Taa, przypomniała mi się lista protestacyjna w obronie św. 115...Krzysiek_S pisze:Baba ją zjechała.Ale były też osoby które podpisywały. A treść protestu była tak zmanipulowana , że szkoda gadać.
Tunel w MiÄdzylesiu
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bardzo nieprędko, na razie nie wiadomo, czy się opłaca w ogóle.Krzysiek_S pisze:A kiedy będzie?Glonojad pisze:Dobra, zobaczymy czy będą protestować przeciwko tramwajowi na Nowo-Bora...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Krzysiek_S
W zależności gdzie planuje się pętle, to na chwilą obecną linia tramwajowa byłaby w zasięgu dojścia dla 12tyś ludzi z osiedla Zerzeń, 5,5 tyś z os. Las. W ciągu roku przybywa na tym terenie około 2 tyś ludzi[ było tak w 2008 roku]. Dane parafialne , bo urzędowe to są już dawno nieaktualne .Glonojad pisze:Bardzo nieprędko, na razie nie wiadomo, czy się opłaca w ogóle.Krzysiek_S pisze: A kiedy będzie?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mówi się o budowie wzdłuż Nowo - Bora do Trasy na Zaporze. Sądzę jednak, że pętlę warto by zlokalizować przy którejś stacji kolejowej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Krzysiek_S
Czyli pętla byłaby w Zerzniu[ Zerzeniu]. A co do pętli przy PKP to za bardzo miejsca nie ma zarówno w Międzylesiu , Radości, Miedzeszynie , czy Falenicy. Zazwyczaj przy stacji i w pobliżu są lokalne centra osiedlowe w postaci licznych sklepów i punktów usługowych.Mówi się o budowie wzdłuż Nowo - Bora do Trasy na Zaporze. Sądzę jednak, że pętlę warto by zlokalizować przy którejś stacji kolejowej.
Takie centrum osiedla Zerzeń mogłoby się przenieść z okolic ulicy Przygodnej , właśnie w miejsce koło pętli i węzła z TNZ , jak również z przyszłą TOG. Wszystko jest w pobliżu.
A rezerwa na Bora i na tramwaj jest obecnie w szczerym polu, jednak co raz bardziej od zachodu postępuje zabudowa jednorodzinna i mało wielorodzinna, prawie sięgając już rezerwy.
Wkrótce też na wschód tuż przy rezerwie będą nowe osiedla, możliwe nawet jak wspomniałem wyżej bloki 7 piętrowe[ wzdłuż Kadetów].
Budowa Bora -Komorowskiego jest szansą na uporządkowanie sytuacji, zarówno w osiedlu Las jak i Zerzeń.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zawsze można robić terminal czołowy i tramwaje dwukierunkowe - zapewne ze względu na koszty i potoki dobrym wyjściem byłaby obsługa tramwajami dwukierunkowymi.
- humptyangel
- Kontakt:
ZTCP w zeszłorocznym przetargu (nieudanym) tramwaj w Bora miał się kończyć na skrzyżowaniu z Trasą na Zaporze. Choć ciągle zastanawiam się na sensownością trasy tramwajowej w po Zaporze. Nie wiem jak to sprawdzić, bo w WBR już nie wierze...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
-
Krzysiek_S
Jedyna możliwość to podjazd pod PKP Międzylesie.Glonojad pisze:Zawsze można robić terminal czołowy i tramwaje dwukierunkowe - zapewne ze względu na koszty i potoki dobrym wyjściem byłaby obsługa tramwajami dwukierunkowymi.
To jedynie w przypadku budowy tunelu , oraz przeniesienia przystanku na północ nad tunelem. Wtedy do kasacji ta nowa stacja obsługi, która poleciałaby i tak jak zbudują tunel.
Następnie przesiadki chyba na poziomie zero , wraz przejściem przez Szpotańskiego, bo raczej tunel wcześniej powstanie i nie będzie szans na budowę przejść pod Szpotańskiego lub zejść do tunelu od strony pętli tramwajowej.
Następnie tramwaj pojechałby wzdłuż dawnej rezerwy na TNZ do Bora Komorowskiego , następnie dalej w kierunku Gocławia.
Jak rozumiem przesiadki na Gocławiu do normalnego tramwaju jednokierunkowego , z tramwaju dwukierunkowego? Tak patrząc to i może jednokierunkowy z zawrotką by się zmieścił, ale tylko w tym miejscu, ale to trzeba byłoby sprawdzić.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja bym go pociągnął do dworca Wschodniego jednak. Parę wozów więcej trzeba, ale więcej przesiadek (w tym na SKM). Chyba, że św. metro na Gocław powstanie.
Tylko pytanie: po co? Czy nie lepiej stworzyć dwie równoległe "magistralne" drogi szynowe, dzięki czemu więcej osób będzie w strefie dojścia? Dowozówki poprzecznie nie są dobrym rozwiązaniem, o ile dobrze się orientuję - wystarczy spojrzeć na Bielany, czy też Ursynów...Glonojad pisze:Sądzę jednak, że pętlę warto by zlokalizować przy którejś stacji kolejowej.
