Ale to już dziurska w polskim systemie szkolnictwa wyższego. Moja koleżanka studiuje na Wydziale Transportu i mówi, że cały pierwszy rok, to sama matematyka i fizyka praktycznie... I nic więcej.Szamot pisze:Ale kto z Was idąc na przykład na Wydział Transportu Politechniki Warszawskiej wpadnie na to, że najbardziej kompleksową wiedzę o zasadach kształtowania Transportu Miejskiego może zdobyć na kierunku o sprzecznej z zainteresowaniami nazwie "Sterowanie Ruchem Drogowym"...
O ksztaĹceniu ĹcisĹym, w tym transportowym
Moderator: Szeregowy_Równoległy
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Panie! To Politechnika!
Chce byc inżynierem musi cierpieć.
Osobiście nie wyobrażam sobie analizy systemu transportowego bez znajomości matematyki.
A fizyka na Transporcie? Litości! To poziom przedszkola.
[ Dodano: |30 Wrz 2009|, 2009 13:29 ]
PS. I żadna Dziura. Nowoczesny transport miejski sie nieodłącznie wiąze właśnie z inżynierią ruchu drogowego.
Chce byc inżynierem musi cierpieć.
Osobiście nie wyobrażam sobie analizy systemu transportowego bez znajomości matematyki.
A fizyka na Transporcie? Litości! To poziom przedszkola.
[ Dodano: |30 Wrz 2009|, 2009 13:29 ]
PS. I żadna Dziura. Nowoczesny transport miejski sie nieodłącznie wiąze właśnie z inżynierią ruchu drogowego.
W pierwszym roku wiedza ogólna, która pozwala wątpiącym na ew. zmianę wydziału/kierunku. Przedmioty branżowe dopiero od 2 roku.Wolfchen pisze:Tak, owszem, ale moim zdaniem, to na pierwszym roku powinny już być jakieś "branżowe" przedmioty - wiedza usystematyzowana i podzielona na małe porcje lepiej się przyswaja
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Matemetyka jeszcze logiczna, ale fizyka to ponoć powtórka z liceum. No i zdziwił mnie brak informatyki na I roku - przecież teraz większość zadań projektowych realizowane jest poprzez komputer.Szamot pisze:Nie przyswoisz i nie zrozumiesz jej nie mając podstawowych narzędzi z jakich jednym jest matematyka.
Zresztą, taki plan miała http://grono.net.s3.amazonaws.com/gallery-83027968.jpg
Teoretycznie matematykę w zakresie podstawowym (swoiste abecadło) zdobywa się w liceum...hafilip84 pisze:Absolutnie NIE! Jeśli chcesz zdobyć wiedzę branżową na poziomie, który nie wymaga matematki, to zacznij oglądać Discovery Chanel...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ale do pracy inżyniera potrzeba jej na poziomie wyższym. Inżyniera transportu również. W niektórych systemach sterowania ruchem offsety (odstępy pomiędzy początakami sygnałow zielonych na koordynowanych skrzyzowaniach) analizuje się w dziedzinie zbiorów rozmytych.Wolfchen pisze:Teoretycznie matematykę w zakresie podstawowym (swoiste abecadło) zdobywa się w liceum...
Poniekąd twoje tezy potwierdzają brak forumowej świadomości złożoności zagadnienia. Kształtowanie układu transportowego nie zamyka się w bilansie taborowym i mapie z kredkami.
Ponoć całki są niezłeSzamot pisze:Ale do pracy Inżyniera potrzeba jej na poziomie wyższym. Inżyniera transportu również. W niektórych systemach sterowania ruchem offsety (odstępy pomiędzy początakami sygnałow zielonych na koordynowanych skrzyzowaniach) analizuje się w dziedzinie zbiorów rozmytych.
Absolutnie tak nie myślę - poniekąd wiem, na czym to polega, bo wiem, czego ode mnie wymagali na kursach CADowskich i CNC. A to też w sumie dosyć prymitywna "inżynieria".Szamot pisze:Kształtowanie układu transportowego nie zamyka się w bilansie taborowym i mapie z kredkami.
W sterowaniu ruchem?? Co Ty p*&$%?Wolfchen pisze:Ponoć całki są niezłeSzamot pisze:Ale do pracy Inżyniera potrzeba jej na poziomie wyższym. Inżyniera transportu również. W niektórych systemach sterowania ruchem offsety (odstępy pomiędzy początakami sygnałow zielonych*) na koordynowanych skrzyzowaniach) analizuje się w dziedzinie zbiorów rozmytych.![]()
Ale po tych kursach nie zostałeś inżynierem. Ty tylko poznałeś narzędzia, które mogą Ci to ułatwić.Wolfchen pisze:Absolutnie tak nie myślę - poniekąd wiem, na czym to polega, bo wiem, czego ode mnie wymagali na kursach CADowskich i CNC. A to też w sumie dosyć prymitywna "inżynieria".Szamot pisze:Kształtowanie układu transportowego nie zamyka się w bilansie taborowym i mapie z kredkami.
*) Po upomnieniu Jarka doprecyzowuję uproszczenie nie do końca ścisłe - Nie początkami sygnału tylko punktami charakterystycznymi programu sygnalizacji (ktorymi moga być i często są początki sygnałów zezwalających). W sumie racja jak edukacja to edukacja...
Na Wydziale Transportu Politechniki Warszawskiej w ramach matematyki do zaliczenia pierwszego roku są całki...Szamot pisze:W sterowaniu ruchem?? Co Ty p*&$%?
Owszem. I w sumie mnie to odstraszyło od studiowania na Polibudzie, bo wyższa matematyka jest dla mnie za wysokaSzamot pisze:Ale po tych kursach nie zostałeś inżynierem. Ty tylko poznałeś narzędzia, które mogą Ci to ułatwić.
Nie tylko tam. To podstawa.Na Wydziale Transportu Politechniki Warszawskiej w ramach matematyki do zaliczenia pierwszego roku są całki...Szamot pisze:W sterowaniu ruchem?? Co Ty p*&$%?
Twój wybór...Owszem. I w sumie mnie to odstraszyło od studiowania na Polibudzie, bo wyższa matematyka jest dla mnie za wysokaSzamot pisze:Ale po tych kursach nie zostałeś inżynierem. Ty tylko poznałeś narzędzia, które mogą Ci to ułatwić.![]()
Czyli jednego nastepce mniej.
Jedynie na ekonomii chyba nie ma. Ale tu już chyba za bardzo roztrząsamy zawiłości programowe...Szamot pisze:Nie tylko tam. To podstawa.
Niestety, nie mam predyspozycji do zgłębiania nauk ścisłych. Choć, kto wie, jak już się urządzę, to może drugi fakultet pociągnę...Szamot pisze:Twój wybór...