Kolej Obwodowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 14 kwie 2009, 10:18

niech każdy zapamięta: między 16:00, a 17:00 jest 100% zajętości wszystkich 4 torów na Średnicy.

chętnych na dodatkowy pociąg przyspieszony znajdziemy zarówno na Wschodnim (Ci którzy ledwo wchodzą o 17:05 do Siedlec) jak i na Gdańskim.
jak zmieścić ten pociąg na szlaku to już pisałem w innym wątku. może ze Wschodniej odjeżdżać o 17:00, albo z Gdańskiej trochę wcześniej.
kwestia czy Wschodni czy Gdański jest dla mnie zbyt zaawansowana. myślę że jednak coraz więcej ludzi pracuje na Żoliborzu i można by znacznie zmniejszyć wsiadanie na Śródmieściu. ale to moje widzimisie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 kwie 2009, 10:34

zofey pisze:niech każdy zapamięta: między 16:00, a 17:00 jest 100% zajętości wszystkich 4 torów na Średnicy.
niestety, nie zweryfikuję tego, bo PKP w środku dnia robi przerwy techniczne, które w normalnych firmach robi się w nocy. ](*,)

[ Dodano: |14 Kwi 2009|, 2009 10:41 ]
Bahn.de działa. Więc po pierwsze, jest wolny slot 16:17 ze Śródmieścia. Po drugie, 16:21 jedzie tylko do Wschodniej. Podobnie jak 16:29. I 16:51. BTW, nagle następstwo da się ściąć do (średnio) 3 minut? O tym, że jeszcze kilka pociągów jedzie tylko z Zachodniej (a więc jest potencjalnie kandydatem do połączenia) nie wspomnę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 14 kwie 2009, 10:57

rzeczywiście po pociągu do Mińska jest przerwa. z tym że dla Mińskiej to już bez znaczenia bo jest to robienie miejsca dla IC'ka*. Zresztą jakikolwiek pociąg w tym miejscu będzie bezużyteczny. Dopiero Dęblin, 19 minut później zabiera ludzi.

* - nad Metrem między KM i IC jest całe 21 minut różnicy. spotykają się już w Mińsku. to chyba najlepiej pokazuje dramatyzm mińskiej sytuacji.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 kwie 2009, 11:21

No właśnie przyspieszony mógłby wtedy pójść, do Rembertowa wyprzedziłby zwyklasa i uciekł przed ICkiem skutecznie. Wtedy zdejmujemy część potoków z osobówki dając pociąg o w zasadzie tej samej godzinie, a więc dla przyzwyczajeń pasażera dobrze (chociaż bez wątpienia dla atrakcyjności trasy, mierzonej jako maksymalne następstwo między pociągami, już gorzej).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 14 kwie 2009, 11:42

Glonojad pisze:czy tam mimo czterech torów jest aż tak układ stacji schrzaniony, że tylko co 10 minut może pójść coś ze Wschodniej niezależnie od tego, czy po dalekobieżnym, czy po podmiejskim?
W tym momencie 5 minuto to minimum na odstęp, a że cykl mamy 4 minutowy, to trafiają się pociągi co 4 minuty po sobie (SKM/Tłuszcz/Łuków w 4-minutowych odstępach o 18...) co sprawia, ze ten ostatni jest regularnie 4-5 minut w plecy w Rembertowie.
dobrym taktem było by 6 minut, ale takt determinuje średnica, więc przy tym układzie co mamy - 8 minut. I nie przeczę - tak też się zdarza i nawet bywa, ze jest OK (o ile coś nie kończy biegu w rembertowie, wtedy bywa różnie, no i jak pośpiechy dobrze jadą). No i rano wszystko się krzaczy, choć odstępy też większe - czort wie czego.

Ale ten Gdański mi tu wyskoczył przy innym pomyśle - co 10 regularnie ze Średnicy na E20 i dodatki z Gdańskiego wkomponowane pomiędzy. 5 minut - do zrobienia.

