W aktualnej wersji regulaminu nie ma już ograniczenia na odcinku Grodzisk-Skierce.rufio198 pisze:A tu masz cały post Bohuna :
Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
A ograniczenie na most średnicowy też zniknęło czy jest? Bo jakoś nie mam siły kopać za tymfik pisze:W aktualnej wersji regulaminu nie ma już ograniczenia na odcinku Grodzisk-Skierce.rufio198 pisze:A tu masz cały post Bohuna :
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Niby cały czas jest na stronie PLK o zamknięciu średnicy, ale nie wiem czy nie napisali do nas swego czasu o tym, że przełożą to na po Euro. Nie pamiętam dokładnie.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Może niech PLK się zawiesi i wróci do działania po EURO.  ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- humptyangel
- Kontakt:
Panie i Panowie - po co zamykać średnicę, skoro Poyry robiący projekt dopiero wysyła wstępne wersje rysunków do BDiK
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
-
Dzulikiewicz
Dziś sobie w końcu mogłem sprawdzić, jakie są faktyczne możliwości AKMek.
Tak się "miło" złożyło, że wracałem opóźnionym 30 minut składem w postaci 2xEN57AKM (swoją drogą najpierw było +10, potem +15... i tak się zrobiło +30... nie wiem czy to przez AKM przypadkiem właśnie).
Maszynista wyraźnie próbował wycisnąć ile się da z maszyn, więc w sam raz dla zmierzenia czasu przejazdu na moim ulubionym odcinku pomiarowym
Przypomnę czasy przejazdu (rozkładowe/minimalne lub minimalne odnotowane) dla pozostałych pojazdów:
EN57 klasyczny: 29 minut (26 minut skrócony) 100km/h
Flirt: 25 minut (minimalny zarejestrowany ok 22 minut) 130km/h
EU07+4xPumex: 30 minut (minimalny 26 minut) 120km/h
A EN57AKM: 25 minut (prawie 26), 100km/h.
Warunki za oknem mało sprzyjające, ale na szczęście szyny dość czyste - poślizgów nie było, maszynista cisnął maksymalnie za kazdym razem i hamował dość ostro za każdym razem... niestety elektropneumatycznie (znowu wyłączają MEDa).
Oczywiście trzeba przyjąć, że jesienią w pełni i zimą będzie ciut gorzej (o poślizg przy tej sile na rozruchu łatwo, to co Medcom wrzucił w foldery reklamowe odnosi się do przypadku prawie idealnego - sucha szyna i czysta).
Dwukrotnie prawdopodobnie przekroczył 100km/h, bo przyhamowywał przy dość znacznej predkości. Wymiana pasażerów dość sprawna, bo pociąg dość luźny.
Jednym słowem względem skróconego czasu EN57 klasycznego zaoszczędził minutę.
Przy 120 zaoszczędziłby pewnie z jeszcze jedną, odcinków gdzie by wyciągnął ponad 100 jest mało.
Jak będą chcieli rozpisać rozkład pod AKMki, to pewnie należało by je wytrasować w tym konkretnym przypadku na około 26-27 minutach, czyli jakieś 2 minuty lepiej niż EN57 i 2 minuty gorzej od Flirta. Zawsze zostanie te 2 minuty w rezerwie, akurat na ciut dłuższą wymiane pasazerów i liście na torach.
Gdzie by się sprawdziły? Szlaków z prędkością 120km/h kilka jest, ale na mało którym te jednostki będą łapać taką prędkość. Zastanawiam się, gdzie najprędzej: do Nasielska, Skierniewic czy Sochaczewa? Na Otwocku by zaoszczędziły na rozruchach tylko, choć to zawsze coś.... Na całym odcinku z Pilawy ze 3-4 minutki by się uzbierały, to też istotne może być.
Tak się "miło" złożyło, że wracałem opóźnionym 30 minut składem w postaci 2xEN57AKM (swoją drogą najpierw było +10, potem +15... i tak się zrobiło +30... nie wiem czy to przez AKM przypadkiem właśnie).
Maszynista wyraźnie próbował wycisnąć ile się da z maszyn, więc w sam raz dla zmierzenia czasu przejazdu na moim ulubionym odcinku pomiarowym
Przypomnę czasy przejazdu (rozkładowe/minimalne lub minimalne odnotowane) dla pozostałych pojazdów:
EN57 klasyczny: 29 minut (26 minut skrócony) 100km/h
Flirt: 25 minut (minimalny zarejestrowany ok 22 minut) 130km/h
EU07+4xPumex: 30 minut (minimalny 26 minut) 120km/h
A EN57AKM: 25 minut (prawie 26), 100km/h.
