Ateizm, wiara i tematyka kościelna...

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 30 mar 2009, 16:00

Wizerunek Jezusa Miłosiernego i Siostry Faustyny są powszechnie znane jako "symbole" Kościoła Katolickiego i żadnego innego. Tam nie musi być napisane "jestem katolikiem".

Poza tym znajomy, który ma Antywira Kasperskiego powiedział mi, że na tej stronie jest trojan.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 30 mar 2009, 16:08

Ikarus 5780 pisze:Poza tym znajomy, który ma Antywira Kasperskiego powiedział mi, że na tej stronie jest trojan.
Mi też piszczał Kaspersky :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 30 mar 2009, 16:12

Ikarus 5780 pisze:Wizerunek Jezusa Miłosiernego i Siostry Faustyny są powszechnie znane jako "symbole" Kościoła Katolickiego i żadnego innego. Tam nie musi być napisane "jestem katolikiem".
Te symbole nie są w żaden sposób zarezerwowane do używania przez samych katolików.
Ikarus 5780 pisze:Poza tym znajomy, który ma Antywira Kasperskiego powiedział mi, że na tej stronie jest trojan.
Trzeba mieć odpowiednio ustawioną przeglądarkę, to się trojany nie imają :)
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 30 mar 2009, 17:04

MisiekK pisze:
Te symbole nie są w żaden sposób zarezerwowane do używania przez samych katolików.
Każdy może ich używać, ale jeśli ktoś wchodzi na strone, gdzie one są + to, że strona nazywa się Miłosierdzie Boże to raczej ktoś ma pewność, że jest to katolicka strona.
Myślę, że nie ma co więcej zastanawiać się czy katolickie czy nie, ja swoje zdanie przedstawiłem, Twoje też znam, myślę, że w tej kwestii EOT.

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 02 kwie 2009, 19:16

1. Katecheci - 42 tys. katechetów, 13 tys. księży, 1,6 tys. zakonników i 3,5 tys. sióstr zakonnych = 1 800 000 000 zł
2. Subwencje celowe do prowadzonych przez KrK placówek oświatowych szczebla podstawowego, gimnazjalnego i licealnego = 1 400 000 000 zł
3. Dotacje na kościelne szkolnictwo wyższe (UKSW, KUL, PAT) = 200 000 000 zł
4. Kapelani katoliccy (wojsko, Policja, SG) = 43 500 000 zł
5. Prowadzone przez kościół placówki opieki zdrowotnej (dotacje z budżetu państwa, bez refundacji z NFZ) = 186 000 000 zł
6. Fundusz kościelny = 99 500 000 zł
7. Darowizny instytucji państwowych lub spółek z udziałem Skarbu Państwa = 50 000 000 zł
8. Akcje i inwestycje PFRON = 30 000 000 zł
9. Dotacje ekologiczne (Fundusz Ochrony Środowiska)= 35 000 000 zł
10. Sprzedaż gruntów i budynków przez samorządy z rutynowymi bonifikatami - 99,9% = 30 000 000 zł
11. Dotacje do remontów zabytkowych obiektów sakralnych (w tym plebanii) = 55 000 000 zł
RAZEM: 3 743 000 000 zł

Zakładając liczbę płacących podatek dochodowy na 32 000 000, wychodzi wtedy 116,97 PLN rocznie na osobę.

Pomijam co mniejsze sumy.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

jgas

Post autor: jgas » 02 kwie 2009, 20:11

Wolfchen pisze: Zakładając liczbę płacących podatek dochodowy na 32 000 000, wychodzi wtedy 116,97 PLN rocznie na osobę.
Min Fin podaje liczbę podatników 25 455 000 (2008), więc wyjdzie 147 zł na łebka.

