Mając dzisiaj poranne badania na Strusia, postanowiłem poświęcić resztę dnia na sprawdzenie frekwencji na linii 213 po miesiącu funkcjonowania.
No więc zacząłem kursowanie od przystanku Lucerny 03 o 13:26 , na pokładzie zastałem 8 osób. Do przystanku Meissnera dotarło 10 osób z rotacjami w Lesie i na Wale- na tym przystanku wysiadły 4 osoby, jedna wsiadła, na Bora 3 , więc na przystanek Bora dotarły 4 osoby. Szybko skierowałem się na przystanek w drugą stronę, gdzie w tym samym momencie pojawiła się Solina. Na pokładzie było 7 osób., na Bora nikt nie wsiadł, na Meissnera 3 osoby. W sumie na Kadetów autobus wjechał z 13 osobami.
3 osoby wysiadły w os. Las . 3 na Lucerny tutaj wsiadła jedna osoba, tak samo na Pomiechowskiej. Na Mrówczą autobus wjechał z 9 osobami. Tutaj zatrzymał się na przystanku Gruszy gdzie wysiadła jedna osoba, Klimatycznej wsiadły 3 osoby i w sumie na PKP Radość autobus wjechał z z 12 osobami. Tutaj wsiadły 4 osoby, 2 wysiadły przed torami i za 12 osób[ dzieciaki]. Więc od PKP Radość mamy 26 osób na 40 miejsc.
Tutaj stopniowo prawie na każdym przystanku autobus się wypróżniał, aż do Czekanowskiej, w między czasie wsiadło 6 osób, które dojechały do Bystrzyckiej, gdzie ja wysiadłem. Dojechałem o 14:25 , mimo tego czekałem jeszcze 7 minut na 213, które miało być o 14:23 . Tym razem na początek mamy 3 osoby od Błot + 22 z PKP Falenica[ widać długo nie było 115, czy 142]. Ilość pasażerów stopniowo się zmniejszała aż do 9 na Izbickiej[ wraz z rotacjami]. Przy PKP wsiadły 4 osoby 3 wysiadły, więc na Panny Wodnej mamy 10 osób. Na Mrówczej wsiadły 4 osoby, tyle samo wysiadło. Przy PKP Anin wsiadła jedna osoba, 3 przy Pielęgniarek. Do zespołu Lucerny mamy więc 14 osób, tutaj wysiadły 2 osoby, jedna wsiadła . W os Las wysiadły 2 osoby, jedna wsiadła, więc na koniec Kadetów mamy 12 osób. Na Wale wsiadła jedna osoba , więc na Meissnera dojechało 13 osób . Tutaj wysiadłem, wraz z 3 osobami. Zaraz o 15:03 miałem kolejne 213 i tutaj zaskoczenie na dzień w libero mamy 27 osób, przy Moście Siekierkowskim wsiadły 3 osoby, na Narodowej rotacja 2/2, więc wjazd na Kadetów mamy z 30 osobami na pokładzie na 60 możliwych. Na Lucerny wjeżdżamy z 28 osobami , w Lesie wysiadło 6 osób , 4 wsiadły.
Na Lucerny 04 wysiadły 4 osoby . Na przystanku Piechurów mamy już tylko 18 osób.
Na Panny Wodnej z rotacjami wjeżdżamy z 15 osobami. 3 wysiadają przy PKP, 4 wsiadają, za torami wsiada 12 osób, więc na Izbickiej mamy 28 osób, i tu do Aleksandrowa mamy tylko wysiadki. Tutaj wsiadają 3 osoby , więc na Narcyzową dojeżdża 10 osób.
Tutaj czekam na 213, które miało być o 1545 było o 15:52. Tym razem 213 jedzie 3 z kolei 4 minuty po 142[ z 5 osób], 7 po 115[ jakie fajne stado]. Jednak mimo tego ma 10 osób na pokładzie, do Izbickiej z rotacjami liczba spada do 7. Przy PKP wysiadają 2 osoby , wsiadają 4, więc na Mrówczą wjeżdżamy z 9 osobami.
Na Wał z rotacjami wjeżdża 10 osób. Wysiadam przy moście. Czekam na 213. Tym razem tylko 15 osób na pokładzie, z rotacjami do zespołu Lucerny dociera 16 osób, 4 wysiadają , w tym ja. O 16:31 kończę swoje prywatne badania.
Po 3 godzinach jazdy doznałem zarówno tłoku, jak również mogłem sobie wybierać miejsca. Na pewno w szczycie B występuję dość duży potok z Gocławia, jak również od PKP Radość[ w kierunku Błot], Falenica[ Aleksandrów]. Jeśli chodzi o Falenicę to dużo zależy od linii 115 czy 142 , kiedy były. W Radości duże potoki zapewniają uczniowie z Wilgi i Bajkowej. Tutaj linia równomiernie dzieli się z 161.
Minimalna ilość pasażerów 5, maksymalna 30. Podejrzewał, ale tego nie uświadczyłem, że w szczycie A maksymalna liczba pasażerów zbliża się do 40, może 45. Tak porównując zapełnienie 119 w szczycie A i B.
Pod sumując za dużo jest linii . Na Lucerny wystarczy jedna, ale z solidną częstotliwością.
W Radości też jedna. W Aleksandrowie też w sumie jedna, ewentualnie dwie.
Potoki są , ale strasznie się rozwarstwiają, powodując nierównomierne zapełnienie na trasie i w poszczególnych kursach.
Więc bez reformy się nie obędzie. Póki jednak nie można nic zrobić w tej kwestii, trzeba postarać się poprawić koordynacje i zweryfikować czas przelotu na poszczególnych odcinkach.
To tyle w tym temacie na dziś.