Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A napęd? Zauważmy, że ta jednostka już na starcie przebijała EN57 liczbą drzwi i dostosowaniem do eksploatacji w aglo... gdybyśmy mieli przerabiać EW58, to nie budziłoby to chyba aż takich kontrowersji.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Koszt tej przeróbki to 1,3 mln. euro. W zakres weszła tylko większa kosmetyka, głównie przez dopasowanie wnętrza do warunków aglomeracyjnych. Zewnętrznie wymieniono drzwi, okna, dodano klimatyzację i tablice kierunkowe. Dla porównania nowa jednostka typu ET423 (następca 420) kosztuje 5,2 mln. euro. Więcej danych o ET420 Plus http://www.realite-media.de/420plus.htm (strona po niemiecku).
Ja już sam nie wiem co myśleć. Z jednej strony jest to szrot. Z drugiej nie wiadomo dokładnie jaką cześć tej ceny stanowią odsetki. Nie za bardzo wiem na jakiej zasadzie są one naliczane. Czy tak jak odsetki na lokacie gdzie co jakiś czas następuje kapitalizacja czy od kwoty podstawowej dolicza się odsetki pomnożone przez liczbę lat kredytu
-
Michalk001
http://inforail.pl/text.php?from=main&id=30384
Zgodnie z tym co jest tu napisane, to możemy się spodziewać w najbliższym czasie nowych dwu-wagonowych EZT (12 sztuk!), wiecie coś na ten temat? Była by to bardzo dobra wiadomość, jednak nic nie było mówione o tym. Jeszcze bardziej dziwi ten zapis "Elektr. wagony motorowe" i obok ilość 3 szt. to niby do piętrusów? o co chodzi?
Zgodnie z tym co jest tu napisane, to możemy się spodziewać w najbliższym czasie nowych dwu-wagonowych EZT (12 sztuk!), wiecie coś na ten temat? Była by to bardzo dobra wiadomość, jednak nic nie było mówione o tym. Jeszcze bardziej dziwi ten zapis "Elektr. wagony motorowe" i obok ilość 3 szt. to niby do piętrusów? o co chodzi?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
- humptyangel
- Kontakt:
Chcą kupić szynobusy elektryczne - jedno i dwuczłonowe - było o tym w prezentacji z 2009 r.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
Aha spoko, a było kiedy?Chcą kupić szynobusy elektryczne - jedno i dwuczłonowe - było o tym w prezentacji z 2009 r.
Polecam: http://www.zm.org.pl
- humptyangel
- Kontakt:
Nie powiem kiedy dokładnie, ale jak poszukasz w archiwum na stronie urzędu marszałkowskiego to gdzieś będzie.
Wykorzystywałem te dane do opracowania i KM potwierdziło, iż takowy zakup planują.
Z tego co patrzę, to nietypowymi zamówieniami, które KM mają zamiar zrealizować do 2015 to te właśnie elektryczne szynobusy i dostawa dodatkowych wagonów p&p. Dalej perspektywy nie było. Oczywiście nasze województwo nie wykorzystuje środków UE na rewitalizację linii, więc było tylko o taborze.
Pisząc jeszcze o tych szynobusach, to płynie mi taki wniosek - raczej modernizacje VT z DB nie spełniły oczekiwań przewoźnika. Jak jechałem w sierpniu przez Tłuszcz to wydziałem kilka VT stojących odłogiem, w starym malowaniu DB, bez drzwi itp.
Wykorzystywałem te dane do opracowania i KM potwierdziło, iż takowy zakup planują.
Z tego co patrzę, to nietypowymi zamówieniami, które KM mają zamiar zrealizować do 2015 to te właśnie elektryczne szynobusy i dostawa dodatkowych wagonów p&p. Dalej perspektywy nie było. Oczywiście nasze województwo nie wykorzystuje środków UE na rewitalizację linii, więc było tylko o taborze.
Pisząc jeszcze o tych szynobusach, to płynie mi taki wniosek - raczej modernizacje VT z DB nie spełniły oczekiwań przewoźnika. Jak jechałem w sierpniu przez Tłuszcz to wydziałem kilka VT stojących odłogiem, w starym malowaniu DB, bez drzwi itp.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)