ZdjÄcia forumowiczĂłw
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
-
Gacek
- Kontakt:
Wobec tego pomoże precedens:florekf pisze:W ustawie nie ma słowa o "podpisach" pod zdjęciami, a zatem z punktu widzenia prawa nie ma on najmniejszego znaczenia.Gacek pisze:było bez podpisu
Rok 2004 wypadek pod Gliwicami- zderzyły się dwa pociągi towarowe jedne maszynista ciężko ranny, drugi zginął na miejscu (spalony). Fakt opublikował zdjęcia obu maszynistów.
Rodzina nieżyjacego maszynsity wniosła proces o naruszenei dób osobistych posiłkując się artykułem z KK o zbezczeszczeniu zwłok. Wygrali.
Wypadke dóch 16tek przy Feminei- Fakt lub SE publikuje zdjęcie sprawczyni zajścia- motorniczej- kobieta w szoku, pokrwawiony mundur- wkłada cos do swojej torebki. Podpis: "Ona spowodowała masakrę". Wniosła saprawę do sądu na podstawie w/wym ustawy. Wygrała.
Całuję Was w Wasze małe serduszka.
Ale chyba SławekM żadnych zwłok nie zbeszcześcił?Gacek pisze:posiłkując się artykułem z KK o zbezczeszczeniu zwłok
[ Dodano: |19 Sie 2009|, 2009 20:39 ]
No właśnie- tu motornicza była w centrum uwagi zdjęcia....a nie tramwajGacek pisze:SE publikuje zdjęcie sprawczyni zajścia- motorniczej- kobieta w szoku, pokrwawiony mundur- wkłada cos do swojej torebki.

To co czytam to jest śmiech na sali. Patrze tu na niektórych, którzy usilnie szukają spisku przeciw Panu Adamowi. A powód awantury jest zupełnie inny. Nie od dziś wiadomo, że jestem osoba kontrowersyjną na tym forum. Założę się, że jakby wkleiła to mniej kontrowersyjna osoba, to całego tego burdelu w tym temacie nie było. I nie wiem po cholerę to ciągnięcie, TLG wydał prośbę, została wykonana, zdjęcia nie ma. A grupka "adwokatów" nadal drąży temat usilnie stawiając tezę, że stałem specjalnie niczym fotoradar i cyknąłem akurat tego, bo miałem taki kaprys.
Generalnie wszystko opiera się tylko i wyłącznie o to, że zdjęcie zostało zamieszczone w tym temacie i podpisane zostało tak jak zostało. Gdyby nie to wszystko byłoby dobrze.
Od zdjęć autobusów jest album... czemu więc umieściłeś to zdjęcie tu?
Jeśli chodzi o ten temat powinieneś uzyskać zgodę na umieszczenie tego zdjęcia.
Od zdjęć autobusów jest album... czemu więc umieściłeś to zdjęcie tu?
Jeśli chodzi o ten temat powinieneś uzyskać zgodę na umieszczenie tego zdjęcia.
Witam.
art. 81-84
Źródło: http://www.lex.com.pl/serwis/du/2000/0904.htmArt. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
Memento mori
120503141125010703240322100835281205031411251309040905112611040811
120503141125010703240322100835281205031411251309040905112611040811
-
Gacek
- Kontakt:
A czy kazdego kierowce znasz po nicku na wawkomie?SławekM pisze:Przepraszam czy ja mam dzwonić na zajezdnię i do każdego zdjęcia się pytać, czy mogę umieścić w internecie bo akurat kierowcę widać? W tym momencie zahaczasz o absurd.
Mogłeś mu wysłać choćby PW i się grzecznie spytać czy nei ma nic przeciwko.
Całuję Was w Wasze małe serduszka.
Chyba że:.....Pisałem o tym wcześniej- osoba publiczna (z racji wykonywanego zawodu) będąca elementem większej całościTymesz pisze:Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

Cała ta - jak to ktoś dobrze określił - burza w szklance wody, jest dla mnie żałosna. Adam, skoro tak zaciekle bronisz się przed ujawnianiem wizerunku, to po co jesteś w KMKM-ie, uważasz się za miłośnika komunikacji miejskiej, wreszcie - po co zawierałeś jakiekolwiek znajomości z miłośnikami niezrzeszonymi i zrzeszonymi? Trzeba było zaszyć się w piwnicy, nikt by Cię wtedy nie znał i nie fotografował
.
Sorry TLG, ale też chciałem dorzucić swoje 3 grosze do tej "afery".
Sorry TLG, ale też chciałem dorzucić swoje 3 grosze do tej "afery".
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie zmienia to faktu, że ma prawo tego wizerunku bronić.
I koniec dyskusji!!!
I koniec dyskusji!!!
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow