Komunikacja na Targówku

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 mar 2010, 22:51

Glonojad pisze:im gorszy w nim standard, tym większa porównawcza pojemność tramwajów.
Ale tramwaje takich standardów jak 190 nie osiągają. Z całym szacunkiem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 mar 2010, 23:05

pawcio pisze:
Glonojad pisze:im gorszy w nim standard, tym większa porównawcza pojemność tramwajów.
Ale tramwaje takich standardów jak 190 nie osiągają. Z całym szacunkiem.
No właśnie. Autobusy są za małe do obsługi W-Zki. A tymczasem, zamiast wzmocnić 190, puszcza się na wuzetkę 160 wraz z przeniesieniem na nią jeszcze dodatkowych pasażerów. I na tym pewnie jeszcze nie koniec.

Powtarzam - tutaj błędem jest szacowanie efektywności rozwiązania w % wykorzystania podaży miejsc, raczej należałoby liczyć % wykorzystania podaży na 1 "slot". I tu już 190 wcale takie wspaniałe nie wyjdzie oczywiście.

Tak więc nie wiem, co proponujesz - skasować 46, bo się ludzie do niego mieszczą, by zwolnić sloty na wzmocnienie 190?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 mar 2010, 10:20

Wiesz, że nie. Wiem natomiast, że nie ma obecnie możliwości wycofania z WZ-ki 160. Trzeba więc poczekać na zamknięcie Mostu dla samochodów i zacząć się intensywnie zastanawiać, jak by to miało wszystko wyglądać po otwarciu M2C.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 mar 2010, 10:29

A do tego czasu najlepiej sparaliżować TTA wpierdzielając nań kolejną linię z innego mostu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 mar 2010, 10:42

Myślisz, że tak to się skończy? Nie wiem jak jest rano, ale po południu generalnie TTA ma jeszcze rezerwę przepustowości. Jeżeli tylko tramwajarze przy tunelu w stronę Pragi podciągają do końca, a nie tylko na swój skład.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 mar 2010, 10:53

Akurat obserwowałem po południu i całe rezerwy wydają się spalane na pokrycie turbulencji wynikających z przejazdu czwórki. Mniej więcej wtedy, kiedy wszystko działało "na bieżąco" pojawiała się następna czwóra... więc jeśli obecnie zdarzają się kolejki na 5 pojazdów...

Nawet, jeśli przepustowość w ogólnym rozrachunku wytrzyma, to będzie sporo problemów chwilowych czyli duże straty czasu dla pasażerów. Z ruchem drogowym tak jest, że już po niedużym przekroczeniu przepustowości dramatycznie spadają warunki ruchu. Łatwo przedobrzyć. Aczkolwiek wiadomy decydent z ZTM na taki argument machnie ręką i powie "zmieści się". Technikę miał zawsze w dupie.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 mar 2010, 0:01

marekb pisze:Banda szczeników :!: :!: :tancze:
Dobranoc. Na dwa tygodnie. A najlepiej nie wracaj.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 08 kwie 2010, 20:05

Pytanie. Czy przystanek DKS Targówek 53 ma stać tak jak teraz czyli przed skrzyżowaniem z z ulicą Gościeradowską? Czy BP po prostu postawiły przystanek gdzie było im wygodnie?...

Dla zobrazowania mapka ZTM.

Przekreślony przystanek na czerwono oznacza, że tego słupa tam nie ma...

Obrazek

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 08 kwie 2010, 21:07

Istnienie tego przystanku trąci absurdem - do Kołowej jest mniej niż rzut beretem...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 kwie 2010, 21:48

"Skoro ten przystanek jest, to znaczy, że jest potrzebny".

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 08 kwie 2010, 21:57

Ty nie wiesz jakie "tłumy" tam wsiadają...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 kwie 2010, 22:10

Ja tylko cytuję.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 08 kwie 2010, 22:47

Glonojad pisze:Ja tylko cytuję.
Wiem, że cytowałeś, ale komentuję obecną sytuację ;)

marekb

Post autor: marekb » 22 kwie 2010, 10:05

Czy zamiast 212, linia 156 mogła by pojechać od Zajezdni Stalowa- Szwedzką- 11 Listopada-Rondo Żaba- Wincentego i dalej przez Targówek (trasą 212) do Metra Młociny?
Jaki jest sens utrzymywania linii 156 na ulicy Radzymińskiej?
marekb

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 22 kwie 2010, 13:33

marekb pisze:Czy [...] linia 156 mogła by [...] ?
Nie mogłaby.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

ODPOWIEDZ