Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

esm

Post autor: esm » 02 wrz 2009, 13:05

Glonojad pisze:Domaradzki niech nie zgrywa niewiniątka, bo osobiście robił wszystko, by zablokować przywrócenie tramwaju na Trakcie.
Mógłbyś przytoczyć jego argumenty?

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 02 wrz 2009, 17:30

ZTCP to druty trakcyjne na pewno - bo szpecą. Dlatego prowadzono na 116N nr tab. 3002 testy z akumulatorami umożliwiającymi jazdę ok 6 km bez pantografu. to było w 2005. Wtedy też BPRW opracowało analizę obsługi traktu tramwajami. Wyniki były dobre, ale to nie jest żaden argument w tym kraju.
Jak się mylę to Glon uzupełni i poprawi :)
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 wrz 2009, 18:30

humptyangel pisze:ZTCP to druty trakcyjne na pewno - bo szpecą.
Sranie w banię :/
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 wrz 2009, 18:41

Niemniej taka "argumentacja" była używana - oczywiście, jako pretekst, co eksperyment (skądinąd zakończony powodzeniem) z 3002 udowodnił niezbicie.

Nawiasem, 3002 jest obecnie wyposażony w hiperkondensatory i gdy w końcu zacznie dobrze jeździć liniowo, to będzie to pierwszy taki tramwaj w PL.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

patryk148

Post autor: patryk148 » 02 wrz 2009, 18:46

żeby było śmiesznie to w projekcie mpzp rejonu pl. unii tory w al. ujazdowskich i bagateli są uwzględnione.
:)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 wrz 2009, 18:49

Lokalizacja torów nie jest (czasem na szczęście) ustaleniem planu - ważne jest, by opisy ulic w części tekstowej uwzględniały tramwaj.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Michał J

Post autor: Michał J » 02 wrz 2009, 18:50

Bastian pisze:
humptyangel pisze:ZTCP to druty trakcyjne na pewno - bo szpecą.
Sranie w banię :/
Bastian ma rację. Popatrzmy. Czy normalnie idą przez miasto zauważa się te druty, czy na tyle wrosły w krajobraz, że nie zwraca sie na nie uwagi?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 wrz 2009, 18:52

Michał J pisze:
Bastian pisze: Sranie w banię :/
Bastian ma rację. Popatrzmy. Czy normalnie idą przez miasto zauważa się te druty, czy na tyle wrosły w krajobraz, że nie zwraca sie na nie uwagi?
To zależy... w Bukareszcie się zauważa :term:
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 wrz 2009, 19:57

fik pisze:
Michał J pisze: Bastian ma rację. Popatrzmy. Czy normalnie idą przez miasto zauważa się te druty, czy na tyle wrosły w krajobraz, że nie zwraca sie na nie uwagi?
To zależy... w Bukareszcie się zauważa :term:
oj tak, ale tam wszystkiego innego, a nie sieci trakcyjnej raczej :D

Ale są takie miasta, gdzie nadmiar kabli tramwajowych, trolejbusowych itp. razi - przypomina mi się w tym momencie Innsbruck...
Załączniki
bu3.jpg
bu6.jpg
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 wrz 2009, 20:22

I dałeś zdjęcie z Bukaresztu, żeby udowodnić, że w Innsbrucku razi? :-s

Awatar użytkownika
floyd
Kontakt:

Post autor: floyd » 02 wrz 2009, 20:42

W Bordeaux bardzo dobrze rozwiązano problem kabli w rejonie starego miasta. W ten sposób poprowadzony tramwaj pasowałby na Krakowskim. Kable pomiędzy zabytkami to nic pięknego.
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/

Zawodowo :)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 wrz 2009, 20:56

Glonojad pisze:I dałeś zdjęcie z Bukaresztu, żeby udowodnić, że w Innsbrucku razi? :-s
nie - chciałem zobrazować to, co mówi Fikander (bo to robiło niesamowite wrażenie...), a niestety nie robiłem zdjęć w Innsbrucku ;P
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 wrz 2009, 21:10

Akurat rozwiązanie alstomowskie (z Bordeaux) jest porażką moim nieskromnym zdaniem... osobiście więcej widzę sensu w rozwiązaniach z zasobnikami energii (pal sześć technologię) na pokładzie wagonu. Przydaje się to i daje olbrzymie oszczędności energii także poza odcinkiem bez sieci.

(Aha, tramwaje nie pobierają prądu z kabla, lecz z przewodu).

Awatar użytkownika
floyd
Kontakt:

Post autor: floyd » 03 wrz 2009, 16:23

Glonojad pisze:
(Aha, tramwaje nie pobierają prądu z kabla, lecz z przewodu).
Wiedziałem że się tego czepniesz ;-)

Nie wiem które rozwiązanie jest lepsze ale sam pomysł, żeby przewodu nie było (w miejscach reprezentacyjnych, czy jak się je tam nazwie) na pewno jest plusem. Taki tramwaj na KP to byłoby idealne rozwiązanie.
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/

Zawodowo :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 wrz 2009, 16:47

Gdyby to tylko o przewody sieci trakcyjnej chodziło, to ten tramwaj by tam przy remoncie KP powstał.

ODPOWIEDZ