Bezpieczeństwo w pojazdach komunikacji

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 03 maja 2010, 20:58

Miałem dzisiaj 734. Poziom zbydlęcenia ludzi wracających z weekendowych wypadów nad wodę w okolicach Nieporętu jest niesamowity. Piwko, papierosek, muzyka, wieś tańczy, śpiewa i innych pasażerów zaczepia. I tak mi przyszło do głowy: tamte rejony są niefajne, czy nie ma możliwości ściśnięcia Skorpionów za jaja żeby przestali się bawić w kontrolerów a zaczęli faktycznie robić to, co powinna robić agencja ochrony, czyli jeździć tam, gdzie są potrzebni? Z upodobaniem turlali mi się na 157 w ciągu dnia, podziwiali widoki, jedli kanapki, a tam, gdzie faktycznie by się przydali nigdy ich nie ma. Kto decyduje o tym, gdzie się pojawią? To ich własna inicjatywa, czy ktoś (może z ZTM?) ma na to wpływ?
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

reserved

Post autor: reserved » 03 maja 2010, 21:29

Przejechałem się dzisiaj przez miasto koło godz. 17.00 to stwierdzam, że w żadnym wozie nie jest bezpiecznie. W jednym zetknąłem się z chuliganem, w drugim z menelem, w trzecim z próbą kradzieży.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 03 maja 2010, 21:33

Chodzi mi o to, że statystycznie pewne relacje są mniej bezpieczne od innych, i z reguły na tych mniej bezpiecznych Skorpiona nie uświadczysz. Za to tam gdzie cisza i spokój to siedzą, ewentualnie bawią się w kontrolerów biletów.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

reserved

Post autor: reserved » 03 maja 2010, 21:42

Wiem, tak to jest. Przykład? Dw. Centralny... ciągle widzę masę ochrony, policji, straży miejskiej. Dwa razy widziałem bójkę... nie było wtedy ani jednego strażnika.

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 03 maja 2010, 22:00

Szeregowy_Równoległy pisze:Miałem dzisiaj 734. Poziom zbydlęcenia ludzi wracających z weekendowych wypadów nad wodę w okolicach Nieporętu jest niesamowity. Piwko, papierosek, muzyka, wieś tańczy, śpiewa i innych pasażerów zaczepia. I tak mi przyszło do głowy: tamte rejony są niefajne, czy nie ma możliwości ściśnięcia Skorpionów za jaja żeby przestali się bawić w kontrolerów a zaczęli faktycznie robić to, co powinna robić agencja ochrony, czyli jeździć tam, gdzie są potrzebni? Z upodobaniem turlali mi się na 157 w ciągu dnia, podziwiali widoki, jedli kanapki, a tam, gdzie faktycznie by się przydali nigdy ich nie ma. Kto decyduje o tym, gdzie się pojawią? To ich własna inicjatywa, czy ktoś (może z ZTM?) ma na to wpływ?
ZTCW były wielokrotnie wnioski i skargi do policji i innych służb odpowiedzialnych za utrzymanie porządku, w sprawie okresu wakacyjnego (maj-wrzesień) w kwestii utrzymania porządku na 705/734 i 735, ale niestety zero jakiegokolwiek odzewu i działań ](*,)

Bydło, zwierzęta i hołota - tylko tak można nazwać sporą część osób jeżdżących nad Zegrze w okresie wakacyjnym :idea:
Rok w rok to samo, tylko gnoje sobie z każdym rokiem więcej pozwalają...
Co do Skorpiona to jeżdżąc 6-7 razy w tygodniu na tej trasie o różnych porach spotkałem słownie dwa razy przez ostatnie kilka lat #-o do tego nie w okresie letnim.
Widać, że ranienie nożem dokładnie rok temu kierowcy niewiele ich nauczyło
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

radeom

Post autor: radeom » 03 maja 2010, 23:08

734 to w ogóle nieciekawa linia, kilka razy wracałem z Nowych Załubic kursami po 21 w weekendy i praktycznie zawsze uświadczyłem na końcu autobusu (przegubowy MAN) małą imprezę: szlugi, piwo i muzyka z telefonu.

drapka

Post autor: drapka » 04 maja 2010, 8:45

radeom pisze:734 to w ogóle nieciekawa linia, kilka razy wracałem z Nowych Załubic kursami po 21 w weekendy i praktycznie zawsze uświadczyłem na końcu autobusu (przegubowy MAN) małą imprezę: szlugi, piwo i muzyka z telefonu.
To może karnie zawiesić kursy w tej relacji? Kiedyś tak zrobiono w Otwocku. Trudno powiedzieć, gdzie zameldowane jest bydło, w Warszawie czy pod, ale manewr z zawieszeniem takiego 705 czy nawet 734 chyba wywarłby wrażenie na władzach tych gmin, przez które takie autobusy przejeżdżają. A wrażenie mogłoby się przełożyć na konkretne fundusze na ochronę dedykowaną właśnie tym liniom. Tym bardziej, ze przed wyborami wójtowie czy burmistrzowie raczej woleliby nie mieć do czynienia ze wściekłymi mieszkańcami, którzy nie mają czym do pracy dotrzeć.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 04 maja 2010, 12:54

drapka pisze: To może karnie zawiesić kursy w tej relacji?
Ale co to za rozwiązanie...

