Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 10 mar 2009, 20:58

Każdy budynek przy tej ulicy jest w normatywnej strefie dojścia do najbliższego przystanku (zespołu przystankowego).
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 mar 2009, 21:24

pawcio pisze:le poprawa komunikacji w nowych częściach miasta nie powinna skutkować pogorszeniem jej w częściach powstałych wcześniej.
a to zgoda, chodziło jednak o generalną ideę.

[ Dodano: Wto 10 Mar, 2009 21:24 ]
JotPeCet pisze:Każdy budynek przy tej ulicy jest w normatywnej strefie dojścia do najbliższego przystanku (zespołu przystankowego).
czy to ma związek z Twoim podpisem? :) :D
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 10 mar 2009, 21:28

A mnie w tej całej dyskusji, pomijając słuszność przytoczonych tutaj obrońców starej części osiedla Tarchomin, przeraża to jak dbanie o czubek własnego nosa przeszkadza w obiektywnym spojrzeniu. Jak można porównywać Modlińską 199, 199A z: Porajów 4, 6, 8, Picassa 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, Wittiga 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, Antalla 2, 4, 6, Nagodziców 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18?

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 mar 2009, 22:13

Szeregowy_Równoległy pisze:Swoją drogą czy wie ktoś może, czemu Myśliborska między Mehoffera a Światowida nie jest godna nawet głupiego minibusa w postaci ułomnego 211 raz na długi czas? Progów tam nie ma, szerokość też akurat a autobusu ani śladu.
Zapytaj o to prezesów okolicznych spółdzielni mieszkaniowych, którzy twierdzą w pismach wysyłanych do wszelkich miejskich instytucji, że ich mieszkańcy NIE POTRZEBUJĄ tam żadnych autobusów.
MeWa pisze:no dobrze, a czy w omawianym przypadku coś takiego zachodzi? Jeśli są warunki, to komunikacja powinna iść za rozwojem miasta, a nie na odwrót
I tak właśnie tam jest. Powstało osiedle - pojawiły się linie 144, 516 i 211.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

mw158979

Post autor: mw158979 » 10 mar 2009, 22:24

prosper5250 pisze: ponieważ jest korek na Myśliborskiej i Obrazkowej, a na Światowida nie
Korek na Obrazkowej? O ktorej godzinie?

Przydreptalem tam niedawno o 7:00, a Obrazkowa pusta na calej dlugosci.
Byl to dzien powszedni i nie w ferie.

pozdr

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 mar 2009, 22:40

Szeregowy_Równoległy pisze:o pozbawieniu kilku bloków z jednego osiedla jednej z kilku linii żeby inne, położone niedaleko osiedle
Jak tych drugich bloków będzie więcej, niż tych pierwszych, to pogadamy.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 10 mar 2009, 22:40

Obrazkowa w szczycie porannym jak i popołudniowym wygląda tak samo:
do Modlińskiej autobusy, od Modlińskiej samochody i autobusy. Fenomen!

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 10 mar 2009, 23:13

ZTM z niewiadomych powodów stawia na 211, w ich mniemaniu linię wielofunkcyjną, tyle że w praktyce linia nie spełnia właściwie żadnej, ponieważ by ktoś ją traktował jako realną/poważną ofertę dojazdu, albo musiała by nastąpić korekta trasy albo zwiększenie częstotliwości przynajmniej do poziomu 516...
Cały urok sytuacji polega na tym, że bez przeszkód można dodać linię przy Ratuszu... (ewentualnym "kosztem negatywnym" było by pojawienie się linii na przystanku "Tarchomin" w kier. Nowodwory w PORYWACH 2 minuty później w międzyszczycie, ale za to w godzinach szczytu w kierunku południowym na Konwaliowej pojawiała by się szybciej a w najgorszym wypadku niezmiennie). Może chociaż ZTM podczas niedalekich problemów przepustowości ul. Myśliborskiej, testowo włączył by "na żądanie" którejś z myśliborskich obecnie linii?
I nie dbam tu o własny czubek nosa, ponieważ generalnie nie mam problemów z przesiadkami, jednak wypowiadam się nie tylko w imieniu 199A i B, ale także osiedla i budynków wokół i przed Carrefourem, ponieważ tak jak wspomniałem codziennie obserwuję nawet w godzinach późnowieczornych wysiadających pasażerów 511, 723 i 731, którzy kierują się w tamte właśnie rejony na piechotę... Czyli jednak (co wcale nie jest zaskoczeniem) nie traktują 211 w obecnej postaci, jako linii wspomagającej powrót do domów i wydostania się z domu do pracy itd... A JotPeCet dalej swoje: mieszkańcy rejonów, które tak dokładnie opisałeś będą mieli to co mają, a okolice Ratusza dodatkową ważną linię...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 mar 2009, 23:36

prosper5250 pisze:ZTM z niewiadomych powodów stawia na 211, w ich mniemaniu linię wielofunkcyjną, tyle że w praktyce linia nie spełnia właściwie żadnej.
Stawianie na 211 jest z bardzo wiadomych powodów, które tu w kilku postach mozna było przeczytać. Potrzebna była linia obsługująca potrzeby lokalne i jako taka się świetnie sprawdza oraz co najważniejsze - ma coraz więcej pasażerów.
prosper5250 pisze:Może chociaż ZTM podczas niedalekich problemów przepustowości ul. Myśliborskiej, testowo włączył by "na żądanie" którejś z myśliborskich obecnie linii?
Jaki to będzie miało cel? Testy w naszy mieście kończą się psuciem komunikacji.
prosper5250 pisze:jednak wypowiadam się nie tylko w imieniu 199A i B, ale także osiedla i budynków wokół i przed Carrefourem, ponieważ tak jak wspomniałem codziennie obserwuję nawet w godzinach późnowieczornych wysiadających pasażerów 511, 723 i 731, którzy kierują się aw tamte właśnie rejony na piechotę...
Daleko nie mają mówiąc szczerze.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 10 mar 2009, 23:41

Więc niech taką linią pozostanie. Nie jest natomiast przydatna z punktu widzenia przesiadki do linii "myśliborskich" z powodu słabej częstotliwości... Czy pomysł na żądania dla którejś z tych linii podczas objazdu Myśliborskiej mógłby zostać wypróbowany? I czy zwiększenie częstotliwości 516 kosztem pojemności obsługujących ją wozów jest możliwy?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 mar 2009, 23:43

rany julek - i będziesz tak jeszcze przez kolejne dziesięć stron wątku egoistycznie roztrząsał tę sprawę?

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 mar 2009, 23:47

prosper5250 pisze:Więc niech taką linią pozostanie. Nie jest natomiast przydatna z punktu widzenia przesiadki do linii "myśliborskich" z powodu słabej częstotliwości...
Częstotliwość odpowiada zapotrzebowaniu - już to pisałem. Lina lokalna jeżdżąca co 20 minut jest przyzwoitym rozwiązaniem.
prosper5250 pisze:I czy zwiększenie częstotliwości 516 kosztem pojemności obsługujących ją wozów jest możliwy?
Zmniejszyć tą pojemność na co? Na rowery, czy Fiaty 126p? Bo minibusy się tam pojawiają.
MeWa pisze:rany julek - i będziesz tak jeszcze przez kolejne dziesięć stron wątku egoistycznie roztrząsał tę sprawę?
Niech walczy. Każdy chce mieć spod domu pięć ekspresów w każde miejsce - na szczęście takie potrzeby nie bywają uwzględniane.

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 10 mar 2009, 23:51

Powtarzam: nie egoistycznie bo mam "za sobą" moc bloków! Podam przykład: kiedy pracowałem w C.H "Skorosze", z przyjemnością korzystałem z linii 207, w którą wsiadałem na tyłach owego centrum, gdzie ma przystanek końcowy czyli "Skorosze". 207 dojeżdżałem na przystanek "Skoroszewska" na którym jest moc linii, np. 187 czy 517. Ale ta przesiadka jest atrakcyjn, ponieważ atrakcyjną częstotliwość prezentuje 207. Mikrobusy z dobrą częstotliwością to wg. mnie ciekawy pomysł jako alternatywa dla nie wstawiania pod Ratusz linii "myśliborskiej"...
I walczę o jedną jedyną linię "myśliborską" a nie o wszystkie (czego bym pragnął ale zdaję sobie sprawę, że z powodów technicznych jest to NA RAZIE niemożliwe... Na razie, bo kiedy owa techniczna sytuacja nie będzie już przeszkadzać, naturalnym będzie puszczenie i postulowanie nie o jedną lecz o większość!
Owszem, jeden mikrobus się pojawia (obok np. IK280)... Może zrobić z 516 w pełni linię mikrobusową z częstotliwością bliską wspomnianego 207...
Też niewykonalne? A coś jest jeszcze w zachodniej Białołęce wykonalne czy osiągnięto już ideał? :lol:

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 mar 2009, 23:55

208 zmieniło trasę? Nie wiedziałem :) O-)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 mar 2009, 23:59

prosper5250 pisze:Powtarzam: nie egoistycznie bo mam "za sobą" moc bloków!
Chcesz się licytować swoją mocą? Z pozostałą częścią Tarchomina moc jest większa. Czas spojrzeć na rzeczywistość obiektywnie i przejść na jasną stronę mocy.
prosper5250 pisze:Mikrobusy z dobrą częstotliwością to wg. mnie ciekawy pomysł jako alternatywa dla nie wstawiania pod Ratusz linii "myśliborskiej"...
Gdyby do Ratusza nic innego nie dojeżdżało oprócz 211 - tak. Ponieważ rejon jest szczodrze obsługiwany innymi liniami - nie. Spod Ratusza są 2 linie bezpośrednio do metra, 2 linie wprost na Pragę i 4 linie wprost do dogodnych przesiadek.

Zablokowany