Przebudowa ul. Emilii Plater
Moderator: Wiliam
- humptyangel
- Kontakt:
A ja słyszałem, że jakiś "rewelacyjny" projektant zaprojektował tramwajom otwarcie 12 sekund w 110-sekundowym cyklu na Alejach, jednocześnie dając 40 sekund otwarcia prawoskrętowi z Emilii Plater.Majusi pisze:Coś u IR burzą się w sprawie zasadności ścieżki przez Al.J.
Ale mamy d... Strategie
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
110" pojawiło się dopiero teraz i nie było uzgodnione z IR. A prawo to też w lewo.
[ Dodano: |23 Mar 2010|, 2010 17:12 ]
[ Dodano: |23 Mar 2010|, 2010 17:12 ]
I tak powstają mity - max 25" i w 100". Można zdjąć z 5"-7" aby przekroczenie przepustowości było w granicach 10% (teraz jest 0.94).humptyangel pisze: jednocześnie dając 40 sekund otwarcia prawoskrętowi z Emilii Plater.
Ale mamy d... Strategie
To jest absolutnie nie do przyjęcia, aby z prawoskrętem miał automatycznie być obsługiwany kolizyjny z tramwajem lewoskręt. Może pojechać lewoskręt tak jak obecnie (bez wydłużania długości sygnału) a dalej jadą tramwaje. Prawoskręt może w tym czasie być jeszcze obsługiwany. Taka sekwencja faz nie generuje żadnych dodatkowych strat czasu:Majusi pisze:A prawo to też w lewo.
1) prawoskręt i lewoskręt
2) prawoskręt kontunuacja i tramwaje
3) Aleje na wprost i tramwaje kontynuacja
To nie powinien być żaden problem dla wspaniałego systemu TASS.
Ja też pamiętam coś koło 40s. Może w poprzedniej wersji? Ale to da się sprawdzić przy okazji.Majusi pisze:I tak powstają mity - max 25" i w 100".
I niech ktokolwiek spróbuje powiedzieć, że tramwaje są uprzywilejowane, skoro w każdej nowej sygnalizacji daje się tramwajom minimum czasu, bo inaczej "przekroczenie przepustowości".
I to na skrzyżowaniu z Emilii, na której ruch miał być wygaszony...
I to na skrzyżowaniu z Emilii, na której ruch miał być wygaszony...
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- humptyangel
- Kontakt:
Kontynuując temat rozwinięty przez KwZ - gdzie tramwaj traci najwięcej czasu wg analizy porealizacyjnej remontu Młynarskiej? Na światłach.
A czy analizował ktoś ile czasu na tych światłach tracą pozostali uczestnicy ruchu? Polepszyło im się? A właściwie co nas to obchodzi my jesteśmy za KZ.
Podobno mówimy o Zrównoważonej Polityce Transportowej. A jak już to w jedną stronę. Po nas tylko potop. Pamiętajmy, że są to naczynia połączone. Ograniczenia dla jednych mogą się odbić rykoszetem na tych dla których poprawiamy warunki - patrz TŁ. To, że tam się trochę poprawiło to nie znaczy, że można tak w nieskończoność. Układ też posiada ograniczoną sprawność. A na siłę nie przesadzi się ludzi do KZ jak oni chcą i mają inną możliwość. To nie PRL. Oczywiście EP jest do weryfikacji, ale jak już pisałem przy nowych założeniach cudów nie należy sie spodziewać. 30" dla T nie jest możliwe tym bardziej, że mamy jeszcze buspas w Al.J.
Podobno mówimy o Zrównoważonej Polityce Transportowej. A jak już to w jedną stronę. Po nas tylko potop. Pamiętajmy, że są to naczynia połączone. Ograniczenia dla jednych mogą się odbić rykoszetem na tych dla których poprawiamy warunki - patrz TŁ. To, że tam się trochę poprawiło to nie znaczy, że można tak w nieskończoność. Układ też posiada ograniczoną sprawność. A na siłę nie przesadzi się ludzi do KZ jak oni chcą i mają inną możliwość. To nie PRL. Oczywiście EP jest do weryfikacji, ale jak już pisałem przy nowych założeniach cudów nie należy sie spodziewać. 30" dla T nie jest możliwe tym bardziej, że mamy jeszcze buspas w Al.J.
- MeWa
- Cukiereczek
czy według Ciebie zrównoważony transport polegać ma zatem, że pogorszyć ma się komunikacji tramwajowej?Majusi pisze:A czy analizował ktoś ile czasu na tych światłach tracą pozostali uczestnicy ruchu? Polepszyło im się? A właściwie co nas to obchodzi my jesteśmy za KZ.
Nie dziwię się, że w tym mieście tylko gorzej jest...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- humptyangel
- Kontakt:
No to mnie powaliłeś. Tylko ciekawe czemu analiza powrożeniowa dla TŁ mówi co innego?Majusi pisze:Ograniczenia dla jednych mogą się odbić rykoszetem na tych dla których poprawiamy warunki - patrz TŁ.
Ale to tak, p. S. wie lepiej. Ba najlepiej. W sumie czemu nie było Cię w zespole piszącym Strategię? Tylko był tam jaki Suchorzewski, Brzeziński, Roszkowski. Pewno to jakieś cieniasy, co <ironia> ?
No właśnie jest w jedną stronę - komunikacji samochodowej. Polityka zrównoważenia polega na tym, że różnie podchodzi się do strategii sterowania w różnych obszarach miasta.Majusi pisze:Podobno mówimy o Zrównoważonej Polityce Transportowej. A jak już to w jedną stronę.
W obszarze centralnym priorytet ma komunikacja publiczna, a indywidualna - restrykcje.
A jakie są fakty:
- TASS w Alejach poprawił warunki ruchu samochodów (wg BIT skrócił czas podróży o ponad 30%) a tramwaje bez zmian (czasami -kilka %, czasami o zgrozo wydłużenie o kilka %)
- na skrzyżowaniu w najściślejszym centrum (E. Plater, rejon DWC) uwala się priorytet dla tramwajów, by dogodzić komunikacji indywidualnej (samochody, rowerzyści)
To są fakty, nie subiektywne opinie.
Teraz będzie opinia:
Jak pewni ludzie jeżdżą tylko samochodem, to nic dziwnego, że nie poprą uprzywilejowania komunikacji publicznej. Pomimo uchwalonej Stategii. Pomimo realizowanej już strategii (buspasy, itp.). Sygnalizacja ma być prosamochodowa. Nieżaleznie od strefy miasta. Koniec, kropka.
Brak priorytetów łatwo ukryć. ZSZR miał w specyfikacji priorytety? Miał. Ręce mamy czyste. A że w ustawieniach systemu są poprzypisywane niskie wagi tramwajom - do tego nikt nie dojdzie. Że koordynacja ustawiona tylko pod samochody - kto to udowodni. A w ogóle przecież to są "projektanci z Siemensa, którzy sami są winni, powprowadzali projekty niezgodne z zatwierdzeniem".
[ Dodano: |31 Mar 2010|, 2010 12:32 ]
Mam pytanie. TASS realizuje wyłącznie sterowanie fazami, prawda? Czy w ogóle w Warszawie jest gdziekolwiek sterowanie grupami?Majusi pisze:TASS sobie poradzi bo to preselekcja.
TASS jak mi powiedziano to preselekcja programów czyli wybierany jest program z zestawów w zależności od ruchu mierzonego w wybranych punktach (właściwie prawdopodobnie w funkcji celu). Na to wskazuje system detekcji na skrzyżowaniu Al.J. - EP. Nie jest możliwe ominięcie faz a tylko modyfikacja ich długości.
Jadąc dzisiaj AL.J. od Poniatowskiego nie odczułem poprawy czasu przejazdu. Ruszając na początek zielonego na De Gaulle'a trafiałem na początek czerwonego na Kruczej i Marszałkowskiej. Wyglądało to tak jakby ustawione było to pod T (przystanki przed skrzyżowaniem). I jak ma się do tego BIT?
Poprawiłem EP zgodnie z sugestia TW (słuszną). Dla bazowych (czyli 100") jest rano 29", po południu i w międzyszczycie 24".
[ Dodano: |31 Mar 2010|, 2010 23:45 ]
Przekroczenie przepustowości na poziomie 10%. Więcej grozi blakadą odcinków pomiędzy sąsiadującymi skrzyżowaniami zarówno na AL.J. i EP.
[ Dodano: |31 Mar 2010|, 2010 23:52 ]
W Wawie sterowanie opiera się głównie na sterowaniu fazami, ale przy odpowiedniej ich ilości możemy mówić o sterowaniu grupami. Faza w rozumieniu sterowania akomodacyjnego to zbiór dopuszczalnych grup powiązana ze sobą warunkami logicznymi (stanem detekcji) i czasowymi (zajętości w przedziale min - max). Tak jest tworzona.
[ Dodano: |31 Mar 2010|, 2010 23:58 ]
A propos. Co znaczy BIT?
Jadąc dzisiaj AL.J. od Poniatowskiego nie odczułem poprawy czasu przejazdu. Ruszając na początek zielonego na De Gaulle'a trafiałem na początek czerwonego na Kruczej i Marszałkowskiej. Wyglądało to tak jakby ustawione było to pod T (przystanki przed skrzyżowaniem). I jak ma się do tego BIT?
Poprawiłem EP zgodnie z sugestia TW (słuszną). Dla bazowych (czyli 100") jest rano 29", po południu i w międzyszczycie 24".
[ Dodano: |31 Mar 2010|, 2010 23:45 ]
Przekroczenie przepustowości na poziomie 10%. Więcej grozi blakadą odcinków pomiędzy sąsiadującymi skrzyżowaniami zarówno na AL.J. i EP.
[ Dodano: |31 Mar 2010|, 2010 23:52 ]
W Wawie sterowanie opiera się głównie na sterowaniu fazami, ale przy odpowiedniej ich ilości możemy mówić o sterowaniu grupami. Faza w rozumieniu sterowania akomodacyjnego to zbiór dopuszczalnych grup powiązana ze sobą warunkami logicznymi (stanem detekcji) i czasowymi (zajętości w przedziale min - max). Tak jest tworzona.
[ Dodano: |31 Mar 2010|, 2010 23:58 ]
A propos. Co znaczy BIT?