drapka

Post autor: drapka » 04 maja 2010, 13:01

Oczywiście lepiej od razu skierować tam wzmożone siły ochrony, ale jeżeli ci wolą bezpieczniejsze linie...
Zresztą nie trzeba od razu zawieszac, może wystarczy tylko postraszyć. Na pewno nie można czekać, aż naćpane bydło wreszcie kogoś zadźga na śmierć.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 04 maja 2010, 13:18

drapka pisze:Zresztą nie trzeba od razu zawieszac, może wystarczy tylko postraszyć.
Pismo z ZTMu do UG Nieporęt z prośbą o zapewnienie bezpieczeństwa w pojazdach z dopiskiem, że brak działań będzie mógł spowodować zawieszenie linii...
zeus pisze:ZTCW były wielokrotnie wnioski i skargi do policji i innych służb odpowiedzialnych za utrzymanie porządku, w sprawie okresu wakacyjnego (maj-wrzesień) w kwestii utrzymania porządku na 705/734 i 735, ale niestety zero jakiegokolwiek odzewu i działań
Na początek bym proponował wyciąć wszystkie niskopodłogowe brygady... Mieszkańcy tłukliby się Ikarusami, to może by się czegoś nauczyli... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

drapka

Post autor: drapka » 04 maja 2010, 13:31

Wolfchen pisze:Na początek bym proponował wyciąć wszystkie niskopodłogowe brygady... Mieszkańcy tłukliby się Ikarusami, to może by się czegoś nauczyli...
No nie bardzo, bo to nie chodzi o to, jaki wóz jedzie, tylko o zmuszenie odpowiednich instytucji do zapewnienia ludziom i mieniu bezpieczeństwa. Bydło zachowuje się jak bydło i w ikarusie, a skoro wielokrotnie wysyłane pisma i prośby nie skutkują, to tylko nacisk w rodzaju: albo dacie konkretną kasę na konkretną liczbę patroli podrózujących np. od 18:00 do końca kursowania, albo ze względu na brak możliwości bezpiecznego realizowania kursów przez teren gminy takiej i takiej, zostają one zawieszone do odwołania. I powinno nastąpić wyszczególnienie incydentów, jakie w ostatnim okresie zaistniały na danej linii. Jeżeli ich liczba będzie rzeczywiście znaczna, tym większa siła argumentów po stronie ZTM.
Oczywiście trzeba się najpierw postarać - żeby nie było tak, że w co drugim kursie są palone papierosy i zaczepiani pasażerowie, a żaden przewoźnik oficjalnie o niczym nie wie i niczego nie zgłaszał, bo kierowca nic nie widział i w ogóle w papierach to jest najbezpieczniejsza linia.
Ale jeśli był tego rodzaju przyapdek w Otwocku po pobiciu kierowcy, jeśli zdarzają się zmiany tras linii z powodu niewłaściwej nawierzchni jezdni (co zagraża mieniu, ale niekoniecznie ludziom), to tym bardziej regularne incydenty chuligańskie mogą być przyczyną takich kroków.
Najważniejsze, żeby nie czekać aż ktoś zginie, bo łatwiej postawić patrol na pętli Esperanto niż na liniach nieporęckich.
Popatrz, jaka franca!

michał1984

Post autor: michał1984 » 04 maja 2010, 13:35

Jeszcze N14 puścić do Nieporętu ale cyrki by się działy :D .Ja osobiście wracałem raz autobusem z Zegrza i przeżyłem przygode życia :D Osobiscie linii nie polecam chyba ze ktoś chce poczuć troszke adrenalinki,mile wskazana darmowa lekcja łaciny,wiejskie kawałki oraz występy solo lub grupie #-o przy odrobinie szczęscia zapachy papierosków,ziółka i palącego sie plastiku.Reasumując żyć nie umierać :boohoo:

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 04 maja 2010, 13:50

drapka pisze:No nie bardzo, bo to nie chodzi o to, jaki wóz jedzie, tylko o zmuszenie odpowiednich instytucji do zapewnienia ludziom i mieniu bezpieczeństwa.
Ale właśnie zmiana wozów byłaby wprowadzona wraz z pismem do UG, a jak by się nic nie zmieniło - skrócenie kursowania do 17 i tyle... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

drapka

Post autor: drapka » 04 maja 2010, 13:57

Ano, chyba że tak ;)
Popatrz, jaka franca!

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 04 maja 2010, 14:13

a przewoźnicy w ogóle sygnalizowali problem ZTMowi?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

ODPOWIEDZ