Buspasy
Moderator: Wiliam
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Nie, niemniej za blokowanie pasa również jest przewidziany mandat. A szanse zmiany pasa podczas jazdy są większe niż kiedy się stoi i czeka aż autobus w dupę wjedzie. Kra pisał, że ponad minutę spędził na czekaniu na zmianę pasa stojąc w miejscu. Widzisz w tym sens, rozsądek, cokolwiek? Ani to bezpieczne, ani mądre.
Tyle że jak ktos STOI i czeka na miejsce to nie blokuje pasa tylko po prostu nie moze zjechać na inny pas. Jestem pewien że żaden policjant czy sąd nie wlepilby mu za to mandatu . Odwolanie by byo w 100% skuteczne. Za to kierowca busu owszem dostałby mandat za naduzywanie sygnałów.Szeregowy_Równoległy pisze:Nie, niemniej za blokowanie pasa również jest przewidziany mandat.
Tylko w przypadku, gdy pojazd jest uszkodzony i stoi przy prawej krawędzi jezdni.aqqaqq pisze:Po zjeździe z Szucha w TŁ, zatrzymanie pojazdu i oględziny na końcu pasa wspólnego, są jak najbardziej zgodne z przepisami.
Gdyby kierowca sprawnego pojazdu stał na środku pasa na awaryjnych i oglądał sobie samochodzik? Szczerze wątpię.Rosa pisze:Tyle że jak ktos STOI i czeka na miejsce to nie blokuje pasa tylko po prostu nie moze zjechać na inny pas. Jestem pewien że żaden policjant czy sąd nie wlepilby mu za to mandatu . Odwolanie by byo w 100% skuteczne.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Pisałem o sytuacji gdy ktos czeka na miejsce aby się włączyć do ruchu a nie oglada samochod ale GDYBY kierowca autobusu natarczywie trąbił to tak, w takiej sytuacji nalezy wyjść z samochodu bo widać kierowca autobusu zauważył że cos niedobrego dzieje się z pojazdem i chce przed czymś ostrzec.MisiekK pisze:
Gdyby kierowca sprawnego pojazdu stał na środku pasa na awaryjnych i oglądał sobie samochodzik? Szczerze wątpię.
Problemem jest niestety mentalność wielu naszych mistrzów kierownicy. Nie wpuścić czekającego, bo NIE. Trasa Łazienkowska jedzie, nie stoi - maksymalnie powinno się na wjazd czekać 20 sekund, ale w Warszawie na widok czekającego samochodu na zmianę pasa jedzie się zderzak w zderzak.Rosa pisze:Pisałem o sytuacji gdy ktos czeka na miejsce aby się włączyć do ruchu a nie oglada samochod ale GDYBY kierowca autobusu natarczywie trąbił to tak, w takiej sytuacji nalezy wyjść z samochodu bo widać kierowca autobusu zauważył że cos niedobrego dzieje się z pojazdem i chce przed czymś ostrzec.
Problemem jest TŁ i organizacja ruchu na niej.MisiekK pisze: Problemem jest niestety mentalność wielu naszych mistrzów kierownicy. Nie wpuścić czekającego, bo NIE. Trasa Łazienkowska jedzie, nie stoi - maksymalnie powinno się na wjazd czekać 20 sekund, ale w Warszawie na widok czekającego samochodu na zmianę pasa jedzie się zderzak w zderzak.
Przypuścmy ze jedziemy z Ostrobramskiej i zgodnie z zasadą suwaka wpuszczamy 1 osobę która chce wjechać z boku. Przy Międzynarodowej wjeżdża 1 samochód, przy Saskiej ten samochód wpuszcza kogoś, my też. 1 wjazd z Wału 2 samochody wpuszczają każdy jednego , my trzeciego (5 samochodów już jest przede mną). 2 wjazd z Wału i już mam przed sobą 11 samochodów a rezultat jest taki że za mną trasa stoi.
Tam jest po prostu za dużo wjazdów z boku aby tak po prostu wpuszczac każdego. Jak Galas dojrzeje to tego aby chociaż zlikwidowac buspasy na moście (a ma zdaje się taki zamiar) to sytuacja powinna się nieco poprawic.
Nadal trasa nie będzie stała. Bo te samochody też dziś wjeżdżają - wciskają się po chamsku powodując hamowanie pozostałych. Natomiast gdyby zaczął działać suwak jechałaby płynniej.Rosa pisze:Problemem jest TŁ i organizacja ruchu na niej.
Przypuścmy ze jedziemy z Ostrobramskiej i zgodnie z zasadą suwaka wpuszczamy 1 osobę która chce wjechać z boku. Przy Międzynarodowej wjeżdża 1 samochód, przy Saskiej ten samochód wpuszcza kogoś, my też. 1 wjazd z Wału 2 samochody wpuszczają każdy jednego , my trzeciego (5 samochodów już jest przede mną). 2 wjazd z Wału i już mam przed sobą 11 samochodów a rezultat jest taki że za mną trasa stoi.
Chyba, że będzie on na całej długości oddzielony linią ciągłą jedynie z możliwością wjazdu na środkowy pas. Inaczej zaczną się zjazdy na niego na początku mostu i pod koniec mostu wjazdy na siłę na środek.Rosa pisze:Tam jest po prostu za dużo wjazdów z boku aby tak po prostu wpuszczac każdego. Jak Galas dojrzeje to tego aby chociaż zlikwidowac buspasy na moście (a ma zdaje się taki zamiar) to sytuacja powinna się nieco poprawic.
Przecież człowiek jechał zgodnie z przepisami. A że blokował autobusy to trudno. Niedawno pisano na tym forum o tym, że ludzie jeżdżą buspasem i aby zainstalowac kamery. Jak przepisy są przestrzegane to też źle. Nie wszyscy są mistrzami kierownicy. Dla mnie to kolejny dowód idiotyzmu tego pasa w tym miejscu. Na Al.J. będzie podobnie chyba, że pozamykamy wszystkie wjazdy i skasujemy parkowanie na chodnikach, a na to się chyba nie zanosi.
- MeWa
- Cukiereczek
ciekawe jakoś tylko u nas są takie straszne problemy, a wszędzie na świecie jest z tym ok...Majusi pisze:Przecież człowiek jechał zgodnie z przepisami. A że blokował autobusy to trudno. Niedawno pisano na tym forum o tym, że ludzie jeżdżą buspasem i aby zainstalowac kamery. Jak przepisy są przestrzegane to też źle. Nie wszyscy są mistrzami kierownicy. Dla mnie to kolejny dowód idiotyzmu tego pasa w tym miejscu. Na Al.J. będzie podobnie chyba, że pozamykamy wszystkie wjazdy i skasujemy parkowanie na chodnikach, a na to się chyba nie zanosi.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Można dać opłatę 10zł na godzinę i się poprawi, tak że będzie można skasować.Majusi pisze:skasujemy parkowanie na chodnikach, a na to się chyba nie zanosi.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
10 PLN nie możesz, stawka jest regulowana przepisami centralnymi (rozporządzenie jakieś bodajże).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Chrzanienie, są strefy gdzie podniesienie do 5 albo nawet 10 złotych byłoby korzystne. Tam gdzie jest największa ilość niedoborów, a kontrole i egzekwowanie można zlecić prywatnej firmie, oni się postarają.zzz pisze:Dajmy 200zł efekt bedzie taki sam prawie nikt nie bedzie placil a zdm utonie w mandatach i nie bedzie wstanie nic wyegzekwowac.kajo pisze:Można dać opłatę 10zł na godzinę i się poprawi, tak że będzie można skasować.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
4 zł wystarczy, biorąc pod uwagę puchy na parkingu podziemnych Złotych Kaskad Wody W Środku jest to cena zaporowa...  ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Może faktycznie trochę przegiołem, ale traktuje to jako wyolbrzymienie. Chociaż prawda jest taka, że Jakby było 4zł, to większość kierowców by się przyzwyczaiła do tej ceny.Glonojad pisze:4 zł wystarczy, biorąc pod uwagę puchy na parkingu podziemnych Złotych Kaskad Wody W Środku jest to cena zaporowa...