Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
ja mam nadzieję, że znajdzie się jakiś ekspert (albo sędzia), który jednak przetrze oczy włodarzom miasta. za 3,5 mld czy nawet ten 1 mld można lepiej usprwnić komunikację niż zachęcać wszystkim ludzi do przesiadek na rondzie Daszyńskiego i Dw. Wileńskim. tramwaj na Gocław, do Wilanowa, z Mokotwa przez Zachdoni na Wolę oraz przez Targówek na Derby i oczywiście 2 trasy na Tarchomin to podastawa. nie mówiąc o wydłużeniu za 140 mln do węzła Marsa.
ciekawe jest to, że firma bodajże Jaspers uważała, że budowa obwodnicy praskiej w tym kształcie jest nieekonomiczna, a nie spytano się o budowę centralnego odcinka metra.
a metro można budować od zachodniego odcinka (MORY - ŚWIĘTOKRZYSKA a potem ŚWIĘTOKRZYSKA - TARGÓWEK i TARGÓWEK - BIAŁOŁĘKA WSCHODNIA) za mniejsze pieniądze.
ciekawe jest to, że firma bodajże Jaspers uważała, że budowa obwodnicy praskiej w tym kształcie jest nieekonomiczna, a nie spytano się o budowę centralnego odcinka metra.
a metro można budować od zachodniego odcinka (MORY - ŚWIĘTOKRZYSKA a potem ŚWIĘTOKRZYSKA - TARGÓWEK i TARGÓWEK - BIAŁOŁĘKA WSCHODNIA) za mniejsze pieniądze.
- MeWa
- Cukiereczek
bo wcześniej było to już badane i ekonomicznie najlepiej wypada centralny odcinek.ciekawe jest to, że firma bodajże Jaspers uważała, że budowa obwodnicy praskiej w tym kształcie jest nieekonomiczna, a nie spytano się o budowę centralnego odcinka metra.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czy to jest do cholery temat o metrze, czy o tramwajach?!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Taaaa, a nawet nie jestem moderatorem 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Thompson04
No wreszcie faktyGW Stołeczna pisze:Pełną parą ruszyły za to przygotowania do budowy brakującego odcinka torów wzdłuż ul. Powstańców Śląskich między Radiową a Górczewską na Bemowie. Urzędnicy chcą, żeby zaczęła się przed przyszłorocznymi wyborami i skończyła w 2012 r. Na dniach Tramwaje Warszawskie zlecą przygotowanie raportu oddziaływania nowej linii na środowisko.
- Thompson04
Bemowo News pisze:W rozmowie z naszą gazetą prezes Karos potwierdził, że złożono wniosek o decyzję środowiskową dla tej inwestycji i spodziewana jest ona lada dzień. Wstępny projekt wraz ze studium wykonalności tego odcinka torów przygotowuje ten sam projektant, który odpowiada za drugi tor na ulicy Dywizjonu 303. Po otrzymaniu decyzji środowiskowej następnym krokiem będzie zlecenie przygotowania koncepcji organizacji ruchu na dwóch krańcowych skrzyżowaniach odcinka, to jest na skrzyżowaniu Powstańców Śląskich z Radiową i Powstańców Śląskich z Górczewską. – Do końca tego roku potrwają zapewne prace przygotowawcze – mówi Krzysztof Karos. – Jeśli wszystko pójdzie dobrze, pod koniec 2009 lub na początku 2010 rozpisany zostanie przetarg na projekt w systemie „projektuj i buduj”, a samo wybudowanie torów nie powinno trwać dłużej, niż do jesieni 2010 roku. Jeśli to prawda, wygląda na to, że dokładnie za rok kolejny komunikacyjny pat na Bemowie powinien zostać przełamany.
Czy w związku z dobudową drugiego toru dla dwudziestki plany przeniesienia jej na Radiową można uznać za mało realne? OIDP kiedyś planowano zlikwidować 20 wzdłuż Dywizjonu po wybudowaniu torowiska na dalszym odcinku Radiowej w kierunku Starego Bemowa.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tak.Siecool pisze:Czy w związku z dobudową drugiego toru dla dwudziestki plany przeniesienia jej na Radiową można uznać za mało realne?
Kiedyś takSiecool pisze:kiedyś planowano zlikwidować 20 wzdłuż Dywizjonu po wybudowaniu torowiska na dalszym odcinku Radiowej w kierunku Starego Bemowa.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- humptyangel
- Kontakt:
Budowa trasy tramwajowej Bemowo - ul. Kasprzaka - zamieściliśmy studium DHV dla TW
http://siskom.waw.pl/kp-tramwaj_bemowo-kasprzaka.htm
Miłego oglądania
http://siskom.waw.pl/kp-tramwaj_bemowo-kasprzaka.htm
Miłego oglądania
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
źródło: http://www.tvnwarszawa.pllPlanowali od prawie 20 lat, a teraz wreszcie wzięli się do roboty. Tramwaje Warszawskie znalazły pieniądze na budowę brakującego odcinka linii tramwajowej między Radiową a Powstańców Śląskich. Półtorakilometrowy odcinek ma być oddany do użytku za rok.
Dziś tramwaje dojeżdżają tylko do skrzyżowania Powstańców Śląskich z Radiową. Żeby pojechać dalej, w stronę Górczewskiej, trzeba się przesiąść w autobus. Przedłużenienie torów tramwajowych było planowane już w latach 90, ale nie przygotowano nawet projektu.
Połączą dwa remonty
Rok temu wydawało się, że planowana linia tramwajowa na Bemowie przegrała z Euro 2012. Brakujący fragment torów miał powstać najwcześniej w 2014-2016 roku. Krzysztof Karos, prezes Tramwajów Warszawskich, tłumaczył wtedy, że na razie na ma pieniędzy na tę inwestycję, bo najpierw trzeba zmodernizować trasy w Śródmieściu i na Pradze.
Dzielnica walczyła jednak o połączenie budowy linii tramwajowej z modernizacją Powstańców Śląskich. Udało się dojść do porozumienia z Tramwajami Warszawskimi.
Z Bielan na Bemowo w kilka minut
Jak będą przebiegać prace? Tymczasowy wiadukt nad Powstańców Śląskich zostanie zlikwidowany. Na jego miejscu powstaną dwa wiadukty, dla samochodów i tramwajów. Położenie linii tramwajowej zostanie połączone z modernizacją Powstańców Śląskich - miedzy Radiową a wiaduktem ulica będzie miała dwa pasy. Środkiem zostanie poprowadzona linia tramwajowa. - Dzięki niej będziemy mogli szybko przemieszać się z Bielan na Bemowo - mówił w poranku TVN Warszawa Jarosław Dąbrowski, burmistrz Bemowa.
Tramwaje Warszawskie złożyły wniosek o decyzję środowiskową dla tej inwestycji. Powstaje wstępny projekt wraz ze studium wykonalności tego odcinka torów.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze, pod koniec 2009 lub na początku 2010 rozpisany zostanie przetarg na projekt w systemie "projektuj i buduj". Oddanie torów do użytku planowane jest na jesień 2010 roku.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mało.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Przejrzałem mapki na siskomie i mam pytanie...
Gdzie przeniesiona zostanie pętla autobusowa "Cm. Wolski" skoro w miejscu obecnych peronów będą przystanki tramwajowe
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel