O spółce PKP Intercity
Moderator: JacekM
- R-9 Chełmska
Ja niedawno jechałem IC do Wrocławia. 11 przedziałów w drugiej klasie, ogólna ciasnota. Co jadę jakimś ekspresem (z linii krakowskiej korzystam często), to jest 10 przedziałów na wagon, a cena mimo wszystko wyraźnie niższa...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
ano mam, i to dużo.Aleksander2634 pisze:Przepraszam, co do ceny się zgodzę, że kpina, co do czasu podrózy również, ale jakie masz podstawy do narzenia na komfort podróży ICkami do Wrocławia? Jeżdzą tam wszystkie wyremontowane składy, niektóre jeszcze "śmierdzące" nowością, więc Adam o co cho? ;>
Bezprzedziałówki z niedziałającymi podnóżkami i opadniętymi podłokietnikami, często źle ustawione ogrzewanie (w skrajnych przypadkach nawet jego brak). Zacinające się drzwi do przedziału pasażerskiego, uszkodzone toalety.
Jeśli chodzi o wagony przedziałowe - często zamiast klimatyzowanych wagonów IC podstawia szroty tego luksusu pozbawione, spora ilość wagonów ma fatalnie wyprofilowane siedzenia.
To niby w większości są drobnostki, ale przy takiej cenie absolutnie nie powinny się zdarzać!
To chyba oczywiste - płacę więcej, to i więcej wymagam.
noidea
- fik
- Naczelne Chamidło
Taa, tylko te jedenastoprzedziałowe są dłuższe (26,4 vs 24,5) i na przedział wychodzi +/- tyle samoR-9 Chełmska pisze:Ja niedawno jechałem IC do Wrocławia. 11 przedziałów w drugiej klasie, ogólna ciasnota. Co jadę jakimś ekspresem (z linii krakowskiej korzystam często), to jest 10 przedziałów na wagon, a cena mimo wszystko wyraźnie niższa...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- R-9 Chełmska
O, to tego nie wiedziałem, zwracam więc honor. W takim razie jedyne (oprócz ceny), do czego można się przyczepić, to strasznie niskie siedziska.fik pisze: Taa, tylko te jedenastoprzedziałowe są dłuższe (26,4 vs 24,5) i na przedział wychodzi +/- tyle samo.
W każdym bądź razie - IC jechałem raz jeden, gdy na gwałt potrzebowałem się do Wrocławia dostać, poza tym każda rozsądnie myśląca osoba wybierze pociąg pospieszny, choć nowa trasa Oleńki zniechęca do tego...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
No to też różnie bywa, każdy wybiera to co mu odpowiada. Ja ogólnie raczej poza KM to woże się IC bo szybciej (z reguły) i wygodniej. Może nie jest to często, ale jak mnie stać to korzystam.R-9 Chełmska pisze:poza tym każda rozsądnie myśląca osoba wybierze pociąg pospieszny, choć nowa trasa Oleńki zniechęca do tego...
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
mówiłem o wagonie bezprzedziałowym. w nich ogrzewanie przedziału pasażerskiego ustalane jest odgórnie - można co najwyżej zaapelować do kierpocia o zmianę, ale dla mnie to strasznie egoistyczne, bo może pozostałym 100 osobom jest dobrzeprzewoz pisze:O ile na brak ogrzewania pasażer wpływu nie ma, o tyle na temperaturę przedziału już raczej tak...Adam G. pisze:często źle ustawione ogrzewanie
noidea
dlaczego tak uważasz? Jestem gotów płacić sporo, ale czegoś jednak wymagam. Z miesiąca na miesiąc zaś ceny idą w górę, a komfort spada.devil pisze:Szybko zmieniasz zdanie i poglądyAdam G. pisze:porażka! liczą sobie zdecydowanie za dużo w stosunku do jakości, 110zł za IC do Wrocławia to istna kpina przy takim czasie jazdy oraz komforcie podróży!
noidea
To ja też się dorzucę. Korzystam z tych IC na trasie Warszawa - Poznań - Warszawa i ... cóż bywa różnie - w 50% bezprzedziałowych 1 klasy klima nie działa (i obsługa jest bezradna), toalety zamknięte - prawie zawsze jedna na wagon nieczynna - dobrze, że jest zmodernizowany Wars. Najlepiej jest, na podstawie moich doświadczeń, w BWE.Aleksander2634 pisze:
Przepraszam, co do ceny się zgodzę, że kpina, co do czasu podrózy również, ale jakie masz podstawy do narzenia na komfort podróży ICkami do Wrocławia? Jeżdzą tam wszystkie wyremontowane składy, niektóre jeszcze "śmierdzące" nowością, więc Adam o co cho? ;>
Nie wspomnę już oczywiście o standardzie dworca Ponań Główny, jak trzeba poczekać to ...
Nic nie chce mówić - ale samolotem na trasie Warszawa - Wrocław - Warszawa to koszt 301zł.Adam G. pisze:porażka! liczą sobie zdecydowanie za dużo w stosunku do jakości, 110zł za IC do Wrocławia to istna kpina przy takim czasie jazdy oraz komforcie podróży!
110zł za pociąg w jedną stronę to delikatna przesada...
PIC po prostu żeruje na "delegatach", za których płacą firmy, a one i tak zapłacą. Może mają głęboko resztę "drobnych" pasażerów.Kra pisze:Wg. cen w Europie (a do tego przecież dążymy) to jakieś 24 EUR - czyli bardzo tanioLukasz436 pisze: 110zł za pociąg w jedną stronę to delikatna przesada...
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej