Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Każdy wóz posiadający kasowniki (tram/bus/skm) zjeżdżając na zajezdnię podjeżdża pod czytnik podczerwieni i wymienia dane. Port to takie urządzenie często widoczne w kabinie po prawej stronie, zazwyczaj przyczepiane na przyssawkę do szyby.
Reasumując: technologia jak na dzisiaj już wręcz archaiczna (co nie znaczy zła...) W nowszych systemach spodziewałbym się raczej wyspecjalizowanego systemu radiowego bądź gprsowego, sprzężonego z gpsem i łącznością cyfrową.
Reasumując: technologia jak na dzisiaj już wręcz archaiczna (co nie znaczy zła...) W nowszych systemach spodziewałbym się raczej wyspecjalizowanego systemu radiowego bądź gprsowego, sprzężonego z gpsem i łącznością cyfrową.
--
Oko za oko, kwit za dowód.
Mam nadzieję, że nie, bo to powodowałoby większe zagrożenie, że taki bilet się "skasuje" przypadkiem. No ni nie dałoby się raczej kupić na przykład 2 - 3 na raz, bo byłby problem z aktywacją ichPetroniusz pisze:Czy w świetle kodowania biletów kilkudniowych na kartach, będzie wycofywanie ich z kartoników?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
To, ze pozostaną na kartonikach wcale nie zmniejsza tego zagrożenia, daje tylko pewną alternatywę zabezpieczenia się poprzez skasowanie niezbliżywajnej wersji biletuWolfchen pisze:Mam nadzieję, że nie, bo to powodowałoby większe zagrożenie, że taki bilet się "skasuje" przypadkiem. No ni nie dałoby się raczej kupić na przykład 2 - 3 na raz, bo byłby problem z aktywacją ich
Ciekaw jestem, chcieliśmy krótkookresowych na wkm ale czy pomyśleliśmy o takich przypadkach? A może ZTM będzie dołączał metalową okładkę do SWKM
[ Komentarz dodany przez: Bastian: Wto 15 Wrz, 2009 18:31 ]
Korekta cytowania.
--
Trzymanie obok zmapowanej ELS powoduje wyskoczenie na kasowniku napisu "ZA DUŻO KART". To samo jest w przypadku zbliżenia jednocześnie warszawskiej i gdyńskiej karty (tj. w jednej okładce na dokumenty). Jeszcze kiedyś sprawdzę, jak działa WKM + przepustka (też elektroniczna). To tyle, na temat mixów zbliżeniowychelijah pisze:Ciekaw jestem, chcieliśmy krótkookresowych na wkm ale czy pomyśleliśmy o takich przypadkach? A może ZTM będzie dołączał metalową okładkę do SWKM
A jeśli chcesz, żeby kasowniki "nie widziały" Twojej WKM, to trzymaj ją zawiniętą w folię aluminiową
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
ELS i WKM w jednym portfelu zdarza się przecież bardzo często... i to jest to co mnie cholernie wkurza przy przechodzeniu przez bramkę w metrze
BTW: niektóre przepustki w standardzie Mifare nie dają żadnego efektu, niektóre "aktywują" kasownik i powodują wyświetlanie czerwonego leda, niektóre też wyrzucają komunikat o błędzie a niektóre nic nie "wyświetlają"
BTW: niektóre przepustki w standardzie Mifare nie dają żadnego efektu, niektóre "aktywują" kasownik i powodują wyświetlanie czerwonego leda, niektóre też wyrzucają komunikat o błędzie a niektóre nic nie "wyświetlają"
--
Bilety 14-dniowe będą sprzedawane od 29 września i będą kodowane wyłącznie na WKM.
Od tego dnia będzie możliwe kodowanie innych biletów krótkookresowych na kartach.
O ile przy zakupie biletu 14-dniowego otrzymamy (jeśli zechcemy) nową kartę, to chcąc zakodować na karcie np. bilet 3-dniowy będziemy musieli mieć własną.
Od tego dnia będzie możliwe kodowanie innych biletów krótkookresowych na kartach.
O ile przy zakupie biletu 14-dniowego otrzymamy (jeśli zechcemy) nową kartę, to chcąc zakodować na karcie np. bilet 3-dniowy będziemy musieli mieć własną.
14 dniowy jest na okaziciela więc może być kodowany na zwykłej karcie i bez podpisówelijah pisze:Ha, 3-dniowy zbyt tani, ale 14-dniowy to już nie... Ja 4 dniowy wprowadzając nowe bilety od razu bym zastrzegł, że są dostępne tylko na swkm.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec
S.J.Lec
Tak. Ale będzie to wciąż bilet na okaziciela. Liczy się rodzaj kontraktu, a nie nośnik.Andrzej pisze:Będę mógł kupić 14-dniowy kodując na karcie spersonalizowanej?
Skąd ten pomysł? Oczywiście, że wszystkie bilety krótkookresowe pozostaną biletami na okaziciela.Plesim pisze:To 3-dniowy jest imienny![]()