Tabor Kolei Mazowieckich

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 20 kwie 2009, 16:13

fidzio pisze:2MW za słabe dla 4 wagonów? chyba znowu nie wiesz co piszesz
Prędkość handlowa (rozkład) jest mniejsza od kibla.

[ Dodano: |20 Kwi 2009|, 2009 16:19 ]
fidzio pisze:Chyba powietrze do hamulców? Chyba to nie masz pojęcia o czym piszesz, prosze Cię nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz bladego pojęcia bo wprowadzasz innych w błąd. A co mają kamery do lokomotywy??
a to tradycyjna lokomotywa typu EU07 nie zasila układu hamulcowego tradycyjnych wagonów w powietrze/ciśnienie?

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 20 kwie 2009, 20:56

zofey pisze: Prędkość handlowa (rozkład) jest mniejsza od kibla.
Ale to raczej wynik słabszego przyspieszenia. Co do kamer, to raczej są one zasilane z akumulatorów jak reszta ustrojstwa. A jesli o lokomotywy chodzi, to ztcp były przetargi tylko nic z tego nie wynikło.

przewoz

Post autor: przewoz » 20 kwie 2009, 21:51

zofey pisze:a to tradycyjna lokomotywa typu EU07 nie zasila układu hamulcowego tradycyjnych wagonów w powietrze/ciśnienie?
No zasila hamulce, urzadzenia pomocnicze etc... Prąd wagon też ciągnie z lokomotywy.
jasiu pisze:Ale to raczej wynik słabszego przyspieszenia.
Do 50-60 km/h. Dalej EU07 radzi sobie lepiej niż EN57.
Tam gdzie kibel z trudem łapie 100, EU07 ma 120km/h...

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 20 kwie 2009, 22:20

ET22 znacznie lepiej spełniłyby swoja rolę

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 21 kwie 2009, 7:17

jasiu pisze:Co do kamer, to raczej są one zasilane z akumulatorów jak reszta ustrojstwa.
Odczytu danych (że tak powiem) dokonuje zapewne mechanik, a nie siedzący w tłumie kierownik. Obecnie mechanik siedzi w EU07 i dlatego zakładam że kamery nie są odczytywane.

PePe

Post autor: PePe » 21 kwie 2009, 8:00

:-k no dobra to ciąg dalszy obserwacji...

te "lokomotywy" to co to niby jest?? dodatkowy człon?? same silniki w miejsca wyglądające na możliwość ich montażu?? (widoczna jakby "maszynowania" za kabiną)??

są jakieś foty jak wygląda piętrus Z lokomotywą?? :-k

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 21 kwie 2009, 8:13

http://pl.wikipedia.org/wiki/Siemens_ES64U4

Tu masz przykład współczesnej maszyny. Trochę na wyrost, ale pewnie coś w tej maści;)

PePe

Post autor: PePe » 21 kwie 2009, 8:27

zofey pisze:Tu masz przykład współczesnej maszyny. Trochę na wyrost, ale pewnie coś w tej maści;)
no oki czyli rozumiem że te składy docelowo będą również ciągnięte przez osobną lokomotywę?????

nie są w stanie poruszać się samodzielnie jak np. Flirt?? #-o #-o

przewoz

Post autor: przewoz » 21 kwie 2009, 9:05

zofey pisze:nie są w stanie poruszać się samodzielnie jak np. Flirt??
Nie, to są wagony.
Tu: http://kolej.lodz.pl/dzial.php?dzial=berlin&st=10&il=10
jest kilka składów push-pull z Berlina.
PePe pisze:dodatkowy człon??
Wagon. To wszystko osobne wagony, które możesz sobie składać w zależności od potrzeb. Na końcu wsadza się lokomotywę. Raz mechanik siedzi w loku, raz w wagonie sterowniczym. Ale, tak jak napisałem, lok musi być przystosowany.
zofey pisze:Odczytu danych (że tak powiem) dokonuje zapewne mechanik, a nie siedzący w tłumie kierownik
Przyznam, że nie znam systemu, ale pewnie zapis (nawet bez monitoringu, tego w lokomotywie raczej też nie ma) jest w kabinie wagonu sterowniczego. Te kamery mogą być już teraz czynne, bo wszystkie wagony są połączone.
Zasilanie z akumulatorów wspomagane przetwornicą z 3kV (napięcie z lokomotywy).

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 21 kwie 2009, 9:26

i ciekawe czy gdzieś trzymają zapisy.

