Warszawskie dworce i przystanki kolejowe
Moderator: JacekM
Niech się kłócą na ścianach swoich domów, najlepiej wewnątrz. Obie strony pokazały, na co je stać, jedni i drudzy byli zwykłymi wandalami.
W przejściu w Rembertowie jest jeszcze jedna rzecz do poprawki. Odwodnienie. Po większej ulewie lub roztopach, przy wejściu na peron zawsze pojawiała się spora kałuża.... Tego pewnie nie zmienią łatwo, ale dobrze, że chociaż odświeżyli to, co było. Czekamy na następne piękne przejścia: Falenica, Ursus i Włochy....
W przejściu w Rembertowie jest jeszcze jedna rzecz do poprawki. Odwodnienie. Po większej ulewie lub roztopach, przy wejściu na peron zawsze pojawiała się spora kałuża.... Tego pewnie nie zmienią łatwo, ale dobrze, że chociaż odświeżyli to, co było. Czekamy na następne piękne przejścia: Falenica, Ursus i Włochy....
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Falenicy to by się przydała bardziej niż gruntowna modernizacjaprzewoz pisze: Czekamy na następne piękne przejścia: Falenica, Ursus i Włochy....
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
A jest w pobliżu jakiś parownik (względnie zbiornik wodny) położony poniżej poziomu przejścia? Czy do kanalizacji podłączyć?przewoz pisze:W przejściu w Rembertowie jest jeszcze jedna rzecz do poprawki. Odwodnienie.
Masz na myśli to, co ja - zrównanie z ziemią i budowa od podstaw infrastruktury dla pasażerów i układu torowego przystosowanego do częstej linii SKM kończącej tam bieg?R-11 Kleszczowa pisze:Falenicy to by się przydała bardziej niż gruntowna modernizacja
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Tam trzeba wszystko zmodernizować - tylko broń Boże burzyć budynki i zadaszenie peronówWolfchen pisze:Masz na myśli to, co ja - zrównanie z ziemią i budowa od podstaw infrastruktury dla pasażerów i układu torowego przystosowanego do częstej linii SKM kończącej tam bieg?R-11 Kleszczowa pisze:Falenicy to by się przydała bardziej niż gruntowna modernizacja
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Tak jak i na reszcie linii Otwockiej. W sumie na którejś stacji można zrobić jakieś mini-muzeum odnośnie losów kolei w Wawrze...R-11 Kleszczowa pisze:Tam trzeba wszystko zmodernizować - tylko broń Boże burzyć budynki i zadaszenie peronów![]()
...tylko trzeba chęci i trochę grosza...R-11 Kleszczowa pisze:Falenica mogłaby być perełką i nowoczesnym węzłem...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Bardzo dobry pomysłWolfchen pisze:W sumie na którejś stacji można zrobić jakieś mini-muzeum odnośnie losów kolei w Wawrze...R-11 Kleszczowa pisze:Tam trzeba wszystko zmodernizować - tylko broń Boże burzyć budynki i zadaszenie peronów![]()
Oczywiście. Tylko, że kolej nie potrafi uszanować tego co ma i wszelkie remonty prowadzi w sposób bezmyślny. Także burząc obiektyWolfchen pisze:...tylko trzeba chęci i trochę grosza...R-11 Kleszczowa pisze:Falenica mogłaby być perełką i nowoczesnym węzłem...
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Nie wiem jak jest w Falenicy ale proponuję zimą przejść się a raczej poślizgać na tym ekstra zejściu do tunelu w UrsusieR-11 Kleszczowa pisze:Falenicy to by się przydała bardziej niż gruntowna modernizacjaprzewoz pisze: Czekamy na następne piękne przejścia: Falenica, Ursus i Włochy....Włochy i Ursus są przy niej eleganckie
![]()
- fik
- Naczelne Chamidło
Mam dla Ciebie dobrą wiadomość, budynek (nowy) dworca Warszawa Falenica od pewnego czasu jest w gestii dzielnicy, która zamierza urządzić w nim teatr i dom kultury.R-11 Kleszczowa pisze:Tam trzeba wszystko zmodernizować - tylko broń Boże burzyć budynki i zadaszenie peronówFalenica mogłaby być perełką i nowoczesnym węzłem...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
A falenickie przejście podziemne pod czyją jest kuratelą?
I ile minie od "zamierza" do "jest"? A nawet jeśli już będzie, to co to zmieni?
