Tolerancja i mniejszości

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 23 cze 2009, 23:37

prosper5250 pisze:w szczególności tych z prawicy...
A tajemnicą poliszynela jest orientacja byłego premiera i byłego ministra sprawiedliwości...
Obrazek

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 24 cze 2009, 0:06

florekf pisze:prosper5250 napisał/a:
w szczególności tych z prawicy...

A tajemnicą poliszynela jest orientacja byłego premiera i byłego ministra sprawiedliwości...
Ostro dolałeś oliwy do pieca :)

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 24 cze 2009, 0:20

prosper5250 pisze:W niektórych regionach w Hiszpanii (państwa katolickiego ja wiadomo), jest na to oficjalne przyzwolenie Kościoła.
nie wydaje mi się. Natomiast "rząd dusz" to Kościół w Hiszpanii miał daaawno temu.

Rosa

Post autor: Rosa » 24 cze 2009, 0:36

Gacek pisze:
BJ.2052 pisze:A mentalność społeczeństwa zmienia się przez lata. I jak czytam posty niektórych - w Polsce znacząco nie zmieni się jeszcze długo.
A ja jednak patrzę z nadzieją na młode pokolenie- zwiedzaja świat, oswajają się z tematem i mają zupełnie inne podejście niż taki rafalzag, rosa, premo czy reszta pseudochrześcijańskiej pszenno-buraczanej Polski.
W "światowej" Kalifornii gdy ludziom pozostawiono prawo wyboru i zrobiono referendum okazalo się że nie chca małżeństw gejowskich :smile:

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 24 cze 2009, 0:43

Rosa pisze:W "światowej" Kalifornii gdy ludziom pozostawiono prawo wyboru i zrobiono referendum okazalo się że nie chca małżeństw gejowskich :smile:
tak, całe 52% nie chciało

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 24 cze 2009, 0:46

jasiu pisze:prosper5250 napisał/a:
W niektórych regionach w Hiszpanii (państwa katolickiego ja wiadomo), jest na to oficjalne przyzwolenie Kościoła.
nie wydaje mi się. Natomiast "rząd dusz" to Kościół w Hiszpanii miał daaawno temu.
Info za TVN24 sprzed 2-3 lat.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 cze 2009, 0:55

florekf pisze:
BJ.2052 pisze:czy to nie jest argument przeciwko?
Jest, ale pokazuje, że problem nie tkwi w adopcji tylko w społeczeństwie. I tych ludzi trzeba przysłowiowo "leczyć"
owszem, ale wpierw w takim razie należałoby takie społeczeństwo "wyleczyć", a nie wpierw skazywać dziecko na niezawinione z jego strony kpiny... W tę stronę chyba działać to powinno, a nie na odwrót.
To jest moim zdaniem mimo wszystko istotny argument na obecne czasy.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 cze 2009, 9:55

SP45-166 pisze: Konkubinat damsko-męski czy inaczej dwupłciowy ma podobne co i wy problemy. I nikt nie organizuje parad równości konkubinatu do zwykłej rodziny z zawartym małżeństwem z tej okazji.
Bo konkubinat można dość prosto zalegalizować w postaci ślubu cywilnego.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 24 cze 2009, 10:16

Glonojad pisze:Bo konkubinat można dość prosto zalegalizować w postaci ślubu cywilnego.
No... nie zawsze :P
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 cze 2009, 10:25

MisiekK pisze:
Glonojad pisze:Bo konkubinat można dość prosto zalegalizować w postaci ślubu cywilnego.
No... nie zawsze :P
No jak ktoś chce mieć ciasteczko i zjeść ciasteczko, to w interesie państwa nie koniecznie leży ułatwianie mu tego :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 24 cze 2009, 15:18

BJ.2052 pisze:Nie no, proszę. Postaw się na miejscu takiego dziecka, które w wieku przykładowo 14 lat rozmawia sobie z kolegami i koleżankami o rodzicach i co ma powiedzieć? Moja mama nazywa się Jacek, a tata Michał? A może niech powie, że nie ma mamusi, tylko dwóch tatusiów? Chyba potrafisz sobie wyobrazić, że takie dziecko nie miałoby życia w środowisku.
Niestety, w naszym "kochanym" kraju jak dziecko nie jest ochrzczone, to w sporej części szkół uznawane jest za - co najmniej - gorsze.
BJ.2052 pisze:Tylko właśnie Kościół krzywdzi homoseksualistów naciskając na władze, aby przypadkiem czegoś nie zalegalizowały bez zgody Kościoła.
Nie tylko homoseksualistów, ale to już inny wątek...
Gacek pisze:Czy tYLKO z tego faktu, ze Pan kocha Pana a nie Pania i chce aby dziedziczył on ma pozostawać w ostatniej grupie spadkowej? Oczywiście można sporządzić testament- dlaczego jednak ma się płacic tak jak za spadek po obcej osobie (40%)? Czy to nie dyskryminacja- w tym wypadku finansowa?
Jest to dyskryminacja, ale nie tyle finansowa, co prawno-fiskalna. A dziedziczenie jest nie tylko z rodziców na dzieci, tak ku ścisłości.
BJ.2052 pisze:I tu się zgadzam - do tego prawo powinni mieć. Jednak tylko na zasadzie papierkowego sformalizowania, a nie żadnego ślubu.
No, formalizacja moim zdaniem powinna mieć takie same prawa i procedury jak ślub cywilny. Za wyłączeniem adopcji dzieci, bo do tego nasze społeczeństwo nie dojrzało i jeszcze długo nie dojrzeje. No i jednak mam mieszane uczucia względem takich praktyk.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 24 cze 2009, 20:19

