Andrzej pisze:Przeczytałem wszystkie dokumenty odnośnie do WOW, umieszczone na waszej stronie. Nie chcę mi się tego czytać jeszcze raz i wyszukiwać. "150 metrów" dotyczyło bodajże zanieczyszczenia wód gruntowych, a "300 metrów" niezabudowanych jeszcze rejonów Wilanowa i akurat Południowej Obwodnicy, ale to jedno i to samo.
owe 300 metrów to oddziaływanie bez zabezpieczen antyhałasowych.
Zazwyczaj do raportu ooś dla każdej inwestycji dołaczane sa mapy oddziaływania inwestycji w wersji bez ekranów i z planowanymi ekranami. Od zawsze miałem dylematy, czy zamieszczac na stronie mapy halasu bez ekranów. Obecnie tego nie robię, bo ktoś mniej zorientowany lub ktoś kto chce udowdnic swoją tezę, zrozumie to tak, że oddziaływanie hałasu wyniesie własnie tyle metrów.
[ Dodano: |12 Sie 2009|, 2009 14:28 ]
a/p TALENT pisze:Z ostatniej chwili. Wiewiórki bemowskie doniosły, że władzom GDDKiA zmiękła rura stąd rozliczne wizyty na Ratuszu i w Zarządzie SM WOLA. Ostatnia oferta to kładka na przedłużeniu ul. Siodlarskiej, podwyższone ekrany antyhałasowe i montaż tajemniczych dyfuzorów.
Tak? Jeszcze trochę a wyjdzie, że to SM Wola wywalczyła tą kładkę, działając w interesie dobra mieszkańców Bemowa utrudzonych i umęczonych przez GDDKiA.
Polecam więc przeczytanie:
http://bemowo.gbbsoft.pl/viewtopic.php?f=26&t=265
Spółdzielnia Mieszkaniowa „Wola” stawiając ogrodzenie za 15 tys. zł. postawi
pod znakiem zapytania sensowność inwestycji za przeszło 10 mln.
Spółdzielnia Mieszkaniowa „Wola” budując ogrodzenie działki ew. nr 16/5
położonej pomiędzy ul. Wrocławską a Dywizjonu 303 (pomiędzy pawilonem meblowym
a stancją trafo.) zamknie przejście istniejące od przeszło 35 lat tj. chodnik
prowadzący do przystanku tramwajowego linii 20, a dalej ul. Siodlarska
stanowiąc łącznik osiedla Bemowo i Górce.
Osiedla te miały zostać rozdzielone budowaną trasą ekspresową, jednakże dzięki
zabiegom mieszkańców i burmistrza Bemowo doprowadzono do zmian w projekcie
trasy i za ponad 10 mln złotych ma powstać na przedłużeniu ul. Siodlarskiej
kładka dla pieszych + ścieżka rowerowa tak, aby nie zostały podzielone te tak
dwa duże osiedla powiązane ze sobą funkcjonalnie (np. przedszkole położone
przy ul. Wrocławskiej na Bemowie jest najbliższym przedszkolem dla mieszkańców
Górc). Mimo wprowadzonych zmian w planie budowy trasy i podjęcia decyzji o tak
kosztownej inwestycji, wobec grodzenia jedynego przejścia pomiędzy ul.
Wrocławską a Dywizjonu 303, wysoce wątpliwym jest sensowność budowania takowej
kładki o która zabiegali mieszkańcy skoro na jej końcu ma znajdować się ciąg
1,5 km ogrodzonych nieruchomości należących do Spółdzielni Mieszkaniowej „Wola”.
Budowa chodnika o szerokości 1 m całkowicie rozwiązała by zaistniały problem,
jednakże zdaniem kierownika działu inwestycji SM „Wola” P. Izabeli
Janiszewskiej nie ma potrzeby aby takie przejście istniało zatem występowanie
przez spółdzielców z takimi petycjami jest zbyteczne
Jak widac, wątek SM Wola to wcale nie odgrzewane kotlety. O ile pamiętam, to SM Wola argumentowała protest przeciw Trasie AK, że rozetnie ona Bemowo. Tearz SM Wola chce postawić 1,5 km płotu w miejscu, gdzie "wywalczyła" u GDDKiA dla mieszkańców nową kładkę.
Wszystko jasne. Ambroziak powinien dostać tytuł honorowego obywatela Bemowa.
PS. Jutro być moze będzie wiecej w Gazecie.
PS2. By nie było wątpliwosci, że linkuję tylko anonimowy wpis z forum. Dzwoniłem do UD Bemowo i się upewniłem.
SM Wola najwyrźniej po tym jak ostatecznie przegrała z GDDKiA w NSA, chce zrobić na złość dzieląc Bemowo i to akurat w miejscu nowej kładki.
PS2. Na tą kładkę GDDKiA już tydzien temu ogłosiła przetarg, tak więc owe "bemowskie wiewiórki", co donoszą, mają niezbyt świeże informacje.
[ Dodano: |12 Sie 2009|, 2009 15:25 ]
PS3. Kładka w tym miejscu powinna być od samego początku. Tylko że podczas konsultacji ówczesne władze Bemowa (Całka) jak i mieszkańcy woleli krzyczeć "wywalić tą droge w lasy" zamiast powiedzieć "zróbcie to tak i tak".