zofey pisze:Na razie to spartolony dojazd ma ta linia która raz jedzie na Śródmieście, a raz na Centralny. Osobowe powinny przejeżdżać przez Centrum w jeden sposób; tylko dlatego Bombardiery powinny trafić na połączenia Gdański-Iłowo - gdzie z kolei ogromnie podniosłyby poziom obsługi.
Bombardiery to powinny jeździć tak jak jeżdżą. Po zakończeniu remontu odcinka do Działdowa linii 9 możemy dyskutować co powinno tam jeździć. Do tego czasu wiele może się zmienić.
Iłowo ma być przystankiem- Pociągi maja kończyć/rozpoczynać bieg w Działdowie.
A przecież mieszkańcy Działdowa to woj Warmińsko-Mazurskie - więc dlaczego maja mieć Bombardiery?- że tak użyje Twojego argumentu.
zofey pisze:Radom po remoncie mógłby dzielić Flirty/Elfy z Siedlcami właśnie. W ten sposób mamy zadowolone 3 zmodernizowane linie znajdujące się w Woj. mazowieckim.
Pomijając fakt że zanim ten remont się zacznie i skończy to Flirty będą przestarzałe to małe pytanie -porąbało Cie do reszty? Żeby opóźnienia z linii Radomskiej przenosić na Siedlecką i na odwrót? Bo przecież Siedlce MUSZĄ mieć Flirta.
Takich relacji powinno w ogóle nie być - a jak muszą to jak najmniej. Obecne długie relacje są spowodowane brakiem taboru.
zofey pisze:Efekt będzie jednak taki że od grudnia pewne grupy interesów wywalczą że nowy tabor Woj. mazowieckiego,trafi do Woj. łódzkiego (Łowicz, Skierniewice). Tego się najbardziej boję.
Na razie przedstawiciel pewnej grupy interesów próbują za wszelką cenę udowodnić że po za Siedlcami Flirt nie ma prawa nigdzie indziej jeździć. Pomimo nawet że linia z Siedlec do nie zajmuje pierwszego miejsca w pracy przewozowej KM. Mam na myśli ilość osób przewożonych. Zresztą o ilości przewożonych osób niech świadczy fakt puszczania jednego obiegu 3x ezt w porannych godz szczytu i zero po południu na Siedlce, a Skierniewice rano sa 2 obiegi na 3 ezt ( a chyba nawet 3) i popołudniu też są chyba 2 (jeden do Skierek i jeden do Żyrardowa). Pchając ER75 do Skierek można spokojnie te 3 ezty odzyskać.
Ale co tam - wielki płacz bo Siedlce stracą pewnie z 1-2 obiegi na Flircie.
Tym bardziej że w 2010 zaczyna sie drugi etap modernizacji linii do Łodzi- cięcia w pociągach murowane. Podwójny ER75 zabierze więcej ludzi niż podwójny kibel.
zofey pisze:"ludzie z linii radomskiej lepiej wiedzą który pociąg jest na ezt, a który na wagonach niż my obaj razem wzięci"
Wyjaśnij mi dojazd osoby na wózku do Warszawy. W Bombardiera wsiądzie, ale na Ochotę i Powiśle nie dojedzie. W kibla nie wsiądzie. Możliwości przesiadki na 14WE/ER75 nie ma, bo gdzie?
1.Rozumiem że w/g Ciebie do tej pory nie było takich wypadków ? Naprawdę zadziwiasz mnie.
2. Nigdy nie widziałem żeby osoba na wózku jechała sama. Zawsze ma do pomocy kogoś. Ale to nie tłumaczenie.
3. Dla jednej czy dwóch osób chrzańmy dojazd innym

Czasami trzeba wybrać mniejsze zło- choć uważam osobiście że powinny być windy dla niepełnosprawnych na każdej stacji.
4. Na Cmentarnym ma być tzw modernizacja- między innymi przystosowanie dworca dla osób niepełnosprawnych. Pomijając to wiem że na Cmentarnym była osoba, która miała za zadanie pomagać niepełnosprawnym przy wydostaniu się z dworca. Czy jest nadal nie gwarantuje.
5. Jak brak innych argumentów, zaczynasz - pod płaszczykiem fałszywej troski -wykorzystywać argument o niepełnosprawnych na wózku. Nieładnie

. Ale w sumie mnie to nie dziwi.
Argumentów sensownych za Twoja tezą żeby Bombardiery z Radomia na Gdański wysłać nie ma praktycznie żadnych. Od tego zaczęła się dyskusja.
zofey pisze:Poza tym zakładasz że ludzie wiedzą, a tymczasem był swego czasu artykuł jak się człowiek z Powiśla na Służewiec próbował dostać i nie mógł.
Jeden człowiek na tysiące podróżujących codziennie? Też mi argument. Zresztą jak mnie pamięć nie myli - bo w sumie było to z rok- półtora roku temu to głównie chodziło tam o to że brak było komunikatów o odwołaniu pociągu do Czachówka a kasjerka opryskliwa.
Ma ktoś gdzieś ktos ten artykuł?
Ale na pocieszenie Ci powiem że prawdopodobnie i tak od końca maja 2010 roku będą wymarzone przez Ciebie relacje Siedlce - Radom. Czy na ER75 czy na czymś innym- diabli wiedzą. Bohun wstawiał tu kiedyś linka do strony z PLK gdzie był wykaz ograniczeń w ruchu pociągów w rozkładzie 2009/2010. W/g tego wykazu od końca maja 2010 do końca marca 2012 będzie średnica podmiejska zamknięta. No chyba że coś się zmieniło, a ja jak zwykle przegapiłem.Zajrzyj do tematu na temat rozkładu jazdy 2009/2010.
A tu masz cały post Bohuna :
bohun pisze:Załącznik 2.7 do Regulaminu 2009/10: "Wykaz linii kolejowych, na których wprowadzone zostały ograniczenia ich użytkowania"
http://www.plk-sa.pl/fileadmin/pdf/OFER ... 7_w1.0.pdf
i tak m.in.: linia nr 1: Grodzisk Maz. - Skierniewice tylko dla pociągów regionalnych i "łódzkich",
9: Warszawa - Tczew - przerwa w ruchu 23 - 4.
Jeśli PLK utrzyma te ograniczenia to można pożegnać się z Ustroniem i Monciakiem w obecnej wersji