Trasa Łazienkowska i nie tylko

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 22 sie 2009, 10:26

Gdyby 422 nie było należałoby oczekiwać rozkładu na poziomie 6-7,5/10/10.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 22 sie 2009, 14:35

Hm... Nie do końca mi się to podoba. Tak właściwie jestem zadowolony tylko z 520 co 10 w DS ze względu na stabilizację na TŁ wtedy oraz dużą niedopodaż wozów na Marysinie w święto. Ale 8-10 minut rano jest absolutnie niezadowalające. Pawcio pisze, że gdyby nie 422, to mogłoby być nawet i 6. Dlaczego nie co 5 minut tak jak w projekcie wawerskim? Czy jest to zależne od ewakuacji 401 z Marysina do Rembertowa i akceptacji korekty projektu? Skoro 520 miało być linią szkieletową na Ostrej (i w ogóle na Ciągu Okularowa - Płowiecka - MP) i TŁ, to na Boga nie może jeździć zaledwie co 10 minut! Zwłaszcza w świetle wycofania 408, degradacji 514 (dlaczego te dodatki lądują na Łukowskiej z przeciętnym wykorzystaniem 182, a nie na całej długości Ostrobramskiej i Marsa po wykoszeniu stamtąd 408 i de facto 514?!).

182 do co 5 minut to kuriozum, obsługuje na Ostrobramskiej całe 2 przystanki z 6 (i ludzie na Zamienieckiej i tak na nie nie pójdą, bo nadal od strony Ostrobramskiej będzie magia czerwonych numerków), gdzie jakiś szkielet połączeń? I dlaczego najbardziej obłożony przystanek na całym ciągu, czyli Centrum Optyki dostaje kosmicznie po dupie w postaci wycofania 6 kursów szczytowych, co odpowiada jednej linii o takcie 10-minutowym?! Argumentem zachęcającym do przesiadek na Marsa i TŁ miała być bardzo wysoka częstotliwość 520, tymczasem zostaje częstotliwość przedwakacyjna #-o O takim subtelnym niuansie jak obsługa Płowieckiej, która ulegnie i tak drastycznemu pogorszeniu nie wspominam (jak mam inaczej nazwać wywalenie 408, sflaczałe 514 zrównane ze statystującym 502 oraz przede wszystkim 525, które z konieczności będzie tamtędy jechać tranzytem i zatrzyma się dopiero przy ZO oraz niedoinwestowanie linii, która wreszcie obsługuje wszystkie przystanki - Centrum przy Cepelii). I żadne tricki w postaci ewentualnego przeniesienia 182 na Rodziewiczówny nie pomogą w takiej sytuacji :-$ 182 z powodu braku na trasie Zapłowiecza i tak nie rozwiązuje problemu pseudoprzyśpieszenia 520. Jak chcecie zapełnić linie zwykłe, jeśli konkurują one z pseudoczerwonymi, a psychologia robi swoje? 408 dawno już należało się pozbyć, ale jego pozbyciu się powinno towarzyszyć 182 na Ochotę i okolice DWZ, nie do GUS-U oraz wzmocnienie 520.

523 co 6 minut oczywiście cieszy, ale 520 co 10 przy lepszym zapełnieniu niż 523, 525 bez obsługi Płowieckiej, 182, które nie obsługuje Ostrobramskiej kompleksowo (po wakacjach będzie robić to jedynie 520!) oznaczają pogorszenie obsługi Ostrej, Płowieckiej i Marsa. Zrobiliście szkielet na obwodzie - 523 - chwała wam za to i pokłon, ale co do diabła z Ostrobramską, która stanowi jakąś połowę pasażerów na TŁ?!

Zmiany odbieram jako ogólnie niezadowalające, odcinkowe dziury nie zostały połatane jak należy, a 520 zostało zaledwie fragmentarycznie doinwestowane. Mam nadzieję, że sytuacja jest przejściowa, bo bałagan z liniami robi sie jeszcze większy. Znika jedna o w miarę porządnej częstotliwości (408), zostają dwa kikuty(502 i 514), trzecia mija najważniejszy węzeł przesiadkowy w okolicy (525), czwarta zostaje wzmocniona do nieadekwatnego poziomu w stosunku do możliwości będącycych funkcją trasy oraz rozmieszczenia przystanków (182), piąta, teoretycznie najważniejsza i jedyna zdolna obsługiwać kompleksowo bardzo duzy ciąg pozbawiony komunikacji szynowej zostaje z przedwakacyjnym rozkładem (520). Burdel trwa w najlepsze, a sprzątnięcie 408 w niczym nie zmienia faktu, że nadal on jest burdelem.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 sie 2009, 14:45

Emdegger pisze:Tak właściwie jestem zadowolony tylko z 520 co 10 w DS ze względu na stabilizację na TŁ wtedy oraz dużą niedopodaż wozów na Marysinie w święto. Ale 8-10 minut rano jest absolutnie niezadowalające. Pawcio pisze, że gdyby nie 422, to mogłoby być nawet i 6. Dlaczego nie co 5 minut tak jak w projekcie wawerskim? Czy jest to zależne od ewakuacji 401 z Marysina do Rembertowa i akceptacji korekty projektu?
Gdzieś to na pętlach trzeba pomieścić...
Emdegger pisze:Skoro 520 miało być linią szkieletową na Ostrej (i w ogóle na Ciągu Okularowa - Płowiecka - MP) i TŁ, to na Boga nie może jeździć zaledwie co 10 minut!
Masz wozy na więcej? Bo jeśli zrobić miejsce na Marysinie, wywalić ze Znanej 422 i znaleźć wozy, to proszę bardzo. Tylko że na pierwsze dwa nie ma szans przez najbliższe półtora roku...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 22 sie 2009, 15:03

Bastian pisze:Masz wozy na więcej? Bo jeśli zrobić miejsce na Marysinie, wywalić ze Znanej 422 i znaleźć wozy, to proszę bardzo. Tylko że na pierwsze dwa nie ma szans przez najbliższe półtora roku...
Wystarczy tylko uwolnic miejsce na Marysinie i zrobić 520f. W czym problem, o ile udałoby się przenieść 401 do Rembertowa? 422 nie miałoby absolutnie żadnego znaczenia. Co do wozów, skoro były one przed wakacjami, kasujecie 408, obcinacie 514, to przecież nie rozpłynęły się one w powietrzu?! Dla mnie to jasne jak słońce, że powinny przejść na 520. Zastrzeżenia mam do szczytu porannego, ponieważ sytuacja ulega pogorszeniu, a podaż zostaje zmniejszona (i nie chodzi mi o Rembertów). Zmiany, jakie zamierzacie poczynić są fatalne. Rzekomymi powodami, dla których rekompensatą miało być wywalenie 408 o raz częściowe (bo na całkowite nie ma co liczyć) udupienie 514 miała być perspektywa bardzo silnego 520. Tymczasem nic takiego nie ma, a czas podróży wydłuża się poprzez niewzmocnienie linii będącej w dodatku wolniejszą niż te, do których eliminacji się dąży. Jak dla mnie jest to nie do zaakceptowania, a wasze propozycje nadają się - oprócz 523 - do kosza.

A 522 na wakacje trzeba było zawiesić, skoro zamierzacie je w perspektywie zastąpić 131 i 520 i tyle. Wtedy 520 co 5 ( z efkami lub bez), 131 co 7.5 i po sprawie. A tak zostaje rzadka pseudoprzyśpieszona okresówka przez całe miasto, która i tak będzie zapełniać się na Mokotowie kompletnie losowo poprzez rozstrzał częstotliwości, to samo ze Znaną. 422 będzie kompletnym gniotem na mapie komunikacyjnej miasta, spodziewasz się rewelacji?
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 sie 2009, 15:08

Emdegger pisze:Wystarczy tylko uwolnic miejsce na Marysinie i zrobić 520f. W czym problem, o ile udałoby się przenieść 401 do Rembertowa?
Do 2011 nie udałoby się. Wtedy więc spróbujemy.
Emdegger pisze:Co do wozów, skoro były one przed wakacjami, kasujecie 408, obcinacie 514, to przecież nie rozpłynęły się one w powietrzu?!
W zajezdni też nie zostały.
Emdegger pisze:A 522 na wakacje trzeba było zawiesić
Wnioskowaliśmy o to.
Emdegger pisze:422 będzie kompletnym gniotem na mapie komunikacyjnej miasta, spodziewasz się rewelacji?
A ty się spodziewasz, że naszym pomysłem jest jego pozostawienie?

A poza tym poczytaj sobie posty TGM-a :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 22 sie 2009, 15:19

Bastian pisze:Do 2011 nie udałoby się. Wtedy więc spróbujemy
Przecież pisałeś niedawno, że będziecie dążyli do umieszczenia 401 jednak w Rembertowie. ?
Bastian pisze:W zajezdni też nie zostały.
Więc gdzie wylądowały u diabła, bo tam gdzie powinny być, czyli na całej długości Ostrobramskiej i Marsa ich nie ma. Dla tych, którzy zasilali w największym stopniu te wozy, wozów zabrakło...

A nie można po prostu, jak Ci pisałem prywatnie pozmieniać końcówki 168 i 401 w Rembertowie (co nie zmieniłoby i tak faktu, że 168 jest stamtąd do odstrzału), a 401 puścić dwutorowo i przez Rembertów, i przez Marysin co 20, a przy Okularowej w końcu co 10? Na to nie jest wymagana zgoda Marysina!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 sie 2009, 15:59

Poczytaj forum! Jeszcze raz: do wyborów pod koniec przyszłego roku zmian (innych, niż związanych z zamykaniem lub otwieraniem ulic, metrem itp.) nie będzie!

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 22 sie 2009, 17:01

Co nie zmienia faktu: GDZIE podziały się wozy przeznaczone na obsługę Ostrobramskiej i nie mydl mi tu oczu wyborami, bo kwestia, którą w tym momencie poruszam, nie ma z nimi nic wspólnego. Dlaczego Kopińska otrzymała rekompensatę za 408, a Ostrobramska nie?

Nie godzę się na to, żeby na obciążonym ciągu autobusowym nagle z połowy odcinka wyparowała de facto jedna linia co 10 minut, zaś brygady polazły na Łukowską, która absolutnie ich nie potrzebuje, Olszynkę (to samo), Powstańców Śląskich. Za jakie grzechy mam stać przywalony pasażerami do drzwi wejściowych podczas gdy na Szaserów w tym czasie będzie wozić się powietrze? Wzmocniono mniej obciążony odcinek TŁ, zaś ten, który z prawej strony głownie generuje potoki pasażerskie na Trasie, zostaje z kikutami, pseudopośpiechami i niepełną obsługą. I zmniejszoną podażą =;

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 22 sie 2009, 17:46

Emdegger pisze:i ludzie na Zamienieckiej i tak na nie nie pójdą, bo nadal od strony Ostrobramskiej będzie magia czerwonych numerków
Zobaczymy jeszcze, jak ta magia będzie weryfikowana przez bałagan na węźle.
Emdegger pisze:O takim subtelnym niuansie jak obsługa Płowieckiej, która ulegnie i tak drastycznemu pogorszeniu nie wspominam
Cała zabawa polega na tym, by jak najwięcej brygad uniezależnić od węzła Płowiecka. Jak Ci coś tam wjedzie, to możesz o takiej brygadzie zapomnieć na dłuższy czas.
Emdegger pisze:422 będzie kompletnym gniotem na mapie komunikacyjnej miasta
Będzie. I będzie blokować dalszy rozwój 520. Bo na Marysinie z 401 pewnie jakoś by się to jeszcze upchnęło.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 22 sie 2009, 18:13

tylko ze oprocz Plowieckiej, to od momentu powstania buspasow na TL, cala Ostrobramska sie zakorkuje, wiec bedzie podobnie jak z Plowiecka. Przeciez teraz bez buspasow rano do Wisly, Ostrobramska sie korkuje przed Przyczolkiem a co dopiero jak beda buspasy.

Warto sie zastanowic nad zrobieniem buspasow z pasu zieleni, tak zeby takie wzmocnione 182 nie stalo w korkach. Tylko kto sie odwazy wydac kilkanascie milionow na asfalt tylko dla autobusow?

ness

Post autor: ness » 22 sie 2009, 18:17

a
nie
mowilem

drogi emdeggerze :D

195

Post autor: 195 » 22 sie 2009, 18:36

a czy 525 również doczeka się takiej częstotliwości jak 520 od 01.09? ;p

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 22 sie 2009, 21:39

pawcio pisze:Zobaczymy jeszcze, jak ta magia będzie weryfikowana przez bałagan na węźle
Skoro, jak sam mi mówiłeś, na Marsa będzie przejazd dla autobusów, nie sądzę, by były wielkie problemy, regularność wszystkich czerwonych przy ZAMIENIECKIEJ biorąc pod uwagę ich częstotliwości i tak będzie wyższa, a skorzystają z bus-pasa tak samo jak 182. Wybraliście rozwiązanie z cyklu rzut monetą, odbierając kolejnemu przystankowi de facto podaż.
pawcio pisze:Cała zabawa polega na tym, by jak najwięcej brygad uniezależnić od węzła Płowiecka. Jak Ci coś tam wjedzie, to możesz o takiej brygadzie zapomnieć na dłuższy czas.
Ale z TŁ korzystają i tak ludzie zza Płowieckiej niezależnie od tego, czy jest on w remoncie, czy nie, ponieważ a) nie ma tam innej komunikacji niż autobusowa; b) docelowy punkt podróży nie ulega zmianie. Szkieletem połączeń jest ciąg Marsa - Ostrobramska - TŁ - MP i nie zaczyna się on bynajmniej od skrzyżowania Ostrej z Zamieniecką. Niedowinwestowane 520 to nie tylko zła wiadomość na Ostrobramskiej, ale też zatkanie gęby ZTM-owi, który już nie może sobie mówić, że kasujemy 514 lub zmniejszamy jego częstotliwośc, ponieważ będzie przesiadka w bardzo silne 520. Odpada jeden z naczelnych argumentów w rozmowach z dzielnicami. Szanse na udupienie 514 i pojawienie się 143 do Wiatracznej to hm... 0%?

