Buspasy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 25 lut 2010, 14:47

Majusi pisze:Buspas w Al.J. jak pisałem wcześniej to poroniony pomysł.
Autobusy w Alejach to poroniony pomysł. One powinny uzupełniac komunikację szynową.
Majusi pisze:Po pierwsze : nie wierzę w opracowania TransEko. Przykład E.Plater - w zależności kto zleca.
No zepsuli sobie opinię tym materiałem chyba na długo. Ja staram się patrzeć trzeźwo. W tym tygodniu widziałem ich ostatnie opracowanie, o Trasie WZ, i jest merytorycznie dobre.
Majusi pisze:Po drugie : jak nie mamy kasy to się nie wychylajmy z rozwiązaniami, które generują koszty społeczne (nie wszyscy jeżdżą KZ.
Większe koszty społeczne powoduje przeładowanie Śródmieścia. Działania restrykcyjne to tylko kwestia czasu.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lut 2010, 14:53

Majusi pisze:Tam cała infrastruktura leży, sczególnie osiedle Regaty.
Tam nawet mieszkańców brakuje - widocznie mieszkania nie schodzą...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lut 2010, 16:38

No właśnie, skoro nie mamy pieniędzy, to nie ładujmy się w próbowanie "zrobienia dobrze" komunikacji samochodowej, bo jeszcze nie stwierdzono na świecie miasta o skali Warszawy, w którym, niezależnie od poniesionych środków, by się to udało. Buspasy, tramwaje, pociągi, rowery, piesi - to wszystko można rozwiązać w ramach posiadanych kosztów, a podróżuje tym zdecydowana większość pasażerów. A jak gdzieś jeszcze zostanie miejsce (w przekroju, w cyklu) dla samochodów, to niech mają. Tylko i wyłącznie wtedy. Bo transport samochodowy jest najdroższym rodzajem transportu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 25 lut 2010, 19:31

Podsumuje tę dyskusję (wymianę zdań) cytując Józefa Piłsudskiego:
Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lut 2010, 19:43

Tyle, że nasza dupa ma odzwierciedlenie w zasadach polityki transportowej Warszawy... :-$
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 25 lut 2010, 20:19

Glonojad pisze:A jak gdzieś jeszcze zostanie miejsce (w przekroju, w cyklu) dla samochodów, to niech mają. Tylko i wyłącznie wtedy. Bo transport samochodowy jest najdroższym rodzajem transportu.
To tylko zależy od obsługiwanego obszaru, gęstości zaludnienia, wymaganej częstotliwości itp itp itp. Każdy z rodzajów transportu ma swoje optimum i każdy może być najdroższy pod warunkiem dobrania parametrów w kalkulacji. Nie powiesz chyba, że kosztowo optymalne jest wożenie autobusami ludzi z takiego Tarchomina - tramwaj i kolej wyjdą tam taniej.
Glonojad pisze:Tyle, że nasza dupa ma odzwierciedlenie w zasadach polityki transportowej Warszawy... :-$
A nasza ma w d... politykę i strumień naszych pieniędzy kieruje tam, gdzie jej wygodnie. Co wychodzi z polityki ignorującej ekonomię, to starsi jeszcze pamiętają.

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 25 lut 2010, 21:38

Glonojad pisze:Tyle, że nasza dupa ma odzwierciedlenie w zasadach polityki transportowej Warszawy...
Zatem w ramach naprawy moralnej mej pełzającej bylejakości, którą mi wytknąłeś, podam kolejny cytat z marszałka, który podnosi na duchu:
Gdy w życiu mądra spotka cię przestroga: głową muru nie przebijesz – nie wierz temu
Zatem Majusi, powiedz mi jaki procent ruchu może ściągnać P&R o pojemności 200 miejsc. Ot np. w Al. Jerozolimskich, na granicy Warszawy SRD wynosi ponad 42 tys poj/doba.

Jeszcze jeden kazus: mamy mało kasy na budowę obwodnic, P&R itp instrastrukury? Pytanie brzmi: co ma robić Ratusz?