A co do dwukierunkowców - zakładając ich mała ilość, to skazujemy taką linię na tabor dedykowany i nie da się zwiększyć podaży miejsc poprzez zwykłe przesunięcie brygad, a więc sztywny nie jest plan sieciowy, tylko liniowy...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Liczba dwukierunkowców na sieci TW będzie rosnąć.
To bardzo dobrze, ale jednak czasowe zasilenie takiej linii będzie problemem, zważywszy na czas przetargu, dokumentacji, odwołań, produkcji, etc... "Pętle" czołowe złe nie są, ale moim zdaniem lepiej je lokalizować na liniach, które sukcesywnie byłyby wydłużane, a na samym końcu "tradycyjna" pętla.Glonojad pisze:Liczba dwukierunkowców na sieci TW będzie rosnąć.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
-
Krzysiek_S
Chyba chodziło o domy na skrzyżowaniu Mrówczej z Zwoleńską[ ma być tam rondo przesunięte na zachód od obecnego skrzyżowania], a nie Żegańskiej ze Zwoleńską.? Bo przy Mrówczej faktycznie są dwa domy, w niespecjalnie dobrej formie.IW pisze:Tunel tak - TIRy nie
Wrzesień wyjątkowo obfituje w sesje rady dzielnicy. W sumie odbyły się już cztery. W tym dwie nadzwyczajne. Radni tak bardzo się zaangażowali, że na 15 września zwołali nawet dwie sesje - jedną po drugiej.
Znów stadion
Pierwszą, na godzinę 16.00, by dokonać kolejnych cięć w budżecie. Inwestycje zostały okrojone o kolejne cztery miliony. Przyczyna to oczywiście malejące dochody miasta. Jak się dowiedzieliśmy, w trzy dni później radni rządzącej w mieście Platformy pod przewodnictwem prezydent Hanny Gronkiewicz-Waltz postanowili wydać zaoszczędzone na naszych drogach pieniądze na kolejny stadion - tym razem Polonii. Temu zasłużonemu klubowi przyznali trzy miliony na wybudowanie dodatkowej trybuny. Jak się zresztą okazało - trybuny całkowicie klubowi niepotrzebnej. I Polonia ma teraz problem, co zrobić z niepotrzebnymi pieniędzmi. Premier grywa w piłkę, więc Hanna Gronkiewicz-Waltz postanowiła zmienić przysługujący jej tytuł na lepiej brzmiący w uszach premiera a mianowicie na prezydent miasta stołecznego Legii.
Tunel
Druga sesja w tym dniu była poświęcona kontrowersjom wokół budowy tunelu pod torami w Międzylesiu. Mieszkańców tej części Wawra zirytował brak jakichkolwiek informacji na temat tej inwestycji. A już do białej gorączki doprowadziła ich informacja, że konsultacje społeczne w tej sprawie, na które z niecierpliwością czekają, już się ponoć odbyły. W efekcie mieszkańcy się skrzyknęli i zawiązali Komitet Obrony Międzylesia. I to na ich wniosek, poparty przez radnych Prawa i Sprawiedliwości, odbyła się ta nadzwyczajna sesja. Mieszkańcy przybyli tłumnie w sile kilkuset osób, wielu protestujących stało na korytarzach. Zawiodło też nagłośnienie sali nieprzystosowanej do obsługi takiej liczby osób. W efekcie mieszkańcy z końca sali oraz stojący na korytarzach niewiele słyszeli, co dodatkowo podgrzewało i tak już gorącą atmosferę. Przewodniczący rady powoli zapanował jednak nad nastrojami i dopiero w czasie obrad wszyscy dowiedzieli się, co ich czeka. Projektant inwestycji przedstawił wizualizację i starał się udzielić wyczerpujących informacji. Zgromadzonych mieszkańców zaniepokoiła najbardziej informacja, iż ulica Żegańska od skrzyżowania z Pożaryskiego aż do Mrówczej ma mieć w obu kierunkach po dwa pasy ruchu. To wzbudziło obawy, iż Międzylesie zostanie rozjechane przez TIR-y, które unikając korków na ul. Bronisława Czecha będą próbować przecisnąć się tędy do miasta. Awantura w tej sprawie trwała dłuższy czas. A głównie za sprawą przedsta-wicieli Zarządu Dróg Miejskich i Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych, którzy zamiast w dyskusji z mieszkańcami używać zrozumiałego dla wszystkich języka i pojęć, z lubością posługiwali się żargonem zawodowym, pogłębiając dodatkowo chaos i irytację mieszkańców. Dopiero Piotr Sójka z biura drogownictwa jednoznacznie wyjaśnił zebranym, iż dwupasmowość Żegańskiej i określanie jej w nomenklaturze zawodowej jako drogi zbiorczej nie oznacza, że będą tędy jeździć ciężarówki. TIRy mają pojechać projektowaną południową obwodnicą Warszawy przez Miedzeszyn, a nie Żegańską. Obwodnica ta powstanie przed wybudowaniem tunelu.