Aha, remont węzła. O ile 520 z niego jakoś bus-pasami wybrnie, a nie jest to linia niepunktualna, o tyle zobaczymy, co stanie się z 401 z godzinnymi opóźnieniami oraz stadami, jakie nie występują na żadnej innej linii przekraczającej Płowiecką :D
pawcio pisze:Bo na Marysinie z 401 pewnie jakoś by się to jeszcze upchnęło.
Skoro upchnęłoby się i z 401, to czemu do licha nie ma częstotliwości porannej 520 z prawdziwego zdarzenia? Osobiście nie sądzę jednak, by się "upchnęło", bo widziałem swoje, zresztą nie widzę powodu, by dawać (a raczej potęgować) Marysinowi nadkomunikację. Dla mnie sprawa ogranicza się do wycofania 401 i zrobienia 520f do metra co drugi kurs w takcie 5-minutowym.
ness pisze:a
nie
mowilem
Że niby co? Twoje pomysły wydawały mi się niedobre ze względu na niekorzystne dla pasażerów rozwiązania w szczycie B, innych, przyznam, czynników nie pamiętam już ;) Ostrobramska i TŁ były komunikacyjnym szambem wcześniej, ale skanalizować je choć trochę, ZTM postawił na zakup nowej, większej cysterny. A już kompletnym szokiem dla mnie w obliczu zapowiadanych od czasów Franciszka Jóżefa pasów dla autobusów na TŁ jest to, że podaż autobusów na korytarzu, który generuje największe potoki na całej trasie, zmniejsza się, co się nie mieści w głowie #-o Czy tak dzieje się w jakimkolwiek cywilizowanym mieście?
geograf_OSU pisze:cala Ostrobramska sie zakorkuje
Tak, zakorkuje się, bo zamiast zachęcać do przesiadek wolnych od korków na TŁ autobusów, ZTM powywalał autobusy stamtąd, gdzie mogłyby nastąpić do nich przesiadki, oferując dojazd do metra linią zwykłą z potencjałem solówkowym rywalizującą z pseudopośpiechami i liniami co pół godziny. Ze 182 żaden szkielet połączeń, z 520 żadna linia o standardzie tramwajowym, która na odcinku Ostrobramska (CAŁA, nie 2 przystanki z 6) - MP jest bezwzględnie potrzebna.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 22 sie 2009, 21:45

Emdegger pisze:Dla mnie sprawa ogranicza się do wycofania 401 i zrobienia 520f do metra co drugi kurs w takcie 5-minutowym.
Jestem za. Przekonaj tylko Marysin, Rembertów i rykoszetem Wesołą. Masz czas do połowy września, by zdążyć na październik lub możesz poczekać na wakacje 2011. Abstrahując od tego, że efkowanie teraz 520 byłoby nieco niepolityczne.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 22 sie 2009, 21:53

Pawciu, rzedstawiałem pomysły, które pozwalały ominąc wyjętych wprost ze średniowiecza radnych Marysina. ZTM musi pytać o zgodę przy wycofaniu linii, a nie przy cięciu jej częstotliwości. Grunt, żeby 401 było jednością w najbardziej zagęszczonej części Rembertowa, przy Okularowej, Płowieckiej oraz na Gocławiu. Linia jako przeznaczona do obsługi mieszkańców dojeżdżających do węzła będzie się i tak legitymowała na TS zapełnieniem constans w stosunku do obecnego.

A wy czekajcie sobie do 2011 i reelekcję radnych, którzy zrobili pod dyktando grupki krzykaczy, jacy wybiorą ich na kolejną kadencję, kiedyś się przecież muszą wykruszyć. I tak dalej i tak dalej. Bo na zniesienie samorządu terytorialnego niestety bym nie liczył.

ODPOWIEDZ