Wadliwe oznaczenia przystankowe

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

drapka

Post autor: drapka » 09 lip 2009, 13:02

Domino2001 pisze:Ja osobiście patrzę na gablotkę z rozkładami i prościej byłoby, podczas aktualizacji o zawieszeniu kursowania linii na wakacje wsadzić notkę z grubym napisem na całej szerokości rozkładu jazdy linii
408 LINIA NIE KURSUJE W OKRESIE WAKACJI SZKOLNYCH Tam co jest pod spodem i małym druczkiem, to jest mało czytelne.
W rzeczy samej.
Kto z Warszawy i jeździ regularnie - to mniej więcej wie o co chodzi w wakacyjnych zawieszeniach. Ale jak ktos jest gościem - to może nie dotrzeć do tej informacji na samym końcu rozkładu. Ja sam kiedyś tłumaczyłem jakiejś pani, która już sobie znalazła w rozkładzie za ile minut przyjedzie 401, ze owszem, przyjedzie, ale dopiero 1 września.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 09 lip 2009, 19:42

Domino2001 pisze:Wg mnie mało kto zwraca uwagę na słupek przystankowy i patrzy na naklejki i jakie linie są zawieszone. Ja osobiście patrzę na gablotkę z rozkładami i prościej byłoby, podczas aktualizacji o zawieszeniu kursowania linii na wakacje wsadzić notkę z grubym napisem na całej szerokości rozkładu jazdy linii
408 LINIA NIE KURSUJE W OKRESIE WAKACJI SZKOLNYCH Tam co jest pod spodem i małym druczkiem, to jest mało czytelne. Kiedyś tak zrobiono z zawieszeniem linii 405 na okres wakacji.
Moim zdaniem lepszym pomysłem byłoby wyjęcie tych rozkładów w gablotek, bo nikt praktycznie nie zwracał uwagi (nie wiem jak teraz, mówię o pierwszych dnia niekursowania) że 408 zostało zawieszone. Pierwszy lepszy przykład: Rembertów Ratusz w kierunku Mokrego Ługu - 153 odjechało 'sprzed nosa', podchodzi jakaś młoda kobieta do przystanku i patrzy w rozkład 408.
"Wie pan która godzina?"
"Tak, jest X, ale 408 jest zawieszone, więc musimy poczekać na kolejne 153."
"Naprawdę? To ja pójdę pieszo."
:-?

michael112

Post autor: michael112 » 09 lip 2009, 20:07

Dokładnie. Rozkłady wszystkich linii zawieszonych powinno się wyjmować z gabloty i wstawiać informację "Linie X, Y, Z ... są zawieszone w okresie wakacji". Najlepiej, aby były to informacje "spersonalizowane" dla każdego przystanku - aby była jedna informacja dla tych i tylko dla tych linii, które przed wakacjami obsługiwały dany przystanek.
Pomysł z naklejkami "linia zawieszona", przypomniany przez Drapkę, też był dobry. Teraz to przekreślenie stosuje się dla wszystkich linii, które wycofano z danego przystanku. Nie da się odróżnić, czy ta linia została zawieszona, czy tylko ma objazd. Poza tym, niekiedy zapomina się o przyklejeniu dodatkowych linii. Np. METRO RATUSZ-ARSENAŁ 03 - 18 i 36 przekreślone, i owszem, ale przykleić 17 i 19 to już nie łaska?
Poza tym, nie lubię objazdowych kartek wkładanych pod dechami. One dają słabszą informację niż dechy, dlatego też kartki wkładałbym wyłącznie przy maksimum dwudniowych (np. weekendowych) objazdach. Jeżeli objazd trwa choćby tydzień - przygotowywałbym specjalne wersje tablic objazdowych (tak jak na dłuższy objazd).

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 lip 2009, 20:22

Też uważam, że wyjmowanie byłoby lepsze i chyba nie byłoby aż takie trudne, skoro i tak wiele rozkładów trzeba wymienić na wakacje...
Tak samo w czasie remontów - też można byłoby wyjmować, bo skąd pasażer ma wiedzieć, że rozkład, który ogląda jest niewłaściwy, a ten obowiązujący wisi np. z drugiej strony gabloty za brudną od kleju szybką?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 lip 2009, 20:24

Wyjęcie rozkładu, włożenie ogłoszenia, a potem wyjęcie ogłoszenia i włożenie rozkładu oznaczałoby dwukrotnie wyższe koszty wymiany informacji - a w zeszłym roku w połowie grudnia o mało nie brakło na to kasy.

Macie oczywiście rację, ale tu się odbijają oszczędności.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 lip 2009, 20:28

no ale brygada i tak i tak jeździ do przystanków, żeby wymienić rozkłady na wakacyjne... To może taśmą przekreślać rozkłady nieobowiązujące?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 lip 2009, 20:35

MeWa pisze:no ale brygada i tak i tak jeździ do przystanków, żeby wymienić rozkłady na wakacyjne...
Malarzowi płacisz za przyjazd, czy za metr kwadratowy ściany? :P

Każda czynność kosztuje. W powyższym rozkładzie napisałem o dwukrotnym wzroście - przelicz to sobie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

michael112

Post autor: michael112 » 09 lip 2009, 22:13

Bastian pisze:
MeWa pisze:no ale brygada i tak i tak jeździ do przystanków, żeby wymienić rozkłady na wakacyjne...
Malarzowi płacisz za przyjazd, czy za metr kwadratowy ściany? :P

Każda czynność kosztuje. W powyższym rozkładzie napisałem o dwukrotnym wzroście - przelicz to sobie.
Hm, rozumiem. Ale, szkoda że ZTM oszczędza właśnie na informacji pasażerskiej... :sad:

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 lip 2009, 22:39

A na czym nie? :P

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 09 lip 2009, 22:42

Na promocji. :D

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 lip 2009, 23:30

Mam wrażenie, że ta gałąź budżetu to jego naprawdę nikły procent - choć może mi się rzeczywiście tylko wydawać ;)

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 09 lip 2009, 23:49

Człuchowska 01 :arrow: inf o przedłuzeniu objazdów zasłoniła kolejne rozkłady

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 10 lip 2009, 7:44

Żeby było jeszcze śmieszniej, to na słupkach przystankowych z jednej strony wiszą rozkłady np. 3 linii i nikt się nie pofatyguje, żeby przejść "przypadkowo" na drugą stronę słupka żeby właśnie przypadkowo zobaczyć komunikat o trasach objazdowych. A co dopiero, kiedy komunikat jest przyklejany akurat w tym miejscu, gdzie zalega klej na przezroczystej pleksi. Niestety ZTM nic nie robi, żeby informacje były bardziej czytelne. Kiedyś to komunikaty były laminowane i przytwierdzane nitem do słupka w sposób widoczny dla wszystkich. Jakoś udało się z komunikatami tramów w związku z zamknięciem trasy WZ. Prawie na każdym przystanku jest dodatkowy słupek i tu przed każdym etapem zmian zmienia się informację.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

drapka

Post autor: drapka » 10 lip 2009, 9:45

Bastian pisze:Wyjęcie rozkładu, włożenie ogłoszenia, a potem wyjęcie ogłoszenia i włożenie rozkładu oznaczałoby dwukrotnie wyższe koszty wymiany informacji - a w zeszłym roku w połowie grudnia o mało nie brakło na to kasy.

Macie oczywiście rację, ale tu się odbijają oszczędności.
Zalepienie czarną taśmą jest cennikowo tańsze od wymiany rozkładu w gablocie?
A co do braków w grudniu, to ja mam pomysł: jeżeli się okaże, że nie ma pieniędzy na wymianę rozkładów (dot. np. linii zawieszonych na ferie swiąteczne czy Nowy Rok), to można dołożyć jeszcze jedną linię, która będzie zawieszona - a z oszczędności poczynionych na zawieszeniu sfinansować wymianę rozkładów. Co, dobry pomysł? :)))

[ Dodano: |10 Lip 2009|, 2009 09:50 ]
Domino2001 pisze:A co dopiero, kiedy komunikat jest przyklejany akurat w tym miejscu, gdzie zalega klej na przezroczystej pleksi.
Proponuję działowi sporządzającemu komunikaty prasowe poczynienie rzeczy pozytywnej: reagowanie w tonie stanowczym na wszelkie artykuły prasowe wychwalające róznej maści śmieciarzy "tworzących" tzw. wlepki - jak i samo zjawisko. Ta zaraza cieszy się zupełnie niezrozumiałą akceptacją wśród dziennikarzy - a syf, jaki te śmieci zostawiają jest nie mniejszy niż po plakaciarzach.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 lip 2009, 10:12

drapka pisze:Zalepienie czarną taśmą jest cennikowo tańsze od wymiany rozkładu w gablocie?
Nalepienie taśmy i jej zdjęcie to dwie czynności. Otwarcie gabloty, wyjęcie starego rozkładu, przylepienie ogłoszenia, powtórne otwarcie gabloty, wyjęcie ogłoszenia, włożenie rozkładu to sześć czynności.

Chore, ale to konsekwencja jakichś idiotycznych przepisów, które powodują bodajże, że ZTM nie może się sam i na własny rachunek zajmować rozkładami.

[ Dodano: |10 Lip 2009|, 2009 10:13 ]
drapka pisze:można dołożyć jeszcze jedną linię, która będzie zawieszona - a z oszczędności poczynionych na zawieszeniu sfinansować wymianę rozkładów.
Nie, to inna część budżetu.

ODPOWIEDZ