Na linii otwockiej budynki kolejowe są wykorzystywane do działalnosci kulturalnej. Na falenickim dworcu odbywają się przedstawienia, na przystankach w Józefowie pojawia się czasem ekipa filmowa. Dworzec otwocki jest regularnie scenografią pewnego telewizyjnego serialu, ma w nim siedzibę stowarzyszenie kulturalne, a w jego hali odbywają się już regularnie turnieje poetyckie (najbliższy będzie 24 października).
Niestety, samo ukulturalnienie nie oznacza dźwignięcia z ruiny i końca izolacji od reszty tkanki miejskiej.
I ile minie od "zamierza" do "jest"? A nawet jeśli już będzie, to co to zmieni?
Na linii otwockiej budynki kolejowe są wykorzystywane do działalnosci kulturalnej. Na falenickim dworcu odbywają się przedstawienia, na przystankach w Józefowie pojawia się czasem ekipa filmowa. Dworzec otwocki jest regularnie scenografią pewnego telewizyjnego serialu, ma w nim siedzibę stowarzyszenie kulturalne, a w jego hali odbywają się już regularnie turnieje poetyckie (najbliższy będzie 24 października).
Niestety, samo ukulturalnienie nie oznacza dźwignięcia z ruiny i końca izolacji od reszty tkanki miejskiej.
Wagen fahr!
- MeWa
- Cukiereczek
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... hodni.htmlZaczął się lifting Dworca Centralnego. A Zachodni czeka
Krzysztof Śmietana
2009-10-19, ostatnia aktualizacja 2009-10-18 19:31
Wciąż niepewna jest budowa za prywatne pieniądze nowego Dworca Zachodniego. Za to na Centralnym kolejarze zaczynają lifting.
Wiadomo już, że marzeń o pięknych dworcach na Euro 2012 nie uda się spełnić. Nikną szanse na to, że do mistrzostw uda się zbudować nowy Dworzec Zachodni. Tymczasem miał on być jedynym budowanym w najbliższych latach wyłącznie za pieniądze prywatnej firmy. Wybrana już w zimie przez PKP francuska spółka Nexity od strony Al. Jerozolimskich miała postawić budynek dworca z kasami, poczekalniami i niewielką halą dla pasażerów. Duża część tego obiektu byłaby wykorzystywana komercyjnie. Obok mają powstać kolejne budynki, np. hotel czy biurowiec. Francuzi do spółki z PKP mieliby zarabiać na ich wynajmie. Tyle że kolejarze wciąż nie podpisali ostatecznej umowy z firmą Nexity. Paweł Olczyk z zarządu PKP przyznaje, że francuska spółka wciąż ma problemy z zapewnieniem finansowania budowy kompleksu. Nie jest pewne, czy znajdą się chętni na wynajem części komercyjnej. - Wciąż w taj branży jest kryzys. Liczę, że powoli będziemy z niego wychodzić - mówi Paweł Olczyk. Ma nadzieję, że umowę z Francuzami uda się podpisać przed końcem tego roku. Nawet jeśli udałoby się dotrzymać tego terminu, ciężko będzie zbudować nowy Dworzec Zachodni przed Euro 2012. Do samej budowy jeszcze daleko, najpierw trzeba przygotować projekt i zdobyć niezbędne pozwolenia.
Większe są szanse na to, że coś się zmieni na Centralnym. W najbliższych latach na dworcu można się spodziewać lekkiego liftingu. Paweł Olczyk zapewnia, że pierwsze prace już się zaczęły. Na razie przy dachu, który m.in. jest uszczelniany. Gotowy jest już projekt poprawy wyglądu hali głównej, podziemi i peronów. - Prace w samej hali zaczną się w przyszłym roku - zapowiada Olczyk. Znikną z niej doklejone w latach 90. budki. Pojawią się m.in. punkty informacji, które z założenia mają być bardziej przyjazne dla pasażera (np. nie będzie szyby oddzielającej pracowników PKP od klientów). W roku 2011 dojdzie do remontu podziemi, skąd m.in. znikną śmierdzące bary. Pojawią się windy dla niepełnosprawnych. Niestety, tylko na dwa perony, bo według PKP nie wszędzie da się je zbudować. Ten lifting ma kosztować 22 mln zł.
Według planów PKP całkiem nowy Dworzec Centralny ma być budowany w latach 2014- 2018. Kolejarze zaczęli właśnie rozmowy z władzami Warszawy na temat warunków międzynarodowego konkursu na projekt dworca. Ma być ogłoszony w przyszłym roku.
Kolej zarzeka się, że przed Euro 2012 gruntowną modernizacje przejdzie Dworzec Wschodni. Powstaje dokładny projekt przebudowy. Pod koniec roku ma być ogłoszony przetarg na wykonawcę robót, które potrwają blisko dwa lata.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
kebe
-
kebe