Jak coś nie jest napisane "czarno na białym",to w/g ciebie oznacza że można łamać przepisy i naruszać porządek.Ty musisz mieć wszystko "napisane" i przetłumaczone jak "chłop krowie na granicy"Hieronim pisze:Nigdzie nie ma napisu, że nie wolno ich otwierać.
O chłodzeniu i niechłodzeniu
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
- Mahony2109
Jakie znowu PRZEPISY i PORZĄDEK. Stary, te pojęcia są zdefiniowane. Ja rozumiem, że driverzy zwykle bronią swojej "małej władzy" nawet irracjonalnie, ale Ty driverem nie jestreś a piszesz takie brednie...mobil one pisze:Jak coś nie jest napisane "czarno na białym",to w/g ciebie oznacza że można łamać przepisy i naruszać porządek.Ty musisz mieć wszystko "napisane" i przetłumaczone jak "chłop krowie na granicy"![]()
![]()
Pzdr.
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
I mają CAłKOWITą RACJę i słuszność.Jestem i będę po ICH STRONIE.Mahony2109 pisze:driverzy zwykle bronią swojej "małej władzy"
I gdy któregoś z was zobaczę w SU 18,z tym nieszczęsnym "kwadratem"-wtedy to zawiadomię kierowcę,lub Policję.Ewentualnie Straż Miejską.
Odechce się wam wtedy takich "dowcipasów".
Linia 155: 1966-2011
- gregory5576
- Kontakt:
Chwila chwila, bez utyskiwań w stosunku do siebie, bo jak byście się widzieli to byście się wzieli za "ondulację". Okna powinny być zamknięte z dwóch powodów:- przy otwartch oknach nie ma sensu włączać klimy, bo to nic nie daje.
-trochę snobistyczny, a z jakiej to racji kierowca ma potem zamykać w/w.(przed wjazdem na myjnie, nie on to otworzył więc nie powinien zamykać)

-trochę snobistyczny, a z jakiej to racji kierowca ma potem zamykać w/w.(przed wjazdem na myjnie, nie on to otworzył więc nie powinien zamykać)
Dzwonienie pod 112 z powodu otwarcia okien przez pasażera byłoby tak samo "rozsądne" jak dzwonienie pod 9285 albo do zajezdni Woronicza ze skargą na kierowcę, który okien nie odblokował na pętli. Każdy kij ma dwa końce. Zresztą sami kierowcy woleliby pewnie, gdyby pasażerowie odblokowywali okna samodzielnie (pod warunkiem, że wiedzą jak to zrobić i posiadają odpowiednie do tego narzędzie) niż gdyby musieli na przystanku wychodzić specjalnie z kabiny po to, by je odblokować. Przecież im się nawet nie chce wychodzić, by wysunąć platformę pasażerowi na wózku inwalidzkim....
Klimy nie wolno włączać, gdy nie ma dużego upału! Nowe zarządzenie kierownictwa (przynajmniej wg.prasy) - poza tym nie wszystko zawsze działa, jak należy w tych SU18.gregory5576 pisze:Chwila chwila, bez utyskiwań w stosunku do siebie, bo jak byście się widzieli to byście się wzieli za "ondulację". Okna powinny być zamknięte z dwóch powodów:- przy otwartch oknach nie ma sensu włączać klimy, bo to nic nie daje.
-trochę snobistyczny, a z jakiej to racji kierowca ma potem zamykać w/w.(przed wjazdem na myjnie, nie on to otworzył więc nie powinien zamykać)![]()
![]()
No to niech nie zamykagregory5576 pisze:Chwila chwila, bez utyskiwań w stosunku do siebie, bo jak byście się widzieli to byście się wzieli za "ondulację". Okna powinny być zamknięte z dwóch powodów:- przy otwartch oknach nie ma sensu włączać klimy, bo to nic nie daje.
-trochę snobistyczny, a z jakiej to racji kierowca ma potem zamykać w/w.(przed wjazdem na myjnie, nie on to otworzył więc nie powinien zamykać)![]()
![]()
- gregory5576
- Kontakt:
Flash8222 pisze:To wg ciebie w Ikarusach też nie można otwierać okien?