Kolejną sprawą, która niepokoiła mieszkańców, to skala związanych z budową wyburzeń i wywłaszczeń. Projektant przynajmniej częściowo wyjaśnił, że będzie ich mniej niż pierwotnie planowano. Cała północna pierzeja Żegańskiej, która w pierw-szych przymiarkach miała iść pod kilof, ocaleje.
Do wyburzenia przewidzianych jest zaledwie osiem budynków. Dwa na rogu Żegańskiej i Zwoleńskiej, jeden na rogu Żegańskiej i Patriotów, dwa na rogu Dworcowej, dwa baraki naprzeciw gimnazjum oraz samowolka budowlana przy rondzie z Pożaryskiego. Na skrzyżowaniu z Dworcową ma powstać rondo wraz z przejściem podziemnym umożliwiające bezpieczne dojście zarówno do szkoły, jak i do ratusza. Przy okazji wyjaśniło się też, iż w związku z budową szkoła nie ulegnie likwidacji, co również niepokoiło rodziców. Drugie przejście podziemne wraz ze ścieżką rowerową ma powstać pod torami na wysokości peronu PKP. Zebrani mieszkańcy wy-mogli też przeprowadzenie należytych konsultacji społecznych i poinformowanie z odpowiednim wyprzedzeniem o ich terminie. Mimo napiętej atmosfery zebrania nie zabrakło w nim elementów humorystycznych. Na zarzut opozycji, iż burmistrz Jacek Duchnowski nie jest z Wawra i dlatego nie czuje bolączek jego mieszkańców, wiceprzewodniczący rady przytomnie stwierdził, iż poprzedni burmistrz z nadania PiS-u rówież nie był przecież z Wawra. Burzliwe obrady zakończyły się dopiero przed północą, co wyraźnie świadczy o skali niedoinformowania mieszkańców.
Urzędnicy miejscy bezwzględnie powinni przejść szkolenie z komunikacji ze społeczeństwem. Posługiwanie się żargonem zawodowym w kontaktach z ludźmi, którzy nie są inżynierami budownictwa czy drogownictwa powoduje bowiem, że na-wet najlepsze intencje władzy są odwrotnie odbierane.
Andrzej Gzyło
A jeśli chodzi o stacje kontroli to się myliłem nie pracuje , pracę jakby zostały wstrzymane , a wjazd byłby od Mrówczej. Do tego budynek jest tak ścięty, że może nie będzie kolidował z tunelem
-
Krzysiek_S
IW pisze:Tunel po 2012
Sprawa tunelu pod torami PKP w Międzylesiu ciągnie się już pięć lat. Choć był planowany jeszcze w latach 80. ubiegłego stulecia, nie powstanie wcześniej niż za trzy lata.
Przypomnijmy - już trzydzieści lat temu po obu stronach torów zarezerwowano te-ren pod budowę wiaduktu. Ten jednak nie powstanie, za to zaczęto mówić o prze-kopaniu przeprawy pod torami, w ramach poszerzenia ulicy Żegańskiej. Projekty najpierw zakładały tunel na osi Żegańskiej i Zwoleńskiej, jednak taki wariant spo-wodowałby definitywne zakorkowanie tej części Wawra. Dlatego ostatecznie zdecy-dowano się na przesunięcie tunelu o niecałe 100 metrów na północ.
Decyzję środowiskową Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych na budowę tu-nelu uzyskał jeszcze w ubiegłym roku, jednak projekt oprotestowali ekolodzy, którzy nie widzą dla lokalnej ulicy potrzeby budowy dwupasmowej jezdni, na doda-tek pozbawionej wyjazdu dla rowerów - ścieżka rowerowa, choć zaplanowana w tu-nelu, ma się kończyć... schodami.
Od lipca ubiegłego roku sprawa tunelu przycichła, a korki na przejeździe jak były, tak są. Dopiero w kwietniu 2010 Wojewódzki Sąd Administracyjny wydał orzeczenie w sprawie protestu. - Wyrok jest korzystny dla miasta i oznacza konty-nuację prac projektowych - mówi Agata Choińska, rzeczniczka ZMID. - Kompletna dokumentacja projektowa ma być gotowa w kwietniu 2011 roku. Zgodnie z obo-wiązującym wieloletnim programem inwestycyjnym na lata 2010-2014, realizacja prac budowlanych przewidziana jest po 2012 roku.
Co to oznacza? Ni mniej ni więcej, tylko kolejne lata w korkach. Przejazd kole-jowy zostanie zlikwidowany dopiero po zbudowaniu tunelu, czyli jeszcze przez naj-bliższe trzy lata trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość. A efektem finalnym urzęd-niczej twórczości będzie taszczenie roweru na plecach po schodach...
(wt)
-
Krzysiek_S
Zastępca Burmistrza Wawra Pan Zaboklicki zaproponował poszerzenie przejazdu w Międzylesiu po jednym pasie w każdą ze stron. PKP rozważy propozycje. Pomysł zamiast przejazdu przy PKP Anin.
Czy to dobry pomysł?
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1676514,0, ... omosc.html
Bardziej film niż treść pod nim.
Czy to dobry pomysł?
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1676514,0, ... omosc.html
Bardziej film niż treść pod nim.