwaniu na linię 104 większą część trasy przeszedł bym na piechotę...
Jakoś nie widywałem tłumu maszerującego wzdłuż trasy 104.
prosper5250 pisze:Powtórzę: 404, 503 czy 509 śmiało można by skierować z zachowaniem zatrzymań dotychczasowych, jak również z jednoczesnym zatrzymaniem przy Ratuszu.
Oczywiście. Odcinając te linie mieszkańcom starego Tarchomina. Rzeczywiście bez strat.
prosper5250 pisze:Powtórzę, że sytuacja jest niecodzienna, bowiem nie trzeba "zabierać innym, by inni mieli lepiej" i warto ją wykorzystać!
Wykorzystanie przystanku Porajów dla tych linii jest wystarczająco duże.
prosper5250 pisze:A 211 można śmiało skierować na inną niż wokółratuszową trasę, ale nie wiem pod jaką postacią dwudziestominutowy takt linii lokalnej zdobędzie zainteresowanie...
Już je zdobył, a trasa 211 jest adekwatna do zapotrzebowania.
prosper5250 pisze:Skoro jednak Zarząd tak bardzo nie chce skierować bezboleśnie którejś z linii dalekobieżnych (których ilość przy Ratuszu wynosi 0 a na Myśliborskiej 4),
126, 144, E-4, 511, 516 = 0?? matematyka się kłania
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 10 mar 2009, 9:41

MisiekK pisze: E-4, 511, 516, 144 = 0?? matematyka się kłania
To są dalekobieżne linie? Dalekobieżne to jest 503, 509, 510 czy 116 i 125...
MisiekK pisze:prosper5250 napisał/a:
Powtórzę: 404, 503 czy 509 śmiało można by skierować z zachowaniem zatrzymań dotychczasowych, jak również z jednoczesnym zatrzymaniem przy Ratuszu.

Oczywiście. Odcinając te linie mieszkańcom starego Tarchomina. Rzeczywiście bez strat.
Powtarzam setny raz: jeśli linia pojedzie jak niegdyś 518 nikt nie będzie stratny... Będę to powtarzał tyle razy aż ten beton w Twoich wypowiedziach roztrzaskam!

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 mar 2009, 10:09

prosper5250 pisze:To są dalekobieżne linie? Dalekobieżne to jest 503, 509, 510 czy 116 i 125...
Dalekobieżne to są linie do Ostrołęki.
prosper5250 pisze:Powtarzam setny raz: jeśli linia pojedzie jak niegdyś 518 nikt nie będzie stratny... Będę to powtarzał tyle razy aż ten beton w Twoich wypowiedziach roztrzaskam!
Kierowanie istniejących linii jak ex. 518 to jej niszczenie - trasa 518 się nie sprawdziła i nikt nie zamierza tego błędu powtarzać. Ratusz z Tarchominem po trasie ex. 518 łączy 211 z podobną częstotliwościa jak te opłakiwane 518 - jak widać powodzeniem ogromnym się nie cieszy. Okolice Ratusza są dobrze skomunikowane z innymi częściami miasta.

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 10 mar 2009, 10:45

Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Owszem, komunikacja nie jest zła, ale w banalny sposób można ją polepszyć bez ofiar, jedynie trzeba wykazać chęć...
Błędem natomiast było zabranie 518 stąd, bowiem od tamtej pory wiele się na Tarchominie zmieniło. Pojawił się bus pas, zaczęły się tworzyć korki w rejonach, w których wcześniej ich nie było bądź były znacznie mniejsze a także cały czas ma miejsce "przyrost pasażerski" w rejonie Ratusza.
Mam też propozycję byś nie prezentował w komentach tak mocno swojej nieomylności, posiadania wszystkich rozumów i generalnie stylu orzekającego niczym niezawisły sąd... Ten ton jest nie do zniesienia... Trochę pokory zamiast samozachwytu...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 mar 2009, 12:19

prosper5250 pisze:Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Owszem, komunikacja nie jest zła, ale w banalny sposób można ją polepszyć bez ofiar, jedynie trzeba wykazać chęć...
Błędem natomiast było zabranie 518 stąd, bowiem od tamtej pory wiele się na Tarchominie zmieniło. Pojawił się bus pas, zaczęły się tworzyć korki w rejonach, w których wcześniej ich nie było bądź były znacznie mniejsze a także cały czas ma miejsce "przyrost pasażerski" w rejonie Ratusza.
Przyrost pasażerski, bus-pas, etc przełożyły się na 100% zwiększenie ilości autobusów tam przejeżdżających.
prosper5250 pisze:Mam też propozycję byś nie prezentował w komentach tak mocno swojej nieomylności, posiadania wszystkich rozumów i generalnie stylu orzekającego niczym niezawisły sąd...
Wyraź więc więcej obiektywizmu, zamiast patrzenia jedynie z perspektywy własnego nosa.
prosper5250 pisze:Ten ton jest nie do zniesienia... Trochę pokory zamiast samozachwytu...
Argumenty ci się skończyły???

Zablokowany