No chyba że ktoś tranzytem na południe.
Komunikacja w Rembertowie
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Do Rembertowa?reserved pisze:To chyba z Wiatraka szybciej już tramwajem
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie wiem, co to ma do kwestii zapewnienia autobusu co kwadrans z Wiatraka do Rembertowa 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
-
Robert 514
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Szybciej jest pociągiemreserved pisze:Nie bardzo rozumiem.![]()
Chodzi mi o to, że jak ktoś jedzie z Rembertowa do Centrum przez Wiatrak, to chyba szybciej jest przy Wiatraku się przesiąść w tramwaj (lub 521) i dojechać do Centrum niż objeżdżać przez TŁ.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Może przy okazji porządków w Rembertowie ktoś wreszcie ulituje się nad pasażerami 168 jadącymi np. na Gocław, i uwolni ich od konieczności sterczenia na przejeździe przy Chełmżyńskiej, puszczając tę linię przez Żołnierską? Kocioł przy Marsa i tak jest wystarczającym utrapieniem (a do tego wkrótce dojdzie korek na Ostrobramskiej w związku z buspasem na Trasie Ł).
Pytanie oczywiście, co w zamian na Strażackiej? W 2007 roku ZTM proponował puszczenie tamtędy 305. Moim zdaniem, jak na ten rejon i nikłe wymiany pasażerskie taka linia jak 305 spokojnie wystarczy. Kiedyś przecież jeździło tędy szczytowe 327 co 40 minut i nikt nie płakał.
Pytanie oczywiście, co w zamian na Strażackiej? W 2007 roku ZTM proponował puszczenie tamtędy 305. Moim zdaniem, jak na ten rejon i nikłe wymiany pasażerskie taka linia jak 305 spokojnie wystarczy. Kiedyś przecież jeździło tędy szczytowe 327 co 40 minut i nikt nie płakał.
Przecież to na około.. a budowa węzła Płowiecka nie będzie trwać wiecznie. Zaś zbudowany węzeł może bardzo poprawić obecną sytuację, a wraz z bus-pasem na TŁ może być lepszym rozwiązanie od kolei także w godzinach szczytu.ncc2000 pisze: Jak chcecie abyśmy na Grochów jeździli koleją, to zróbcie bardzo mocny autobus z Lubelskiej na Grochowską. Tymczasem 123 jeździ z roku na rok coraz rzadziej...
Obecnie kolej wygrywa w szczytach tylko dzięki korkom.
W porannych kursach 515 z Kolonii autobusy są wypełnione po dach (a teraz w szczycie kursują co 20 minut), ich zapełnienie zawsze znacznie przekracza 30%. Od października będą kursować co 30... Moim zdaniem tłok będzie wtedy niewyobrażalny. Zgadzam się, że wyraźnie mniejsza frekwencja była w 408, na odcinku Mokry Ług-Rembertów Ratusz, co musi prowadzić do wniosku, że równy podział 415/515 jest po prostu nieporozumieniem. Częste 153 (a ZTM zapowiada, że tę częstotliwość jeszcze zwiększy) spowoduje, że ogryzek 415 będzie się zapełniać (albo i nie) dopiero pod Ratuszem, natomiast w 515 tłok będzie znacznie większy niż obecnie.Bastian pisze:A ja nie widzę najmniejszego powodu, by ta podaż była taka sama. Skoro wykorzystanie było rzędu 30%, to ja tą podaż wolę wysłać gdzie indziej.
Poza tym ZTM naprawdę wystarczy udać się na ulicę Marsa aby zobaczyć, że wszystkie linie jadące w kierunku Rembertowa mają zapełnienie większe niż te jadące do Marysina. 401 to kompletna porażka, i im szybciej ZTM wyciągnie wnioski z tego forsowanego na siłę gniota, tym lepiej.
[ Dodano: |20 Wrz 2009|, 2009 19:10 ]
Na około, ale przez korki jest bardzo ciężko przejechać najprostszą trasą. Przedstawiciel ZTM na spotkaniu z mieszkańcami Rembertowa dużo mówił o kolei, to ja się pytam jak ja mam dojechać koleją na Grochów? I gdyby 123 czy jakiś inny autobus jeździł ze Wschodniego często (nota bene w 123 na odcinku Wiatraczna-Dworzec Wschodni panuje niesamowity ścisk), to ja bym wolał jechać z Rembertowa tamtędy, bo przynajmniej wiedziałbym ile będę jechać do pracy. Dziś nie wiem, bo jednego dnia jadę 20 minut, innego 1,5h.Andrzej pisze:Przecież to na około