Kalibracja nie musi odbywać się przy użyciu krzyży kalibracyjnych. W praktyce GIS mapy bardzo często rektyfikujemy (kalibrujemy) właśnie względem punktów charakterystycznych- jeśli kalibrujemy ją względem mapy o znanym układzie współrzędnych. Jeśli kalibruje się np zeskanowaną mapę topograficzną to oczywiście wszystko jest dużo prostsze.Glonojad pisze:Gdzie masz krzyże kalibracyjne na mapie ZTM?
Mapa komunikacji miejskiej

-
geograf_OSU
Otoz to. A tak apropos: ile tutaj osob uzywa jakiegos programu GIS typu ArcGIS, MapInfo czy cos jeszcze? I gdyby mozna bylo sie dowiedziec czy w szkole/pracy/prywatnie i ogolnie w jakich sprawach/celach? Dzieki.florekf pisze:Kalibracja nie musi odbywać się przy użyciu krzyży kalibracyjnych. W praktyce GIS mapy bardzo często rektyfikujemy (kalibrujemy) właśnie względem punktów charakterystycznych- jeśli kalibrujemy ją względem mapy o znanym układzie współrzędnych.
-
geograf_OSU
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
@florekf: ależ ja o tym wiem oczywiście, natomiast wciąż nie rozumiem, dlaczego próbujesz mnie namówić na kalibrację mapy ZTM przez symbolicznie odwzorowane punkty charakterystyczne, zamiast wykorzystac informację o rozdzielczości.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No bo chwilowo kończygeograf_OSU pisze:305 konczy w Falenicy stad nie ma tej linii na wschodniej Patriotow
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Jak sprawdziłeś te zależność miedzy px a km? Nie ma nigdzie na mapie żadnej informacji o tym ile masz km na danym odcinku. Poza tym mierzenie px jest takie sobie bo musi być zrobione idealnie w pionie lub poziomie bo po skosie tych pikseli wychodzi trochę więcej.Glonojad pisze:zamiast wykorzystac informację o rozdzielczości.
Jeśłi oprzesz o punkty charakterystyczne kilka wymiarów i zrobisz sobie ten przelicznik 1px = x km to ok, tyle tylko że ta informacja po pewnym czasie jest ci zbędna jeśli pracujesz na podkładzie a z wydrukowanej mapy pikseli sobie liczyć nie będziesz.
Niech wreszcie zostanie dodana podziałka liniowa i już.
-
geograf_OSU
- Solaris U10
Pojawił się schemat tramwajowy w dziale mapy i schematy, ale jedynie w "remontowej" wersji.
Ja ArcGIS używałem zarówno na uczelni na zajęciach, jak i podczas pisania pracy magisterskiej. Swego czasu również w sprawach zawodowych. A teraz dla przyjemności.geograf_OSU pisze:Otoz to. A tak apropos: ile tutaj osob uzywa jakiegos programu GIS typu ArcGIS, MapInfo czy cos jeszcze? I gdyby mozna bylo sie dowiedziec czy w szkole/pracy/prywatnie i ogolnie w jakich sprawach/celach? Dzieki.