Marki, Radzymin, Wołomin

Moderator: Wiliam

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 27 kwie 2009, 21:35

Frencher pisze:
Ikarus 5780 pisze:Byłem ostatnio na konferencji prasowej z ZTMie i pytałem p. Leszka Ruty czy znane są jakieś szczegóły dot. mającej powstać linii 738 - p. Leszek Ruta powiedział, że wszystko jest na etapie rozmów, nie ma ŻADNEJ konkretnej daty uruchomienia tej linii i nie wiadomo dokładnie po jakiej będzie jeździła trasie. Dodam, że w zeszłym tygodniu rozmawiałem również z burmistrzem Marek, który powiedział to samo - że nie ma szczegółów dotyczących otwarcia nowej linii. Burmistrz wyraził swoje zdanie apropos trasy i dofinansowania przez Marki linii, ale że była to rozmowa nieoficjalna nie będę tego zdradzał.
To masz już chłopie przechlapane ;-) Zaraz zostaniesz oficjalnie "zaszufladkowany" jako dyżurny wróg gm. Radzymin i jej mieszkańców (zajmiesz miejsce obok mnie :p ).
Napisałeś esencję całej prawdy - na dzień dzisiejszy nikt nie jest w stanie podać żadnej daty, nawet numer linii jest pisany palcem na wodzie. Nie ma żadnych uzgodnień (poza jakimiś ogólnymi pomiędzy gm. Radzymin a ZTM), i na dzień dzisiejszy nad tym projektem można postawić duży znak zapytania co do jego realizacji.
Bo tu jest jeden zasadniczy problem - ZTM nie ma taboru, Radzymin kasy na sfinansowanie, a Marki całym tym projektem nie są wcale zainteresowane.
Ja mam inny ogląd na tą sprawę i szerszy zakres wiedzy ws l. 738 niż sam Burmistrz Marek, a Dyrektor ZTM, no cóż, to od jego ostatecznej decyzji zależy czy linia powstanie, kiedy i za ile, dlatego potraktowałbym tego typu sprawę jak pewne dane handlowe, których szczegóły ustala się za kulisami.

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 28 kwie 2009, 8:13

Dęboszczak pisze: Ja mam inny ogląd na tą sprawę i szerszy zakres wiedzy ws l. 738 niż sam Burmistrz Marek, a Dyrektor ZTM, no cóż, to od jego ostatecznej decyzji zależy czy linia powstanie, kiedy i za ile, dlatego potraktowałbym tego typu sprawę jak pewne dane handlowe, których szczegóły ustala się za kulisami.
Ok, dobrze, że piszesz, ja nie wyraziłem tutaj swojego zdania tylko przedstawiłem suche fakty, które towarzyszą powstaniu linii. Wiadomo, że p. Ruta ma tyle rzeczy na głowie, że nie wie o każdym projekcie i ciężko żeby miał czas, żeby to wszystko ogarniać. Jak będzie zobaczymy, ja tylko przedstawiłem to co usłyszałem jak odpowiedź na pytanie. Swoją drogą po Jego wypowiedzi wyglądało, że naprawdę nic nie wie na ten temat.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

zavrat

Post autor: zavrat » 28 kwie 2009, 10:10

Frencher pisze:Nie ma żadnych uzgodnień (poza jakimiś ogólnymi pomiędzy gm. Radzymin a ZTM), i na dzień dzisiejszy nad tym projektem można postawić duży znak zapytania co do jego realizacji.
Bo tu jest jeden zasadniczy problem - ZTM nie ma taboru, Radzymin kasy na sfinansowanie, a Marki całym tym projektem nie są wcale zainteresowane.
Jakbym czytał (nie tak dawne) podobne wypowiedzi nt. nierealności powstania 740. ;)

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 14 maja 2009, 21:50

gazeta wyborcza pisze:(...)
Elementem nowego systemu komunikacji mają być lokalne linie autobusowe, które dowoziłyby mieszkańców do najbliższej stacji kolejowej. Od kilku tygodni takie autobusy kursują po gminie Lesznowola. Docierają do stacji w Nowej Iwicznej i w Piasecznie. Pasażerowie mogą nimi jeździć na podstawie warszawskich kart miejskich. Teraz ZTM rozmawia o uruchomieniu takich "dowozówek" do linii wołomińskiej. Autobusy mają m.in. jeździć z Radzymina do stacji w Wołominie. Podróż z przesiadką do pociągu byłaby szybsza niż autobusem przez Marki.
(...)
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... ocka_.html
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 15 maja 2009, 10:15

JotPeCet pisze:Autobusy mają m.in. jeździć z Radzymina do stacji w Wołominie.
Ekstra!
Realne...?
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 15 maja 2009, 10:58

Realne.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 15 maja 2009, 15:22

ziomal pisze:
JotPeCet pisze:Autobusy mają m.in. jeździć z Radzymina do stacji w Wołominie.
Ekstra!
Realne...?
I to być może dwie linie ;)
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Crusier

Post autor: Crusier » 15 maja 2009, 17:01

Ja tu tak nawiasem wspomnę, że 740 doczekało się nowego wozu ;) Jest nim A602. Jechałem nim dzisiaj.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 15 maja 2009, 17:11

Crusier pisze:Ja tu tak nawiasem wspomnę, że 740 doczekało się nowego wozu ;) Jest nim A602. Jechałem nim dzisiaj.
Swego czasu jeździł A591...