Wolfchen pisze:Za wyłączeniem adopcji dzieci, bo do tego nasze społeczeństwo nie dojrzało i jeszcze długo nie dojrzeje.
Od tego, by społeczeństwo dojrzało, powinny być media. Nie chodzi mi o to, żeby promowały adopcje przez gejów, tylko jak to już ktoś wspomniał, żeby w ogóle pokazywały ich jako ludzi. Widzieliście w jakimś polskim serialu bohatera-geja?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 24 cze 2009, 20:33

jasiu pisze:Od tego, by społeczeństwo dojrzało, powinny być media.
Na Litwie wprowadzili już "przepisy", które stawiają Litwinów na dosyć marnym poziomie. Moim zdaniem nie tylko media powinny się zaangażować, ale przede wszystkim nacisz trzeba włożyć w naukę w szkołach. Po pierwsze postawić na edukację seksualną, a po drugie nie pokazywać homoseksualizmu jako piętna, tylko jako coś normalnego, tak jak normalnym jest różny kolor skóry.
A na chwilę obecną jedyna edukacja seksualna w systemie oświaty, to... katecheza w klasach maturalnych. I mówię to całkiem serio. No, pomińmy wątpliwą jakość... 8-(
jasiu pisze:Widzieliście w jakimś polskim serialu bohatera-geja?
Negatywnego i owszem.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

SP45-166
Zbanowany

Post autor: SP45-166 » 27 cze 2009, 0:25

Co do Szamotowego "łał... co za przejaw tolerancji"

A propos tejże tolerancji: Dlaczego wstydzić się tego że jest się czarnym, dlaczego wstydzić się tego że jest się homoseksualistą. Tu się nie ma czego wstydzić.... Ale nie ma tez co popadać w euforię. Jesteśmy kim jesteśmy i nie ma potrzeby wychodzenia na ulicę w celu wykrzyczenia tego całemu światu. Odpowiednie lobby i stowarzyszenia gejowskie i lesbijskie mogą przecież wywierać naciski na rządzących. Pytanie tylko czemu zamiast wybrać metody zbierania podpisów pod projektami ustaw i happeningów w normalnych codziennych ubraniach, z hasłami pod sejmem, zakładają nieprzyzwoite ciuszki i wypinając się jadą przez miasto w swej "bieliźnie". To tak jak ja walcząc razem ze swoją dziewczyną o nasze jakieś tam prawa do np. możliwości darmowego dostępu do tabletek antykoncepcyjnych nakazał jej ubrać się w kuszącą seksi bieliznę a sam stanąłbym w samych gaciach i udając ruchy kopulacyjne jechał przez miasto.
Zastanówcie się panowie geje nad swym zachowaniem, bo sami sobie robicie szkodę , działając w sumie w słusznej sprawie (bo co komu do tego że chcecie być we dwóch razem, zalegalizować to, i móc po sobie np dziedziczyć...). Ale nie- lepiej się pokazać jako rozwydrzona grupa hałaśliwych i kolorowych wariatów wypinających dupę w kierunku przechodniów. Współczuję PiaRowców którzy wam taką chorą strategię wymyślili... Podobna obscena powinna już dawno być zabroniona prawnie
Pogrążacie się coraz bardziej!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 cze 2009, 1:50

SP45-166 pisze:Zastanówcie się panowie geje nad swym zachowaniem, bo sami sobie robicie szkodę , działając w sumie w słusznej sprawie (bo co komu do tego że chcecie być we dwóch razem, zalegalizować to, i móc po sobie np dziedziczyć...). Ale nie- lepiej się pokazać jako rozwydrzona grupa hałaśliwych i kolorowych wariatów wypinających dupę w kierunku przechodniów.
Piszesz to do Naczelnej Ogólnoświatowej Rady Gejów, czy gdzie? Wyobraź sobie, że ja się z tobą w pewnych aspektach tej wypowiedzi zgadzam, co nie zmienia faktu, że twój apel jest wielką i zupełnie nieuzasadnioną generalizacją. Jaki procent gejów w tym uczestniczy? To jakaś reprezentacja w ogóle? Każdy walczy, jak uważa za słuszne.
SP45-166 pisze:Podobna obscena powinna już dawno być zabroniona prawnie
Jak patrzę w telewizor lub na witryny kiosków, to stwierdzam, że i tym względzie wypadałoby zacząć od heteryków.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