Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)

Moderator: Wiliam

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 20 sie 2009, 17:10

ZTM pisze:Częściej będzie kursować również linia 186, która zostanie połączona z linią 404. Jej częstotliwość w szczycie zostanie zwiększona z 10 do 6 minut. Ponadto, w celu zapewnienia większej regularności kursowania, jej trasa zostanie nieco skrócona: TARCHOMIN - … - Bitwy Warszawskiej 1920 – Banacha – Pawińskiego – Dickensa – SZCZĘŚLIWICE.

Linie 186 i 404 zapewniają obecnie obwodowe połączenie Tarchomina, Marymontu, Bielan, Woli, Ochoty i Służewca. Niestety, z powodu bardzo długiej trasy, przebiegającej miejscami przez „plac budowy” oraz tworzących się na niej korków, autobusy kursują bardzo nieregularnie. Często się spóźniają. ZTM otrzymywał bardzo wiele skarg na punktualność linii 186. Pojawiały się także postulaty pasażerów o uruchomienie dodatkowych przystanków dla linii 404.

Po skróceniu trasy 186, połączenie Służewca z Ochotą zapewnią w dalszym ciągu linie 504 (przy większej częstotliwości) i 136. Ta druga linia będzie również łączyła Służewiec z Wolą. W celu ominięcia ul. Marynarskiej, która również staje się wielkim „placem budowy” oraz w celu obsłużenia odcinka, z którego została wycofana linia 186, jej trasa będzie prowadziła Racławicką i Wołoską.

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 20 sie 2009, 19:08

"ZTM otrzymywał bardzo wiele skarg na punktualność linii 186"... Zastanawiam się jakim kretynem trzeba być, by pisać do ZTM że ta linia jest niepunktualna. Po co ci ludzie pisali te listy? Co mianowicie ZTM miałby z tą niepunktualnością zrobić? Przygotować helikoptery do przelotu nad niektórymi rejonami? ](*,) Tego się spodziewali? To teraz mają - ćwierć trasy do kasacji, cały mokotowski odcinek! Śpóźniał się? Teraz już nie będzie - ale i nie oczekuj go na przystanku... częstotliwość 186 była na tyle dobra, że co za różnica czy punktualnie jeździł czy nie? Zdarzało mi się korzystać ze 186 z powodu właśnie tego mokotowskiego odcinka... Ludzie to debile - po raz miliardowy się to potwierdziło! Jedno pytanie: na co poszły brygady z 404, bo przecież nie na skrócone 186...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sie 2009, 19:10

tarantula01 pisze:A może by tak ZTM raczył poinformować o planach także Urząd Dzielnicy Białołęka? Bo urząd, jak do tej pory został tylko poinformowany telefonicznie przez mieszkańców.
A jakie jest właściwie jego umocowanie prawne do otrzymywania tego typu wiadomości przed szeroko rozumianą społecznością lokalną?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

kajo

Post autor: kajo » 20 sie 2009, 19:20

prosper5250 pisze:"ZTM otrzymywał bardzo wiele skarg na punktualność linii 186"... Zastanawiam się jakim kretynem trzeba być, by pisać do ZTM że ta linia jest niepunktualna. Po co ci ludzie pisali te listy? Co mianowicie ZTM miałby z tą niepunktualnością zrobić? Przygotować helikoptery do przelotu nad niektórymi rejonami? ](*,) Tego się spodziewali? To teraz mają - ćwierć trasy do kasacji, cały mokotowski odcinek! Śpóźniał się? Teraz już nie będzie - ale i nie oczekuj go na przystanku... częstotliwość 186 była na tyle dobra, że co za różnica czy punktualnie jeździł czy nie? Zdarzało mi się korzystać ze 186 z powodu właśnie tego mokotowskiego odcinka... Ludzie to debile - po raz miliardowy się to potwierdziło! Jedno pytanie: na co poszły brygady z 404, bo przecież nie na skrócone 186...
Może ludzie liczyli, że ktoś w końcu zrobi więcej bus-pasów. Dlaczego nie skarżyc się na tą linie, teraz mamy 2x mniej lini, za to częśtrzych, mi się te zmiany podobają, nie podoba mi się tylko kiepski dojazd do GM.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 20 sie 2009, 19:31

Mi również się nie podoba... Nie podoba mi się też brak możliwości przesiadki do "samolotów" i ósemek.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 20 sie 2009, 19:37

prosper5250 pisze:"ZTM otrzymywał bardzo wiele skarg na punktualność linii 186"... Zastanawiam się jakim kretynem trzeba być, by pisać do ZTM że ta linia jest niepunktualna. Po co ci ludzie pisali te listy? Co mianowicie ZTM miałby z tą niepunktualnością zrobić? Przygotować helikoptery do przelotu nad niektórymi rejonami? ](*,) Tego się spodziewali? To teraz mają - ćwierć trasy do kasacji, cały mokotowski odcinek! Śpóźniał się? Teraz już nie będzie - ale i nie oczekuj go na przystanku... częstotliwość 186 była na tyle dobra, że co za różnica czy punktualnie jeździł czy nie? Zdarzało mi się korzystać ze 186 z powodu właśnie tego mokotowskiego odcinka... Ludzie to debile - po raz miliardowy się to potwierdziło! Jedno pytanie: na co poszły brygady z 404, bo przecież nie na skrócone 186...
A 136 to pies?? hello??

reserved

Post autor: reserved » 20 sie 2009, 19:39

Dokładnie tak... mi na pewno nie będzie się chciało tyle latać z przystanku 136 przez kładkę.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sie 2009, 20:26

To kup sobie wreszcie ten motorower.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 20 sie 2009, 20:32

O to co otrzymałem:
"Nie wiem czy dotarla do Pana informacja o zamierzeniach naszych wspolnych znajomych z ZTM. Korzystajac z okresu wakacyjnego, po cichu niczym zlodziej, bez konsultacji z Dzielnica i mieszkancami probuja uszczesliwic Tarchominiakow na sile fundujac nam LIKWIDACJE 404 (i to juz od 1.09 - zeby nikt nie zdolal zaprotestowac!). Gornolotnie nazywaja to komasacja lub fuzja ze 186 mamiac nas czestotliwoscia co 6 min. (jak zwykle pewnie tylko w godz 7.40-8.40). Co gorsza 186 takze zmieni trase wiozac nas do Parku Szczesliwice, gdzie uczy sie i pracuje ogrom ludzi;))).
Czy pamieta Pan, co wypisywali uruchamiajac kilka lat temu 404?
Sprobuje zacytowac z pamieci: "W celu szybkiego polaczenia stale rozbudowujacego sie Osiedla Tarchomin z Centrum Ochoty uruchamia sie linie 404 z ograniczona liczba przystankow. Jej czas przejazdu do ul. Grojeckiej bedzie nawet 15 minut krotszy niz linia 186".
Czy to znaczy, ze teraz Tarchomin jest mniejszy lub przestalo nam sie spieszyc do szkoly lub pracy?
Najpierw niech nam wybuduja most,tramwaj a dopiero potem uszczesliwiaja na sile Szczesliwicami i kasacja 404."
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

reserved

Post autor: reserved » 20 sie 2009, 20:32

Glonojad pisze:To kup sobie wreszcie ten motorower.
Ja to pół biedy. Naprawdę liczysz na to, że tłumy będą tak spacerowały?

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 20 sie 2009, 20:37

tarantula01 pisze:O to co otrzymałem:
"Nie wiem czy dotarla do Pana informacja o zamierzeniach naszych wspolnych znajomych z ZTM. Korzystajac z okresu wakacyjnego, po cichu niczym zlodziej, bez konsultacji z Dzielnica i mieszkancami probuja uszczesliwic Tarchominiakow na sile fundujac nam LIKWIDACJE 404 (i to juz od 1.09 - zeby nikt nie zdolal zaprotestowac!). Gornolotnie nazywaja to komasacja lub fuzja ze 186 mamiac nas czestotliwoscia co 6 min. (jak zwykle pewnie tylko w godz 7.40-8.40). Co gorsza 186 takze zmieni trase wiozac nas do Parku Szczesliwice, gdzie uczy sie i pracuje ogrom ludzi;))).
Czy pamieta Pan, co wypisywali uruchamiajac kilka lat temu 404?
Sprobuje zacytowac z pamieci: "W celu szybkiego polaczenia stale rozbudowujacego sie Osiedla Tarchomin z Centrum Ochoty uruchamia sie linie 404 z ograniczona liczba przystankow. Jej czas przejazdu do ul. Grojeckiej bedzie nawet 15 minut krotszy niz linia 186".
Czy to znaczy, ze teraz Tarchomin jest mniejszy lub przestalo nam sie spieszyc do szkoly lub pracy?
Najpierw niech nam wybuduja most,tramwaj a dopiero potem uszczesliwiaja na sile Szczesliwicami i kasacja 404."
Daj sobie spokój, jakie 15 minut? 186 będzie kursował od 5:50-6:50 co 5-6 minut potem co 6-7,5 aż do 9. Przy okazji będzie można zapanować nad regularnością kursowania. 186 biło rekordy jeśli chodzi o liczbę skarg na funkcjonowanie tej linii w mieście.
a swoja drogą, czy autor tego "donosu" ma inicjały K. Sz.? pewnie bezpośredni dojazd na R-7...

Rosa

Post autor: Rosa » 20 sie 2009, 20:42

Ale ciekawe jak i ile czasu to 6 minut na 186 się utrzyma.
2 lata temu to samo gadali na Gocławiu "po skasowaniu 303 111 będzie miało czestotliwosc nawet 6 min w szczycie" po czym to 6 minut utrzymało się miesiąc :)

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 20 sie 2009, 20:44

Rosa pisze:Ale ciekawe jak i ile czasu to 6 minut na 186 się utrzyma.
2 lata temu to samo gadali na Gocławiu "po skasowaniu 303 111 będzie miało czestotliwosc nawet 6 min w szczycie" po czym to 6 minut utrzymało się miesiąc :)
Jestem optymistą. Potoki na tym obwodzie są ogromne.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sie 2009, 20:44

@tarantula: Po pierwsze, dłuższy czas przejazdu 186 zrekompensuje lepszą częstotliwością i krótszym czasem oczekiwania.

Po drugie, im gorsza sytuacja drogowa, tym różnica w czasach przejazdu 404 i 186 mniejsza.

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 20 sie 2009, 20:45

Glonojad pisze:@tarantula: Po pierwsze, dłuższy czas przejazdu 186 zrekompensuje lepszą częstotliwością i krótszym czasem oczekiwania.

Po drugie, im gorsza sytuacja drogowa, tym różnica w czasach przejazdu 404 i 186 mniejsza.
Tak na marginesie, koordynacja między 186 i 404 była papierowa.

Zablokowany