Komunikacja na Targówku

Moderator: Wiliam

Doman

Post autor: Doman » 14 sty 2010, 11:10

Żeby dużo nie trollić, to tylko sie ustosunkuję do jednej wypowiedzi:
zap140 pisze:Przykład moim zdaniem bezsensownej linii to 114. Praktycznie jej sens na Bródnie dotyczy tylko odcinka do Wilsona. Na Broniewskiego nikt nią nie jeździ (są tramwaje
jest to jedna z największych bzdur, jakie przeczytałem na forum.
Pomimo wielu juz dokonanych zmian i dokonywanych staran ze strony ZTMu na zmianę przyzwyczajeń pasażerów, to dla mieszkańców Broniewskiego i okolic najbardziej dogodną stacją metra do przesiadki jest pl. Wilsona i do czasu kiedy kiedy stacji z Broniewskiego nie połączy tramwaj, to ta linia bedzei się bardz dobrze sprawdzać, choc zgodzię sie ze stwierdzeniem, że pracuje odcinkowo, ale na kazdym odcinku conajmniej przyzwoicie.

drapka

Post autor: drapka » 14 sty 2010, 11:10

Bo ja wiem, czy ona taka socjalna była wcześniej? Ale jak już się zrobiło częstotliwość 20/30/30, to siłą rzeczy linia się stała "socjalna", zwłaszcza jeśli nie robi "kółka", które by trochę zwiększyło frekwencję. A to 106 to było to takie niewiadomoco, z częstotliwością socjalną, ale trasą "ekspresową".
Popatrz, jaka franca!

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 14 sty 2010, 22:48

Heh, nie wiedziałem, że Warszawę przemianowano na Targówek ;)

drapka

Post autor: drapka » 15 sty 2010, 8:43

SławekM pisze:Heh, nie wiedziałem, że Warszawę przemianowano na Targówek
Na "Targówek i nie tylko" :)
Popatrz, jaka franca!

tatra

Post autor: tatra » 15 sty 2010, 10:05

A może połączyć 106 z 121 ,brygad po połączeniu byłoby aż za wiele.106 w poprzedniej wersji na Sokratesa i Przy Agorze miało całkiem dobre obłożenie.
tatra

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 15 sty 2010, 10:11

tatra pisze:A może połączyć 106 z 121 ,brygad po połączeniu byłoby aż za wiele.106 w poprzedniej wersji na Sokratesa i Przy Agorze miało całkiem dobre obłożenie.
106 to powinno zniknąć i myślę że za rok-dwa po wybudowaniu trasy na Powstańców, to się stanie.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 15 sty 2010, 15:42

SławekM pisze:106 to powinno zniknąć i myślę że za rok-dwa po wybudowaniu trasy na Powstańców, to się stanie.
Ewentualnie zostanie jako :mewa: Młociny - Młociny UKSW :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

zap140

Post autor: zap140 » 16 sty 2010, 15:17

Kilka zdań sprostowania, bo widzę że źle jest interpretowana moja wypowiedź.
Nigdzie nie napisałem że 114 jest puste na Broniewskiego, tylko że nie generuje potoków z Bródna na Broniewskiego. Zatem chodziło oto że nie musi istnieć bezpośredniego połączenie Bródno-Broniewskiego bo w tamtym kierunku są alternatywy. Znacznie bardziej przydała by sie relacja Bródno-Stegny czy Bródno-Wilanów z wykorzystaniem obecnego 506 gdyż nie ma takich wariantów. A pchanie wszystkich do metra jest nonsensem, naprawdę nie ma powodu wieźć ludzi na Dolny Mokotów przez Służew czy Wilanowską. Tymbardziej że metro z Gdańskiego w stronę centrum w ok 7:00-7:30 bywa niezabieralne. Sam wolę dojechać do Wilsona czy Słodowca bo mam pewność że się zmieszczę.
A Wyszogrodzka mimo że stoi tam kilka bloków nie jest obleganym zespołem. Podobnie jak Kostrzewskiego. To chciałem powiedzieć. I proszę nie cytować zdań wyrwanych z kontekstu, bo jest to wynik wybiórczego czytania.
tam gdzie diabeł mówi dobranoc

zzz

Post autor: zzz » 16 sty 2010, 16:03

zap140 pisze:Znacznie bardziej przydała by sie relacja Bródno-Stegny czy Bródno-Wilanów
Jakie to wazne potoki sa pomiedzy dwoma blokowiskami? Bo ty tak jezdzisz i specjalnie dla ciebie trzeba zmieniac uklad komunikacyjny?

jgas

Post autor: jgas » 16 sty 2010, 20:46

zap140 pisze:nie musi istnieć bezpośredniego połączenie Bródno-Broniewskiego bo w tamtym kierunku są alternatywy.
Co z tego że przy Placu Wilsona następuje wymiana prawie wszystkich pasażerów? Zarówno z Wilsona na Bielany, jak i z Wilsona na Bródno jest frekwencja. A zakrańcować na Wilsonie się nie da.
zap140 pisze:Znacznie bardziej przydała by sie relacja Bródno-Stegny czy Bródno-Wilanów z wykorzystaniem obecnego 506 gdyż nie ma takich wariantów.
Linia z ponad 90 minutowym przelotem w szczycie, skazana na opóźnienia. Dziękuję, nie skorzystam.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 16 sty 2010, 23:42

zzz pisze:
zap140 pisze:Znacznie bardziej przydała by sie relacja Bródno-Stegny czy Bródno-Wilanów
Jakie to wazne potoki sa pomiedzy dwoma blokowiskami? Bo ty tak jezdzisz i specjalnie dla ciebie trzeba zmieniac uklad komunikacyjny?
Połączenie blokowisko-blokowisko, o ile już powstało, nie jest na pewno po to, żeby łączyć jedną wielką płytę z drugą.

[ Dodano: |17 Sty 2010|, 2010 01:04 ]
zap140 pisze:
Emdegger pisze: Ja wolę odprowadzić 118 do Centralnego, bo to daje olbrzymie korzyści zarówno wschodniej części Bródna, gdzie mam nadzieję, że linia by zawitała w postaci połączenia ze Śródmieściem i Dworcem.
Którędy chcesz to zrobić? Taka trasa nie ma racji bytu. Wschodnia część Bródna to nowe osiedla, gdzie 80% mieszkańców korzysta ze swoich samochodów..
Ależ ja doskonale wiem, jak wyglądają tamte tereny, nawet proponowałem lokalizację przystanków, uważam, że 118 powinno jechać właśnie stamtąd, bo z Ratusza jest daleko, a linia wygarniałaby potok z wiecznie olewanej Malborskiej oraz tych nowych osiedli. Nie proponuję żadnego ogryzka, tylko linię, która nie miałaby zadań takich jak dowozówka metro i skomunikowałaby całe wschodnie Bródno (takiej linii jeszcze nie ma). Nie powinna krańcować na Podgrodziu, tylko właśnie na Bródnie Wschodnim. Linie z Derbów i tak już jeżdżą przeciążone. Pewnie, że nie musiałaby zaliczać zespołów typu św. Hieronima, a i Wisłostradę objechałaby tranzytem, dlatego mogłaby zostać jako 506, choć jednak wolę 118. Oczywiście coś z tej pary musi polecieć, żeby nowy twór miał ludzką częstotliwość.

Problem stwarza natomiast lokalizacja pętli, zatoki, czegokolwiek.

Zakładam oczywiście, że jeżeli będzie tam jakakolwiek linia, a bezwzględnie być powinna, to maksymalne natężenie potoku pojazdów nie przekroczy nawet 10 w skali godziny. Przystanek byłby rzecz jasna jednostanowiskowy bez względu na to, czy zostanie czy zostanie umiejscowiony za skrzyżowaniem z sygnalizacją świetlną, czy nie. Trzeba urząd męczyć, bo faktycznie wszyscy tam jeżdżą autami.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

zap140

Post autor: zap140 » 17 sty 2010, 12:44

zzz pisze:Jakie to wazne potoki sa pomiedzy dwoma blokowiskami? Bo ty tak jezdzisz i specjalnie dla ciebie trzeba zmieniac uklad komunikacyjny?
Fakt, od półtora roku codziennie jeżdżę na Stegny. I widzę bezsensowność połączeń z tamtą częścią. Metro? już o tym pisałem. 506 do Nowego świata, a potem spacerek na Foksal? Jeszcze jak funkcjonowało E-3 to była wygodna przesiadka w tamtym kierunku właśnie, potoki na Trakt z Bródna były.
Idea 506 na Stegny nie jest dlatego, że z Bródna są tam potoki. Chodzi o to, by przywrócić połączenie z Traktem Królewskim, którego ta część Warszawy (dla alektyków: Bródno) nie ma. I nie zdegradować jedynej przyśpieszonej linii do Śródmieścia do czarnucha. Nie muszą być Stegny (ale można by pokombinować ze 116), może być Ursynów (ale przecież jest 503), Sadyba (ale po co psuć 180), Siekierki (ale po co?).

[ Dodano: |17 Sty 2010|, 2010 13:28 ]
Emdegger pisze:Ależ ja doskonale wiem, jak wyglądają tamte tereny, nawet proponowałem lokalizację przystanków, uważam, że 118 powinno jechać właśnie stamtąd, bo z Ratusza jest daleko, a linia wygarniałaby potok z wiecznie olewanej Malborskiej oraz tych nowych osiedli.
Tak się składa że na osiedlu Park Leśny mieszkam. Czy Ratusz jest daleko- moim zdaniem nie jest. Wybierając tam mieszkanie liczyłem się z tym że przystanek nie będzie pod ręką. Wcześniej mieszkałem na Tokarza i też nie było specjalnie blisko. 2-3 minuty różnicy.
Natomiast sama Malborska nie wygeneruje potoków. Pod Ratuszem masz kilka linii w różne rejony stolicy, a na Malborskiej byłaby jedna, chyba żeby dołożyć przystanki dla 120 i 732.
Emdegger pisze:Zakładam oczywiście, że jeżeli będzie tam jakakolwiek linia, a bezwzględnie być powinna, to maksymalne natężenie potoku pojazdów nie przekroczy nawet 10 w skali godziny. Przystanek byłby rzecz jasna jednostanowiskowy bez względu na to, czy zostanie czy zostanie umiejscowiony za skrzyżowaniem z sygnalizacją świetlną, czy nie. Trzeba urząd męczyć, bo faktycznie wszyscy tam jeżdżą autami.
Uwierz mi, trochę znam specyfikę tego osiedla, ci co jeżdżą autami nie przesiądą się w autobus nie dla tego ze nie chcą. Są to ludzie którzy pracują samochodem (przedstawiciele hadlowi, brokerzy), ludzie, którzy w drodze do pracy muszą odwieźć dzieci do przedszkola, ludzie, którzy pracują w kilku miejscach i muszą szybko dojechac z jednego do drugiego (wykładowcy, lekarze). Nie znaczy to że linia w tamte rejony nie powinna powstać. Powinna, ale dopiero jak powstanie przebicie z rejonów Krasnobrodzkiej czy Ech Leśnych do CH Targówek. Wtedy mogłaby dalej pognać Świętego Wincentego a później w stronę Żaby czy Bazyliańskiej (w zależności jak będzie wyglądać sytuacja komunikacyjna w przyszłości). Obecnie nie mam czasu na kontakty z UD. Przy obecnej woli parafii św. Marii Magdaleny jest problem żeby zrobić przejście piesze z Krasnobrodzkiej do CH, z mostkiem nad kanalkiem, za czym kiedyś lobbowałem a co dopiero droga. W przyszłości będzie to konieczne. W połowie roku firma Knight Frank zacznie sprzedaż, a potem budowę osiedli pomiędzy Malborską a Ostródzką.
tam gdzie diabeł mówi dobranoc

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 17 sty 2010, 17:16

zap140 pisze:
zzz pisze:Jakie to wazne potoki sa pomiedzy dwoma blokowiskami? Bo ty tak jezdzisz i specjalnie dla ciebie trzeba zmieniac uklad komunikacyjny?
Fakt, od półtora roku codziennie jeżdżę na Stegny. I widzę bezsensowność połączeń z tamtą częścią. Metro? już o tym pisałem. 506 do Nowego świata, a potem spacerek na Foksal? Jeszcze jak funkcjonowało E-3 to była wygodna przesiadka w tamtym kierunku właśnie, potoki na Trakt z Bródna były.
Idea 506 na Stegny nie jest dlatego, że z Bródna są tam potoki. Chodzi o to, by przywrócić połączenie z Traktem Królewskim, którego ta część Warszawy (dla alektyków: Bródno) nie ma. I nie zdegradować jedynej przyśpieszonej linii do Śródmieścia do czarnucha. Nie muszą być Stegny (ale można by pokombinować ze 116), może być Ursynów (ale przecież jest 503), Sadyba (ale po co psuć 180), Siekierki (ale po co?).

[ Dodano: |17 Sty 2010|, 2010 13:28 ]
Emdegger pisze:Ależ ja doskonale wiem, jak wyglądają tamte tereny, nawet proponowałem lokalizację przystanków, uważam, że 118 powinno jechać właśnie stamtąd, bo z Ratusza jest daleko, a linia wygarniałaby potok z wiecznie olewanej Malborskiej oraz tych nowych osiedli.
Tak się składa że na osiedlu Park Leśny mieszkam. Czy Ratusz jest daleko- moim zdaniem nie jest. Wybierając tam mieszkanie liczyłem się z tym że przystanek nie będzie pod ręką. Wcześniej mieszkałem na Tokarza i też nie było specjalnie blisko. 2-3 minuty różnicy.
Natomiast sama Malborska nie wygeneruje potoków. Pod Ratuszem masz kilka linii w różne rejony stolicy, a na Malborskiej byłaby jedna, chyba żeby dołożyć przystanki dla 120 i 732.
Emdegger pisze:Zakładam oczywiście, że jeżeli będzie tam jakakolwiek linia, a bezwzględnie być powinna, to maksymalne natężenie potoku pojazdów nie przekroczy nawet 10 w skali godziny. Przystanek byłby rzecz jasna jednostanowiskowy bez względu na to, czy zostanie czy zostanie umiejscowiony za skrzyżowaniem z sygnalizacją świetlną, czy nie. Trzeba urząd męczyć, bo faktycznie wszyscy tam jeżdżą autami.
Uwierz mi, trochę znam specyfikę tego osiedla, ci co jeżdżą autami nie przesiądą się w autobus nie dla tego ze nie chcą. Są to ludzie którzy pracują samochodem (przedstawiciele hadlowi, brokerzy), ludzie, którzy w drodze do pracy muszą odwieźć dzieci do przedszkola, ludzie, którzy pracują w kilku miejscach i muszą szybko dojechac z jednego do drugiego (wykładowcy, lekarze). Nie znaczy to że linia w tamte rejony nie powinna powstać. Powinna, ale dopiero jak powstanie przebicie z rejonów Krasnobrodzkiej czy Ech Leśnych do CH Targówek. Wtedy mogłaby dalej pognać Świętego Wincentego a później w stronę Żaby czy Bazyliańskiej (w zależności jak będzie wyglądać sytuacja komunikacyjna w przyszłości). Obecnie nie mam czasu na kontakty z UD. Przy obecnej woli parafii św. Marii Magdaleny jest problem żeby zrobić przejście piesze z Krasnobrodzkiej do CH, z mostkiem nad kanalkiem, za czym kiedyś lobbowałem a co dopiero droga. W przyszłości będzie to konieczne. W połowie roku firma Knight Frank zacznie sprzedaż, a potem budowę osiedli pomiędzy Malborską a Ostródzką.
Było z Bródna na Stegny 416 przez Gocław, było przez Krakowskie w obu wariantach: zerowa frekwencja. Wniosek jest oczywisty nie ma zapotrzebowania na relację Bródno - Trakt, w twoim przypadku takie bezpośrednie połączenie wykona np. MPT. Ręce opadają czytając mądrość niektórych wywodów "o potrzebie bezpośrednich połączeń" - w tym konkretnym przypadku prywata nic więcej. Z Parku Leśnego na Stegny można dojechać 500/527+metro+501, lub 169/509/148+401 lub z jedną przesiadką 145+148 :D

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 sty 2010, 17:21

Dęboszczak pisze:Z Parku Leśnego na Stegny można dojechać 500/527+metro+501, lub 169/509/148+401 lub z jedną przesiadką 145+148 :D
127 + 185...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 17 sty 2010, 17:21

Bastian pisze:
Dęboszczak pisze:Z Parku Leśnego na Stegny można dojechać 500/527+metro+501, lub 169/509/148+401 lub z jedną przesiadką 145+148 :D
127 + 185...
No nie bardzo. Już prędzej 127+116

ODPOWIEDZ