Tm

Post autor: Tm » 02 kwie 2009, 20:40

Zlikwidujmy więc ukrainistykę na KULu , a kolegiata w Tumie niech sie rozsypie. Jak Pan Bóg chce kogoś pokarać to mu rozum odbiera.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 kwie 2009, 22:10

geograf_OSU pisze:Pocieszajace jest to ze reprezentujecie promil Polakow i nie bedziecie miec wplywu na rozwoj kraju.
Do kościołów chodzi 40% deklarujących się jako wierzący. Za karą śmierci jest ponad 70% społeczeństwa. Temat aborcji wraca rok po roku i prawie 50% społeczeństwa jest za wyjęciem jej z czarnego rynku i pełną legalizacją. To już nie promile - to PROBLEM polskiego Kościoła, ale ten Kościół jeszcze tego nie rozumie. Byle nie obudził się wtedy jak dojdzie do sytuacji jaka jest w innych krajach Europy udając, że nic się nie dzieje.

Mówiąc szczerze, to spodziewałem się większego bałaganu, a nie wystąpiło nic takiego, co rzeczywiście wyrwałoby sie spod kontroli. A z innej beki - jeśli ktoś poczuł się obrażony - szerokiej drogi - internet jest pojemny.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

zzz

Post autor: zzz » 02 kwie 2009, 22:51

Bastian pisze:Jeżeli tym razem nie uda się pozbyć tych trzech obrażonych (nie licząc przeproszonego Ikarusa ileś tam oraz djmc), to doprawdy już nie wiem, co wymyślić... :roll:
Jestes tutaj gospodarzem 3 obrazonych 3 klikniecia i po problemie ....

A swoja droga to smutne, jak przez ostatnie 25 lat zmienil sie kosciol w Polsce. Z instytucji, ktora wziela pod swoje skrzydla wszystich, ktorzy byli represjonowani przez wladze. Bez wzgledu na ich poglady, wiare, bez zmuszania do nawracania. Z miejsca gdzie mozliwa byla wymiana pogladow we wszelkich dziedzinach. Zmienil sie w skamieline, gdzie zamiast szacunku dla cudzych pogladow ceni sie pogarde dla innych. Zamiast dyskusji jest narzucanie wlasnych pogladow wszystkim. I jeszcze poparcie dla tych co uwazaja ze polak=katolik, a jak sie komus to nie podoba to niech wyjezdza.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 kwie 2009, 23:11

zzz pisze:A swoja droga to smutne, jak przez ostatnie 25 lat zmienil sie kosciol w Polsce. Z instytucji, ktora wziela pod swoje skrzydla wszystich, ktorzy byli represjonowani przez wladze. Bez wzgledu na ich poglady, wiare, bez zmuszania do nawracania. Z miejsca gdzie mozliwa byla wymiana pogladow we wszelkich dziedzinach. Zmienil sie w skamieline, gdzie zamiast szacunku dla cudzych pogladow ceni sie pogarde dla innych. Zamiast dyskusji jest narzucanie wlasnych pogladow wszystkim. I jeszcze poparcie dla tych co uwazaja ze polak=katolik, a jak sie komus to nie podoba to niech wyjezdza.
Nie, tu nie było zmian. Tak w latach 70-tych i 80-tych było, tylko opozycjonisci starali się do tego dostosować.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 kwie 2009, 0:11

zzz pisze:A swoja droga to smutne, jak przez ostatnie 25 lat zmienil sie kosciol w Polsce. Z instytucji, ktora wziela pod swoje skrzydla wszystich, ktorzy byli represjonowani przez wladze. Bez wzgledu na ich poglady, wiare, bez zmuszania do nawracania. Z miejsca gdzie mozliwa byla wymiana pogladow we wszelkich dziedzinach. Zmienil sie w skamieline, gdzie zamiast szacunku dla cudzych pogladow ceni sie pogarde dla innych. Zamiast dyskusji jest narzucanie wlasnych pogladow wszystkim. I jeszcze poparcie dla tych co uwazaja ze polak=katolik, a jak sie komus to nie podoba to niech wyjezdza.
Na szczęście to nie jest cały Kościół. Kryterium wiary nie jest dla mnie miernikiem szacunku, znam wielu wierzących, którzy mają dystans do siebie i do spraw kościelnych, zarazem nie zapominając, do czego ich własna religia ich zobowiązuje. Naprawdę - nie uogólniajmy w drugą stronę :)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 03 kwie 2009, 0:44

Wolfchen pisze:Dotacje do remontów zabytkowych obiektów sakralnych.
:arrow: W czym zabytek sakralny jest gorszy od zabytku świeckiego? Skoro coś jest zabytkiem, to trzeba o to dbać.

Tm

Post autor: Tm » 03 kwie 2009, 14:21

MisiekK pisze:Za karą śmierci jest ponad 70% społeczeństwa.
Żaden problem.
MisiekK pisze:Temat aborcji wraca rok po roku i prawie 50% społeczeństwa
Jak by to powiedział optymista - 50% jest za obecną ustawą - liczba ta cały rosnie (dzięki Bogu, że żyję w tym kraju).
MisiekK pisze:jest za wyjęciem jej z czarnego rynku
Ja też jestem za likwidacją czarnego rynku.
MisiekK pisze:i pełną legalizacją.
Nieprawda.
MisiekK pisze:Byle nie obudził się wtedy jak dojdzie do sytuacji jaka jest w innych krajach Europy udając, że nic się nie dzieje.
Protestanci się zliberalizowali i co? Ich kościoły sa jeszcze bardziej puste.
Jak powiedział Mikołaj Gomez Davila:
"Ujednolicenie dogmatów, złagodzenie nauki moralnej, uproszczenie rytuału nie przyciąga niewierzących, lecz zbliża do nich."
Mam zreszta wrażenie, że wszyscy co chcą dawać Kościołowi rady na unowocześnienie sie nie rozumieją jednego - ta instytucja ma już 2000 lat, przetrwała niejeden kryzys i niejedną poradę. Siłą Kościoła jest jego konserwatyzm (co nie znaczy, że niezmienność).
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 03 kwie 2009, 14:42

[quote="Szamot"][/quote]

Do Adminów - nie wiem gdzie temat powędrował, proszę jeszcze o przeniesienie tego posta, chociaż cytuje słowa Szamota z kilku postów wyżej.
Dzięki za Twoje uwagi, chętnie posłucham tego co mi poleciłeś i nie wykluczam, że mi się spodoba. Jeśli chodzi o poczucie przykrości to emocję starałem się odsunąć, nie miałem do nikogo pretensji (oprócz R-11 jak to już wcześniej wspomniałem), ale i tak było mi przykro. Przedstawiłem swoje zdanie, ale nie będę teraz patrzył na kogoś przy spotkaniu spode łba przez to co było. Zwłaszcza, że jak pisałem, wielu patrzy bardzo z dystansem na Kościół albo czasami nawet z wrogością (taka prawda). To trochę jakbym miał pretensję do żydów (bez aluzji), że nie są katolikami.

A jeszcze P.S : Mam do Ciebie zaległą sprawę, ale to na PW.

Pozdrawiam.

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 kwie 2009, 14:45

Tm pisze:
MisiekK pisze:Za karą śmierci jest ponad 70% społeczeństwa.
Żaden problem.
Nauka Kościoła nie akceptuje takich rozwiązań.
Tm pisze:
MisiekK pisze:i pełną legalizacją.
Nieprawda.
Sondy robione w społeczeństwie ewidetnie wskazują, że powrót do regulacji prawnych lat 80-tych ma coraz większą rzeszę zwolenników.
Tm pisze:Mam zreszta wrażenie, że wszyscy co chcą dawać Kościołowi rady na unowocześnienie sie nie rozumieją jednego - ta instytucja ma już 2000 lat, przetrwała niejeden kryzys i niejedną poradę. Siłą Kościoła jest jego konserwatyzm (co nie znaczy, że niezmienność).
Tyle, że w ostatnich 20 latach nastąpiło bardzo gwałtowne przewartościowanie wielu dziedzin. Poza tym na światło dzienne wyłażą różne skandale odwalane przez przedstawicieli KK (nie mówiąc o tzw. kościele toruńskim z którym nie umie lub nie chce poradzić sobie episkopat) a odpowiedzią na to jest twierdzenie, że to atak na Kościół i chronienie winnych zamiast ich potępienia. To nie przysparza zwolenników....

ODPOWIEDZ