O Kolejach Mazowieckich - KM

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 lis 2009, 23:34

milosz pisze:no, ale te pojedyncze jednostki spowodowane sa wieksza czestotliwoscia?
Glonojad pisze:Co 5 minut? Dlaczego nie?
Może co 4 minuty, a może co 20? ;)
Nie sądzicie chyba, że Bohun pisał tamtą wiadomość, ignorując tę zależność pomiędzy długością składu a częstotliwością...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 lis 2009, 23:38

MeWa pisze:
milosz pisze:no, ale te pojedyncze jednostki spowodowane sa wieksza czestotliwoscia?
Glonojad pisze:Co 5 minut? Dlaczego nie?
Może co 4 minuty, a może co 20? ;)
Nie sądzicie chyba, że Bohun pisał tamtą wiadomość, ignorując tę zależność pomiędzy długością składu a częstotliwością...
Nie wiem, nie napisał.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

metron

Post autor: metron » 17 lis 2009, 23:43

rufio198 pisze:Lokomotywy do wagonów p&p - o ile mnie pamięc nie myli były do tej pory 2 przetargi rozpisane przez UM a nie KM. Oba zostały unieważnione. Pytaj urzędników z Brechta - to Oni decydowali o unieważnieniu tych przetargów.

Zapomniałeś dopisać że lokomotywy można było zamówić od razu z pociągami, kupić mniej pociągów ale w pełni funkcjonalnych. Wybrano najgorsze rozwiązanie z którego smrodek ciągnie się aż do tej pory. Chyba nie zaprzeczysz że zakupu dokonano z powodów czysto politycznych a nie ekonomicznych, kupiono tabor który w naszych warunkach jest niewykorzystany

Odnośnie Majewskiego to mam mieszane uczucia, z jednej strony nowy prezes KM oprócz obietnic nie zrobił nic, rozkład z Tłuszcza do Legionowa oczywiscie tymczasowy idealnie pasuje dla kolejarzy a nie dla pasażerów, który to pasażer zdąży kończąc pracę gdzieś w Warszawie na pociąg 6,59 z Gdańskiej rano lub 19. 10 wieczorem
do Legionowa
Z drugiej zaś strony istnieje beton w Kolejach Mazowieckich oczywiscie nie szeregowych pracowników któremu nie na rękę będzie burzenie idealnego oczywiscie dla nich porządku i układów i układzików

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 lis 2009, 0:24

Prawdę mówiąc to myślę, że na linię tłuszczańską PnP byłyby idealne. Najpierw się dopełnia, a potem wszyscy na raz się wysypują - nie ma problemów zbyt wielkich z wymianą per se.

Tyle, że ze względu na pasażerów (i brak lokomotyw PnP) nikt ich na Tłuszcz nie puści.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 18 lis 2009, 0:42

Glonojad pisze:Tylko dlaczego wyciąłeś ten jeden kawałek z dłuższej wypowiedzi humpty'ego? Jest to wypowiedź całkiem zrównoważona
Czym innym prywatna wypowiedź Humpty'ego, czym innym jest zaś petycja firmowana logo i reputacją SISKOMu. Dobrze wszak wiesz, że daleko mi do pozytywnych ocen dotychczasowego funkcjonowania KMów, jednak skoro SISKOMowcy 'nie mają pełnej wiedzy nt. tego, co się w spółce działo', to nie powinni wyskakiwać z petycją i udzielać poparcia jednej ze stron konfliktu.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 18 lis 2009, 6:41

Glonojad pisze:Prawdę mówiąc to myślę, że na linię tłuszczańską PnP byłyby idealne. Najpierw się dopełnia, a potem wszyscy na raz się wysypują - nie ma problemów zbyt wielkich z wymianą per se.
Jako nie-ekspresy są do rozważenia linie gdańska i tłuszczańska. Tyle że na Dworcu Gdańskim będzie się dało je w miarę łatwo przestawiać gdy nie będzie akurat lokomotywy PnP. Na Wileńskim to chyba zbyt karkołomne żeby zachować płynną pracę stacji.

szelest2

Post autor: szelest2 » 18 lis 2009, 8:43

Mnie się wydaje że p&p powinny zostać puszczony choćby eksperymentalnie na odcinek Wileńska-Tłuszcz, co do Małkini może lepiej nie ryzykować tak od razu. Wiem że moje zdanie ze względu na moje miejsce zamieszkania nigdy nie będzie wzięte poważnie, bo wiadomo każdy chciałby mieć jak najlepiej na swoim podwórku. Uważam jednak że zachowanie ludzi jest zależne od tego w jakim miejscu się znajdują, dużo osób nie szanuje taboru na tej linii, wiadomo jaki on jest. Osobiście wydaje mi sie że sytuacja ulega poprawie, ze względu na miejsce pracy w tygodniu jeżdżę pociągami w kierunku Tłuszcza, w weekendy do szkoły do Warszawy i wydaję mi się że nie jest już tak jak dawniej.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 lis 2009, 8:53

szelest2 pisze:Mnie się wydaje że p&p powinny zostać puszczony choćby eksperymentalnie na odcinek Wileńska-Tłuszcz, co do Małkini może lepiej nie ryzykować tak od razu. Wiem że moje zdanie ze względu na moje miejsce zamieszkania nigdy nie będzie wzięte poważnie, bo wiadomo każdy chciałby mieć jak najlepiej na swoim podwórku.
Na razie będzie to trudne, bo nie ma lokomotyw przystosowanych do pracy w zdalnym sterowaniu.
Uważam jednak że zachowanie ludzi jest zależne od tego w jakim miejscu się znajdują, dużo osób nie szanuje taboru na tej linii, wiadomo jaki on jest.
Problem w tym, że KMy też nie bardzo szanują te push&pulle ;)

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 18 lis 2009, 8:56

metron pisze:
rufio198 pisze:Lokomotywy do wagonów p&p - o ile mnie pamięc nie myli były do tej pory 2 przetargi rozpisane przez UM a nie KM. Oba zostały unieważnione. Pytaj urzędników z Brechta - to Oni decydowali o unieważnieniu tych przetargów.

Zapomniałeś dopisać że lokomotywy można było zamówić od razu z pociągami, kupić mniej pociągów ale w pełni funkcjonalnych. Wybrano najgorsze rozwiązanie z którego smrodek ciągnie się aż do tej pory. Chyba nie zaprzeczysz że zakupu dokonano z powodów czysto politycznych a nie ekonomicznych, kupiono tabor który w naszych warunkach jest niewykorzystany
Nie zaprzeczam. Temat zakupu wagonów jak i lokomotyw był wałkowany na tym forum wielokrotnie.
Wiadomo tez że decyzja o zakupie wagonów została podjęta nie dlatego że sa potrzebne tylko dlatego żeby Bombardier nie protestował w nieskończoność przy przetargu na nowe ezt od Stadlera. To tak delikatnie mówiąc. Prawda jest taka że Stadlera popierał jeden pan polityk, Bombardiera drugi.
Nawiasem mówiąc na początku same KM-y nie bardzo wiedziały co robić z tym taborem.
metron pisze:Odnośnie Majewskiego to mam mieszane uczucia, z jednej strony nowy prezes KM oprócz obietnic nie zrobił nic, rozkład z Tłuszcza do Legionowa oczywiscie tymczasowy idealnie pasuje dla kolejarzy a nie dla pasażerów, który to pasażer zdąży kończąc pracę gdzieś w Warszawie na pociąg 6,59 z Gdańskiej rano lub 19. 10 wieczorem
do Legionowa
Obecny rozkład jazdy na linii legionowskiej bardziej zależy od tego co PLK przepuści niż od tego co KM sobie życzą.
metron pisze:Z drugiej zaś strony istnieje beton w Kolejach Mazowieckich oczywiscie nie szeregowych pracowników któremu nie na rękę będzie burzenie idealnego oczywiscie dla nich porządku i układów i układzików
Pokaż mi firme/ korporacje prywatna gdzie nie ma układów i układzików?

[ Dodano: |18 Lis 2009|, 2009 09:11 ]
humptyangel pisze:Rufio,

Są w prawie tzw. przepisy niepisane (międzywierszowe). Nie musi być paragrafu, z którego wyprowadzimy od razu normę treści "RN ma obowiązek podać do publicznej wiadomości przyczyny zmian...". Mogę, jeśli chcesz wyinterpretować dla Ciebie na podstawie Konstytucji, ustawy o samorządzie wojewódzkim, ustawy o komercjalizacji PKP, ustawy o dostępie do informacji publicznej normę, iż wskazanym jest, aby RN podała przedmiotową informację bez zbędnej zwłoki. Ale nie o tym chcę napisać.

Gdyby RN podała, iż przyczyną danej decyzji są takie a takie fakty, prawdopodobnie sprawy by nie było. Ale tak nie postąpiono, co tylko spotęgowało ciekawość mediów. Chodzi tu o transparentność procesów decyzyjnych - tylko tyle. Zaś brak informacji wzmaga aurę skandalu czy jak zwał. Myślę, że ta burza szkodzi KM.

Zgadzam się, iż nie mam pełnej wiedz nt. tego co się w spółce wydarzyło. Jednak brak tej wiedzy nie dyskredytuje mnie do zajęcia stanowiska. Tak, jak mówiłem w TVN Warszawa - nie wierzę, że jedna strona jest dobra, a druga zła. Nie wierzę, że pracownicy KM nie chcą się uczyć języków obcych. Myślę, że problemem jest brak odpowiedniej komunikacji w KM i być może nieufność załogi do osoby niezwiązanej ze spółką dotychczas - akceptuję to, bo tak jest w każdej firmie, kiedy przychodzi tzw. nowe. Myślę, że też nowy zarząd popełnił pewne błędy na starcie, które mogły zrazić.

Osobiście mam nadzieję, że sprawa się wyjaśni z korzyścią do wszystkich, przede wszystkim dla mnie jako pasażera.

Skoro włączyłem się do dyskusji, przyznam się, iż znam osobiście Jakuba Majewskiego, ale mam nadzieję, że moje opinie nie są tendencyjne.
Szkoda że od razu sie nie włączyłeś do dyskusji. Oszczędziłoby to troche nerw i paru gorzkich słów. Osobiście uważam że pomimo że kogoś się zna to jeszcze nie znaczy że opinie na temat tej osoby są tendencyjne.
humptyangel pisze:Co do postu bohuna nt. nowego rozkładu - pracownik wyższego szczebla PLK chwalił zmiany rozkładu wnioskowane przez Prezesa Majewskiego. Dodam, iż Ci Panowie nie darzą się nawzajem sympatią.
A spytam tak spokojnie - kiedy z tym pracownikiem rozmawiałeś?
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

przewoz

Post autor: przewoz » 18 lis 2009, 9:19

Glonojad pisze:Cytat:
Uważam jednak że zachowanie ludzi jest zależne od tego w jakim miejscu się znajdują, dużo osób nie szanuje taboru na tej linii, wiadomo jaki on jest.

Problem w tym, że KMy też nie bardzo szanują te push&pulle
Nie szanują. Ludzie też nie szanują.
Po zakupie lokomotyw nie będę miał nic przeciwko skierowaniu jakiegoś wahadła przyspieszonego na pp na Małkinię.
Z tym, że najpier:
1) chcę widzieć, że monitoring działa i zgłasza się wszelki wandalizm z poparciem materiałem filmowym do organów ścigania
2) podwójna obsada konduktorska
3) świetlówki...
Albo KM zamontują klosze na odbłyśniki, aby przeciętny pasażer nie miał tam dojścia, albo same świetlówki zwykłymi opaskami zaciskowymi na stałe przymontuje się do nieruchomej części oprawy. Powinno to być wykonalne. Fidzio - postaraj się sprawdzić, czy by się dało. Na obu końcach świetlówkę docisnąć do tyłu opaskami zaciskowymi, montować do czegoś stałego, na przykład do uchwytów świetlówki i jakiejś śruby.
Skońćzyło by się wyciąganie świetlówek i ciemne pociągi, a konduktorzy spokojnie by załączali funkcję 1/2 oświetlenia.

Na pewno faktem jest, że same wagony zostały kupione bez większego pomysłu na ich użycie, co pokazał pierwszy rok. Składy te nadają się najlepiej na pociągi przyspieszone lub osobowe ale poza szczytem. Szczególnie siatka połączeń przyspieszonych na tym taborze wyglądała by już całkiem znośnie,. 11 składów, czyli 9 do 10 w ruchu to całkiem sporo pociągów można obsłużyć, a póki co w dzień zjeżdża Wiedenka, Łukowianka, Mazovia i sobie kwitną (serwis nie zajmie się wszystkimi 14-15 wagonami), bo na Radom wystarczy cała reszta....

Trochę lepiej sytuacja wyglądała z Flirtami, bo te są wykorzystywane już odpowiednio ,ale ciężko żeby było inaczej.
No właśnie...

Co do Majewskiego, to czekam na piątek. Jakie są możliwe scenariusze, w przypadku jak odwołają definitywnie Majewskiego? Przyjdzie ktoś "nowy, świeży", znowu dyskusja o polityce? Kurczę, w życiu nie staną na nogi...

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 18 lis 2009, 9:20

Glonojad pisze:Prawdę mówiąc to myślę, że na linię tłuszczańską PnP byłyby idealne. Najpierw się dopełnia, a potem wszyscy na raz się wysypują - nie ma problemów zbyt wielkich z wymianą per se.

Tyle, że ze względu na pasażerów (i brak lokomotyw PnP) nikt ich na Tłuszcz nie puści.
Co do lokomotyw - w tej chwili jakby ktos sprytnie w KM czy UM rozpisał przetarg, loki byłyby bardzo szybko i prawdopodobnie odszedł by cały koszt badań dopuszczających do użytku w PL. Jedynie potrzebne by było badanie na dopuszczenie do obsługi PnP. Lokomotywa mogąca obsługiwać wagony PnP jeździ już w PL
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 lis 2009, 9:32

@rufio: Traxx? Tyle, że homologowany jest traxx towarowy na 140, a KMy życzyły sobie V 160 km/h.

@przewoz: A po co właściwie jest funkcja 1/2 oświetlenia? To nie lepiej było fabrycznie zrobić mniej światła a nie montować niepotrzebnie 2x więcej świetlówek? ;)

metron

Post autor: metron » 18 lis 2009, 9:39

przewoz pisze:Cytat:

No właśnie...

Ale nie na taką skalę aby za kilkanascie milionów kupować tabor całkowicie nieprzystosowany do lokalnych warunków
Prywaciarz dba o zysk swojej firmy

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 18 lis 2009, 9:56

Glonojad pisze:@rufio: Traxx? Tyle, że homologowany jest traxx towarowy na 140, a KMy życzyły sobie V 160 km/h.
Miałem na myśli Taurusy.
Ewentualnie wiem że prywaciarze maja loko serii 189. Tylko czy one do tego sie nadają to juz nie wiem

mariow

Post autor: mariow » 18 lis 2009, 9:56

zaraz zaraz, jakie pojedyncze z Grodziska? na głowę ktoś upadł?
PURA VIDA!

ODPOWIEDZ