rufio198 pisze:Nasz kochany KK chyba zgłupiał do cna - robić Drogę Krzyżową przed Niedziela Palmowa.
Wikipedia pisze:Droga krzyżowa – to w kościołach chrześcijańskich nabożeństwo wielkopostne o charakterze adoracyjnym, polegające na symbolicznym odtworzeniu drogi Jezusa Chrystusa na śmierć i złożenia Go do grobu.
(...)
Jan Paweł II odprawiał Drogę Krzyżową w każdy piątek przez cały rok i codziennie w Wielkim Poście
rufio198 pisze:Jezus najpierw wjechał do Jerozolimy, a potem został umęczony i ukrzyżowany. To dla upamiętnienia tych wydarzeń jest najpierw jest Niedziela Palmowa, a potem Misterium Drogi Krzyżowej.
Niedziela Męki Pańskiej rozpoczyna obchody Wielkiego Tygodnia. W Wielki Czwartek rozpoczyna się misterium świętych trzech dni czyli Świętego Triduum Paschalnego. W. Czwartek, W. Piątek, W. Sobota i Niedziela Wielkanocna. W czasie Wielkiego Tygodnia rozważa się mękę i śmierć Jezusa Chrystusa, tak samo jak w całym Wielkim Poście.
rufio198 pisze:czemu KK zmienia kolejność ?
Ja się nie burzę, ale wyjaśnię. Nic nie jest zmienione
rufio198 pisze:Jak człowiek ma nie odnosić się krytycznie do działań KK jeżeli ta instytucja nie potrafi nawet uszanować kolejności najważniejszych Świąt w Roku Liturgicznym? Na co pomysłodawcy wczorajszej Drogi Krzyżowej liczyli?
Wikipedia pisze:
Jan Paweł II odprawiał Drogę Krzyżową w każdy piątek przez cały rok i codziennie w Wielkim Poście
. To znaczy, że papież powinien odprawiać nabożeństwo Drogi Krzyżowej tylko w Wielki Piątek Męki i Śmierci Pańskiej?
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.