Warunki za oknem mało sprzyjające, ale na szczęście szyny dość czyste - poślizgów nie było, maszynista cisnął maksymalnie za kazdym razem i hamował dość ostro za każdym razem... niestety elektropneumatycznie (znowu wyłączają MEDa).
Oczywiście trzeba przyjąć, że jesienią w pełni i zimą będzie ciut gorzej (o poślizg przy tej sile na rozruchu łatwo, to co Medcom wrzucił w foldery reklamowe odnosi się do przypadku prawie idealnego - sucha szyna i czysta).
Dwukrotnie prawdopodobnie przekroczył 100km/h, bo przyhamowywał przy dość znacznej predkości. Wymiana pasażerów dość sprawna, bo pociąg dość luźny.
Jednym słowem względem skróconego czasu EN57 klasycznego zaoszczędził minutę.
Przy 120 zaoszczędziłby pewnie z jeszcze jedną, odcinków gdzie by wyciągnął ponad 100 jest mało.
Jak będą chcieli rozpisać rozkład pod AKMki, to pewnie należało by je wytrasować w tym konkretnym przypadku na około 26-27 minutach, czyli jakieś 2 minuty lepiej niż EN57 i 2 minuty gorzej od Flirta. Zawsze zostanie te 2 minuty w rezerwie, akurat na ciut dłuższą wymiane pasazerów i liście na torach.
Gdzie by się sprawdziły? Szlaków z prędkością 120km/h kilka jest, ale na mało którym te jednostki będą łapać taką prędkość. Zastanawiam się, gdzie najprędzej: do Nasielska, Skierniewic czy Sochaczewa? Na Otwocku by zaoszczędziły na rozruchach tylko, choć to zawsze coś.... Na całym odcinku z Pilawy ze 3-4 minutki by się uzbierały, to też istotne może być.
-
Dzulikiewicz
Teraz trzeba spokojnie poczekać na SIWZ.inforail.pl pisze:Przetarg KM na naprawy EZT
'Koleje Mazowieckie - KM' sp. z o.o. ogłasza przetarg na naprawy taboru kolejowego. Przedmiotem zamówienia jest naprawa taboru kolejowego w latach 2010-2011, tj. wykonanie 113 napraw okresowych elektrycznych zespołów trakcyjnych typu: 112 szt. EN 57 i 1 szt. EN71, w tym: 1) 23 napraw głównych (Poziom utrzymania 5) z modernizacją ezt EN57, 2) 90 napraw rewizyjnych (Poziom utrzymania 4) ezt EN57 i EN71 z modernizacją w 54 ezt typu EN57, w terminach wynikających z cykli przeglądowo-naprawczych, zawartych w dokumentacji systemu utrzymania. Zamówienie zostało podzielone na dwa zadania, tj:
1) Zadanie nr 1 - wykonanie 23 napraw głównych z modernizacją ezt EN57 w latach 2010-2011,
2) Zadanie nr 2 - wykonanie 89 napraw rewizyjnych ezt EN57 i 1 naprawy rewizyjnej ezt EN71 z modernizacją w 54 ezt typu EN57, w latach 2010-2011.
Termin składania ofert: 2009-11-30. Termin związania ofertą Okres w dniach: 90 (od ustalonej daty składania ofert). Składanie ofert wariantowych/częściowych oferty wariantowe: NIE, oferty częściowe: TAK. Kryteria wyboru oferty i ich znaczenie Najniższa cena.
-
Dzulikiewicz
Panie i Panowie
Oto przetarg na 11 szt. nowych, dwukabinowych lokomotyw elektrycznych: link
Oto przetarg na 11 szt. nowych, dwukabinowych lokomotyw elektrycznych: link
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Po cholerę dwukabinowych? Nie lepiej zrobić tak:
http://wektor.il.pw.edu.pl/~knik/roma/roma-pnp.html (pierwsze zdjęcie)
http://wektor.il.pw.edu.pl/~knik/roma/roma-pnp.html (pierwsze zdjęcie)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Można tak zrobić, ale to rozwiązanie trochę nietypowe. Dwukabinówki to prawie zakup jak w sklepie z lokomotywami. Poproszę standardową wersję, 11 sztuk 
No i bardziej uniwersalne - już o tym mówiłem. Trzeba się podczepić pod klasyczny skład albo ściągnąć uwalonego EZT? Bez problemu. A czymś takim jak na FS? No czasem był by problem.
No i bardziej uniwersalne - już o tym mówiłem. Trzeba się podczepić pod klasyczny skład albo ściągnąć uwalonego EZT? Bez problemu. A czymś takim jak na FS? No czasem był by problem.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Cóż. Faktem jest, że nawet na RailJet jeżdżą "zwykłe" Taurusy...