Twoja nie - w pociągu jest kierownik, więc nawet nie mogą się tłumaczyć, że nie wiedzieli...kamil pisze:W końcu to nie moja wina że drzwi się nie otworzyły
O Kolejach Mazowieckich - KM
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
To są standardy bezpieczeństwa naszej kolei - drzwi się nie otwierają / nie zamykają i wszystko jest ok
gdyby tak było u innych przewoźników transportowych, odrazu byłaby kontrola wszystkich możliwych służb
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Nie zawsze, jedne perony znajdują się po prawej stronie, inne po lewej,więc jeśli pociąg przejechał kilka stacji gdzie otwierał drzwi z prawej, a ja wysiadam na pierwszym przystanku gdzie otwiera z lewej, nie mam możliwości obserwacji. Kop nie zawsze pomaga,starsza pani może nie dać rady .Interesuje mnie jak to wygląda od strony prawnej,według mnie można użyć hamulca.Bernard pisze:Trzeba obserwować zachowanie ludzi. Skoro widać, że ludzie nie wsiadają bądź przy wysiadaniu biegną do innych drzwi to znaczy, że nie działają i przy wysiadaniu od razu trzeba iść do innych albo otworzyć sobie samemu wajchą lub siłą własnych mięśni. Z reguły potratowanie siłowe bądź z kopa pomaga.
No widzisz. U mnie z reguły są zamknięteBernard pisze:Zawsze można wyjść przez drzwiczki w przedziale służbowym, które z reguły są otwarte.
Wiem, że to zbyt daleko idące uogólnienie, że jedno może się przełożyć na drugie(prywatyzacja na działające drzwi w pociągu) z powodu prawdziwej konkurencji i prawdziwego wolnego rynku, ale nagle zauważyłem plus podziału na spółeczki.
Bo gdyby je SPRYWATYZOWAĆ, to może rzeczywiście ktoś by o to zadbał i ktoś by się bał tych kontroli i ktoś by z kimś konkurował troską o dobro klienta i ceną tak jak to się dzieje w sprywatyzowanym świecie PKS i busiarzy.
Oczywiście wiem, że tam też nie jest idealnie i wiem, że to straszne uogólnienie, ale jak mi się np. chce jechać do Gdańska autobusem to jak mi taki przewoźnik nie podpasuje taborem czy ceną to pojadę innym. A jak chcę jechać koleją? ...
http://www.sierpc.com.pl/pokaz_news.php?id=875&typ=newsRatujmy sierpecką kolej!
Sierpc obiegła niepokojąca wiadomość o groźbie likwidacji połączeń szynobusów na trasach Sierpc - Nasielsk, Sierpc - Kutno. Oznaczałoby to dla wielu osób pracujących i uczących się znaczne utrudnienia w poruszaniu się między tymi miejscowościami.
W mieście zbierane są podpisy pod petycją przeciw likwidacji połączeń. O dalszym przebiegu sprawy postaramy się informować na bieżąco.
www.linia29.cal.pl Linia 29 Tłuszcz-Ostrołęka
Spokojnie...
Jest dalszy ciąg operetki... przedłużono do 28 lutego, choc Hafas podaje,ze bedą jeździć do konca obowiazywania tegorocznego rozkładu jazdy. Oczywiscie,ze w miarę postępu remontu na lini Warszawa - Gdansk rozkład bedzie ulegał zmianom.
Jest dalszy ciąg operetki... przedłużono do 28 lutego, choc Hafas podaje,ze bedą jeździć do konca obowiazywania tegorocznego rozkładu jazdy. Oczywiscie,ze w miarę postępu remontu na lini Warszawa - Gdansk rozkład bedzie ulegał zmianom.
Na Kraków jesteś wąski.... spieprzaj dziadu na Powazki

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... wsza_.htmlKoleje Mazowieckie zastanawiają się nad likwidacją kursów na mniej obleganych trasach, np. z Sierpca do Nasielska. Lokalne samorządy i mieszkańcy protestują.
Pociągi przestałyby jeździć na liniach: • Nasielsk - Sierpc • Sierpc - Płock - Kutno • Radom - Drzewica. Do zawieszenia kursów miałoby dojść już 1 marca. Jak zaznacza Marcjusz Włodarczyk, rzecznik Kolei Mazowieckich, nic nie zostało jeszcze przesądzone. Przyznaje jednak, że propozycja likwidacji kursów jest rozważana. Powodem ma być niska frekwencja na tych trasach. Podczas niedawnych badań, np. między Nasielskiem i Sierpcem, w jednym pociągu jechało w dzień powszedni od trzech do 29 pasażerów, a w niedzielę najwyżej siedmiu. W takim wypadku wpływy z biletów w małym stopniu pokrywają koszty, które musi ponieść przewoźnik. Co ciekawe, Koleje Mazowieckie na mniej oblegane trasy, czyli właśnie na takie jak linia Nasielsk - Sierpc, kupiły kilka lat temu 11 używanych szynobusów, które są znacznie tańsze w eksploatacji niż długie składy elektryczne - tzw. ezety. Po likwidacji kursów na peryferyjnych trasach jedyną linią, na której szynobusy byłyby regularnie wykorzystywane, pozostałby odcinek z Tłuszcza do Ostrołęki.
Lokalne samorządy już protestują. - Teraz być może dużo osób nie jeździ pociągami. Wszystko jednak przez kiepski rozkład jazdy. Pasażerowie nie chcą czekać w Nasielsku kilkadziesiąt minut na przesiadkę do pociągu do Warszawy. Przydałby się bezpośredni pociąg do stolicy, a w drugą stronę także do Torunia - mówi Janusz Sadowski, burmistrz Raciąża położonego przy linii Nasielsk - Sierpc
Eksperci kolejowi przyznają, że to właśnie zły rozkład jazdy wpływa na niską frekwencję. Niedawno stowarzyszenie Zielone Mazowsze razem dwumiesięcznikiem kolejowym "Z biegiem szyn" zaproponowało utworzenie bezpośrednich połączeń z Sierpca przez Nasielsk do Warszawy. - Wkrótce zakończy się remont linii ze stolicy do Nasielska. Pociągi z Sierpca na tym odcinku zatrzymywałyby się tylko na ważniejszych stacjach, np. w Legionowie czy w Nowym Dworze Mazowieckim. Dzięki temu czas dojazdu do stolicy z miejscowości położonych przy linii Nasielsk - Sierpc byłby bardzo atrakcyjny - mówi Karol Trammer z dwumiesięcznika "Z biegiem szyn". Podróż z Płońska do Warszawy Gdańskiej trwałaby 1 godz. 26 min, z Raciąża 1 godz. 56 min, a z Sierpca 2 godz. 34 min.
Co na to Koleje Mazowieckie? - Na razie trudno mówić o takich połączeniach, bo nadal trwa remont torów do Nasielska. Można jednak się zastanowić, czy to będzie miało sens w przyszłości - mówi Marcjusz Włodarczyk, rzecznik Kolei Mazowieckich.
Tymczasem najpewniej w przyszłym tygodniu dowiemy się, czy kursy pociągów na peryferyjnych odcinkach zostaną w marcu zawieszone, czy nie.
Cóż, tylko utwierdzam się w przekonaniu, że "Koleje Mazowieckie" to najgorszy i najdroższy z regionalnych przewoźników kolejowych w Polsce...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No cóż, jak się ludzie do składów nie mieszczą na głównych liniach, to niestety trzeba uciąć socjale. Life is brutal.
Wszyscy piszczeli z radości, jak KM pojechało do Góry Kalwarii dla 40 pasażerów w szczycie... tylko czy z tej okazji na peronie w Ząbkach nie został 140 osób czasem?
Wszyscy piszczeli z radości, jak KM pojechało do Góry Kalwarii dla 40 pasażerów w szczycie... tylko czy z tej okazji na peronie w Ząbkach nie został 140 osób czasem?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Faktycznie - ZM i pan T to eksperci jakich mało. ZM jest ekspertem od wszystkiego - od kładek na wiadukcie do kolei- zwłaszcza zaś od blokowania wszystkiego co da się zablokowac, zaś pan T jak mnie pamięć nie myli na początku 2000 roku próbował przekonywać dział marketingu dawnego ZAPP że po 21 nikt pociągami nie jeździ i pociągi wieczorne są niepotrzebne.
Rozkład jest tam skopany od samego początku reaktywacji tej linii. To wiedzieli wszyscy zainteresowani od początku. Oprócz kolejarzy nikomu/mało komu (nie) pasował. Był czas żeby powalczyć o jego zmianę.
Swego czasu - bodaj w 2007 roku - ktoś podrzucił projekt rozkładu i obiegów na te linie do KM-ów. Z tego co wiem był to tylko projekt, ale dzięki jednej takiej pani z biura poszedł na sekcje jak poprawka do RJ. Wstawiałem wtedy zdjęcia tego projektu na sp. NFKM. Nawet to fajnie ktoś zaprojektował: Pociągi z Płocka do Torunia,Warszawy przez Sierpc, z Sierpca do Torunia itp. Z rozmowy z jednym takim specjalistą od rj w KM-ach dowiedziałem się że w sumie to niegłupie było ,tylko podobno 1 obieg się nie domykał i problem był gdzie te VT serwisować.. Ale po za tym miało to sens.
W sumie jakby to mieli gdzieś w archiwach mogliby ten pomysł zrealizować po małych poprawkach.
Na miejscu miejscowych samorządowców poszedł bym do pana Adama S. w tej sprawie. Jest rok wyborczy - wątpię żeby bez mrugnięcia okiem pozwolił zamknąć te linie. Przypomnijcie sobie te fanfary jak była na nowo otwierana. A teraz by zamykali ? I to w roku wyborczym?
Rozkład jest tam skopany od samego początku reaktywacji tej linii. To wiedzieli wszyscy zainteresowani od początku. Oprócz kolejarzy nikomu/mało komu (nie) pasował. Był czas żeby powalczyć o jego zmianę.
Swego czasu - bodaj w 2007 roku - ktoś podrzucił projekt rozkładu i obiegów na te linie do KM-ów. Z tego co wiem był to tylko projekt, ale dzięki jednej takiej pani z biura poszedł na sekcje jak poprawka do RJ. Wstawiałem wtedy zdjęcia tego projektu na sp. NFKM. Nawet to fajnie ktoś zaprojektował: Pociągi z Płocka do Torunia,Warszawy przez Sierpc, z Sierpca do Torunia itp. Z rozmowy z jednym takim specjalistą od rj w KM-ach dowiedziałem się że w sumie to niegłupie było ,tylko podobno 1 obieg się nie domykał i problem był gdzie te VT serwisować.. Ale po za tym miało to sens.
W sumie jakby to mieli gdzieś w archiwach mogliby ten pomysł zrealizować po małych poprawkach.
Na miejscu miejscowych samorządowców poszedł bym do pana Adama S. w tej sprawie. Jest rok wyborczy - wątpię żeby bez mrugnięcia okiem pozwolił zamknąć te linie. Przypomnijcie sobie te fanfary jak była na nowo otwierana. A teraz by zamykali ? I to w roku wyborczym?
Tylko że z tego co mówią kierownicy tam frekwencja powoli bo powoli ale idzie wzwyż. Zresztą tą linie silnie lobbował - jak dobrze pamiętam pewien polityk z PO.Glonojad pisze:Wszyscy piszczeli z radości, jak KM pojechało do Góry Kalwarii dla 40 pasażerów w szczycie... tylko czy z tej okazji na peronie w Ząbkach nie został 140 osób czasem?
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No dobrze, powoli idzie wzwyż, ale wciąż jest pytanie, czy to optymalne wykorzystanie tych EZTów.
To tak jak z budową metra - ma urbanizować czy rozwiązywać dzisiejsze problemy?
To tak jak z budową metra - ma urbanizować czy rozwiązywać dzisiejsze problemy?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Tylko co to da, skoro szynobusy nie wjadą np. do tunelu średnicowego?Glonojad pisze:No cóż, jak się ludzie do składów nie mieszczą na głównych liniach, to niestety trzeba uciąć socjale.
To drugie, z domieszką pierwszego.Glonojad pisze:To tak jak z budową metra - ma urbanizować czy rozwiązywać dzisiejsze problemy?
Hm, to "na już" zasadniczo mogłaby robić Arriva... Ale Struzik konkurencji nie lubi (miejmy nadzieję, ze to jego ostatnia kadencja)...rufio198 pisze:Pociągi z Płocka do Torunia
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Póki co nie ma nic innego - no chyba że VT . Ale prawdę mówiąc za Górą Kalwaria - na tych pociągach do Pilawy to i SN81 byłby za duży
Frekwencja rośnie póki co do/z Góry Kalwarii, dalej muchy tak jak na poczatku
[ Dodano: |7 Lut 2010|, 2010 17:11 ]
Frekwencja rośnie póki co do/z Góry Kalwarii, dalej muchy tak jak na poczatku
[ Dodano: |7 Lut 2010|, 2010 17:11 ]
Ewentualnie w porozumieniu z Arrivą. Połowa kursów KM, połowa Arriva. Dalej pozostaje problem serwisowania VT. Arriva z tego co pamiętam szopę ma chyba w Grudziądzu (głowy nie dam sobie uciąć- jakoś specjalnie mnie to do tej pory nie interesowało) - a to jednak kawałek drogi od ToruniaWolfchen pisze:Hm, to "na już" zasadniczo mogłaby robić Arriva... Ale Struzik konkurencji nie lubi (miejmy nadzieję, ze to jego ostatnia kadencja)...rufio198 pisze:Pociągi z Płocka do Torunia
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
Szynobus/SZT jest mały i na głównej linii do Centrum byłby za bardzo zapchany. A dojeżdżając do Wschodniej/Zachodniej odciąży trochę EZT.Wolfchen pisze:Tylko co to da, skoro szynobusy nie wjadą np. do tunelu średnicowego?
Konkret: Wschodnia-Halinów-Mińsk w dwóch popołudniowych dziurach. Nawet na SZT by starczyło chętnych.
Ale tą trasą i tak przydałoby się wzmocnić, a pchanie EZT do Czachówka lepsze nie jest, a pociągi z GK w Iwicznej potrafią być także nie zabieralne (przed feriami 9120 się to zdarzyło, co tego co wiem, a jeżdżę nim czasami, 2 razy ) także tego ruchu bym nie krytykował.Glonojad pisze:Wszyscy piszczeli z radości, jak KM pojechało do Góry Kalwarii dla 40 pasażerów w szczycie... tylko czy z tej okazji na peronie w Ząbkach nie został 140 osób czasem?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.