Piszesz, że najpierw ciągi alternatywne, a później ograniczenie ruchu w centrum. Tak, model dobry, sprawdzony w Europie Zachodniej, ale... my jesteśmy 20 lat do tyłu. Jak przy ograniczonym budżecie nadrobić braki i zaleglości? Bo widząc z bliska proces inwestycyjny dla dróg prędko to się nie stanie. I specustawy nas nie uratują, bo są one tylko wynikiem tego, iż w Polsce nie ma kultury planowania przestrzennego. To nie jest moja opinia, ale dyr. Kolipińskiego z MBPR.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 26 lut 2010, 0:12

Majusi pisze:[ Dodano: |25 Lut 2010|, 2010 14:14 ]
I niech się radny zajmie ścieżkami na "Zielonej Białołęce" plus odwodnienia jezdni - to by uzdrowiło problem komunikacyjny wewnątrz dzielnicy (sklepy itp). Ja będę popierał to działanie. Tam cała infrastruktura leży, sczególnie osiedle Regaty.
Pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze: na wykup prywatnych gruntów potrzebnych do budowy dróg rowerowych. W dzielnicy ciężko z chodnikami, to co tu o drogach rowerowych mówić. Co do odwodnienia - potrzebne są przepompownie, które trzeba przyłączyć do magistralnych elementów kanalizacji. Ale na ZB zbyt wiele kanałów MPWiK nie ma (a jak mają być, skoro to infrastruktura wsi z prywatnymi własnościami?), tym bardziej dzielnica. Teoretycznie MPWiK ma zbudować za ok. 135 mln zł szkieletową infrastrukturę w ramach rozbudowy Czajki, ale problemem jest brak własności terenów pod przyszłe rury.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 lut 2010, 11:24

Majusi pisze:Przykład E.Plater - w zależności kto zleca.
Dobry przykład. Ulica Emilii Plater nie ma szczęścia chyba do niczego. Widząc proponowany algorytm programu sygnalizacji E. Plater/Jerozolimskich śmiałem się w głos pół godziny z kompetencji specjalisty, który to wyskrobał.
Majusi pisze:osiedle Regaty.
Nikt nie ukrywał, że tam będzie bałagan. Kupujący mieszkania widzieli co brali.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 lut 2010, 13:46

A kto właściwie pod tym algorytmem jest podpisany? Ktoś z Transeko?

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 26 lut 2010, 18:57

Nikt nie jest podpisane ponieważ algorytm nie istnieje. Ktoś kłamie.

[ Dodano: |26 Lut 2010|, 2010 18:57 ]
O ile coś widział to program, ale za to trzeba podziękować rowerzystom.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 27 lut 2010, 21:48

Majusi pisze:Nikt nie jest podpisane ponieważ algorytm nie istnieje. Ktoś kłamie.
A może ktoś się wstydzi do pewnego gniota przyznać?
Majusi pisze:O ile coś widział to program,
O - to już się program z tego zrobił :)
Majusi pisze:ale za to trzeba podziękować rowerzystom.
Dziękuje się zawsze autorowi, bo to on odpowiada za swoje dzieło i je podpisuje.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 28 lut 2010, 22:36

Mogą @Misiekk podzlecić, niech zatwierdzi u IR. Ja będę miał to z głowy i wszyscy będą szczęśliwi. Algorytm nie istnieje bo to jest system i nie projektuje się algorytmów do zatwierdzenia. Podaje się dane wyjściowe dla systemu. Tu istnieje program sygnalizacyjny. Wiesz, że gdzieś dzwonią, ale nie do końca.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 01 mar 2010, 0:18

Majusi pisze:Wiesz, że gdzieś dzwonią, ale nie do końca.
W nawale papierów spadających na moje biurko rzeczywiście nie doczytałem - program oczywiście. Nadal nie zmienia to faktu, że gniot straszliwy. Równamy w dół.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 01 mar 2010, 10:42

pawcio pisze:
Majusi pisze:TS jest trasą tranzytową i nie ma się nijak do funkcji TŁ,
Ma, ma. Ruch na TŁ po otwarciu TS stał się o wiele bardziej płynny i to nawet przed ukończeniem węzła Czerniakowska.
Potwierdzam - 141 traci w relacji skrętnej Czerniakowska -TŁ o wiele mniej niż przedtem. TS jest oczywiście tranzytówką i była budowana po to, żeby zdejmować ruch z TŁ. I naprawdę lepiej, że można od strony Pragi zjechać na 4 pasy niż tłuc się po dwóch na Ostrobramskiej.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

ODPOWIEDZ