Sochaczew cały z Gdańskiego - no jakby była przesiadka z Metra o dobry pomysł. Tylko kiedy to będzie :P

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 14 kwie 2009, 11:43

przeceniasz sprawność organizacji na stacji Rembertów. jak już o tej porze przejedzie przyśpiech to zwykłas będzie stał 4 minuty w peronie zanim zdecydują się przestawić zwrotnicę;)
mało to zrozumiałe gdyż w Mińsku na całą maxi procedurę potrzeba całej minuty.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 kwie 2009, 11:43

Technicznie rzecz biorąc, to przesiadka z metra jest i teraz, więc wiele zależy jakiej jakości będą tory na linii towarowej.

przewoz

Post autor: przewoz » 14 kwie 2009, 11:45

zofey pisze:kwestia czy Wschodni czy Gdański jest dla mnie zbyt zaawansowana. myślę że jednak coraz więcej ludzi pracuje na Żoliborzu i można by znacznie zmniejszyć wsiadanie na Śródmieściu. ale to moje widzimisie.
Myślę, że szczególnie po zbudowaniu przystanków na woli (na razie nie wiem kiedy), wykorzystanie było by całkiem spore.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 kwie 2009, 11:46

Glonojad pisze:Dwie linie co 20/30/30-60, w tym zapychanie Legionowem średnicy podczas gdy ma "własną" stację (dw. Gdański) to jest często i sensownie?
jak na warunki warszawskie - często i regularnie. Akurat moim zdaniem lotnisko powinno być dowiezione do centrum.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 kwie 2009, 11:47

Z drugiej strony, bez tych przystanków przejazd Gołąbki - Gdański może być bardzo atrakcyjny czasowo, zwłaszcza w porównaniu z wleczeniem się przez Odolany (nie rozumiem, zbudowano tak sygnalizację automatyczną a kible wciaż jeżdża jakby miały 20 na czoło...), dla dojazdów z linii sochaczewskiej.

[ Dodano: |14 Kwi 2009|, 2009 11:50 ]
MeWa pisze:
Glonojad pisze:Dwie linie co 20/30/30-60, w tym zapychanie Legionowem średnicy podczas gdy ma "własną" stację (dw. Gdański) to jest często i sensownie?
jak na warunki warszawskie - często i regularnie. Akurat moim zdaniem lotnisko powinno być dowiezione do centrum.
Nie mam nic przeciwko częstemu dowozowi lotniska do Centrum, mam wszystko przeciwko dopychaniu średnicy dodatkowymi połączeniami z tras, które mają własne dworce w dobrych punktach miasta (tj. Wschodni i Gdański) i rozdrabnianiu linii na fafnaście relacji, co potem skutkuje żałosnymi taktami w stylu 5-25 (vide linia grodziska).

Zresztą zobaczymy, jaką regularność będzie miało połączenie na lotnisko, obstawiam że będzie to 5-15/10-20/15-45... :-$

przewoz

Post autor: przewoz » 14 kwie 2009, 12:00

Z drugiej strony, bez tych przystanków przejazd Gołąbki - Gdański może być bardzo atrakcyjny czasowo
To też prawda, można to będzie rozważyć.
Na razie będziemy mieli gołą linię, bez przystanków i tak.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 kwie 2009, 12:06

A jaka V ? 100 będzie?

przewoz

Post autor: przewoz » 14 kwie 2009, 12:30

Glonojad pisze:A jaka V ? 100 będzie?
Nie wiem, ale postaram się dowiedzieć :)

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 14 kwie 2009, 12:31

ważne żeby z ZOO do Rembertowa dało się przejechać nie zwalniając poniżej zwrotnicowej "40". da się?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 kwie 2009, 14:28

Wydaje mi się, że dyskusja rozjechała się w dwóch kierunkach :p

ODPOWIEDZ