[ Dodano: |21 Kwi 2009|, 2009 09:28 ]
co do zdjęć. zauważyłem pewną różnicę w samych wagonach, mimo że to ta sama linia.
mianowicie wagony środkowe mają wejścia na poziom dolny, a nasze na półpiętro;)

mariow

Post autor: mariow » 21 kwie 2009, 9:37

nie wiem czy po jednej jezdzie powinnno sie wyciagac wnioski ale wczoraj przejechałem sie Mazovią (jak sie okazało finalnie do Błonia bo sie na Włochach nie zatrzymuje ;) ) ale frekwencja to by spokojnie i na 2 wagony wystarczyła

cos mi sie wydaje ze z braku loków KMy nie mają jak zagospodarowac tych wagonów i sie one bezsensownie marnują w składach gdzie nie wcale nie ma takiego obłozenia
PURA VIDA!

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 21 kwie 2009, 9:39

mariow pisze:nie wiem czy po jednej jezdzie powinnno sie wyciagac wnioski ale wczoraj przejechałem sie Mazovią (jak sie okazało finalnie do Błonia bo sie na Włochach nie zatrzymuje ;) )
A to nie jest tak, że Mazovia zatrzymuje we Włochach tylko w kierunku Centralnego?

przewoz

Post autor: przewoz » 21 kwie 2009, 9:55

A to nie jest tak, że Mazovia zatrzymuje we Włochach tylko w kierunku Centralnego?
Tak właśnie jest.
mariow pisze:nie wiem czy po jednej jezdzie powinnno sie wyciagac wnioski ale wczoraj przejechałem sie Mazovią (jak sie okazało finalnie do Błonia bo sie na Włochach nie zatrzymuje ) ale frekwencja to by spokojnie i na 2 wagony wystarczyła
Jak niedawno widziałem Mazovię na 4-wagonach, to frekwencja była spora. 4 wagony to był standard, podobnie jak na Łukowiance. A że wrzucili część obiegów na 5 wagonów, to i na Mazovię pewnie wsadzają. Swoją drogą, jak przyjechały 3 wagony kiedyś, to w komentarzach na stronie KM oburzenie na krótką Mazovię było.... Tak więc to się z tego wzięło.

PS. Województwo (KM) ogłosiło przetarg na 20 EZT, czteroczłonowych. Dostawa do końca 2011. Szczegółów nie znamy, ale pewnie poznamy.
Oferta najkorzystniejsza ekonomicznie z uwzględnieniem kryteriów kryteria określone poniżej:
1. Cena. Waga: 60.
2. Roczne zużycie energii na potrzeby przejechania 1 km dla jednego EZT. Waga: 15.
3. Masa służbowa EZT. Waga: 15.
4. Termin gwarancji. Waga: 5.
5. Termin dostawy ostatniego z pierwszych 15 EZT. Waga: 5.
A jak rozumieć ten zapis?
1)posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie do wykonania zamówienia, oraz udokumentują to poprzez wykazanie, że dostarczyli zamawiającym nie mniej niż 10 sztuk nowych EZT (trzy lub czteroczłonowych) realizujących kolejowe przewozy pasażerskie z prędkością co najmniej 160 km/h.
??

Odpada Newag - wiadomo. A Pesa? Ich ED74 nie realizuje przewozów z prędkością 160km/h. Flirty - owszem - nie w Polsce, ale realizują.
Zosyaje Stadler i Bombardier i protesty Pesy? Pewnie tak, ale teraz Pesa sama w innym protescie (SKMW) zarzuca, że SKM nie bierze pod uwagę doświadczenia, to na tym się przejedzie :P

mariow

Post autor: mariow » 21 kwie 2009, 10:00

Flash8222 pisze:
mariow pisze:nie wiem czy po jednej jezdzie powinnno sie wyciagac wnioski ale wczoraj przejechałem sie Mazovią (jak sie okazało finalnie do Błonia bo sie na Włochach nie zatrzymuje ;) )
teraz już to wiem :)
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 21 kwie 2009, 11:46

Przewoz. Spójrz na punkt 3. Ciekawe kto tu wypada najlepiej ze swoimi 118 tonami;)

Miałem nadzieję że pójdą w stronę pojemności, ale jak widać się przeliczyłem...

[ Dodano: |21 Kwi 2009|, 2009 11:50 ]
Mazovia pewnie za wcześnie przyjeżdżała na Zachodni i KM zapytały Ratusz o taki dodatek. W drugą stronę odstęp między Grodziskiem i SKM'ką wynosi 4 minuty* więc wciskanie pociągu pomiędzy, ekhm.

* - SKM za Grodziskiem, kocham to rozsądne układanie rozkładu :D.

ODPOWIEDZ