Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu Al. Jerozolimskich

Moderator: Wiliam

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 12 lut 2009, 14:49

Glonojad pisze:Nie rozumiem?
Chodziło o to, że 1, 14 i 25 kończyło trasę na pl. Narutowicza, a wyświetlacze przy Kinie Ochota twierdziły, że wozy będą za 1 minutę albo już stoja przystanku.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 lut 2009, 19:24

System nie ma możliwości zmiany krańca w biegu. Można było natomiast wrzucić stosowny komunikat na wyświetlacze, ale przecież ZTM nie po to 20 ludzi wyszkolił i konsolę dostał, żeby się duperelami zajmować.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Rosa

Post autor: Rosa » 12 lut 2009, 20:09

No własnie, czytam na ZW że dzis było godzinne zatrzymanie w popoludniowym szczycie na Zawiszy. http://www.zw.com.pl/artykul/282386,334308.html
Jak wygladała informacja o utrudnieniach w ruchu na tablicach? Czy tablice kierowaly ludzi do autobusów?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 lut 2009, 20:13

Niestety byłem w tym czasie poza odcinkiem awarii, więc nie wiem. Ale mogę się założyć, że nie - przy tej filozofii pracy z SIP, którą prezentuje teoretycznie odpowiedzialny za informację przystankową...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 12 lut 2009, 20:14

Glonojad pisze:System nie ma możliwości zmiany krańca w biegu. Można było natomiast wrzucić stosowny komunikat na wyświetlacze, ale przecież ZTM nie po to 20 ludzi wyszkolił i konsolę dostał, żeby się duperelami zajmować.
Posłuchaj, chodzi mi o to, że skoro 1, 14 i 25 nie dojeżdżały do Kina Ochota, to wyświetlacz nie powinien ich pokazywać? Skąd system miał informację, że wóz będzie za 1 minutę? Odczytywał sygnał z pl. Narutowicza? Jechałem potem 14-ką. Tablice twierdziły, że skład będzie za 6 min. a stał już na przystanku.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 lut 2009, 20:20

No właśnie system nie miał informacji, że do Banacha nie jeżdżą, więc podawał informację bazując na ostatniej przesłanej przez tramwaj. A tramwaj przekazał ostatnią wjeżdżając w strefę przystanku przy placu Narutowicza, więc system założył, że tam jest. A gdy po założonym czasie tramwaj nie zameldował się na następnym przystanku (albo wciąż meldował, że jest na Naruciaku) system mógł stwierdzić że:
a) wciaż jest na Naruciaku, więc przyjedzie za najwcześniej te 6 minut,
b) zepsuł się moduł, więc podawał rozkład "z karteczek" - poprzedzony "około".

MSZ to "ok." jest trochę niejednoznaczne, ja bym dał może "plan.". I wypieprzył te "min.", przecież wiadomo że to nie w godzinach ani sekundach czas :p

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 12 lut 2009, 20:35

Ja to wszystko rozumiem. Ale byłem też na krańcu Banacha i były identyczne szopki. Rozumiem, że skoro system nie miał informacji z wozu podawał te rozkładowe. Ale skoro z pętli ruszyły 14 i 25 to chyba system powinien to załapać i już pokazywać rzeczywisty stan. Jechałem tą 25 od Banacha do Dalekiej i wszędzie system pokazywał, ze wozy będą za 6 min. Sorry, ale coś z tym nie tak jest.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 lut 2009, 20:38

No to w takim razie wymiękam :( - sam czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Może raporty dochodziły z tak dużym opóźnieniem?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 lut 2009, 23:16

Glonojad pisze:przecież ZTM nie po to 20 ludzi wyszkolił i konsolę dostał, żeby się duperelami zajmować.
BTW, gdzie ona jest i kto ją obsługuje?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 lut 2009, 23:21

Nie obsługuje jej, jak widać, nikt :p

A zainstalowana została na jakimś laptopie, nie pamiętam dokładnie, czyim. Kierownika działu przystankowego? HGW... Popytaj wśród wszystkowiedzących marketoidów, może któryś zdejmie nos z sufitu i łaskawie Ci odpowie ;)

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 13 lut 2009, 1:07

Rosa pisze:Jak wygladała informacja o utrudnieniach w ruchu na tablicach? Czy tablice kierowaly ludzi do autobusów?
Nie i nie.
Glonojad pisze:MSZ to "ok." jest trochę niejednoznaczne, ja bym dał może "plan.". I wypieprzył te "min.", przecież wiadomo że to nie w godzinach ani sekundach czas
Jesli zrobić to co proponujesz to zamiast obecnego: ok. 1 min byłoby plan. 1. No nie wiem co lepsze.
Glonojad pisze:A zainstalowana została na jakimś laptopie, nie pamiętam dokładnie, czyim. Kierownika działu przystankowego?
W sumie powinien być jakiś protokół zdawczo-odbiorczy i w nim opisane dokładnie: co, gdzie, na czym i komu. I po egzemplarzu dla TW i ZTM. Tak się przynajmniej robi w firmach (lub powinno robić).
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 lut 2009, 8:12

Ja nie mówię, że tego nie ma, mówię tylko, że nie wiem :p

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 27 mar 2009, 20:35

Glon, kontynuując naszą dyskusję nt. działania tablic, przykłady z ostatniego zatrzymania przy Bitwy W-wskiej. Mówiąc krótko wypadek zatrzymał cały ruch na Grójeckiej w stronę centrum. Logicznie w takiej sytuacji, tablice nie powinny pokazywać przyjazdów. Tablica na pl. Narutowicza natomiast pokazywała że: wóz będzie np. za minutę (czyli wg systemu był przystanek wcześniej) lub że stoi na przystanku (fakt, ikona jednak nie migała).
Moje ponowne pytanie: skąd system miał informację, że wozy jaką jak one stały po horyzont?
Obrazek,Obrazek (Sorry za jakość-robione komórką)

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 27 mar 2009, 22:52

Bo podstawą systemu są rozkłady "papierkowe" i możliwe są tylko niewielkie przesunięcia wskazań na tablicy. Jak jest jakaś dłuższa awaria to całkiem głupieje.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 27 mar 2009, 22:56

piotram pisze:Bo podstawą systemu są rozkłady "papierkowe" i możliwe są tylko niewielkie przesunięcia wskazań na tablicy. Jak jest jakaś dłuższa awaria to całkiem głupieje.
Jeśli system głupieje to powinien się w ogóle wyłączyć. Nie ma większej głupoty niż pokazywanie "wirtualnych" odjazdów.

ODPOWIEDZ