- Mahony2109
Powiedz mi, czy Ty naprawdę masz 31 lat, czy to jest "czeski błąd" typowy dla młodych forumowiczów i naprawdę masz 13? Bo jeśli to pierwsze to ja Ci współczuję naprawdę, musisz być bardzo samotnym człowiekiem, jeśli 13 to może jeszcze będą z Ciebie ludzie. W końcu chyba nawet z konfidenta działającego w imieniu jakiś białoruskich ideałów może wyrosnąć normalna osoba.mobil one pisze:I mają CAłKOWITą RACJę i słuszność.Jestem i będę po ICH STRONIE.
I gdy któregoś z was zobaczę w SU 18,z tym nieszczęsnym "kwadratem"-wtedy to zawiadomię kierowcę,lub Policję.Ewentualnie Straż Miejską.
Odechce się wam wtedy takich "dowcipasów".
A co do akcji. Polecam jeżdżenie SU18 na 709. Mam kwadrat. Jeżdżę często tym typem taboru. Zawsze otwieram. Niekiedy za wiedzą kierowcy. Proszę, wpadnij. Zadzwoń. Będzie piękna komedia
Pzdr.
- Mahony2109
Ale kierowcy mają nie włączać klimatyzacji. Więc okna muszą być otwarte. Inaczej jest piekarnik.gregory5576 pisze:Okna powinny być zamknięte z dwóch powodów:- przy otwartch oknach nie ma sensu włączać klimy, bo to nic nie daje.
![]()
Powiem więcej, gdyby w busie z zablokowanymi oknami (zwłaszcza gdyby driver był poproszony i odmówił otworzyć) ktoś zasłabł i doznał trwałego uszczerbku na zdrowiu lub nie daj Boże dostał np: zawału i zmarł, to kierowca by poszedł najpewniej siedzieć za zaniedbanie. Bo warunki w takim autobusie (temperatura pod 30 stopni itd) to warunki zagrażające życiu i zdrowiu.
Pzdr.
- Mahony2109
Nie zgadzam się. Złe porównanie. Skarga, nawet najgłupsza leży w kompetencji ZTM. Otworzenie okna nie jest sprawą dla policji, bo nie jest złamaniem żadnego przepisu. Poza tym liczba telefonistek jest ograniczona i ofiara kradzieży / pobicia itp może się nie móc dodzwonić przez jełopa który dzwoni w sprawie jakiegoś klucza...fraktal pisze:Dzwonienie pod 112 z powodu otwarcia okien przez pasażera byłoby tak samo "rozsądne" jak dzwonienie pod 9285 albo do zajezdni Woronicza ze skargą na kierowcę, który okien nie odblokował na pętli. Każdy kij ma dwa końce.
Pzdr.
Tak sobie czytam ten temat, czytam... Pochłonął mnie ogromnie. Tylko w głowie zaświtała mi myśl niespokojna- po jaką cholerę w ogóle robić w autobusie z klimatyzacją okna (takie otwieralne), skoro nie wolno ich otwierać??
Nie wiem, ile energii pochłania taka klimatyzacja, ale intuicyjnie nakaz włączania klimatyzacji tylko w upały wydaje mi się zupełnie rozsądny. Natomiast nie bardzo rozumiem, jak to jest z tymi oknami. Dlaczego nie mogłabym takiego okna otworzyć sama? Gdzie jest napisane, że nie wolno? Jeśli będzie duszno- powinnam się pofatygować do kierowcy, żeby przyszedł i otworzył mi okno?? Właśnie, ktoś tam pisał o zamykaniu kwadratem przedziału w pociągu nocnym (kurczę, niekompetentna jestem i nie wiem, czy to się wszystko właśnie tak nazywa
)- i co, przedziału też sobie nie mogę zamknąć, bo do biletu nie dostałam kluczyka?? Halo!
- Mahony2109
Okna zamówili, dlatego, że wiadomo było, że na klimatyzacji będą oszczędzać. Nikomu nie przyszło do głowy, że ludzie będą wpadać na chory pomysł blokowania ich przy wyłączonej klimie, ale pomysłowość Polska (nie tylko kierowców) nie zna granic
Właśnie nigdzie nie jest napisane że nie wolno sobie samemu otworzyć. Wybić nie można, ale otwarcie (nawet kluczem) jest w 100% legalne
Pzdr.
Właśnie nigdzie nie jest napisane że nie wolno sobie samemu otworzyć. Wybić nie można, ale otwarcie (nawet kluczem) jest w 100% legalne
Pzdr.