5280

Post autor: 5280 » 15 maja 2009, 18:32

SławekM pisze:
Crusier pisze:Ja tu tak nawiasem wspomnę, że 740 doczekało się nowego wozu ;) Jest nim A602. Jechałem nim dzisiaj.
Swego czasu jeździł A591...
Właściciel A589 może wyjechał na Ukraine na urlop :D to i inne wozy puszczają :-k
5280

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 15 maja 2009, 19:36

A589 wypada z linii 740 na czas napraw albo oklejania reklamami. I zawsze zaraz wraca na woje stałe miejsce.

[ Dodano: |15 Maj 2009|, 2009 19:38 ]
JotPeCet pisze:
ziomal pisze: Ekstra!
Realne...?
I to być może dwie linie ;)
I bardzo dobrze. Będą sobie sami linie utrzymywać, tak jak jest ich stać.
Na marginesie widać, że legendarne 738 poszło do piachu :D
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 16 maja 2009, 12:03

JotPeCet pisze:
gazeta wyborcza pisze:(...)
Elementem nowego systemu komunikacji mają być lokalne linie autobusowe, które dowoziłyby mieszkańców do najbliższej stacji kolejowej. Od kilku tygodni takie autobusy kursują po gminie Lesznowola. Docierają do stacji w Nowej Iwicznej i w Piasecznie. Pasażerowie mogą nimi jeździć na podstawie warszawskich kart miejskich. Teraz ZTM rozmawia o uruchomieniu takich "dowozówek" do linii wołomińskiej. Autobusy mają m.in. jeździć z Radzymina do stacji w Wołominie. Podróż z przesiadką do pociągu byłaby szybsza niż autobusem przez Marki.
(...)
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... ocka_.html
20 kwietnia byłem na konferencji w ZTMie : “Plany związane z modernizacją Komunikacji Miejskiej oraz plany na najbliższy kwartał” w której rozmawiano na temat właśnie tych dowozówek, jeśli ktoś chce przeczytać relację zapraszam :
http://www.marki.net.pl/konferencja-w-z ... kiego-8401

Ponadto jeśli chodzi o relację z konferencji to nie wiem czy link na dole strony jeszcze działa więc jeśli ktoś chciałby materiały z tej konferencji (w power poincie) to pisać na ik5780@gmail.com. Dodam, że materiały są IMHO naprawdę ciekawe, szczególnie dla kogoś kto interesuje się podmiejską KM obsługiwaną przez ZTM.

Pozdrawiam
Ikarus 5780.

P.S : Tutaj można również znaleźć pierwszą część artykułu o liniach autobusowych w Markach : http://www.marki.net.pl/linie-autobusow ... -cz-i-8403
Uwagi i poprawki zgodne z prawdą jak najbardziej wskazane.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 17 maja 2009, 12:59

Frencher pisze:Raz było wielkie zamieszanie i pomysł wożenia Radzymina autobusami przez Marki. Teraz się wszystko odwróciło, i Radzymin będziecie wozić do Wołomina. Aż się boję kiedy wpadniecie na pomysł aby Marki wozić do stacji PKP w Zielonce, i stamtąd dopiero do Warszawy.
Prostuje teorie kolegi Frenchera:
Linia 738 powstanie równolegle do komunikacji prywatnej dowożącej do linii kolejowej Tłuszcz-Warszawa Wileńska.
Nie zapominajmy o obsłudze Słupna! i lokalnych przejazdach Marki-Radzymin.

[ Komentarz dodany przez: pawcio: 2009-05-17, 14:14 ]
Korekta cytatu po przeprowadzonych porządkach

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 17 maja 2009, 13:14

Dęboszczak pisze:(...)lokalnych przejazdach Marki-Radzymin.
Masz rację. Tylko jaką alternatywą ma być 738 w porywach co 30 minut dla prywatnych przewodników, którzy nie dość że kursują co kilka minut (także w ciągu dnia), to jeszcze za 3zł zapewniają dojazd z Marek do Radzymina w 15 minut.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 17 maja 2009, 13:19

No patrz, do Legionowa też jeździ kupa przewoźników a linie 723, 731, 801 i 804 mają się dobrze :roll:

ODPOWIEDZ